Verschillende kattenrassen met foto

Het kiezen van een raskat is een manier om een redelijk goed idee te krijgen van hoe een kat eruit ziet en hoe zijn persoonlijkheid eruit kan zien, maar het is nooit een garantie.

Zelfs binnen rassen, kunnen kattengedrag, persoonlijkheid en soms het uiterlijk sterk variëren. Genetica en omgeving spelen elk een rol in de ontwikkeling van een dier, en men kan nooit zeker zijn hoe een bepaalde kat zal reageren op zijn mens of omgeving.

Uiteindelijk zijn de voorkeuren en houding van je kat net zo individueel als jij. Eén ding is echter zeker: iedereen gedijt op liefde, aandacht en respect.

Maar het is zeker dat elk ras bepaalde trekjes heeft, én natuurlijk een bepaald uiterlijk. Hier zijn de meest populaire kattenrassen met hun foto:

De kattenrassen met hun foto

Raskat Abessijn

Abessijn

Liefde voor hoogtes is een kenmerk van de Abessijn. Hij houdt ervan om zo hoog mogelijk te zijn en zal het waarderen om één of meer kattenbomen of klimpalen op plafondhoogte te hebben.

American bobtail

American Bobtail

Met zijn korte staart, getufte oren en tenen en krachtig lichaam heeft de Amerikaanse Bobtail een opvallend wilde uitstraling.

American Shorthair

De aanpasbare en goedaardige Amerikaanse korthaar behoudt zijn jachtvermogen, maar tegenwoordig is hij best een gezinsvriend.

Balinees

Balinees

De Balinese is vernoemd naar de exotisch sierlijke dansers op het Indonesische eiland Bali en is een langharige Siamese variëteit.

Bengaal

Ondanks hun wilde uiterlijk zijn Bengaalse katten eigenlijk heel aanhankelijk met hun menselijke families. Dat gezegd hebbende, ze hebben ook veel energie en een leuke, speelse kant. Ze willen actief blijven en hebben een huis nodig dat bij hun energie past.

Birmaan

Birmaan

De Birmaan communiceert met een zachte stem, vooral om je eraan te herinneren dat het misschien tijd is voor het avondeten of misschien voor een lekker knuffel op de bank.

Bombay

Bombay

De Bombay is een slimme kat die dol is op spelen en zal gedijen met een gezin dat bereid is om trucs te leren, spelletjes te spelen en veel interactief speelgoed te bieden.

Britse korthaar

Hoewel hij niet erg aanhankelijk is, kan de Britse korthaar het prima met iedereen goed vinden. Ze zijn zacht en tolereren andere huisdieren, en hoewel ze misschien niet bij elke gelegenheid op zoek gaan naar knuffels, zijn ze blij om voor een goede knuffel te worden opgepakt.

Birmees

Birmees

De Birmees wordt vaak beschreven als een "in zijde gewikkelde steen", een bewijs van zijn solide, gespierde lichaam.

Burmilla

Burmilla

De Burmilla is avontuurlijk, maar een beetje een kluns, dus berg breekbare spullen op als hij in de buurt is.

Chartreux

De Chartreux is misschien wel te vergelijken met een mime, stil maar communicatief en soms gek.

Chinese Li Hua

Slim, loyaal en levendig, de Chinese Li Hua is zachtaardig voor mensen, maar heeft een reputatie als een getalenteerde jager van ratten en ander ongedierte.

Colorpoint Shorthair

Colorpoint Shorthair

De Colorpoint is een loyale en liefdevolle kat die zal zielig worden en vervelend doen als hij weinig of geen aandacht krijgt.

Cornish Rex

Cornish Rex

Als het niet beledigend was, is het misschien redelijk om de Cornish Rex te beschrijven als 'hondachtig', omdat hij een gewillige retriever is om speelgoed op te halen.

Devon Rex

De Devon Rex houdt van mensen en verwelkomt de aandacht van vrienden en familie.

Egyptische Mau

Egyptische Mau

Het meest opvallende kenmerk van de Mau is zijn gevlekte vacht in zilver, brons of rook (bleek zilver bont getipt in zwart), op de voet gevolgd door zijn grote kruisbes-groene ogen.

Exotische korthaar

Exotische korthaar

De Exotic is lief, volgzaam en stil, maar denk niet dat ze slechts een versiering voor thuis is. Ze houdt van spelen als ze niet op schoot zit of geaaid wordt.

Havana Brown

De Havana onderscheidt zich door zijn ongewone kopvorm die langer is dan breed.

Himalayan

Himalayan

De Himalayan, of kortweg Himmie, is een Perzisch in Siamese kleuren, aanhankelijk maar alleen richting sommige personen.

Korat

Deze zilverblauwe katten met de smaragdgroene ogen zouden dateren uit de 14e eeuw op basis van hun weergave in de oude literatuur.

Maine Coon

Maine Coon

De Maine Coon is een inheemse New Englander, afkomstig uit Maine, waar ze populaire muizenjagers, boerderijkatten en - hoogstwaarschijnlijk - scheepskatten waren, althans in het begin van de 19e eeuw.

Manx

Manx

De staartloze Manx is het resultaat van een genetische mutatie die vervolgens werd geïntensiveerd door de afgelegen locatie van de katten op het eiland Man, voor de kust van Groot-Brittannië.

Nebelung

Nebelung

De naam Nebelung is Duits en betekent "schepsel van de mist", een verwijzing naar de glinsterende zilverblauwe vacht van de kat die over zijn lichaam lijkt te zweven.

Noorse boskat

Noorse boskat

De zachte en vriendelijke Noorse Boskat is dol op familieleden, maar heeft geen constante aandacht en aaien nodig.

Ocicat

De favoriete activiteiten van de Ocicat zijn onder meer het ophalen van speelgoed en leren lopen aan de lijn.

Pers

Pers

De waardige en volgzame Perzische kat staat bekend als stil en lief. Hoewel Perzen de neiging hebben om ontspannen en gemakkelijk in de omgang te zijn, hebben ze ook prinsessengedrag. Ze zullen niet snel sissen of krabben, maar dat betekent niet dat ze niet geïrriteerd raken als ze last hebben van luide kinderen of huisdieren.

Pixie-Bob

Pixie-Bob

Een Pixie-Bob kan er wild uitzien, en dat kan zijn omdat men denkt dat ze afstammen van een straatkat en een bobcat. Tegenwoordig zijn ze echter allesbehalve wild. Pixie-Bobs zijn meestal lieve katten die dol zijn op hun gezin - zelfs kinderen!

Ragamuffin

Ragamuffin

De Ragamuffin staat bekend om zijn volgzame karakter. Hij houdt ervan om als een baby te worden vastgehouden en zal zich volledig ontspannen in je armen.

Ragdoll

Ragdoll

De Ragdoll-kat is een all-round beste buddy voor zowat iedereen. Ze houden van hun menselijke families - zelfs kinderen - en kunnen redelijk goed met andere huisdieren overweg. Volgzaam, lief en blij om te ontspannen voor een goede knuffelsessie, zal de liefhebbende Ragdoll zelfs hun mensen bij de deur begroeten wanneer ze thuiskomen. Als je op zoek bent naar een metgezel, kun je geen betere keuze vinden dan een van deze gemakkelijke katachtigen.

Russian Blue

Russian Blue

Het elegante maar gespierde lichaam van de Russian Blue bracht een katrechter ertoe om hem de "Doberman Pinscher van katten" te noemen.

Savannah

Savannah

Een hybride van een inlandse kat en een middelgrote Afrikaanse wilde kat, de Savannah is een uitdagende en lonende metgezel. Als je wilt dat een kat met lage energie de hele dag lekker nestelt terwijl je Netflix kijkt, denk dan twee keer na over het adopteren van een Savannah-kat. Dit ras heeft veel energie en heeft fysieke en mentale stimulatie nodig. Als ze niet de activiteit krijgen die ze nodig hebben, kunnen ze zich vervelen en hun eigen plezier maken - wat destructief, ongewenst gedrag in huis kan betekenen.

Scottish Fold

Scottish Fold

Er is niets dat een Schotse vouw - genoemd naar hun gevouwen oren - leuker vindt dan bij hun mensen te zijn, deel te nemen aan wat ze ook doen. Zoals de naam al aangeeft, komen Scottish Folds uit Schotland, en ze kunnen allemaal hun voorouders traceren naar een schuurkat met de naam Susie die gevouwen oren had en werkte als een muizenvanger. Deze katten zijn gevoelig, expressief en actief. Ze houden van spelen en zijn niet de beste katten om alleen thuis te laten.

Selkirk Rex

Selkirk Rex

Tolerant en aanhankelijk, de Selkirk is niet altijd een schootkat, maar hij houdt van mensen en andere dieren.

Siamees

Siamees

De verfijnde Siamese kat ziet er gekleed uit voor een elegant gemaskerd bal. Aanhankelijk met familie, houdt deze kat van praten. Als je thuis een Siamese kat hebt, bereid je dan voor op een aantal lange gesprekken. Speeltijd is ook een must voor de Siamees, dus sla actief speelgoed in.

Siberische kat

De Siberische kat is zeer aanhankelijk met familie en speels wanneer ze dat willen. Hun trainingsbehoeften zijn echter niet al te veeleisend en ze zijn net zo blij om zich bij hun mensen te nestelen als bij het achtervolgen van een laserspeelgoed - misschien zelfs gelukkiger. Deze katten zullen je overal volgen en graag deelnemen aan alles wat je doet - soms of je het leuk vindt of niet. Als je op zoek bent naar een warme knuffelvriend voor die koude nachten in Siberië - of waar je ook woont - kan de Siberische kat het perfecte katachtige familielid voor je zijn.

Singapura

De Singapura heeft drie onderscheidende kenmerken: zijn kleine formaat, grote ogen en oren voor zijn maat, en zijn sepia-toned vacht die hem het uiterlijk geeft alsof hij uit een 19e-eeuwse foto is gestapt.

Snowshoe

Snowshoe

Vergeet het stereotype van de Grumpy Cat: de aanhankelijke en zoete aard van deze Siamese-Amerikaanse korthaarmix wordt aangevuld met onderscheidende vachtmarkeringen en een sterk lichaam.

Somali

Somali

Net als zijn broer of zus de Abessijn, leeft de Somaliër het leven ten volle. Hij klimt hoger, springt verder, speelt harder. Niets ontgaat de aandacht van deze zeer intelligente en nieuwsgierige kat.

Sphynx

Sphynx

Het is een goede zaak dat de haarloze Sphynx van aandacht houdt, want hij trekt hem overal waar hij gaat. Hij eist menselijke aandacht en zal alles doen om je te laten lachen.

Tonkinees

Tonkinees

Als je denkt dat katten afstandelijk en onafhankelijk zijn, dan is dat alleen omdat je nog geen Tonkinees hebt ontmoet.

Toyger

Toyger

De Toyger is een kat van een gemengd ras - een kruising tussen het Bengaalse ras en binnenlandse korthaar tabbies. Aanhankelijk, energiek en speels, erfden deze poesjes enkele van de beste kwaliteiten van hun beide ouders. De Toyger is een uitstekende familiekat. Als je het gemengde ras rond je huis ziet rondsnuffelen, lijkt het alsof je een miniatuurtijger bij je hebt! Maar hoewel deze katachtig gespierd en atletisch is, zijn ze ook een heel liefhebbende en knuffelige kitty.

Turkse Angora

Turkse Angora

Zodra de Turkse Angora een idee in zijn hoofd krijgt, kan het moeilijk zijn om van gedachten te veranderen over hoe hij zich moet gedragen, maar hij is zo charmant dat het je waarschijnlijk niets kan schelen.

Schuiven naar boven

Ontvang deze handige kitten must-haves checklist bij onze nieuwsbrief

We zouden het geweldig vinden wanneer je je in zou schrijven voor onze nieuwsbrief vol nieuwtjes over katten. De eerste email is deze handige checklist over alles wat je nodig hebt voordat je je kitten krijgt. Wat vind je ervan?
JA, HANDIG!
Wij slaan je email adres op, alleen voor het verzenden van de nieuwsbrief conform onze privacy policy
close-link