De nieuwsbrief voor kattenlovers!
Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?
We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy
Jouw – vaak eigenwijze – kater of poes voelt zich natuurlijk de heer of dame des huizes. Jij wilt er echter graag een hondje bij. Katten en honden begrijpen elkaars lichaamstaal helaas niet zo goed en dat zorgt vaak voor de nodige miscommunicatie. Toch is het mogelijk dat honden en katten goede vrienden worden, mits ze goed gesocialiseerd zijn. Hoe pak je dit aan? Ik ga je in dit artikel tips geven om een kat zo goed en veilig mogelijk te laten wennen aan een nieuwe hond.
Een nieuwe hond introduceren aan een kat
Het beste is om de twee dieren direct als pup en kitten bij elkaar te zetten. Ze zijn dan nog allebei jong en weten niet beter dan dat ze samen horen. Maar dat kan natuurlijk niet als je je eerste huisdier al een paar jaar in huis hebt. Zorg bij een nieuw huisdier, zeker een hond, altijd voor een juiste en verantwoorde introductie tussen hond en kat.
Stem de karakters op elkaar af
Over het algemeen probeer je het karakter van het tweede huisdier af te stemmen op het huisdier dat al in huis woont. Lees je in over eigenschappen en rassen, stel de fokker de nodige vragen.
Als het over katten gaat, helpen wij je verder: Hoeveel kattenrassen zijn er? Zeker 73 – Lees er alles over.
Zo stel je een hond voor aan een kat
Hoe kan je een hond het beste voorstellen aan je kat? Als je dat goed doet, kunnen het voor altijd vriendjes blijven. Maar doe je het niet goed, dan kun je heel wat problemen op je nek halen. In dit artikelen kijken we eerst naar de persoonlijkheid van jouw lievelingetjes. We staan ook even stil bij de taal die zij spreken. Daarna gaan we in op de 3 zaken waar je rekening mee moet houden bij de eerste voorstelronde tussen je hond en kat.
Persoonlijkheden
Voor iedere diersoort geldt dat persoonlijkheid het belangrijkste bij het maken van nieuwe vrienden. Als de persoonlijkheden niet bij elkaar passen, maakt het niet eens uit hoe het voorstellen gaat. Je kunt twee tegenovergestelde temperamenten niet dwingen goed met elkaar om te gaan. Dit is een belangrijke les om rekening mee te houden als je een hond wilt voorstellen aan een kant.
Tegengestelde karakters
Een angstige kat zal niet dol zijn op een onstuimige hond. Een verlegen hond zal geen ruimte willen delen met een extraverte kat. Het maakt niet uit dat de ene van botten houdt en de andere muizen. Als de persoonlijkheden niet bij elkaar passen, gaat dat voor problemen zorgen. Zorg daarom dat je de dieren eerst beter leert kennen. Heb je een speelse hond hebt? Dan zal die het het beste doen met een kat met zelfvertrouwen heeft. Als je oudere hondenpup wat relaxter is, vindt hij het misschien fijn om een katachtig vriendje te hebben die net zo graag gerelaxt als hij.
Kattentaal, hondentaal
Als je een kat aan een hond voorstelt, is het belangrijk om op lichaamstaal te letten. Hoe dieren hun oren, staarten en ogen bewegen kan laten zien of ze snel vrienden worden of juist vreemden blijven. Je zult zowel de lichaamstaal van de hond als van de kat moeten begrijpen. Anders kun nooit weten wat er gebeurt. En wanneer ze toezijn aan de volgende stap.
Katten
Een zwiepende staart, oortjes naar achteren en een gebogen rug? Allemaal tekenen dat een kat ofwel geïrriteerd, dan wel bang is of zich ongemakkelijk voelt tijdens het voorstellen. Als je nieuwe kitten dit soort lichaamstaal vertoont als ze je hond ontmoet, maak je dan geen zorgen. Het is geen ramp, maar je zult wel wat meer tijd moeten steken in het opbouwen van deze nieuwe vriendschap. Je wilt dat je kat zich zelfverzekerd opstelt. Haar lichaam moet ontspannen zijn, met oren in haar natuurlijke spitse positie. Als ze langzaam knippert en smalle pupillen heeft, is dat een goed teken dat ze geen stress voelt.
Honden
Of je hond nu al in huis is of de nieuwe aanwinst is, het is belangrijk om te weten wat hun prooi is. Bepaalde hondenrassen staan erom bekend dat ze dol zijn op de spanning van het jagen. Het zit in hun bloed om dieren achterna te jagen, te vangen en soms zelf om kleine beestjes te doden. Zit jouw hond vogels of eekhoorntjes achterna? Dan is er een grote kans dat hij een kat zal zien als potentiële prooi. Er zijn manieren om het jachtinstinct van een hond te dimmen. Maar je zult extra voorzichtig moeten zijn als je een prooi-gedreven hond voorstelt aan een kat.
1. Voorstellen: begin met geuren
Als je de nieuwe aanwinst voor het eerst mee naar huis neemt, geef haar dan een kans om het huis in haar eentje te verkennen. Ze zal direct ruiken dat er een ander dier woont. Probeer ervoor te zorgen dat het huisdier dat je al hebt dan even niet thuis is. Het is al stressvol genoeg om een nieuwe plek te betreden. Ook zonder dat je meteen gedwongen wordt een nieuw vriendje te maken. Daar wordt niemand gelukkig van
Als ze eenmaal haar rondje heeft gemaakt, kun je ze aan elkaar voorstellen. Eerst aan de hand van hun geuren. Zet de kat in de slaapkamer of een andere kamer die je makkelijk kunt afsluiten. Sluit de deur en laat de hond dichterbij komen. De hond en de kat zullen elkaar ruiken, maar nog niet zien. Houd hun lichaamstaal in de gaten voor tekenen van over-enthousiasme of ongemakkelijkheid. Als ze zich rustig en tevreden gedragen, beloon ze dan door ze te aaien of ze snoepjes te geven. Geeft ze jouw hond een kopje? Dan is het gelukt!
Als de hond fel blaft, zeurt of aan de deur krabt, help hem dan met zijn focus. Probeer hem af te leiden met een eetmoment. Ga niet verder naar stap 2 totdat hij niet meer geobsedeerd is door de deur.
2. Voorstellen: voeg beeld toe
Hoe lang je huisdieren door de deur van elkaar gescheiden blijven, ligt aan hoe ze op elkaar reageren. Zijn ze beide redelijk relaxed? Breng ze dan naar een plek waar ze elkaar kunnen zien, maar nog steeds van elkaar gescheiden zijn. Bijvoorbeeld door een hekje. Vraag iemand aan de ene kant bij de kat te blijven terwijl jij de riem van de hond vasthoudt. Als je de hond en de kat buiten aan elkaar voorstelt, is het een goed idee dat de kat ook een harnasje en een riem heeft voor het geval ze bang wordt en wegrent.
Bekijk hun lichaamstaal nog eens
Ga door hetzelfde proces als bij stap één. Test de hond door zijn focus te proberen weg te halen bij de kat. Als dat redelijk makkelijk lukt, is dat een goed tekenen. Lukt dat niet, verplaats hem dan verder naar achter totdat je op het punt komt dat hij de kant wel kan zien, maar niet geobsedeerd is. Beloon hem op die afstand en kom dan een paar stappen dichterbij. Doe rustig aan, dit proces moet je niet overhaast aanpakken. Je wilt dat je hond zich op jou focust en niet op de kat.
3. Voorstellen: direct contact
Tenslotte kun je de barrière weghalen. Hou je hond aan de riem terwijl hij richting de kat gaat. Let goed op zijn lichaamstaal en wees klaar om ze uit elkaar te halen als het lijkt dat ze gaan vechten. Honden zijn een grotere dreiging voor katten dan andersom, maar die klauwen kunnen nog steeds schade aanrichten. Houd je kat in de gaten voor tekenen van stress en haal indien nodig de hond weg.
Zolang alle partijen blij en vriendelijk ogen, mogen ze beloond worden. Zo leren ze dat er goede dingen gebeuren als de ander erbij is.
Geduld is schone zaak
Het kan een paar dagen duren, of zelfs een paar weken, om je hond succesvol aan je kat voor te stellen. Maar je wil niets overhaasten. Je mag best een stapje terug doen als dat nodig is. Je hoeft je niet uit het veld te laten staan als je hond en kat niet vanaf dag één beste vrienden zijn. Hun interacties kunnen de eerste paar weken beter in de gaten gehouden worden zodat je zeker weet dat alles goed verloopt.
Relaties tussen huisdieren vergen tijd. Neem contact op met een professionele trainer als het ècht niet wil lukken. Twijfel je of jouw kat nog wel van je houdt? Lees hier waarom dat waarschijnlijk wel zo is!
Wat is de juiste manier van introduceren?
Als je keuze vervolgens vaststaat, laat je ze stapje voor stapje aan elkaar wennen.
Laat ze rustig aan elkaars geur en aanwezigheid wennen
Zet de kat en de hond in aparte ruimtes en laat ze eerst kennismaken met elkanders geur, aai ze beiden beurtelings. Je kan ze ook een paar keer van ruimte laten wisselen. Laat ze even bij elkaar en haal ze direct rustig uit elkaar als ze elkaar weer even zat zijn.
Zoek een goed moment
Plan een paar momenten in waar ze voorzichtig contact kunnen leggen. Zorg ervoor dat wanneer er geen andere mensen zijn en dat de omgeving rustig is. Het is belangrijk dat jij relaxed bent. Als de hond al flink gerend heeft en zijn energie wat kwijt is, is het een goed moment om hem aan jouw kat te introduceren. Zorg dat je kat ontspannen is, stel hem op zijn gemak met aandacht. Houd zowel een hondensnack als een kattensnoepje paraat!
Een kat aan een hond introduceren: hier let je op
Let op de volgende punten wanneer je de nieuwe hond voor de eerste keer aan je kat introduceert.
Hond lekker moe – kat ontspannen
Zorg voor een goed moment! Laat je hond even lekker buiten rennen en ravotten, en zorg dat hij zijn energie al een beetje kwijt is. Zorg dat de kat zich op zijn gemak voelt en zorg ervoor dat hij een (hoge) vluchtplek heeft. Het is belangrijk dat de pup al een beetje moe is en dat de kitten wat ontspannen is op het moment van de fysieke ontmoeting.
Houd de hond losjes aan de lijn en de kat vrij
De kitten moet vrij kunnen zijn om dichtbij te komen of om zich te verstoppen – wellicht in een kattenmeubel als deze – terwijl de pup losjes aan de lijn zit.
Forceer niets en let op de lichaamstaal
Je let goed op hun lichaamstaal, maar forceer verder de situatie niet. Gaat dat goed, beloon de dieren dan met iets lekkers! Gaat het nog niet goed, geen nood, je zet ze wederom apart en herhaalt het ritueel de volgende dag weer.
Blijf zelf rustig
Als jij er rustig onder blijft en ze op de juiste momenten beloont, zal het snel beter gaan. Ze kunnen zelfs beste vrienden worden op den duur en in hetzelfde mandje willen slapen! Een enige kattenmand is deze en dit is een mooie mand voor je hond.
Is het goed een kitten aan een puppy te introduceren?
Kittens en puppy’s kunnen wat lomp zijn naar elkaar toe. Vooral puppy’s willen op een wilde manier spelen en achter de kitten aan rennen. De kitten wil dit niet altijd en kan de hond dan ook een mep geven.
Voordelen van samen opgroeien
Maar het heeft zeker zijn voordelen om ze samen te laten opgroeien. Het voordeel van het introduceren van een kitten en een puppy is dat deze jonge diertjes nog geen slechte ervaring hebben met het andere soort. Kittens zijn bovendien nog niet bang van honden. Ze reageren meestal goed op elkaar, het is allemaal nieuw voor ze en ze hebben nog geen slechte associatie met de andere diersoort.
De nieuwsbrief voor kattenlovers!
Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?
We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy
Lekker samen spelen, maar houd toezicht
Kittens zijn enorm speels en gaan de pup niet uit de weg, terwijl oudere katten vaak niet gecharmeerd zijn van puppy’s en honden in ‘t algemeen. Het is wel zo dat kittens en pups elkaars waarschuwingssignalen negeren. Zorg dus altijd voor toezicht bij de fysieke introductie.
Nog een paar laatste tips om een kat en een hond te laten wennen
Het blijft in het begin natuurlijk een beetje schipperen met die twee lieve, eigenwijze dieren. Maar als je geduld hebt, krijgen ze steeds meer vertrouwen in elkaar. We geven je deze tips nog even mee in het kort:
Ga na of de kat en hond al negatieve ervaringen heeft gehad
Het is belangrijk om te weten of kat en hond al eerder een vervelende ervaring hebben gehad met de andere soort. Zoja, dan maakt dat het iets lastiger de twee friends-to-be aan elkaar te laten wennen. Niet onmogelijk natuurlijk, maar het is goed om te weten zodat je er rekening mee kunt houden, en extra voorzichtig te werk kunt gaan.
Respecteer hun persoonlijke ruimte
Respecteer het als ze even ‘geen zin’ hebben in samenzijn en heb geduld.
Blijf oefenen en heb geduld
Als het goed gaat met de twee -zoals we zeker verwachten na een paar ontmoetingen – blijf de eerste weken dan nog alert. Je wil immers niet dat een grappig spelletje tussen kat en hond uit de hand loopt.
Blijf alert de eerste weken
Onthoud ook dat het huis eerder het privé domein van de kat was. Hij moet nu zijn huis delen. Laat de hond daarom liever niet in zijn ‘kattenhoekje’ – waar zijn kattenbak staat – komen. Je zal zien, ze zullen elkaar zo spelenderwijs leren respecteren en na een tijdje waarschijnlijk BFF’s worden!
Lees verder: Welk kattenras is een schootkat en het meest aanhankelijk?