Abessijn

Abessijn: kieskeurig maar gemakkelijke verzorging

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Uiterlijk

De abessijn is een veelkleurige kat. Hij is niet groot en niet klein, maar oogt wel gespierd. Met zijn elegante kop komt hij alert en wakker over. Zijn neus is niet echt puntig, maar zeker ook niet rond. Met zijn grote ogen heeft hij een kenmerkende uitstraling. Zijn poten zijn elegant en fijngebouwd. De voetjes zijn klein maar hij lijkt hoog op zijn poten te staan. De staart is relatief lang en loopt geleidelijk uit in een punt. De abessijn heeft een zachte, meegevende en glanzende vacht. De haarlengte is gemiddeld. De meestvoorkomende kleuren zijn zwart en cinnamon (zie foto).

Karakter: de abessijn is kieskeurig

Abessijnen behoren tot de slimste katten die er zijn. Het zijn huisdieren die echt onderdeel willen uitmaken van het gezin. Ze houden veel van mensen en zijn vaak dikke maatjes met hun baasje. Dat kan ook doorschieten: ze hebben de neiging om aandacht van hun baasje echt op te eisen. Ze vinden het dan ook niet fijn als de baas lang van huis is. Tegelijkertijd moeten ze ook niets van groepen (katten) hebben. Een kieskeurig type, zeg maar gerust.


abessijn kitten

abessijn-kittens

Verzorging en onderhoud makkelijk

De abessijn is een onderhoudsarme kat. Je zou hem iedere week even kunnen borstelen. Maar de noodzaak daarvan verschilt van individu tot individu. Houd wel zijn tanden in de gaten. Omdat de abessijn gevoelig is voor tandsteen, aan het tandvlees gemakkelijk ontsteken. Als hiervan sprake is bij jouw kat, houd zijn gebit dat goed schoon.

Gezondheid

Een abessijn wordt normaal gesproken ergens tussen de 12 en 15 jaar oud. Niets bijzonders dus. Als je overweegt er eentje aan te schaffen, doe dat dan bij een gerenommeerde fokker. Die weet precies of jouw exemplaar belast is met allerlei genetische defecten aan de ogen en knieën. Een gezonde abessijn weegt tussen de 2½ en 5.

De abessijn nu

Dat de abessijn als ras al eeuwenlang meegaat is bekend. Ze staan immers al op afbeeldingen uit de Egyptische tijd. Minder bekend is waar het ras precies is ontstaan. Men denkt ergens in noordelijk Afrika, maar zeker is dat niet. Tegenwoordig leeft de abessijn overal in Europa en Noord-Amerika. Echt populair is dit ras echter nooit geworden. Fokkers houden het daarom bij een gemiddelde nieuwe aanwas. De uitdaging voor fokkers is om het alerte, stralende en elegante uiterlijk te behouden. Tegelijkertijd willen ze niets afdoen aan de bijzondere vacht.

Schuiven naar boven