Perzische Langhaar

Perzische Langhaar: een vriendelijke kat die wat verzorging nodig heeft

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Geen enkel kattenras valt zo op als de Perzische Langhaar. Deze karakteristieke kat heeft een prachtige vacht, opvallend grote ogen en zijn ook nog eens “poeslief”. De Perzische Langhaar, in volksmond de Perzische kat genoemd, wordt gezien als een van de vreedzaamste kattenrassen dankzij zijn vriendelijke, rustige en evenwichtige karakter. Kattenbazen moeten wel rekening houden met de verzorgingseisen van deze beestjes.

Perzische Langhaar alom geliefd vanwege vacht ogen

Perzische_kat-1024x682

De Perzische kat springt in het oog vanwege zijn lange vacht en grote ogen. Maar wist je al dat niet elke kat met zo’n pluche-achtige vacht een rasechte Perzische Langhaar is? Een “echte” Pers is middelgroot tot groot en heeft lage, gedrongen poten. Daarnaast heeft dit ras een ronde, brede schedel met kleine oren en een korte neus die eindigt tussen de ogen. Dit geeft deze beestjes een uniek uiterlijk, maar kan ook zorgen voor gezondheidsproblemen en kwalen.

Veel verschillende kleuren

Perzische katten zijn er diverse kleuren. Zo heb je eenkleurige diertjes die zwart, wit, rood, blauw, chocolate, lila, crème of zilvergrijs (smoke) zijn. Daarnaast zijn er de zeer geliefde tweekleurige en driekleurige “schildpad” Perzische Langharen. De kleur van de ogen hangt vaak samen met de kleur van de vacht. Witgekleurde Perzen kunnen overigens verschillende kleuren ogen hebben. Dit heet ook wel een “odd-eyed” kat.

Perzen hebben een vriendelijk en lief karakter

Dit kattenras is misschien wel een van de meest vreedzame. De Perzische Langhaar heeft een rustig karakter en is erg vriendelijk en lief. Over het algemeen zijn ze erg speels, maar soms kunnen ze ook een beetje afstandelijk of onverstoorbaar zijn. Vanwege zijn rustige karakter is de Pers bij uitstek geschikt om binnen te houden.

Let hierop bij verzorging Perzische kat!

Die lange, pluche-achtige vacht moet natuurlijk goed verzorgd worden! Het verzorgen van de kwetsbare vacht is misschien wel de meest intensieve verzorging bij dit ras. De vacht moet elke dag goed geborsteld worden. Anders gaat de volumineuze vacht klitten, met huidirritatie, uitslag en kale plekken als gevolg. Daarnaast moet de Pers elke maand in bad worden gedaan, iets wat niet elke kat even fijn vindt. Zit de vacht vol klitten, dan is het verstandig om met de kat naar de dierenarts te gaan. Dan kan de Pers onder een roesje alsnog worden geborsteld, iets wat erg pijnlijk is voor de kat. De Perzische Langhaar is absoluut geen kat voor luie mensen, maar voor al dat harde werk krijg je een hartstikke mooie kat terug!

Pas op bij kinderen

Een Perzische kat is dankzij zijn rustige karakter ook erg geschikt voor gezinnen. Wel moet er voorzichtig met de vacht van de kat worden omgesprongen. Let dus goed op wanneer de kinderen met de kat spelen!

Perzische Langhaar: gezondheid, kwaaltjes en ziektes

Persische kat

De meest voorkomende kwaaltjes bij Perzen zijn tranende ogen en verstopte neuzen. Daarnaast zijn deze katten gevoelig voor ringworm, ‘katerstaart’ en een snelle opbouw van tandsteen en tandplaque. Andere ziektes, kwaaltjes en aandoeningen die bij dit ras voorkomen zijn:

  • PKD
  • Cherry Eye
  • Entropion
  • Corneal Sequestrum
  • Hazenoog
  • PRA (oogaandoening)

Gewicht en leeftijd

De Perzische Langhaar weegt gemiddeld zo’n zeven kilo. Let op: de Pers kan snel aankomen en kan gemakkelijk te dik worden. Een Perzische Langhaar wordt gemiddeld veertien jaar oud.

De oorsprong

Net zoals bij de Birmaanse kat, is de oorsprong van de Perzische Langhaar niet zeker. Er zijn namelijk verschillende verhalen over de oorsprong van dit ras. De meest tot de verbeeldingen sprekende is het verhaal over de Italiaanse reiziger Pietro della Valle. In 1614 zou hij in de Perzische provincie Khorasan de Perzische Langhaar tegen zijn gekomen en mee hebben genomen naar Italië.

Of dat daadwerkelijk gebeurt is, is niet zeker. Een ander verhaal zegt dat veel langharige katten in de negentiende eeuw zijn meegenomen naar Engeland. Deze katten waren kwamen oorspronkelijk uit Turkije en Perzië (nu Iran). Weer een ander verhaal zegt dat dit kattenras afstamt van de Russische Huiskat. Wat wél zeker is, is het feit dat Westerse fokkers aan het begin van de 20e het ras verder hebben ontwikkeld. De diverse kleuren vacht en ogen zijn hier een direct resultaat van.

Perzische Langhaar kopen of adopteren: prijs, tips en meer

Lijkt de Pers de perfecte kat voor jou? Je bent niet de enige! Deze beestjes zijn erg gewild vanwege hun mooie uiterlijk en lieve karakter. Dit maakt dat ze aan de prijzige kant zijn. Wij raden altijd aan om katten te kopen bij erkende rasfokkers. Hier betaal je doorgaans ook meer voor, zo’n €600. Het is altijd slim om eerst contact op te nemen met de rasvereniging om na te gaan welke fokkers goed zijn.


Schuiven naar boven