Exotic Shorthair (Exotische Korthaar)

Exotic Shorthair (Exotische Korthaar): mooi maar pas op erfelijke aandoeningen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

De Exotic Shorthair, in het Nederlands de Exotische Korthaar, is de kortharige afstammeling van de Perzische Langhaar. Dit kattenras heeft veel van de uiterlijke en innerlijke eigenschappen van de Pers, maar ruilt diens onderhoudsintensieve vacht in voor een zachte, korte vacht. Net zoals zijn langharige broer heeft de Exotic Shorthair last van verschillende genetische aandoeningen.

Het uiterlijk van de Exotische Korthaar

De Exotic Shorthair is een opvallende verschijning. Niet vanwege zijn vacht, maar wel vanwege zijn bouw. De Exotic is een gedrongen kat van gemiddelde formaat maar met korte benen. Ondanks zijn naam is de vacht van dit ras wat langer dan die van andere kortharige katten, zoals de Blauwe Rus of Siamees.

Een van de meest karakteristieke eigenschappen van deze kat is de vorm van de kop. De schedel heeft een brede, ronde vorm met volle wangen en een duidelijke kin. De oortjes zijn klein en wijd uit elkaar geplaatst. Daarnaast zijn de ogen opvallend groot en rond. De neus daarentegen, is juist erg kort en plat. De vorm van de kop zorgt voor een uniek uiterlijk, maar helaas ook voor veel gezondheidsproblemen.

Exotic_Shorthair_Tiger-1024x682

Verschillende vachten

Exotische Kortharen zijn er in verschillende kleurslagen. Dit zijn:

 • chocolate
 • créme
 • lilac
 • rood
 • blauw
 • schildpad (tortie)
 • tabby
 • wit
 • golden
 • shaded silver
 • smoke

Exotic Shorthairs zijn de rust zelve

Wil je een relaxte maar sociale kat? Dan is de Exotic Shorthair zeker een geschikte kandidaat. Dit kattenras is vreedzaam en heeft een rustig karakter. Saai zijn ze gelukkig niet: ze houden van spelen en je kunt ze zelfs trucjes aanleren. Wel kunnen ze soms onverstoorbaar of afstandelijk zijn. Dankzij zijn rustige karakter is de Exotic ook geschikt als huiskat die vooral binnen blijft.

Exotische Kortharen kunnen goed omgaan met andere katten, honden en jonge kinderen. Dit is te danken aan hun grote aanpassingsvermogen. Omdat ze wel waarde hechten aan rust zoeken ze wanneer het te druk wordt zelf een rustiger plekje op.

Verzorging niet intensief

Qua verzorging valt de Exotic Shorthair reuze mee. De vacht is namelijk met een keer borstelen per week in goede conditie te houden. Doe dit voorzichtig, anders kan de vacht beschadigd raken. Verder is het belangrijk dat de kat goede voeding krijgt, zijn eigen plekje heeft, dat zijn oren af en toe worden gecheckt en dat zijn nagels worden geknipt wanneer deze te lang zijn.

Exotische Korthaar heeft veel erfelijke aandoeningen

Door de bouw van de schedel heeft de Exotic Shorthair sneller last van bepaalde erfelijke aandoeningen. Zo hebben deze katten sneller last van tranende ogen en een verstopte neus als gevolg van hun platte, korte neuzen. Daarnaast hebben Exotische Kortharen sneller last van ringworm, katerstaart, tandsteen en tandplaque. Andere (ernstige) aandoeningen waar deze beestjes gevoelig voor zijn, zijn PKD, Cherry Eye, entripoin, hazenoog en de oogaandoening PRA.

Exotische_Korthaar_Kitten-1024x683

Waar komt dit kortharige ras vandaan?

De Exotische Korthaar vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. In de jaren 50 besloot een houder van zowel American Shorthairs als Perzen deze te kruisen. Het resultaat? De Exotic Shorthair! Omdat iedereen dit nieuwe ras zo mooi vond, besloot men een fokprogramma op te zetten en dit kattenras vast te leggen. In 1966 werd de naam “Exotic Shorthair” officieel geregistreerd.

Kopen of adopteren van Exotic Shorthair kittens

Wil je een Exotic kat of kitten kopen of adopteren? De kosten van een Exotic Shorthair kitten ligt ergens tussen de €700 en €1500. De exacte prijs is afhankelijk van de stamboom en andere randzaken. Om in contact te komen met een betrouwbare fokker raden wij aan om contact op te nemen met een werkgroep of rasvereniging. Vaak kennen zij de beste fokkers of weten ze waar toevallig nestjes zijn.

Schuiven naar boven