Maine Coon

Maine Coon: de grootste huiskat en gebouwd voor sneeuw

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Maine Coon gebouwd voor sneeuw

De Maine Coon is misschien wel de populairste huiskat van Nederland en België. Maar ook elders bivakkeert dit ras in de hoogste regionen. In de Amerikaanse deelstaat Maine – de naam zegt het al – is de Maine Coon zelfs de officiële staatskat.

Het meest opvallende aan het uiterlijk van de Maine coon is de plooikraag en zijn pluizige staart. Zijn lijf is hoekig en sterk, afgedekt met een zachte ondervacht. Die wordt dan weer beschermd door middellang of zelfs lange haren. Bij de schouders en op het hoofd zijn de haren doorgaans wat korter.

Vacht

In de winter wordt de vacht vanzelf wat dikker, ter bescherming tegen de kou. Dat is ook niet zo gek, want in Maine zijn de winters bar en boos. Dank zij zijn lange, bossige haren kan hij goed in de sneeuw vertoeven zonder onderkoeld te raken, zoals een Naaktkat dat wel kan. Zij pluizige staart heeft ook als voordeel dat hij niet gemakkelijk wegzakt in de sneeuw. In Maine kunnen de temperaturen ’s zomers ook aardig oplopen. Daarom zijn vacht in dat seizoen ook dunner.

Maine Coon in (bijna) alle kleuren

De vacht van de Maine Coon komt voor in alle mogelijke kleuren. Maar bij de raszuivere varianten zul je geen lila en chocolade aantreffen. Zie je deze kleuren wel, dan heb je waarschijnlijk te maken met een kruising.

Oogkleur

De ogen mogen ook van alle soorten kleur zijn. Daarop zijn echter twee uitzonderingen: blauwe ogen en twee verschillende kleuren.

Gewicht

De Maine Coon is het grootste ras van huiskatten. Mannetjes wegen doorgaans tussen de 6 en 8 kilo. Vrouwtjes wegen minder: die zijn gemiddeld tussen de 3,5 en 5,5 kilo zwaar.

Grootte

Een volwassen Maine Coon wordt gemakkelijk 35 centimeter. Ze zijn er zelfs van ruim een meter, maar daarbij is iets fout gegaan tijdens het fokken. Omdat ze net als bijvoorbeeld de Ragdoll en de Noorse Boskat best fors zijn, zijn we behoorlijk gespierd. Al dat gewicht moet immers meegesjouwd worden. Maar het duurt tot wel 5 jaar voordat ze volgroeid zijn. De meeste andere katten zij al binnen een jaar op volle sterkte.

Maine coon is een sociale kat

De Maine Coon houdt van mensen én van dieren. En hij houdt heel erg van spelen. Omdat het ook een slimme kat is, wordt hij ook wel vergeleken met een hond. Het is dan ook relatief makkelijk om dit ras trucjes aan te leren. Je zou kunnen zeggen dat de Maine Coon de kat is die het meest op een hond lijkt. Dus heb je geen zin om je hond iedere dag uit te laten maar wil je wel een viervoeter in huis? Dan neem je een Maine Coon!


Groep main coon katten

Maine Coon echte familiekat

Dit ras wordt ook wel een ‘zachte reus’ genoemd. Ze houden van hun familie en zijn hun erg trouw. Hij zal echter niet de hele tijd bij je op schoot komen zitten. Daar zijn ze dan weer wat te onafhankelijk en eigengereid voor. Ondanks dat ze erg sociaal zijn, kijken ze de kat eerst uit de boom als er vreemden binnenkomen.

Speels en vrolijk

Ze spelen tot ze erbij neervallen. Letterlijk, want zelfs op hoge leeftijd speelt de Maine Coon graag en veel. Ze spelen met andere katten, maar zeker ook met mensen. Mannetjes staan erom bekend dat het uitslovers zijn. Vrouwen gedragen zich minder ‘kinderachtig’.


Maine-Coon-Leeftijd-1024x810

Verzorging Maine Coon heel gemakkelijk

De Maine Coon behoeft nauwelijks verzorging. Dat is gezien zijn vacht best opvallend (net als bij de American Curl). Maar vanwege de lichte onderlaag vaan zijn vacht, onderhoudt hij zichzelf heel goed.

Gezondheid

De Main Coon wordt gemiddeld zo’n 14 jaar oud, net als de meeste huiskatten. Ze staan over het bekend als gezonde katten. Wel is bekend dat er enkele erfelijke ziekste voorkomen in het ras.

Hypertrofische cardiomyopathie

De wat oudere katten willen nog wel eens lijden aan erfelijke ziektes. De bekendste daarvan is hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een hartziekte. In het ergste geval begeeft het hart het na enige tijd. Fokkers proberen deze ziekte daarom zoveel mogelijk uit het ras te krijgen. Middels het etsten van genetisch materiaal kunnen ze zien of de ziekte wordt gedragen.

Heupdysplasie

Verder komt heupdysplasie wel voor, maar niet heel vaak. Heupdysplasie is een afwijking van het heupgewricht die de kat kreupel kan maken. Ook kan het artritis veroorzaken, waardoor hij wat sram kan worden en enige pijn kan lijden. Het zijn vooral de grootste Main Coons die hier gevoelig voor zijn.

Polycysteuze nierziekte

Polycysteuze nierziekte (PKD) is een andere erfelijke ziekte die wel voorkomt bij de Main Coon. PKD zorgt ervoor dat er al vanaf de geboorte cysten in de nieren terechtkomen. Aanvankelijk zijn ze erg klein en ondervindt de kat er geen hinder van. Na verloop van tijd kunnen ze groeien en kan er pijn optreden. Ook kan de nierfunctie verstoord worden, wat zal resulteren in nierfalen. Behandeling is mogelijk, maar kostbaar.

Oorsprong Maine Coon

Niemand weet de exacte oorsprong van de Maine Coon. Maar hij was al een graaggeziene gast op Europese kattenshows in de 19e eeuw. Zoals gezegd is hij tegenwoordig de officiële staatskat van de Amerikaanse deelstaat waarnaar hij is vernoemd. Zowel in Europa, de Verenigde Staten als daarbuiten is de Maine Coon razend populair.

Schuiven naar boven