Grijze kat op schoot. Liefste en meest aanhankelijke kattenrassen.

Altijd op schoot: 19 liefste & meest aanhankelijke kattenrassen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Een ding is zeker: katten zijn eigenzinnige en soms eigenaardige wezens en door hun soms mysterieuze karakter zijn er veel fabeltjes over ze.

Zo hebben ze een reputatie dat ze niet zoveel van knuffelen houden, maar dat is niet per se waar.

Katten zijn zeker onafhankelijke beestjes, maar ook onze kattenmaatjes houden van affectie en hechten zich wel degelijk aan hun baasjes.

Er zijn overigens wel kattenrassen die meer van knuffelen houden dan anderen en als jij opzoek bent naar een echte kroelkip, is het wel belangrijk dat je de juiste kat kiest.

Om je daar bij de helpen heb ik een lijst gemaakt met kattenrassen die van nature erg aanhankelijk en knuffelig zijn zodat jij de beste schootkat kan uitkiezen.

Het is een veel voorkomende misvatting dat, omdat katten erg op zichzelf kunnen zijn en mensen helemaal niet zo nodig hebben, ze een beetje om ons heen leven.

Het is zeker zo dat katten een stuk onafhankelijker zijn dan honden, maar sommige kattenrassen staan bekend om hun aanhankelijke en knuffelige karakter en het feit dat ze hun liefde en genegenheid graag bij hun mensenlijke metgezellen zoeken.

De 19 liefste en aanhankelijke kattenrassen

Hoewel elke kat uniek is en zijn eigen persoonlijkheid heeft, lijken de 19 kattenrassen uit deze lijst bijna altijd geneigd om liever op je schoot te zitten en te knuffelen, dan alleen te zijn.

Scottish Fold of Schotse vouwoor kat

Scottish Fold

Je kent dit kattenras misschien wel van de katten van Taylor Swift, Meredith Gray en Olivia Benson.

Door duizenden jaren van domesticatie en fokken is dit ras erg lief en volgzaam. Scottish Folds willen niets liever dan de hele dag op je schoot zitten om naar je te kijken met die grote kattenogen.

De Schotse vouwoor heeft een heel rustig karakter en verkiest een goede kroelsessie (of een dutje) boven actieve inspanning.

Ragdoll

Ragdoll

Deze katten staan ​​ook wel bekend als “puppy-katten” omdat ze zulke hondachtige eigenschappen hebben zoals je bij de deur begroeten en gezellig willen knuffelen.

De Ragdoll ontleent zijn naam van de lappenpop, omdat ze slap in je armen gaan hangen zodra je ze oppakt.

Eigenlijk willen ze niets liever dan worden vastgehouden.

Dit ras is een populaire binnenkat en is meer geïnteresseerd in hun baasjes dan veel andere kattenrassen. Dat betekent dus lekker spelen en kroelen samen.

Ze zijn ontzettend lieve, aanhankelijke katten met een rustig karakter. Ze zijn perfect voor gezinnen met kinderen want ondanks dat ze rustig en zachtaardig zijn, vinden ze spelen ook leuk.

Tonkinees

Tonkinees

De Tonkinese katten zijn hele intelligente wezens en ze laten dit zien, maar ook horen. Het is een kattenras dat erg graag praat en ze staan ​​bekend om hun vaardigheid om volledige gesprekken met hun baasjes te kunnen voeren.

Naast dit kletsen houden ze ervan om lekker te knuffelen.

Tonkinese katten zijn echt een van de meest sociale kattenrassen en zijn goede vrienden voor het gezin.

Birmaan

Birmaan

Birmanen zijn lekkere donzige hoopjes liefde en aandacht. Maar deze lieverds zijn meer dan alleen maar mooi. Ja, je ziet ze vaak op kattenshows wat geheel begrijpelijk is, maar Birmanen zijn ook ontzettend zachtaardig, gezellig en intelligent.

Ze zijn even aanhankelijk als gevoelig en zullen altijd voor je klaar staan voor een beetje gezelschap. Deze knuffelkatten houden niet van (te lang) alleen zijn en vinden het fijn als je thuis bent. Ook dit lieve kattenras is uiterst geschikt voor gezinnen met kinderen.

Sphynx

Sphynx

Het is misschien gemakkelijk om te raden waarom dit kattenras aan de top van schootkatten staat: ze willen natuurlijk gewoon lekker warm blijven zo zonder vacht!

En een van de warmste plekken in huis is de schoot van hun baasje.

Haarloze Sphynx-katten staan ​​erom bekend dat ze graag de interactie opzoeken en de aandacht willen trekken van hun baasjes.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Een speelse, intelligente en avontuurlijke kat die goed aansluit op een actief gezin. Het is een goed idee om een (hoge) krabpaal in huis te halen want deze knuffelkat houdt ook onzettend van hoogtes en klimmen.

Siamees

Siamees

Een onzettend lieve en gezellige kletskop! De Siamees is erg vocaal en zal je alles vertellen over hoe zijn dag is geweest in je afwezigheid. En waar zijn ze het liefste terwijl ze alles met je delen? Ja, op jouw schoot!

Deze sociale katten zijn erg aanhankelijk en op hun baasjes gesteld, maar houden niet zo van alleen zijn. Als je er over nadenkt om een Siamees in huis te nemen, overweeg dan om er wellicht twee te nemen zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden als jij er niet bent.

Burmees

Birmees

Burmese katten zijn heel sociaal en worden ook graag vastgehouden. En wie kan ze weerstaan met hun lieve koppie en chocoladekleurige vachtje?

De Burmees is er in twee soorten: De Amerikaanse Burmese kat en de Briste Burmese kat. Beide zijn misschien wel een van de meest anhankelijkste kattenrassen die er zijn maar ze zijn ook ontzettend intelligent. Ze reageren op menselijke aandacht en signalen en spelen graag.

Hun sociale gedrag maakt ze uiterest geschikt voor gezinnen met jonge kinderen, want ze zijn zelf ook dol op spelen.

Bovendien zullen hun expressieve gezichtjes je van alles laten weten over hun karakter en hun gevoelens wanneer je lekker met ze knuffelt op de bank.

Bombay

Bombay

Het Bombay kattenras is eigenlijk een ras dat afkomstig is van de Birmees, dus het is logisch dat ze vergelijkbare kenmerken hebben. Maar deze kleine zwarte panter wordt erkend als hun eigen ras en aanhankelijk zijn ze zeker ook.

Deze katten zijn de goodwill-ambassadeurs van de kattenliefhebber, zelfs als ze nog nooit een vreemde hebben ontmoet. Ze sluiten vriendschap met iedereen.

Ze volgen je het liefst op de voet en zijn liever niet te veel alleen thuis.

Maine Coon

Maine Coon

De Maine Coon is een van de grootste kattenrassen. Ze kunnen tot 8 kilo wegen en worden soms wel 40 centimeter lang. Dat is een hoop kat om op je schoot te houden, maar dit ras is heel erg sociaal.

Wanneer je er eentje in huis haalt, is het bijna altijd een kat die dol zal zijn op interactie, spelen en lekker op schoot zitten.

Maine Coons zul je vaker zien trillen en spinnen dan miauwen en ze zullen dat enthousiast doen om je aandacht te trekken.

Daarnaast zijn er veel voorbeelden van Maine Coons die zelfs apporteren en de gegooide speeltjes ophalen. Ze passen zich gemakkelijk aan aan hun omgeving en je kunt ze zelfs aan de lijn laten lopen.

De Maine Coon is een echte knuffelkat en staat bekend om zijn uitgesproken karakter.

Pers

Pers

Als je het niet erg vindt om ook wat tijd te besteden aan het verzorgen van je kat, dan kan een Persische kat een liefdevolle en trouwe toevoeging aan je gezin zijn.

Perzische katten zien er natuurlijk heel erg mooi uit, maar ze zijn ook geweldig als schootkatten.

De meeste Perzen zullen urenlang rustig op je schoot blijven zitten, maar ze zullen niet uit zichzelf telkens als je gaat zitten blijven aandringen om opgepakt en geknuffeld te worden.

Perzen zijn aanhankelijk richting hun gezin en houden ervan zowel om te spelen als te knuffelen.

Veel Perzen kunnen ook goed opschieten met andere huisdieren en zijn geweldige keuzes voor zowel gezinnen met kinderen als voor wat stillere huizen waar de baasjes toch af en toe weg zijn om te werken.

De Cornish Rex

De Cornish Rex is een sociale, intelligente en liefdevolle kat. Hij is speels en zal dat – zelfs als ie wat ouder wordt – blijven.

Hij heeft misschien een wat fragiel uiterlijk, maar het is wel degelijk een stevig ras. Als jij een actieve kat zoekt die deelneemt aan jouw gezinnetje, dan is dit een goede optie.

De Cornish Rex is ook een schootkat en kan prima overweg met andere dieren. Het is een perfect huisdier voor kinderen. Deze kat houdt van rennen en klimmen, en heeft dus de ruimte nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Bovendien houdt deze kat van buiten zijn.

De Cornish Rex is dus een levendige kat, maar tegelijkertijd heeft het behoefte aan gezelschap. Dit leidt meestal tot een zeer sterke, persoonlijke relatie tussen kat en baasje. Je kunt veel met de kat knuffelen, zolang het maar genoeg de kans krijgt om zijn energie kwijt te kunnen!

Devon Rex (katten met krullend haar)

De Devon Rex, het neefje van de Cornish Rex en ook wel bekend als het ‘natuurwonder’, is een kat met grote oren, grote ogen, hoge jukbeenderen, puntige oren en een gekrulde vacht. De kat heeft dus een bijzonder uiterlijk en wordt wel eens vergeleken met E.T of Yoda. De kat is ook erg sociaal.

De karaktereigenschappen van deze kat komen overeen met die van een hond. De Devon Rex is erg loyaal en houdt van mensen. De kat houdt van spelletjes, is intelligent, en je kunt hem ook trucjes aanleren.

De Devon Rex kan verder goed overweg met andere dieren en ook kinderen vormen geen probleem. Met kinderen kunnen ze goed spelen, en zelfs echte maatjes worden.

Deze rassoort houdt erg van aandacht en zal veel tijd met je willen besteden, en je vaak ook niet met rust laten. De kat zal al snel bij je gaan zitten, je aanraken of op je schoot springen. Ook is de kat geneigd je door het huis heen te volgen.

De Himalaya

De Himalaya, ook wel bekend als de ‘Himmie’, is een kalm ras, een allemansvriend en slaapt graag op je schoot. 

Het is een zachtaardig en volgzaam dier en houdt ervan om verwend te worden. Dit ras houdt van knuffelen en spelen en is vriendelijke tegen vreemden.

De Himalaya kat heeft een rustige thuisomgeving nodig zonder harde geluiden en dus ook zonder agressieve honden of ruwe kinderen. Kinderen moeten zachtaardig zijn met deze kat.

De Himmie doet het het beste als binnenkat. Het kan angstig of aanhankelijk worden als het niet mentaal wordt gestimuleerd, houd daar dus rekening mee.

De Blauwe Rus

De Blauwe Rus is en prachtige kat. Hij is rustig maar ook speels, en daarmee de ideale kat voor een gezin. Daarnaast is de kat intelligent en vindt het leuk om uitgedaagd te worden. De Blauwe Rus kan goed met kinderen overweg, en spelen en knuffelen met deze kat kan dus ook.

Dit ras heeft een hekel aan lawaai, zorg dus voor een rustige omgeving. Maar ook weer niet te rustig, want alleen zijn vindt deze kat niet fijn.

Mocht jij weinig thuis zijn, dan kun je overwegen om twee katten te nemen, zodat je Blauwe Rus altijd een maatje heeft.

Blauwe Russen ontwikkelen een sterke band met hun baasjes en zijn zeer gewild door hun persoonlijkheid en unieke vacht.

Abessijn

Misschien wel de meest aanhankelijke kat van allemaal. Deze actieve, intelligente, knappe koppies zijn onzettend loyaal en hechten zich erg aan hun baasjes.

Houd er rekening mee dat dit onwijs actieve katten zijn, die houden van spelletjes en een heleboel stimulans.

Je krijgt er wel een heleboel liefde voor terug. Ze volgen je overal op de voet, zijn gek op interactie en zitten altijd bij je in de buurt. Kijk niet gek op als de favo chill plaats jouw schouder blijkt te zijn – of je nu aan het koken, werken of relaxen bent. Deze lieverds zijn echte klittenbandjes.

Exotic shorthair

Lief, rustig en kalm zijn misschien wel de drie beste worden om deze zachtaardige kroelkatten te beschrijven.

De Exotic shorthair is verwant van de Pers, maar dit vriendelijke kattenras houdt meer van spelen dan zijn Persische familieleden.

Hun kortere haar is makkelijk te onderhouden en ze komen heel graag bij je zitten.

De Peterbald

De Peterbald mag niet missen in het rijtje ‘aanhankelijke katten’, want het is misschien wel de meest aanhankelijke van allemaal!

Deze bijzondere katten staan erom bekend je aandacht zelfs op te eisen. Hij laat het overduidelijk weten als je hem niet voldoende aandacht geeft en houdt absoluut níet van alleen zijn.

Het is daarom dus wel belangrijk dat je dit van te voren in acht neemt, want deze katten moeten veel aandacht hebben. Ze zijn ontzettend lief, gezellig en houden van spelen.

Dit bijzondere kattenras is een onwijse trouwe metgezel.

Chantilly Tiffany

Echte knapperds én ook nog eens lieve schatjes. Deze zachtaardige pluizenbollen zijn heel sociaal en kunnen gemakkelijk samen met andere katten.

Ze zijn zeker niet lui, maar zullen ook niet hele dagen op pad zijn. Daarvoor houden ze teveel van een goede kroelsessie bij hun baasje op schoot.

Een fijne combinatie dus van een actief maar toch ook rustig karakter.

De adoptie-kat

Vuilnisbakkies, huis-tuin-en-keukenkatten of asielkatten krijgen niet altijd de spotlight die ze verdienen!

Maar juist adoptiekatten kunnen ook ontzettend aanhankelijk, kroelerig en op hun baasje gericht zijn. Soms hechten deze katten, die een tweede kans krijgen, zich juist nog meer aan hun nieuwe baasje!

Wellicht hebben ze iets meer tijd nodig om zich (opnieuw) veilig te voelen maar ze kunnen echt net zo aanhankelijk zijn als de andere katten op dit lijstje.

Het belangrijkste is dat je je goed laat je informeren over het karakter van de kat die je op het oog hebt. Net als met raskatten zullen er meer en minder afhankelijke zijn. Je zult zien dat er een heleboel lieve, knuffelige katten opzoek zijn naar een nieuw thuis.

Conclusie

Dit waren de 10 meest aanhankelijke schootkatten soorten die je zult vinden.

Hoewel alle katten momenten van genegenheid kunnen kennen, zijn er ook een aantal rassen iets meer op zichzelf.

Lees ook: de bekendste kattenrassen met hun foto’s

Schuiven naar boven