Verschillende kattenrassen met foto

Het kiezen voor een raskat geeft je een goede richting van hoe een kat er ongeveer uitziet en wat zijn karakter en persoonlijkheid er waarschijnlijk zal zijn. Maar het is nooit een garantie voor gedrag of uiterlijk natuurlijk. Het geeft alleen een richting aan van wat dat ras over het algeméén voor trekjes heeft.  

Daarbinnen vallen allemaal verschillen in gedrag en persoonlijkheid en soms kan zelfs het uiterlijk van katten binnen een ras heel sterk verschillen, van kort haar naar langhaar binnen dezelfde soort katten. Net als met mensen hebben ze toch elk hun eigen wil, of het ras nou bekend staat om knuffelig te zijn of niet.

Genetica en de omgeving waarin een katje opgroeit spelen beiden ook een hele belangrijk onderdeel in hoe een kitten zich vormt en een deel van deze kenmerken kun je ook al inschatten wanneer je op bezoek gaat om een nestje te bekijken. Een goede fokker kan je hier ook mee helpen om te zien of een kitten bij je zal passen.

Uiteindelijk hebben katten, net als jij, zo hun eigen voorkeuren en gedrag, houding en eigenaardigheden en dat maakt het natuurlijk juist ook zo leuk. Maar er ie één ding wat zeker is, dat elke kat (en mens) behoefte heeft aan de nodige aandacht en liefde. 

Na deze waarschuwing voor het kiezen van een ras is het natuurlijk wel echt zo dat elk ras zijn eigen kenmerken heeft, of deze nu uiterlijk getoond worden of puur op karakter. Kies dus een ras wat in algemene zin bij je past, en kijk dan welk poezenkaraktertje je leuk vindt om mee naar huis te nemen.

Hier zijn de meest populaire kattenrassen met van elk een foto:

De kattenrassen met hun foto

Raskat Abessijn

Abessijn

De Abessijn houdt van hoogtes en klimmen. Zij zal graag zo hoog mogelijk willen klimmen dus dat is ook iets om rekening mee te houden in je huis. Bied voldoende mogelijkheden voor dit kattenras om te klimmen met krabpalen en kattenbomen tot aan het plafond waar ze lekker boven kan liggen.

American bobtail

American Bobtail

De American Bobtail heeft een korte staart en getufte oren is daarmee heel herkenbaar. Veel mensen houden van deze wilde uitstraling wat het een echt kat in het wild karakter geeft.
Een variant is de American Curl met hun schattige gekrulde oortjes.

American Shorthair

Deze American Shorthair is helemaal aangepast aan het huidige gezinsleven, hoewel het een van de katten is die zijn jacht instinct nog het meest heeft behouden. Hij is heel goed met kinderen en tegelijk moet je niet vreemd opkijken wanneer ze met een muis of vogeltje aan komt zetten. Een variant is de Amerikaanse draadhaar.

Balinees

Balinees

Balinese dansers met hun sierlijke exotische dansstijl van het indonesische eiland Bali is waar deze kat zijn naam aan heeft ontleent. Het is een Siamees soort met lang haar.

Bengaal

De Bengaal ziet er wild en tijger-achtig uit, maar ondanks hun uiterlijk is dit kattenras juist heel erg aanhankelijk en zoeken ze de aandacht en liefde op van iedereen in het gezin. Ze hebben wel heel veel energie en hier komt dat wilde toch weer in terug. Ze willen graag spelen en het is belangrijk dat je ze actief kunt houden zodat ze hun energie kwijt kunnen.

Birmaan

Birmaan

De Birmaan heeft wel een speciaal plekje in mijn hart want ik heb er drie thuis. Ze hebben een schattig zacht stemmetje die de meesten niet vaak laten horen, meestal hoor je ze als het tijd is om te eten en je het bent vergeten of als ze lekker aandacht willen krijgen. Deze komen zeker bij je op de bank liggen.

Bombay

Bombay

Dit zijn de katten die lekker met jou en je gezin zullen gaan spelen. De Bombay zal graag trucjes leren, spellen spelen en je lekker volgen. Zorg voor een hoop interactief speelgoed waar ze zich mee kunnen vermaken.

Britse korthaar

De Britse Korthaar is een beetje op zichzelf en niet heel erg aanhankelijk/ Toch kan deze kattensoort zich prima met je gezin vermaken. Ze hebben een zacht karakter en kunnen goed met mensen en ook andere dieren. Ze zullen niet continu naar je toekomen om geknuffeld te worden maar je kunt ze prima oppakken en lekker bij je nestelen.

Birmees

Birmees

Dan is er nog de Birmees die vaak beschreven wordt als een in zijde omwikkelde steen. Dat slaat op zijn stevige gespierde lichaam, natuurlijk omhuld in een heel zachte vacht. Deze willen wel wat beweging krijgen.

Burmilla

Burmilla

Een erg avontuurlijk ras wat er graag op uit wil, maar helaas wel een beetje onhandig op momenten. Die combinatie van nieuwsgierigheid en kluns maakt dat je het beste geen dure vazen neer kunt zetten.

Chartreux

Als je niet van luid gemauw houdt, dan is de Chartreux misschien wel wat voor jou. Ze worden vaak vergeleken met een mime speler, stil maar er gebeurt lichamelijk veel in communicatie. Ze kunnen ook soms lekker gek doen wat wel weer schattig is.

Chinese Li Hua

De Li Hua heeft een zachtardig karakter en is erg loyaal en levendig, maar ook erg slim! Let wel op want zijn tijgerachtige uiterlijk zit ook echt in zjin natuur en het is een behoorlijke jager. Wees niet verrast als er een rat of ander dier mee naar binnen wordt genomen.

Colorpoint Shorthair

Colorpoint Shorthair

Heel erg mooie kleuren en de naam zegt het ook al, Colorpoint Shorthair. Hij is erg loyaal en zeer liefdevol voor je gezin, maar wees hierop voorbereid want hij zal veel aandacht willen en treurig worden wanneer hij deze niet van je krijgt.

Cornish Rex

Cornish Rex

Cornish Rex heeft zijn naam te danken aan het hondachtige uiterlijk maar vooral gedrag. Niet veel kattenrassen zullen een balletje continu op willen halen maar neem je er eentje van het Cornish Rex ras, dan is de kans groot dat hij een geweldige retriever is.

Devon Rex

Dit kattenras is heel erg gericht op mensen en zal waarschijnlijk alle gasten die je over de vloer krijgt met open armen ontvangen in plaats van weg te schieten onder de bank.

Egyptische Mau

Egyptische Mau

De Mau herken je direct aan zijn zilverkleurige gevlekte vacht en groene ogen. Wat een prachtige verschijning.

Exotische korthaar

Exotic korthaar

Een lieve,zachtaardige en volgzame kat die ook nog eens lekker stil is. Verwar deze karakter eigenschappen alleen niet voor dat ze met rust gelaten kunnen worden, want ze willen heel graag meedoen in spel en lekker bij je op schoot zitten.

Havana Brown

Havana Brown is een van de weinige kattenrassen met een kop die langer is dan breed wat hem een unieke spitse kopvorm geeft.

Himalayan

Himalayan

De Himalayan, ookwel liefdevol Himmie genoemd, is een Pers in Siamese kleurstelling. Het is een erg aanhankelijk kat, maar dit ras is wel vooral gericht op hun baasje en kan schuchter zijn richting vreemden.

Korat

Zilverblauw van vacht en ogen die groen glisteren als smaragden, dat is kenmerkend voor de Korat. Het schijnt dat dit ras een van de oudste kattenrassen is en al dateert uit de 14e eeuw.

Maine Coon

Maine Coon

Een ras dat immens populair is geworden in de laatste jaren vanwege hun wilde uiterlijk. Dat uiterlijk is ook niet gek want in Maine waren ze populaire muizenjagers, boerderijkatten en misschien zelfs wel meegenomen aan boord van schepen om ook daar muizen te vangen.

Manx

Manx

Er zijn niet veel katten die dit hebben, mar de Manx is dus staartloos. Eigenlijk niet eens een bobtail. Dit komt door een genetische mutatie die zich zo heeft kunnen doorontwikkelen door hun afgelegen oorsprong op het eiland Man (Isle of Man) voor de kust van Engeland.

Nebelung

Nebelung

Nebelung betekent wezen van de mist in het Duits en ze hebben deze naam gekregen door hun glinsterende zilver en blauwe vacht die als een mist rond hun lichaam lijkt te zweven.

Noorse boskat

Noorse boskat

Ja, de Noorse boskat, nog zo'n ras wat ineens immens steeg in populariteit. Een hele grote kat en daardoor erg aanwezig in het interieur, maar ook in je leven door zijn vriendelijke natuur. Hij is dol op je hele familie hoewel deze kat niet continue aandacht vereist zoals sommige andere rassen.

Ocicat

De Ocicat is nog zo'n beestje die veel op een hond lijkt. Hij zal dan ook graag speeltjes willen apporteren en vindt het waarschijnlijk ook erg leuk om te leren aan de lijn te lopen en mee naar buiten te gaan.

Pers

Pers

De Pers heeft al heel lang zijn plek verdient in de lijst van meest populaire kattensoorten, en dat komt door zijn stille en lieve natuur, alsmede zijn uiterlijk. Ze zijn vaak erg ontspannen en gemakkelijk in omgang, maar kunnen wel een echt prinsesje zijn. Krabben zal er niet snel bijzijn, maar ze kunnen best geïrriteerd raken van luidruchtige kinderen of andere huisdieren dus houd hier rekening mee.

Pixie-Bob

Pixie-Bob

Een wild uiterlijk door hun afstamming van een straatkat met een bobcat, vandaar ook de naam. Maar hun karakter is helemaal niet wild en zijn juist een van de meest lieve katten die je tegen zult komen, voor je hele gezin inclusief kids.

Ragamuffin

Ragamuffin

Veel mensen houden van de Ragamuffin omdat hij zo graag opgetild wil worden en zich dan helemaal ontspant. Bijna een baby!

Ragdoll

Ragdoll

De Ragdoll is een allemansvriend en zullen ook lekker spelen met de kinderen. Ook andere huisdieren zijn vaak geen probleem. Verder zijn ze vrij gemakkelijk en houden ze er ook van geknuffeld te worden. Ook een van de weinige kattenrassen die naar de deur zal komen rennen wanneer je thuiskomt voor een warm onthaal. Een van de beste soorten wanneer je van een echte vriend die aandacht wil houdt.

Russian Blue

Russian Blue

Krachtig en gespierd, dat is het lichaam dat schuil gaat onder die prachtige vacht. Het is een mooie kat die meer op zichzelf is dan de meesten.

Savannah

Savannah

Een samenvoeging van een straatkat en een middelgrote Afrikaanse wilde kat maakt deze Savannah een interessante toevoeging aan je gezin kan zijn. Het is geen luierende kat die bij je binge-watch sessie bij je komt liggen, maar als je van een kat met pit en energie houdt en het leuk vindt om te spelen en een kat ook mentaal uit te dagen, dan is de Savannah een ras wat je wellicht leuk zult vinden. Je moet wel aan de bak want ze kunnen zich anders gaan vervelen en zelf maar spelletjes gaan verzinnen, met je behang en je vazen hoogstwaarschijnlijk.

Scottish Fold

Scottish Fold

Scottish Fold is vernoemd naar de gevouwen oren. Het is een ras wat heel graag bij mensen in de buurt is en lekker meedoet en loopt wanneer jij door het huis je klusjes doet. Ze komen uit Schotland en elke Fold heeft een en dezelfde voorouder: een schuurkat Susie die gevouwen oren had en op de boerderij diende als muizenvanger. Het is ook een gevoelig en expressief ras en kunnen lekker actief zijn. Daarom kun je lekker met ze spelen en bezig zijn, maar mocht je lange dagen werken en er dan niemand thuis zijn, dan is dit niet de kat voor jou.

Selkirk Rex

Selkirk Rex

Een schootkat bij uitstek die erg aanhankelijk is, maar ook lekker knuffels kan tolereren en heel lang mee zal gaan in je aaien en spel. Hij houdt zowel van mensen als van andere huisdieren.

Siamees

Siamees

Net of ze een mooie baljurk of een smoking aanhebben, dat geeft de Siamees zijn uiterlijk en is ook waarom hij zo gewild is. Maar het is ook nog eens een erg aanhankelijke kat die heel vocaal is. Hij zal echt met je in gesprek gaan en kan een avondlang kletsen en om je heen drentelen. Verder houden ze erg van spelen dus het is verstandig om goed speelgoed te kopen voor deze kat.

Siberische kat

Ook weer zo'n wilde en volle vacht wat hem een schattig maar ook krachtig uiterlijk geeft. De Siberische kat is ook heel aanhankelijk met de hele familie en zal lekker kunnen spelen, wanneer zij daar zin in hebben. Je kunt ze echter ook wat meer rust geven als je er zelf minder zin in hebt dus ze volgen jouw ritme goed mee met of een speelsessie, of eventjes lekker op de bank liggen. Ze doen lekker met je mee en zullen achter je aan lopen door het huis. Een heerlijke knuffel die er altijd voor je zal zijn.

Singapura

De Singapura is klein met grote ogen en oren. Verder heeft hij een heel aparte kleur vacht die je niet bij andere rassen ziet, een beetje sepia kleurpatroon wat nog het meeste lijkt op een ouderwetse foto.

Snowshoe

Snowshoe

Snowshoe is het ras van Grumpy cat, maar zo zien ze er helemaal niet allemaal uit natuurlijk. Verder zijn ze ook echt niet grumpy want ze zijn erg aanhankelijk en lief. Het is een Amerikaans/ Siamese kortharige mix waardoor ze unieke vachtpatronen hebben gekregen met een sterk lichaam.

Somali

Somali

De Somali is de zus van de Abessijn en het is een echt energierijke kat. Deze zal zich helemaal geven in het spel en zal hoger klimmen, verder springen en harder spelen dan elke andere kat. Ze zal ook alles in de omgeving zien gebeuren en er waarschijnlijk op afduiken. Een heel nieuwsgierige en intelligente kat.

Sphynx

Sphynx

Dé haarloze kat bij uitstek natuurlijk en heel veel mensen zijn er daarom ook erg fan van. Het is ook een enorm leuke kat die continu bezig zal zijn om je aandacht te trekken en je misschien wel aan het lachen te maken met gekke fratsen.

Tonkinees

Tonkinees

De Tonkinees is het tegenovergestelde van de afstandelijke kat die je bijna niet ziet als je op bezoek komt. Deze zal iedereen komen begroeten.

Toyger

Toyger

De Toyger is een echte tijger, een kruising tussen het Bengaalse ras en korthaar tabbies. Maar innerlijk is het een aanhankelijk kat vol energie en daarmee ook erg speels. Ze hebben de beste kwaliteiten van elk van hun voorouders meegekregen en maken het een leuke actieve kat voor thuis, ook voor de rest van de familie. En het lijkt alsof je een echte tijger in huis hebt gehaald, wat ze zo populair maakt.

Turkse Angora

Turkse Angora

De Turkse Angora kan erg koppig zijn en stug doorgaan wanneer ze een idee hebben gekregen van hoe het in het huis zou moeten gaan. Wees dus voorbereid om het in het begin van de opvoeding al goed te doen ondanks dat ze nog schattige kitten zijn. Mijn advies om hem niet te nemen als dit je eerste kat is, maar hij is zo charmant dat het gedrag je waarschijnlijk niets kan schelen.

video van 7 leukste kattenrassen me... x
video van 7 leukste kattenrassen met blauwe ogen & hun karakter
Schuiven naar boven