Ragdoll

Ragdoll: prachtige forse kat die gemakkelijk te verzorgen is

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Uiterlijk Ragdoll: om te knuffelen!

De Ragdoll is een populair kattenras. Begrijpelijk, want in veel opzichten is deze kat voorbeeldig. Hij ziet er sowieso prachtig uit. Maar hij is ook sociaal, makkelijk te onderhouden en doorgaans kerngezond. Zolang hij voldoende wordt geknuffeld, heb je geen kind aan hem.

Niet alleen wil de Ragdoll graag geknuffeld worden, hij ziet er ook uit om te knuffelen. Als het geen levend dier was, zou hij te koop staan bij de speelgoedwinkel.

Vacht

De vacht van een Ragdoll is middellang tot lang, althans op zijn lijf en poten. Bij zijn kop is het korter. Bijzonder aan dit ras is dat hij spierwit geboren wordt. Daarna kan het wel drie jaar kan duren voordat duidelijk is welke kleur zijn vacht heeft. Je moet er dus even op wachten, maar dan heb je ook wat. Want de Ragdoll is doorgaans prachtig gekleurd.

Kleuren

Zijn ogen zijn prachtig blauw en groot. De vacht van de Ragdoll kent een breder kleurenpallet. Dit ras valt onder de zogenaamde colourpoint. De uitstekende delen zijn dan wat donkerder gekleurd, maar het lijf zelf is van een lichtere kleur. Op de fotos kun je zien hoe de staart, poten en oren donkerder gekleurd zijn dan de rest van zijn lijf. Het ras kent de kleuren Seal, Blue, Choclate, Lilac, Red, Creme en Tortie. Er bestaan ook Ragdolls uit slechts één kleur. Dit noem je de solid Ragdolls.


Ragdoll kat met dikke vacht

Ragdoll bekend om zacht karakter

Ook qua karakter zijn ze om op te vreten. Zo makkelijk, lief, speels en goedaardig. Altijd maar alleen zijn vinden ze niet prettig. Maar als ze lekker kunnen buitenspelen, hebben ze het al gauw goed. Veel binnen zijn is echter ook geen probleem. Maar dan wil hij wel volop geknuffeld worden. Hij lijkt hierin dus erg op de Noorse Boskat en de Maine Coon.

De Ragdoll is om nog meer redenen een ideale huiskat. Hij let namelijk goed op hoe hij zich door jouw huis begeeft. Hij zal niet snel vazen van de vensterbank af lopen. Daarnaast heeft hij een heel stabiel karakter. Hij is bepaald niet makkelijk van slag te krijgen. Echt een kat die niet snel in jouw bed zal plassen.


Ragdoll-raskat ligt lekker te slapen

Verzorging Ragdoll gemakkelijk

Je verzorgt een Ragdoll net als de meeste andere huiskatten: met liefde. Als ze een prettige kattenbak hebben, voldoende te eten en drinken krijgen en veel kunnen knuffelen, hebben ze het al helemaal gelukkig. Gezien de lengte van zijn vacht, heeft die soms wat extra aandacht nodig. Zeker wanneer hij verhaart. Maar ook daarin wijkt hij nauwelijks af van andere populaire rassen, zoals de American Curl en de Main Coon.


Ragdoll-kitten-1024x683

Gezondheid

Doorgaans is de Ragdoll een sterke en gezonde kat. Neemt niet weg dat ook bij dit ras de hartziekte HCM (hypertrofische cardiomyopathie) voorkomt. Als hij daaraan lijdt, is de hartspier verdikt en de linker hartkamer vergroot. Deze ziekte zal hij niet overleven. Bij aanschaf kun je de fokker vragen of de Ragdoll die jij op het oog hebt genetisch is getest. Dan weet je of hij aan deze erfelijke ziekte lijdt, of niet.

Gewicht

De Ragdoll heeft een voornaam postuur. Dat is te zien aan zijn brede borstkast en redelijke lange poten. Maar je voelt het ook: de heren wegen tussen de 5 en 10 kilo. Volwassen dames ergens tussen ongeveer 3 tot 6 kilo.

Oorsprong

Ook dit kattenras is per toeval ontstaan. In de jaren zestig. Het ras kwam tot ontwikkeling in de Verenigde Staten en werd daar in 1975 geregistreerd. In Europa werd het ras in 1992 erkend. Inmiddels is de Ragdoll een van de meest populaire kattenrassen ter wereld.

Schuiven naar boven