Siberische kat

Siberische kat: karakter van een knuffelkat maar vergt wat verzorging

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Uiterlijk

De Siberische kat komt oorspronkelijk uit Siberië. Door de extreme winters daar, heeft deze kat een lange, dikke en beschermende vacht en een dikke staart. Zijn lichaam is atletisch en hij heeft grote ronde poten met plukjes vacht.

Dit kattenras is een middelgrote- tot grote kat en weegt 4 tot 8,5 kg. Het kan wel vijf jaar duren voordat hij zijn volledige grootte heeft en zijn vacht ‘af’ is.

Karakter

De Siberische kat houdt van mensen en wil graag bij ze zijn. Een echte knuffelkat! Ze volgen je overal en willen graag meedoen met dat wat jij aan het doen bent.

Deze rustige kat vindt het heerlijk om op je schoot te zitten terwijl je zijn vacht kamt. De Siberische kat is meestal geen verlegen kat, maar juist moedig, en vindt het krijgen van visite prima.

Naast zijn lieve en attente karakter, kan de Siberische kat actief en speels zijn. Hou er rekening mee dat wanneer je aan het schrijven bent, dit beestje met jouw pen wil spelen. Alles kan dienen als speeltje in de ogen van deze slimmerd!

Hij speelt graag met water. Kijk dus niet raar op als hij het leuk vindt om naast je te zitten wanneer je in bad zit en hij met zijn pootje in het bad gaat spatten.

Verder kan de Siberisch kat goed met andere katten en honden, zolang ze maar weten dat hij de baas is.


Siberische-kat-volwassen

Verzorging en onderhoud

De Siberische kat heeft een drievoudige vacht; de buitenste vacht, het middelste deel en een donzig ondervacht, die dikker wordt naarmate het kouder wordt. Deze vacht moet een paar keer per week worden gekamd of geborsteld om klitten of vervilten te voorkomen. In het voor- en najaar krijgen ze een nieuwe vacht.

Controleer elke week de oren van deze katten. Wanneer ze vies zijn, veeg ze dan voorzichtig schoon met een vochtige doek. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Houd de kattenbak goed schoon. Katten zijn erg kieskeurig en een schone kattenbak zal bijdragen aan een schone, gezonde vacht.

Gezondheid van de Siberische kat

Siberische katten zijn over het algemeen gezond. Een wat vaker voorkomend probleem bij deze kat is hypertrofische cardiomyopathie (HCM) waardoor er een verdikking van (een deel van) de hartspier op kan treden.

Siberische kat populair

Dit ras wint aan populariteit omdat het een reputatie heeft hypo-allergeen te zijn. Hoewel er geen kattenrassen bestaan die 100% hypo-allergeen zijn, zijn er wel katten die veel minder verharen en minder huidschilfers verliezen dan andere rassen. De Siberische kat is, ondanks zijn dikke vacht, één van deze rassen.

Je doet er verstandig aan deze kat binnen te houden. Het is een duur beestje en helaas bestaat het risico dat iemand er met jouw huisdier vandoor gaat. Denk bij dit ras ook goed na over het eventueel afsluiten van een verzekering.

Schuiven naar boven