Britse korthaar

Britse korthaar: net een knuffelbeer

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Britse Korthaar net een knuffelbeer

De Britse Korthaar is een erg populair kattenras. Niet verwonderlijk, want hij is vriendelijk, rustig en past zich makkelijk aan. Hij gedijt goed in zowel drukke families als bij werkende alleenstaanden. De Britse Korthaar is net een knuffelbeer. Een mooie ronde kop en korte, zachte vacht. Ze zijn er in allerlei kleuren. Dus voor ieder wat wils.

Vacht: alleen af en toe extra stofzuigen

Zoals zijn naam als verklapt heeft de Britse Korthaar maar kort haar. Daardoor is de vacht heel makkelijk te onderhouden. Dat wil zeggen: je hoeft er eigenlijk nooit iets aan te doen. Wellicht dat je tijdens het verharen af en toe een keer extra moet stofzuigen. Verder neemt deze kat het onderhoud geheel zelf voor zijn rekening. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Maine Coon of de American Curl, die je af en toe toch even onderhanden moet nemen.

Kleuren te over

Dit kattenras kent een brede kleurschakering. In welke kleur je ze ook ziet; altijd zijn ze een lust voor het oog. Sommige zijn effen, bijvoorbeeld in grijs-blauw of zwart. Andere hebben meer kleuren. Bijvoorbeeld simpel zwart en wit. Veelvoorkomende kleurencombinaties zijn lila met beige, of lichtbruin met beige. Een andere populaire kleur voor de Britse Korthaar zijn de Tabby-vaianten. Die kunnen dan gestreept zijn, gespikkeld of helemaal egaal. Maar ze kunnen in alle mogelijke combinaties voorkomen.

Gewicht Britse Korthaar gemiddeld tot fors

Een gezond exemplaar heeft een gemiddeld tot fors gewicht tussen de 4 en 5 kilo (vrouwtjes). De heren zijn natuurlijk iets zwaarder, ergens tussen de 5 en 7 kilo. Het duurt circa drie jaar alvorens hij volwassen is, dus je kunt lang genieten van die snoezige kleintjes. Zie bijvoorbeeld de foto hieronder: die zijn toch om op te vréten!?


Britse-korthaar-kitten-1024x683

Karakter

De Britse korthaar is misschien wel de ideale huiskat. Hij houdt van mensen. En hij houdt ontzettend van spelen. Niet dat ze veel kunsten en trucjes uithalen, maar lekker achter balletjes aan rennen vinden ze heerlijk. Hij stelt zich ook open op richting andere katten en mensen die op bezoek komen in ‘zijn’ huis. Geen gedoe met deze raskat; lekker makkelijk.

Gezondheid Britse Korthaar goed

Over het algemeen is de Britse Korthaar een gezonde kat. Net zoals bij ons allemaal zullen er op latere leeftijd natuurlijk wel kwalen opspelen. Sommige daarvan zijn erfelijk bepaald.

Hypertrofische cardiomyopathie

De bekendste erfelijke ziekte bij de Britse Korthaar is hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een hartziekte. In het ergste geval begeeft het hart het na enige tijd. Hopen maar dat jouw kat deze ziekte niet krijgt, want in het ergste geval stopt zijn hart er gewoon mee. Maar weet wel dat deze ziekte zich doorgaans pas op late leeftijd aandient.

Heupdysplasie

Vanwege zijn robuuste bouw hebben zijn gewrichten wel te lijden. Daarom Verder komt heupdysplasie voor bij oudere katten. Wanneer zij hier onder lijden, gaan ze er steed sneller uitzien als een oud mannetje of dametje. Niet leuk voor de kat, maar er is niet zo heel veel aan te doen. Anders dan rustig aan.

Polycysteuze nierziekte

Polycysteuze nierziekte (PKD) is een andere erfelijke ziekte die voorkomt bij de Britse Korthaar. PKD zorgt ervoor dat er al vanaf de geboorte cysten in de nieren terechtkomen. Aanvankelijk zijn ze erg klein en ondervindt de kat er geen hinder van. Na verloop van tijd kan de nierfunctie verstoord worden. Behandeling is mogelijk, maar prijzig.


Britse-korthaar-verzorging-1024x683

Geschiedenis

De Britse Korthaar geldt als oudste van het Britse kattenras. Men zegt dat hij door de Romeinen naar het Verenigd Koninkrijk is meegenomen. Daar heeft het ras jarenlang op een eiland gewoond en kon zich zodoende tamelijk raszuiver ontwikkelen. Inmiddels worden ze al sinds de late negentiende eeuw gefokt. In de jaren 80 werd de Britse Korthaar officieel erkend als ras.

Let op bij aanschaf Britse Korthaar

Zoals voor alle kattenrassen geldt ook voor de Britse Korthaar dat er een hoop kaf tussen het koren zit. Er zijn helaas veel mensen die zich voordoen als fokker, maar de ballen verstand hebben van het vak. Als je jouw kat bij zulke charlatans koopt, loop je het risico om er een met diverse ziektes te kopen.

Ga daarom altijd naar een professionele, erkende fokker. Dan nog heb je geen garantie natuurlijk. Het blijven immers levende wezens en die zijn kwetsbaar. Maar de kans is wel het grootste dat je een mooi exemplaar krijgt. Makkelijker en goedkoper is een ritje naar het asiel of de dierenbescherming. De Britse Korthaar is populair, dus hij wordt helaas ook vaak de deur uitgezet door mensen die geen kattenliefhebbers blijken te zijn.

Schuiven naar boven