5 tips om een afstandelijke kat jou leuk te laten vinden

5 tips om een afstandelijke kat jou leuk te laten vinden

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Katten hebben de slechte reputatie dat ze afstandelijke huisdieren zijn. Ze zijn niet zo uitbundig als honden en houden er over het algemeen wel van alleen te zijn. Het is soms moeilijk te zien wat er zich afspeelt achter die ongeïnteresseerde blik. Als je een kat hebt die onverschillig is tegenover jou, vraag je je misschien af waarom hij je niet leuk vindt. Baasjes twijfelen er zelfs wel eens aan of hun kat nog van ze houdt. Katten zijn gecompliceerde wezens. Maar als je je op de goede manier benadert kun je best door hun ijzige persoonlijkheid heen breken. Dan kun je ook een goede relatie met ze opbouwen. Hier zijn een 5 tips om uit te proberen.

1. Spreek de juiste taal

De enige taal die jij en je kat gemeen hebben is lichaamstaal. Je wil hen laten zien dat je vriendelijk en niet dreigend bent en je kunt lichaamstaal gebruiken om dat te laten zien. Dus in plaats van op ze af te stormen, kun je jezelf beter zo klein mogelijk maken. Ga op je hurken zitten zodat je enigszins op hun niveau zit en probeer je armen niet naar de zijkant uit te strekken. Oogcontact kan soms worden gezien als een teken van agressie en teveel aandacht is intimiderend. Wat je volgende move ook is, houd hem langzaam en kalm. Kijk ook goed naar wat hij met zijn staart doet.

2. Play Hard to Get

Het eerste wat een kattenliefhebber wil doen als hij een potentiële katachtige vriend ziet is om naar hem toe te gaan en een paar flinke knuffels uit te delen. Maar weet dat katten gauw schrikken. Dus houd daar rekening mee voordat je een kat knuffelt. Bovendien: als je té enthousiast overkomt kan een kat de neiging krijgen van zich af te slaan. Of weg te rennen en gewoon stilletjes je ondergang plannen. In zo’n situatie hoef je geen lieve likjes te verwachten. Probeer je enthousiasme in te houden en laat hen naar jou komen. Ga op de grond zitten met je hand een stukje uitgestrekt naar voren. Wacht vervolgens rustig af totdat zij de eerste stap zet.

Kat in een mandje

3. Werk aan je versiertrucs

Een kat overtuigen om je leuk te vinden lijkt heel veel op een mens overtuigen met je op date te gaan. Je wil dat ze weten waar je wel en niet van houdt. Je wil ze ook laten zien dat je het belangrijk vindt dat ze gelukkig zijn. Katachtige persoonlijkheden kunnen net zo divers zijn als die van mensen. Neem de tijd om je kat te observeren. Onthou wat ze graag doet en hoe ze zich voelt over bepaalde dingen. Helaas kun je hier geen gesprek over voeren tijdens een semi-ongemakkelijk dinertje. Het kan dus even duren voordat je het onder de knie hebt.

Overigens: als een kat jou probeert te versieren, zal hij zijn achterste in je gezicht willen duwen. Of dat andersom ook werkt, weten we niet.

4. Blijf kalm

Honden staan al te springen en willen zodra je over de drempel bent spelen, maar katten houden meer van de rustige dingen in het leven. Ze zijn niet geïnteresseerd in uitbundige interacties of veel geluid of zelfs veel beweging. Afstandelijke katten zullen zich hierdoor eerder onder het bed verstoppen dan in jouw armen springen. Je wil dat je kat je ziet als een gecentraliseerde bron van kalmte. Probeer geen woede of frustratie te vertonen als Kitty kijkt en wees een positief, stress-vrij onderdeel van hun leven.

5. Wees verantwoordelijk met traktaties

Eén ding wat katten en honden gemeen hebben is dat ze van eten houden. Als niets wil lukken, mag je ze best een beetje omkopen. Katten houden van degene die hun te eten geeft, maar dat betekent niet dat je ze maar de hele dag snoepjes moet geven. Gebruik ze strategisch als een beloning voor goede sociale interactie. Kies voor gezonde snoepjes waar je kat blij van wordt. Houd ook rekening met die extra calorieën als je hun maaltijden plant. Wist je dat ze dol zijn op Kattenkruid?


Schuiven naar boven