Blauwe Rus

Blauwe Rus: Uniek, elegant uiterlijk

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

De Blauwe Rus is een elegante, middelgrote kat die ook nog eens erg lief en intelligent is. Met hun sierlijke lichaamsbouw en lange benen zijn katten van dit ras makkelijk te onderscheiden van andere kortharige kattenrassen. Dankzij hun robuuste gezondheid zijn ze gemakkelijk te verzorgen en hebben ze weinig tot geen last van kwaaltjes. Daarnaast hebben ze een dubbele vacht, waardoor ze nauwelijks haar verliezen. Dat maakt de Blauwe Rus hét ideale ras voor mensen met een kattenhaar-allergie.

Uniek, elegant uiterlijk

Naar onze mening is de Blauwe Rus een van de meest elegante, sierlijke katten. Dit heeft alles te maken met de relatief lange en gespierde benen. Hierdoor staan ze wat hoger op hun pootjes. Verder hebben Russen een gemiddelde grootte en een unieke dubbele vacht. Deze vacht is kort en vaak grijs tot middenblauw. De kop heeft de vorm van een wig, de oren zijn spits en staan rechtop. Wat extra opvalt zijn de ogen: deze zijn vaak fel groen, amandelvormig en staan wijd uit elkaar. Deze kleur ogen in combinatie met de grijs/middenblauwe vacht maken de Blauwe Rus een opvallende verschijning.

Blauwe rus raskat

Hoe zwaar wordt een Blauwe Rus?

Russen ogen vrij compact door hun opstaande vacht, waardoor ze een stuk zwaarder zijn dan de meeste mensen verwachten. Over het algemeen wegen katten en poezen van dit ras ergens tussen de 3 en 6 kilogram. Katers zijn groter dan de poezen, dus die wegen meestal wat meer.

Het karakter van een Blauwe Rus: een echte schootkat

Dit kattenras is een zachtaardig en rustige kat die veel waarde hecht aan regelmaat. Daarnaast raken ze erg gehecht aan hun baasjes. Ze komen bijvoorbeeld graag bij je op schoot zitten. Dit betekent echter niet dat ze alles pikken. De Blauwe Rus houdt er absoluut niet van om gesjouwd te worden of om grof te worden gesjord. Reageren door te bijten of te krabben doen ze gelukkig niet of nauwelijks. Wél houden deze beestje van spelen, ook wanneer ze wat ouder zijn. De Rus kan goed omgaan met kinderen en andere huisdieren. Omdat dit kattenras gemiddeld actief is, kun je ze in rijtjeshuizen, appartementen en flats houden. Wel waardeert deze kat het als ze vaak naar buiten kunnen, de tuin in bijvoorbeeld.

Geen specifieke verzorgingseisen

Omdat de Blauwe Rus een erg sterke kat is, is uitgebreide verzorging niet nodig. Dit in tegenstelling tot langharige kattenrassen zoals de Perzische kat. Pas op: borstel de Rus niet te vaak! Dit kan de ondervacht namelijk beschadigen. In bad hoeven ze ook niet of nauwelijks. Wel moeten de oortjes soms worden schoongemaakt en de nagels worden bijgeknipt.

Blauwe_Rus_kitten-1-1024x721

Blauwe Rus heeft geen rastypische kwaaltjes

In tegenstelling tot veel andere kattenrassen, zijn er voor de Rus geen rastypische afwijkingen bekend. Bij katten van dit ras komen wel erfelijke ziektes voor die ook bij andere rassen voorkomen. Gelukkig testen de meeste fokkers hun kittens op de meest voorkomende aandoeningen en heeft dit ras geen aanleg voor deze aandoeningen.

Komt niet uit Rusland?

Net zoals bij de Heilige Birmaan is de exacte oorsprong van de Blauwe Rus een mysterie. Natuurlijk bestaan er meerdere mythische verhalen over het ontstaan van de Rus, maar of ze kloppen weet niemand. Wat wél over dit ras bekend is, is dat ze voor het eerst in Londen tentoongesteld werden, in het jaar 1875. Sindsdien is het uiterlijk van deze katten flink veranderd en werd het ras tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs met uitsterven bedreigd. Gelukkig is dit prachtige ras niet uitgestorven en wordt het sinds de jaren ‘60 in veel delen van Europa gefokt.

Adopteren of kopen

De Blauwe Rus is de ideale kat voor allergische en niet-allergische kattenliefhebbers. Maar, waar kun je het beste een Blauwe Rus kitten kopen? Het is verstandig om dit bij een officiële fokker te doen. Om een betrouwbare fokker te vinden kun je het beste contact opnemen met een van de rasverenigingen.

Schuiven naar boven