Naaktkat (Sphynx)

Naaktkat (Sphynx): lief en loyaal

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende kattenrassen is de Naaktkat. Ook wel bekend onder de naam ‘Sphynx’. Naaktkatten zijn enorm populair bij baasjes die allergisch zijn voor kattenharen. Deze katten hebben een zachtaardig karakter maar zijn door het ontbreken van een vacht vrij fragiel. De laatste jaren is er steeds meer discussie over de vraag of naaktkatten zielig zijn of niet.

Naaktkat spreekt tot verbeelding

Iedereen weet eigenlijk wel hoe een naaktkat eruit zit. Het zit ‘m in de naam! In tegenstelling tot andere katten, heeft een naaktkat geen vacht. De Sphinx ziet er daarom naakt uit en heeft een grijs-roze kleur. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit kattenras niet compleet haarloos. Op de huid zit namelijk een dun laagje donshaartjes. De kop van dit ras is driehoekig, de oren staan rechtop en zijn puntig.

Gewicht

Een gemiddelde Sphynx of naaktkat wordt zo’n 6 kilogram. Dit gewicht bereikt de kat rond zijn tweede levensjaar.

Karakter Sphynx: lief en loyaal

De naaktkat staat bekend om zijn hoge energieniveau. Niet de typische luie kat. Maar hij is ook razend slim en nieuwsgierig. Als hij goed wordt behandeld, is de liefde voor zijn baasje onvoorwaardelijk. Ook voor vreemden zijn ze vriendelijk. In die zin lijken het net honden. Verder zijn naaktkatten…

  • huiselijk
  • familiedieren
  • aanhankelijk
  • zachtaardig
  • speels
  • goed met kinderen

Naaktkat in een trui

Naaktkat niet onderhoudsarm

De Naaktkat heeft dan weliswaar geen vacht die je moet borstelen; onderhoudsvrij zijn ze óók niet. Iedere kat scheidt oliën af. Katten met haar nemen die op door hun vacht. Dat geldt ook voor katten met een lange of halflange vacht, zoals de Maine Coon, Ragdoll of de Noorse Boskat. Maar de Sphynx heeft geen vacht en dus moet jij de olie af en toe verwijderen door hem in bad te doen. Daarnaast heeft hij de neiging om allerlei vuil tussen zijn huidplooien mee te nemen. Al met al moet hij één of twee keer per week in bad.

Zonnebrand

Omdat hij geen vacht heeft die zijn huid beschermt, kunnen ze slecht tegen de zon. Daarom moet je een Naaktkat beschermen tegen de zon. Bijvoorbeeld door hem nooit buiten te laten. Of alleen met beschermende kleding.

Bescherming tegen kou

Een andere uitdaging voor jou als baasje is dat hij ook slecht tegen de kou kan. Dus als het maar een beetje vies weer is, moet hij een jas aan. Want hij kan zijn lichaamswarmte niet zelfstandig behouden. Maar, nogmaals: je kunt hem beter gewoon binnen houden.

Niet hypoallergeen

Hoewel ze veel van de vacht van andere kattenrassen missen, zijn Sphynxen niet per se hypoallergeen. Allergieën voor katten worden veroorzaakt door een eiwit (Fel d1) en niet door kattenhaar zelf. Of jij ook daadwerkelijk allergisch bent, moet je helaas toch echt zelf ervaren.


Sphynx naaktkat

Gezondheid Naaktkat

Omdat de Sphynx geen vacht heeft, heeft hij extra veel gezondheidsproblemen. De eerste weken na geboorte zijn ze bijvoorbeeld heel gevoelig voor luchtweginfecties. Zoals beschreven, is zijn huid bovendien gevoelig voor zonlicht. Teveel blootstelling aan de zon kan resulteren in huidkanker. Net als zovele huiskatten, is ook de Naaktkat gevoelig voor hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een dodelijke hartziekte. Sowieso heeft de Naaktkat veel hartziektes. Fokkers screenen daarop. Maar zorg dat dit ook echt is gebeurd voordat je er een aanschaft.

Sphynx komt oorspronkelijk uit Canada

De Sphynx is niet de enige naaktkat. Naaktkatten verschenen eeuwenlang op verschillende plekken in de wereld. Zo komen de Don Sphynx en Peterbald-rassen uit Rusland en is er zelfs een ras naaktkatten afkomstig uit Mexico. De Sphynx dateert uit de jaren ‘60 van de 20e eeuw. Toen werd in Ontario, Canada, een naaktkitten geboren bij een huiskat. Met deze naaktkat werden vervolgens nieuwe haarloze katten gefokt, die vervolgens bekend kwamen te staan als de Sphynx.


Naaktkat in een mand

Zijn naaktkatten zielig?

Er bestaat veel discussie over of naaktkatten eigenlijk niet zielig zijn. Omdat ze geen vacht hebben zijn ze namelijk erg kwetsbaar en kunnen ze niet naar buiten. ‘S winters is het voor de Sphynx te koud, maar ‘s zomers verbrandt dit ras erg snel. Daarnaast raakt de huid erg snel beschadigd, waardoor deze katten niet kunnen ravotten zoals andere rassen wel kunnen. Bovendien is het evenwicht van naaktkatten niet zo goed, omdat de snor- en tastharen ontbreken. HIerdoor landen ze niet op hun pootjes wanneer ze vallen. Ten slotte kunnen Sphynxen niet communiceren met hun vacht en tas- en snorharen. Of de naaktkat daadwerkelijk zielig is, hangt af van je persoonlijke mening. Maar, het is nu eenmaal feitelijk dat naaktkat enorm beperkt zijn in hun doen en laten omdat ze geen vacht hebben.

Kopen of adopteren

Hoeveel kost een Sphynx kat? Voor een echte raskat Sphynx betaal je tussen de €900 en €1400. Het is verstandig om contact op te nemen met een van de rasverenigingen om een goede, betrouwbare fokker te vinden.

Schuiven naar boven