De nieuwsbrief voor kattenlovers!
Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?
We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy
Noorse Boskat: Scandinavische beauty
De Noorse Boskat lijkt veel op die twee andere razend populaire kattenrassen: de Maine Coon en Ragdoll. Zijn vacht is halflang en kan goed tegen sneeuw en kou. Het is ook een flinke kat in omvang. Daarnaast is hij gezond, heel makkelijk en uitermate sociaal. Een echte Scandinavische beauty dus!
Uiterlijk afgestemd op bar weer
Het uiterlijk van de Noorse Boskat is afgestemd op de weersomstandigheden van zijn land van oorsprong: Noorwegen. Het is dus een flinke kat die goed tegen bar weer kan.
Vacht
Zijn vacht is halflang en bestaat uit twee delen. Zijn ondervacht is dik en stevig. Hiermee kan hij zichzelf lekker warm houden als het vriest. Zijn dekvacht beschermt hem tegen water; alle druppels glijden er zo vanaf! In de zomer laat hij een groot deel van zijn vacht achter in het bos. Maar niet in de winter; want de Scandinavische winters zijn legendarisch.
Kleuren
Zoals bij zoveel kattenrassen, komt de Noorse Boskat voor in alle mogelijke kleuren. Ook kennen ze veel verschillende patronen in hun vacht. In welk vachtje ze ook zijn gestoken, de Noorse Boskat is altijd prachtig om te zien.
Omvang en gewicht
Omdat de Noorse Boskat een vrij groot ras is, zijn ze pas uitgegroeid bij drie tot vier jaar. De heren kunnen dan gemakkelijk 8 kilo wegen. Dames wegen altijd een paar kilo minder. Ze hebben best lange poten waardoor ze toch ook slank lijken (en vaak zijn).
Noorse Boskat heeft karakter van vriendelijke reus
De Norwegian Forest Cat, zoals de Noorse Boskat in het engels wordt genoemd, mag dan een flink beest zijn, zijn karakter is juist heel zachtaardig. Een ‘vriendelijke reus’ dus. Ze zijn erg sociaal en gaan graag om met andere katten. Maar ook met mensen zijn ze dik. Aan hun baasje zijn ze 100% loyaal. Net als aan de kinderen van het baasje.
Speels en sociaal
Als er even geen soortgenoten of andere levende wezens in de buurt zijn, vermaakt hij zichzelf ook goed. Met zijn enorme spierkracht en snelheid draait hij zijn pootje niet om voor een klimpartij is een hoge boom. De Noorse Boskat komt niettemin het beste tot zijn recht als hij met zijn tweetjes is. Of met meer. In die zin lijkt hij erg op de Bengaal. Dus ben je van plan er eentje aan te schaffen? Neem er dan tenminste twee.
Verzorging
Dit ras behoeft geen specifieke verzorging. Zijn vacht onderhoud hij zelf. Hij zal het heerlijk vinden als je hem af en toe borstelt, maar dat is normaal gesproken niet nodig. Verder zal het goed met hem gaat als hij kan spelen en knuffelen. Liefst met een soortgenoot, maar zeker ook met mensen (inclusief kinderen!). een kijkje in de mond van jouw huistijger te nemen.
Noorse Boskat gezond ras
De gemiddelde Noorse Boskat is kerngezond. Het is een oersterk beest zonder vreemde afwijkingen. Zoals bij de meeste katten, kan ook deze gevoelig zijn voor de hartziekte Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM). Een goede fokker pikt degenen met deze erfelijke ziekte er echter snel tussen uit.
Oorsprong
Thuis wordt de Noorse Boskat in zijn eigen taal aangesproken met ‘Norsk Skogatt’. Volgens de Noren was het van oorsprong vooral een kat die op de boerderij muizen vangt. Men heeft geen precieze datum weten vast te stellen waarop het ras is ontstaan. Maar gezien zijn Perzische invloeden, denkt men dat Noorse zeelui voorouders van de Noorse Boskat hebben meegenomen uit het Midden-Oosten. En op enig moment zou dit ras dan zij ontstaan. Of dat echt zo is, weet dus niemand. Wèl staat vast dat het ras in 1972 officieel werd erkend in Noorwegen. Kort daarna ook elders in Europa.