Bengaal

Bengaal: ontstaan in VS na kruisen van Bengaalse tijger met huiskatten

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

De Bengaalse kat is een lief, knuffelig, energiek en intelligent beest. Ze houden zichzelf goed bezig en kunnen eindeloos blijven spelen. Daarna komen ze naar je toe omdat ze wat te eten of drinken willen. Of ze vallen als een baksteen in slaap, dat kan ook. Hebben ze geen honger of dorst, dan komen ze ook graag bij je om lekker te knuffelen. Zó’n kat is de Bengaal.

Bengaalse: aanhankelijk en sociaal karakter

Hoewel een beetje Bengaal zichzelf prima vermaakt, speelt hij ook graag met zijn huisgenoten. Als je na een dag werken thuiskomt, kun je erop rekenen dat hij jouw volle aandacht gaat opeisen. Je kunt dan lekker met hem spelen. Of gewoon aaien. Het maakt eigenlijk maar weinig uit wát je doet, als je maar met hem bezig bent. Er gaan verhalen over kinderen die balletjes overgooien en de Bengaal die maar achter het balletje aan blijft rennen. Héérlijk!

Bengaal kat is niet graag lang alleen

Eén Bengaal is géén Bengaal! Als die van jou veel alleen thuis is, overweeg dan een vriendje voor hem te zoeken. Want de meeste Bengaalse katten zijn niet graag helemaal alleen. Net als bijvoorbeeld de Ragdoll, de Noorse Boskat of zovele andere kattenrassen. Zorg bovendien voor voldoende speelgoed.


bengaalse-kitten-1024x683

Uiterlijk Bengaalse kat

Bengalen zijn sterke katten. Ze zijn gespierd, slank en hebben flinke achterpoten. Met al die kracht zijn ze instaat om flinke sprongen te maken. Het zijn ware atleten! Hun oren staan ver uit elkaar op hun ronde kop en de staart is niet bijzonder lang. Hij doet wel een beetje denken aan de Amerikaanse Wirehair.

Vacht

De vacht van de Bengaal is kort en kan ruw aanvoelen. Maar onderhoud heb je er niet aan; hij vilt niet en doorgaans houdt de Bengaal zijn eigen vacht in topconditie. Erkende kleuren zijn Bruin, Sneeuw en Zilver. Ale bekende variaties horen ook bij dit kattenras.

Water

De Bengaal wijkt af van veel andere soorten omdat hij wèl van water houdt. Er zijn zelfs Bengalen die met hun baasje onder de douche gaan. Ook zijn ze dol een een lopende kraan.Bengaal is een gezonde kat

Over het algemeen is de Bengaal een gezonde kat. Waar de meeste kattenrassen hele sterke magen hebben, is die van de Bengaal wat kwetsbaarder. Als er foute bacteriën in zijn eten zitten, kan hij zomaar gaan braken. Ook kan hij dan koorts en diarree krijgen. Als hiervan sprake is, ga je direct naar de dierenarts. Verder is hij niet in het bijzonder gevoelig voor ziektes.

Gevoelig voor diefstal

Het Bengaalse ras is vrij kostbaar en zeldzaam. Daarom worden ze nog wel eens gestolen. Gewoon op straat. Veel baasjes houden hun kat dan ook levenslang binnen. Dat klink veel erger dan het is. Als je ze van geboorte af aan binnenhoudt, zal hij een gelukkig en waardevol leven hebben. Na een paar jaar wíllen ze niet eens meer naar buiten. Je moet er wel echt voor zorgen dat hij genoeg om handen heeft. Veel speelgoed, lekker de ruimte en het allerliefst een vriendje. Wat dit ras gaat niet de hele dag liggen slapen. Zeker niet!

Geschiedenis

Dit ras is ontstaan in Verenigde Staten in de jaren 1950 na het kruisen van de wilde Bengaalse tijgerkat met huiskatten en raskatten. Er ontstonden katten met een bijzonder vlekkenpatroon. In 1983 werd bij TICA het ras geregistreerd. In 1999 werd dit ras erkend door de FIFé.


Bengaalse kat likt zichzelf

 

Schuiven naar boven