American Curl

American Curl: zijdezachte vacht en gemakkelijke verzorging

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Uiterlijk

Normaal gesproken is de kop van de American Curl wat langer dan hij breed is. Zijn neus is vrij recht en de kin stevig. Daardoor lijken zijn ogen wat groot. Zijn oren staan bovenop zijn kop; recht omhoog. Doorgaans voelen de oren van de American Curl niet heel flexibel aan; veel minder dan bij andere kattensoorten. Zijn lijf wordt nooit echt heel groot. Maar ook niet klein. Het lijkt wel wat langgerekt. Zeker omdat zijn staart relatief lang is. Bij een raszuivere American Curl is alles echter mooi in proportie.

Zijdezachte vacht

De zijdezachte vacht is doorgaans kortharig maar soms ook halflangharig. Van een ondervacht is zelden sprake. De vacht van de American Curl kan alle mogelijke kleuren hebben. Ook de patronen van de vacht kunnen sterk uiteenlopen. In die zin lijkt hij wel op de Maine Coon of de Ragdoll.

American Curl heeft makkelijk karakter

Dit Amerikaanse kattenras is dol op mensen. Het is een slimme kat die zijn neus graag in andermans zaken steekt. Knuffelen en spelen vinden ze heerlijk en ze weten graag alle aandacht op zich gevestigd. Het leuke van dit ras is dat ze niet snel uit balans raken. Alsof ze van nature veel zelfvertrouwen hebben. Vandaar dat hun relatie met mensen en met andere katten bijna altijd soepel verloopt. Deze kat zal dan ook niet snel in je bed plassen.


American curl kitten

Nauwelijks verzorging

De American Curl is een wat je noemt onderhoudsarme kat. Eénmaal per week met de borstel en kam erdoor is ruim voldoende. Als het meezit, hoeft het maar eens per twee weken. Dat gaat trouwens makkelijk omdat dit ras geen noemenswaardige ondervacht heeft.

Gezond ras

Een gezonde volwassen American Curl weegt 3 á 4 kilo. Dames zullen wat lichter zijn dan de heren. Omdat de oren open staan, kunnen die bevuild raken. Normaal gesproken zou de pluizige vacht dat kunnen voorkomen, maar let er even op. Als de oren inderdaad vies zijn, maak ze dan even schoon met een wattenstaafje. Verder is dit een heel gezond ras dat geen genetisch ingebakken ziektes kent.

Ontstaan American Curl

Van oorsprong komt deze kat uit de Verenigde Staten. Uit Californië om precies te zijn. Toen men daar zijn leuke oortjes zag, is men gaan fokken. Later bleek dat het gen dat zorgt voor de omgekrulde oortjes een heel onschuldig gen is. Door op de oortjes te fokken zijn er dus geen gekke andere zaken het ras ingeslopen. Omdat de populariteit van het ras toenam, werd het ras begin jaren negentig officieel geregistreerd.

Schuiven naar boven