Heilige Birmaan

Heilige Birmaan: een gezelschapsdier bekend om lichte vacht en diepblauwe ogen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

De Heilige Birmaan is een geliefde raskat. Je herkent de Birmaanse kat aan zijn opvallende witte “handschoentjes” en “points”-aftekeningen. Deze katten hebben een speels, op mensen gericht karakter en zijn eenvoudig te verzorgen. Wel moeten ze genoeg aandacht en beweging krijgen.

Staat bekend om lichtgekleurde vacht en diepblauwe ogen

De Birmaan, of Heilige Birmaan, ook bekend als ‘Heilige kat van Birma’, heeft een lichtgekleurde vacht en donkere points op de kop, poten en de staart. De kleuring op de poten verschilt van de Siamees en Pers; op de poten van de Birmaan zitten namelijk witte, symmetrische vlekken. Dit worden ook wel handschoentjes genoemd.

De oren zijn relatief klein in vergelijking met andere kattenrassen. Verder staat dit ras bekend om zijn saffierkleurige, diepblauwe, ogen. Ze worden ongeveer 6 kg zwaar.

Diepblauwe ogen van de heilige birmaan

Kleur en patroon vacht kan verschillen

Alle Birmanen worden wit geboren en beginnen kleur te ontwikkelen rond de eerste week na de geboorte. De echte kleur is pas ‘af’ na twee jaar. Overigens komt de Birmaan voor in diverse kleuren:

  • Sealpoint (donkerbruin)
  • Bluepoint (blauwgrijs)
  • Chocolatepoint (melkchocoladebruin)
  • Redpoint (rood)
  • Creampoint (lichtrood)
  • Lilacpoint (licht blauwgrijs)

Birmanen hebben halflang en zijdeachtig haar dat niet klit. Om de vacht glanzend te houden is het belangrijk voldoende te borstelen. Een à twee keer borstelen per week is doorgaans genoeg.

Heilige Birmaan is een gezelschapsdier

De Heilige Birmaan is een echt gezelschapsdier. Birmanen zijn dan ook trouwe huisgenoten en mensgericht. Het zijn zeer intelligente wezens en ze lijken oprecht geïnteresseerd te zijn in wat er om hen heen gebeurt. Desondanks zijn het niet per se schootkatten. Wel zijn ze erg leergierig en speels, vooral als ze jong zijn. Voldoende aandacht is voor dit ras van essentieel belang aangezien ze graag gezelschap om zich heen hebben.

Verzorging: genoeg beweging is belangrijk!

De Birmaan kan makkelijk overgewicht krijgen. Zorg daarom dat je kat voldoende beweegt. Aangezien Heilige Birmanen speels en intelligent zijn, zijn spelletjes of het aanleren van trucjes een leuke en effectieve manier om ze voldoende te laten bewegen.

Heilige_Birmaan_kat-1024x682

Gezondheid Birmaanse kat minder door erfelijke aandoeningen

Over het algemeen is de Heilige Birmaan is een sterk ras. Wel zijn deze katten vatbaar door erfelijke aandoeningen. Denk hierbij aan scheelkijken, knikken in de staart en ademhalingsziekten, zoals niesziekte. Inenten en goede hygiëne zijn hierom belangrijk. Daarnaast is het goed om na te denken over een kattenverzekering voor dit gevoelige beestje.

De Heilige Birmaan kat wordt gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar oud.

Oorsprong van de Heilige Birmaan

De oorsprong van de Birmaanse kat is omgeven met mythische verhalen. Zo zou de kat afkomstig zijn uit Birma, waar hij werd beschouwd als een heilige metgezel van de Kittah-priesters. De volkslegende vertelt over witte tempelkatten in Birma. Deze katten hadden de blauwen ogen van de tempelgodin en een bruine neus, oren, staart en pootjes van de aarde. Het is onduidelijk of dit verhaal waar is of niets meer dan een mythe.

Wat wél met zekerheid gezegd kan worden, is het feit dat het ras dat bekend staat als “Sacre de Birmanie” in 1925 in Frankrijk werd geregistreerd. Birmans werden bijna uitgeroeid als ras tijdens de Tweede Wereldoorlog. Slechts twee katten leefden aan het einde van de oorlog in Europa, een paar genaamd Orloff en Xenia de Kaabaa, beide behorend tot Baudoin-crevoisier. De basis van het ras in het naoorlogse Frankrijk was een nakomeling van dit paar. Manou, Lon Saito, Djaipour, Sita 1 en Sita 2, en ze moesten zwaar worden gekruist met langharige rassen om het Birman-ras opnieuw op te bouwen. Aan het begin van de jaren vijftig werden opnieuw zuivere birman nesten geproduceerd.

Heilige Birmaan kopen?

Wil je een Birmaanse kat als huisdier? Goed nieuws: je hebt hier geen specifieke ervaring voor nodig. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je je goed inleest over dit ras en verzorging. Wil je een Birmaanse raskat met papieren kopen, dan doe je dit via een fokker die is aangesloten bij een werkgroep of rasclub. Zij brengen je vervolgens in contact met de fokkers. Let bij aanschaf op de volgende zaken:

  • socialisatie van de kitten (is de kitten opgegroeid in huiselijke kring?)
  • of de moederpoes aanwezig is
  • inentingen, ontworming en eventuele chip
Schuiven naar boven