De nieuwsbrief voor kattenlovers!
Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?
We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy
Zit mijn kat wel lekker in zijn vacht? Het is een vraag die maar al te vaak gesteld wordt. Over het algemeen zijn katten tevreden beestjes die gelukkig zijn met hun leven. Maar hoe kun je dit nu zeker weten? En hoe kun je verzekeren dat je kat gelukkig is en blijft? Hieronder een aantal van onze beste tips!
Zo zie je of je kat gelukkig is
Wat is de definitie van geluk? Nog zo’n lastige vraag. Het geluk van een kat hangt af van het beestje z’n gelukshormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat hij of zij zich tevreden, blij of zelfs euforisch voelt. In totaal zijn er vier belangrijke gelukshormonen. Dit zijn: dopamine, endorfine, serotonine en oxytocine. De aanwezigheid en hoeveelheid van deze hormonen kun je als baasje beïnvloeden.
Een gelukkige kat herken je – als het goed is – meteen. Dit is namelijk af te lezen aan zijn of haar lichaamstaal. Immers: als een kat zich goed voelt, zal hij zich ook zo gedragen. Speelt je kat graag, is die avontuurlijk, kalm en vriendelijk? Geeft ze jou wel eens kopjes? Dan kun je ervan uitgaan dat ‘ie gelukkig is en jou gewoon hartstikke leuk vindt. Andere signalen zijn: niet schrikken van vertrouwde geluidjes, speels op zijn rug liggen, diep slapen en lief omgaan met andere katten.
6 tips om ervoor te zorgen dat je kat of poes gelukkig is en zal blijven
Als trots kattenbaas wil je natuurlijk alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat je favoriete huisdier(en) blij zijn. Daarom hieronder zes tips.
1. Comfortabele rust & verstopplekken
Zorg dat er altijd genoeg ruimte is voor je kat(ten) om te liggen en uit te rusten. Dit kan in de woonkamer of keuken zijn – het liefste een vertrouwde, rustige plek. Daarnaast houden katten erg van verstoppen. Zorg dat ook hier genoeg ruimte voor is.
2. Voedsel
Geef je kat gezond voer wat hij/zij lekker vindt en zorg dat het beestje hier zonder poespas bij kan. Een hongerige kat is een ongelukkige kat.
3. Speel- en krab-mogelijkheden
Spelen, katten houden er enorm van, maar hebben wel genoeg ruimte nodig. Anders maken ze een zootje van je huis en worden ze ook nog eens minder blij. Daarom is het belangrijk dat ze genoeg ruimte hebben om te spelen. Daarnaast zijn katten dol van krabben. Is er geen krabpaal, dan maken ze wel gebruik van je favoriete meubel. Daarom: koop een krabpaal, daarmee doe je je huisdier én jezelf een groot plezier.
4. Contact met andere katten en mensen
Ook katten kunnen eenzaam worden. Zorg daarom dat ze ook positief contact hebben met andere katten (let op: vaccineer je kat wel!) en met andere mensen. Zorg er overigens voor dat je de kat niet te veel vertroeteld: te veel contact met mensen is ook niet goed. Overigens is het aanleren van trucjes een leuke manier om met je kat te spelen !
5. Veilige, stabiele leefomgeving
Welk kattenras je huisdier ook is, katten gaan niet makkelijk om met verandering en hectiek. Het is daarom van belang dat hun leefomgeving vertrouwd en stabiel is. Vermijd daarom stressvolle gebeurtenissen, onnodige hectiek of vergelijkbare zaken. Wat moet je wel doen? Verander de leefomgeving van de kat niet te radicaal en zorg dat er een dagelijkse routine is. Daar houden de beestjes van.
6. Een gezonde kat is een blije kat
En misschien wel het belangrijkste: zorg ervoor dat je kat gezond is. Let goed op z’n gewicht, het voedsel en zorg dat ‘ie gevaccineerd is tegen kattenziekte en niesziekte. Ook kan een jaarlijkse gezondheidscontrole bij de dierenarts geen kwaad.