Twee rood met witte kittens knuffelend in een dekentje.

Kitten benodigdheden | Alle spullen voordat je je kat thuisbrengt

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Wanneer je een kitten mee naar huis brengt, is het het beste om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent. Zo zal je kitten zich direct thuis voelen, al vanaf dag 1. Een minder stressvolle verhuizing voor je nieuwe gezinslid!

Hier is een handige checklist met alles wat je nodig hebt, verder in het stuk zal ik er meer over uitleggen en je wat kooptips meegeven.

Klik op de checklist om hem te downloaden als handige geheugensteun:

Kitten benodigdheden checklist

Welke artikelen heb je nodig voor een kitten?

Hier heb ik een overzicht gemaakt, van alle benodigdheden die je van tevoren in huis zou moeten hebben. Ik denk dat je zult zien, dat wanneer je goed voorbereid bent, je ook meer tijd overhoudt om gezellig een band op te bouwen met je nieuwe maatje.

Kattenbench of draagmand

Bij het ophalen van je kitten bij de fokker is het belangrijk om je kitten in een bench of draagmand te vervoeren naar zijn nieuwe thuis. Dit zal hem beschermen tegen het schudden van de auto, te scherpe bochten of zelfs onverhoopt een ongeluk!

Tegelijk kan het een gevoel van veiligheid geven aan je kitten en de bench zal zo voor altijd, als een vertrouwd vervoermiddel voelen, voor bijvoorbeeld die tripjes naar de dierenarts later.

Reizen kan best wel spannend zijn voor je kat. Zorg er dus goed voor dat de bench of mand ruim is en genoeg openingen heeft.

Het beste is om op de bodem een handdoek of kleedje van bij de fokker vandaan, te leggen. Vaak hebben ze wel zo’n dekentje voor je klaar liggen, maar vraag er anders naar, want dit kan helpen hem te troosten en gerust te stellen, het heeft immers een vertrouwde geur.

Zorg er daarnaast voor dat je bench veilig is en gemakkelijk te reinigen. Je weet nooit wat voor ongelukjes hij onderweg zal hebben van de spanning.

Hier zijn mijn top keuzes:

Curver reismand voor kittens

Ik ben zelf groot fan van deze Curver cat carrier. Het is namelijk een van de stevigste reismanden die ik ben tegen gekomen, en zeker als je er direct een koopt voor je kitten, moet hij natuurlijk nog lang mee kunnen gaan:

Als je wilt weten hoe groot hij is; de afmetingen zijn 53,3cm bij 40cm bij 33,5 cm.

Ik vind hem ook erg leuk. want hij lijkt wel een beetje op een luxe picknickmand, daarnaast is het stevige ronde handvat erg prettig om te dragen.

Je kunt je kat in de bench plaatsen doormiddel van de hoofdopening aan de bovenkant van de mand, maar hij heeft daarnaast ook over nog een smalle opening aan de achterkant, zodat je naar je kitten kan koekeloeren terwijl je hem mee naar huis neemt, of om hem gerust te stellen tijdens een tripje naar de dokter.

Als je niet bang bent kun je zelfs je hand door de opening steken om je maatje soms eventjes een lekkere aai over zijn bolletje te geven, hoewel lang niet iedereen dit durft om dit tijdens een tripje naar de dokter te doen. Leer je kat goed kennen voor je dit doet.

De picknickmand uitstraling komt voort uit de mooie, gevlochten textuur, die overigens niet alleen voor de show is. Het biedt tegelijk ook de mogelijkheid voor een goede doorstroming van verse lucht voor de kat.

Bekijk de meest actuele prijzen hier

Ferplast Atlas 5

Ik kan me voorstellen dat je niet teveel geld uit wilt geven en als je echt een krap budget hebt – vooral als je nog meer artikelen van deze checklist aan wilt schaffen – dan is het misschien een betere keuze om de goedkope Ferplast Atlas 5 aan te schaffen:

De Atlas is het populairste model bench die Ferplast in zijn assortiment heeft, en deze lijn is nu nog uitgebreid met dit zeer veelzijdig budgetmodel, speciaal ontworpen voor katten, maar ook geschikt voor kleine hondjes en konijnen.

Met de Atlas 5 kun je al die kleine huisdieren meenemen voor een veilige trip, tegen een erg betaalbare prijs.

De bench is gemaakt van sterk plastic en bestaat eigenlijk gewoon uit twee delen die bijelkaar worden gehouden doormiddel van een eenvoudig bevestigingssysteem. Een stevige gesp aan de achterkant samen met twee haken aan de voorkant zorgen dat alles stevig zijn plaats blijft.

Verder zorgt de bench voor voldoende circulatie met 2 roosters aan de zijkanten. Een simpel maar erg functioneel ontwerp, dat een langere tijd zonder problemen mee zal gaan, zeker voor dit bedrag . Zeer geschikt voor het ophalen van je kitten en die eerste kennismaking.

Hier te koop bij Petsplace

Kommen voor eten en water

Je kitten heeft natuurlijk veel energie en zal overal willen spelen en rennen. Daarom is het best raadzaam om voer- en waterbakjes te kopen die niet zo snel om kunnen kantelen.

Verder zijn sommige kittens allergisch voor plastic, en is het dus belangrijk om – voor de zekerheid – te kiezen voor kommen gemaakt van andere materialen, zoals eenvoudig schoon te maken RVS.

Je wil waarschijnlijk dagelijks zijn voederbakken schoonmaken om ze netjes en fris te houden. Daarnaast moet je het water vaak vervangen zodat het continu lekker fris en schoon blijft.

Mijn favorieten zijn:

Adori non-slip kitten voerbak Beeztees katten voerbakjes
(bekijk hem hier) (bekijk hem hier)

Drinken is super gezond en natuurlijk van levensbelang voor het gezond houden van je kitten, en hoewel een regelmatig schoongemaakte kom water meestal voldoende zal zijn voor een kat, houden sommige (meer kieskeurige) katten alleen van de smaak van stromend water.

Soms zie je dat een kat te weinig drinkt uit bakjes met stilstaand water en dan is het misschien slimmer om gebruik te maken van een kattenfontein. Deze kan het water filteren en continu blijven circuleren.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Een goede aanschaf zou deze Vega katten drinkfontein van Ferplast zijn:

Kattenbak

Het kiezen van een kattenbak is zo belangrijk, maar vaak wordt dit afgedaan met de goedkoopste die een baasje kan vinden. Hij staat waarschijnlijk toch uit het zicht in de bijkeuken of de badkamer.

Tip: Om de kitten goed op te voeden en zindelijk te maken, zet je de kitten bij thuiskomst meteen in de kattenbak. Dan is de kitten bekend ermee en weet hij de bak te vinden.

Denk twee keer na voordat je kiest voor een van deze opties:

 • Kies je een overdekte kattenbak met een deksel, of voor een open model
 • Kies je een handmatige bak of ga je voor een automatische kattenbakrobot
 • Wat denk je van een geparfumeerde versus een ongeparfumeerde kattenbak

Daarnaast kiezen veel baasjes hun kattenbak op basis van wat zij zelf het prettigste vinden, maar het is veel belangrijker om na te denken over de voorkeuren van je kat in het bepalen van de juiste bak. Wat heb je immers aan een geparfumeerde kattenbak waar je kitten niet zijn behoefte in wil doen?

 • Niet klonterende, weinig-stof afgevende kattengrindsoorten zijn de meest geaccepteerde soorten kattenbakvulling onder katten
 • De open kattenbakken worden over het algemeen vaker geaccepteerd door je kat dan gesloten varianten, maar het beste is om vroeg te beginnen met een bepaalde kattenbak, want dan zullen de meeste katten het op den duur wel accepteren, omdat ze deze als kitten al kregen. Mijn birmanen gaan er bijvoorbeeld ook gewoon op en zo’n gesloten bak scheelt best veel kattengrind door je huis heen.

Als je meer dan één kat hebt, moet je ook extra kattenbakken hebben staan om gedoe te voorkomen.

Curver Kattentoilet Met Lade

Ook hier kies ik als eerste toch weer voor een model van het merk Curver:

Deze bak is een droom voor kattenliefhebbers en hun kittens. Hij is namelijk uitgerust met een ladesysteem en een schepje wat het heel gemakkelijk maakt om de bak te legen:

Verder is dit een gesloten design en heeft hij een draaideur met geurfilter om te voorkomen dat geuren uit de kattenbak naar buiten komen en je woonkamer of keuken bereiken.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Moderna kattenbak

Ook hier heb ik natuurlijk een betaalbaar alternatief voor je, op de Curver, en wellicht ook wel een alternatief voor als je het toch niet aandurft om een gesloten kattenbak te proberen. Ik denk zelf alleen wel, dat je al meteen moet proberen of het aanslaat.

Maar de Moderna is een betaalbaar alternatief:

Grote van de kattenbak en verschonen

Zorg ervoor dat de bak ruim genoeg is om de kat de ruimte te geven, zodat hij niet al het grind door je huis zal schoppen, wanneer ie z’n uitwerpselen begraaft.

Verder moet je ook natuurlijk kattenbakvulling in huis hebben, plus een schepje of zeefje met handvat om het gebruikte, vieze kattengrind uit de bak te scheppen.

Een schone kattenbak is extra belangrijk omdat je kitten een vieze en stinkende kattenbak gewoon zal negeren. Was de kattenbak ook minimaal één keer per week met water en zeep om de geurtjes eruit te krijgen.

Het beste kun je bij het wassen geen gebruik maken van sterke ontsmettingsmiddelen die bijvoorbeeld ammoniak bevatten. Dit is helemaal niet nodig en kunnen vervolgens wel het gevoelige neusje van je kat beschadigen.

Gebruik in plaats daarvan liever een mild ontsmettingsmiddel zoals bleek en water om de kattenbak ongeveer eens per maand eens een keertje extra schoon te maken en plaats de bak zoveel mogelijk buiten in de frisse lucht om door te laten waaien.

Oh, en was na het legen van de bak, maar ook na het drollen wippen altijd je handen grondig schoon.

Mensen kunnen het toxoplasma organisme oplopen via kattenuitwerpselen en bij het schoonmaken van de kattenbak kom je hier natuurlijk mee in aanraking. Was daarom altijd extra grondig je handen.

Het beste is om wegwerp-handschoenen te dragen tijdens het verwisselen van je kattengrind en daarna je handen alsnog te wassen.

Zwangere vrouwen moeten sowieso extra voorzichtig zijn en altijd een ​​ander familielid vragen om de kattenbak schoon te maken.

Dit komt omdat toxoplasmose ernstige geboorteafwijkingen kan veroorzaken, dus dit is zeer belangrijk. Daarom altijd een ​​niet-zwanger familielid de bak schoon laten maken en de kattenbak te verversen.

Kattenbakvulling

Natuurlijk moet je ook de kattenbakvulling in huis hebben voordat je kleine kitten mee naar huis komt. Ik gebruik altijd deze Cat’s Best kattenbakvulling:

Ik heb veel verschillende soorten uitgeprobeerd, maar blijf deze toch het fijnst vinden.

Voornamelijk omdat het zo ontzettend goed absorbeert. Het neemt de geurtjes goed op, wat super fijn is als je kattenbak bijvoorbeeld in je woonkamer staat of in een kamer dichtbij je slaapkamer.

Daarnaast zijn de korrels licht, wat weer makkelijk is tijdens het bijvullen en verschonen van de kattenbak.

Kattenbedje

Je kitten zal ervan houden om een eigen plekje te krijgen om lekker uit te rusten en te luieren, maar wees niet teleurgesteld als hij ervoor kiest om een bedje wat je speciaal hebt gekocht eerst te negeren en liever in een doos slaapt.

Totdat je weet welke voorkeuren je kitten heeft wil je misschien nog even wachten met het kopen van spullen, en nog niet teveel geld uitgeven aan een luxe rieten mand of een duur bed.

kattenkussen voor thuis

Begin met een eenvoudig bedje of maak er zelf eentje van karton. Je kunt bijvoorbeeld een ruime kartonnen doos pakken, eentje met zijkanten die hoog genoeg zijn om de tocht buiten te houden.

Knip dan een deuropening uit zodat je kitten naar binnen kan en bekleed de doos met een oud kussen of doek en dek het nog eens af met zacht en eenvoudig te wassen materiaal voor extra warmte. Bijvoorbeeld een oud sweatshirt zou perfect zijn als voering.

Jouw geur zal namelijk ook geruststellend zijn voor je kitten en hem aanmoedigen om zijn nieuwe bedje te gaan gebruiken.

Katten zijn erg kieskeurig als het op hun eigen plekje aankomt dus zorg ervoor dat het beddengoed altijd schoon is. Verder is het belangrijk dat je het bedje neerzet in een rustige, tochtvrije hoek, ver weg van de looproutes in huis.

Dit wordt het favoriete plekje van je kitten.

Elk van deze kattenkussens en manden zijn in wezen goed, maar hier zijn er twee die ik persoonlijk erg schattig vind:

Katten hangmand Kattenbed tipi
(bekijk hem hier) (bekijk hem hier)

Krabpaal

Heel veel mensen denken dat katten een krabpaal gebruiken om hun nagels te scherpen, maar dit is helemaal niet waar. Ze gebruiken het vooral om zich volledig uit te strekken en om dode schalen van hun nagels te verwijderen.

Daarnaast gebruiken ze de palen om om hun territorium te markeren, zowel met visuele krab-markeringen als met hun geur.

Koop ook gelijk een krabpaal, want zo kun je met je kitten al vroeg beginnen met trainen. De paal moet stevig en hoog genoeg zijn zodat je kat zich volledig uit kan strekken.

Het is belangrijk om je kitten direct bij thuiskomst aan de de krabpaal te laten wennen, zodat hij niet aan andere meubels gaat krabben. Moedig hem aan de krabpaal te gebruiken door met hem te spelen in de buurt van de paal, of eromheen te spelen.

Hij zal dan snel doorhebben dat het de bedoeling is om aan deze paal te gaan krabben.

Als hij  de drang krijgt om zich uit te rekken zal hij hopelijk op dat moment ook echt de paal gaan gebruiken, in plaats van je meubels.

Nog een tip is om het bedje en de krabpaal van je kat dicht bij elkaar neer te zetten in de kamer, zodat hij kan leren om de paal direct te gebruiken wanneer hij  wakker wordt. Dat is het moment dat hij waarschijnlijk een goede ochtend rek-oefening nodig heeft.

Deze krabpaal van Adori heeft alles wat je nodig hebt, inclusief een paar leuke speeltjes aan de bovenkant, het is schattig om een kleine kitten te observeren, wanneer  die voor het eerst gaat proberen erbij te komen:

Of koop gelijk een volledig krabmeubel, iets wat je wellicht in de toekomst toch al van plan was:

Halsband, harnas en lijn

Een tuigje of halsband met riempje voor je huistijger, kán een geweldige trainingstool zijn, maar is absoluut geen must voor elke kat. Als je erover denkt om zoiets te kopen voor je kitten kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor een tuigje, want katten hebben vaak een hekel aan het beklemmende gevoel van een halsband.

Kies je daar wel voor, zorg dan dat je kitten altijd een halsband draagt ​​die is gemaakt van lichtgewicht materiaal en voorzien een identificatielabel.

Hieronder kun je kiezen wat je wilt, aan halsbanden, er zijn zo veel opties. Het gaat er met name om welke kleuren bij jouw kitten passen 🙂

Verzorgingstools

Een goede verzorging helpt je kitten gezond en mooi te blijven. Je hebt zowel een vlooienkam als een borstel nodig, maar het type borstel dat je kiest, hangt helemaal af van het type vacht van jouw kitten. Vraag anders je dierenarts of verzorger om er een ​​aan te bevelen die bij jouw kitten past, of lees mijn volledige artikel over kattenborstels en tips voor het kammen.

Je wil in ieder geval een kattenkam in huis halen en ik ben zelf nogal fan van de Furminator, alhoewel je ook weer niet al te veel wil kammen om beschadiging en uitdunning van de vacht te voorkomen.

Er zijn een aantal verschillende voor deze verschillende haartypes van katten:

Verder wil je waarschijnlijk een katten nagelschaartje in huis hebben.

Speeltjes voor kittens

Een kitten is van nature al nieuwsgierig en speels en heeft dan ook speeltjes nodig, die veilig zijn en ook nog eens genoeg uitdaging bieden om mee te spelen. Je kunt het beste speelgoed kiezen, dat speciaal is gemaakt voor de interesses en energie van kittens.

Dat zijn over het algemeen speeltjes die niet kunnen versplinteren, scheuren of ingeslikt kunnen worden.

Leuke kattenspeeltjes voor je kitten

Een grappig balletje dat rammelt, een kattenmuis of een harde rubberen muis zijn allemaal leuk. Om ongelukjes te voorkomen, is het het beste om sommige kattenspeeltjes alleen te gebruiken als jij er zelf ook bij bent.

Lees ook mijn lijst met de 17 beste kattenspeeltjes

Speelgoed hoef je natuurlijk niet altijd in de winkel nieuw te kopen. Gebruik je fantasie en je zult zien dat je van enkele alledaagse objecten leuke speeltjes kunt maken, zoals van een:

 • Tafeltennisbal
 • Houten garenspoel (met of zonder garen)
 • Ongeopende walnoot
 • Propje papier
 • Kartonnen toiletrol (de binnenkant)
 • Je oude schoen

Toch is het ook heel leuk om een een mand vol met kattenspeeltjes te hebben. Katten zijn namelijk van nature erg nieuwsgierig en afwisselende speeltjes geven hem steeds weer iets nieuws te doen, en je spaart gelijk je bankstel en gordijnen van hun scherpe nageltjes.

De meest populaire speeltjes zijn items als hengels met veren, knisperende balletjes en een speeltje met kattenkruid erin. Verder zijn er ook meer technologische items zoals kleine draagbare laserpointers. Het is leuk om een paar verschillende soorten speelgoed te proberen en zo te zien welk soort speeltjes jouw kitten het leukste vindt.

Bijvoorbeeld een simpele muis met veer aan een hengel, dat is speelgoed wat altijd goed zal bevallen:

Kattensnoepjes  

Kattensnoepjes zijn handig om te hebben, want je kunt ze voor verschillende doeleinden gebruiken:

 • om je kat af te leiden, bijvoorbeeld bij de dierenarts
 • om ze rustig te krijgen voor het nagelknippen
 • of zelfs om ze als beloning te gebruiken in het trainen met trucjes, zoals bijvoorbeeld gaan zitten, of gewoon je bank niet vernielen, maar de krabpaal te gebruiken

Wat je in ieder geval moet onthouden met snoepjes, is dat de stukjes die je geeft klein zijn , of geef ‘m gewoon een paar kleine brokjes. Een kitten heeft nog niet zoveel nodig, dus als je snoepjes gebruikt om te trainen, let dan – nogmaals – op de grootte en de hoeveelheid.

Bekijk het volledige kattensnoepjes aanbod hier

Breng je kitten naar huis

Als je voor de eerste keer een kitten mee naar huis neemt is het fijn om een aantal tips achter de hand te hebben. Hieronder zal ik alle tips die je nodig kan hebben om die eerste paar weken door te komen, bespreken.

Katten zijn gewoon geweldige huisdieren en kittens zijn ook gewoon zo schattig. Het is wel goed om te weten wat er nodig is bij de opvoeding en in de omgeving, voordat je jouw nieuwe kitten thuisbrengt.

Om je te helpen alvast wat voorwerk te doen, voordat je nieuwe huisgenoot in zijn nieuwe omgeving komt, zijn hier een aantal belangrijke mijlpalen.

Het is het beste dat kittens nog niet bij hun moeder weggaan, voordat ze minimaal 8 weken oud zijn. De meeste huisdierdeskundigen zijn het er verder over eens dat 13 tot 14 weken een ideale leeftijd is, zoals ook volgens de kattenbescherming.

Die eerste extra paar weken bij hun moeder, helpen jonge kittens om veel belangrijke vaardigheden te leren, ze kunnen nog even goed observeren hoe mama alles doet, én hoe hun broertjes en zusjes reageren.

Dit zijn ook vaardigheden, als zelfstandig eten en hoe moet je nou een kattenbak gebruiken? Iets wat je waarschijnlijk toch niet zelf aan je kitten zou willen leren.

Voorbereiding op de aankomst van je kitten

In bovenstaande checklist heb ik de belangrijkste dingen al behandeld die je in huis zou willen halen. Maar er zijn nog een paar dingen die je je nodig hebt.

Zo heb je ook direct nat- of droogvoer nodig voor je kitten (speciaal voer voor kittens) en een zak kattengrind is ook onmisbaar. Het beste is het om hetzelfde merk kattenvoer en kattengrind te kopen als de fokker gebruikte. Je kunt dit uiteraard later wel weer veranderen, maar dan is het ook het beste om een nieuw soort voer of grind langzaamaan te introduceren.

Geef je kitten hetzelfde voer als bij de fokker

Kittens moeten nog veel groeien en hebben daarom voer nodig dat de juiste voedingsstoffen heeft voor dit specifieke ontwikkelingsstadium. De eerste 6 maanden zijn met name cruciaal voor de ontwikkeling van hun botten, spieren en hun zenuwstelsel.

Zorg er dus voor dat je voer kiest dat bij hun leeftijd (hier is hoe oud ze kunnen worden) past en hen geeft wat ze nodig hebben.

Kattenvoer wordt gelabeld naar verschillende levensfasen van je kat:

 • kittens en groei
 • volwassen en onderhoud
 • voor alle leeftijden
 • seniorvoer

Kittens hebben voer nodig dat  speciaal geschikt is voor kittens en hen de voedingsstoffen biedt voor groei. 

Bekijk hier al het voer voor kittens

Schoonmaak producten

Als er één ding is dat je klaar wilt hebben staan voordat een ongelukje plaatsvindt, dan is het wel de juiste schoonmaak producten. Katten zijn over het algemeen heel erg schoon en je hoeft niet veel extra producten in huis te halen, maar ze kunnen ook ziek worden en hier en daar wat achter laten.

Er zijn een hele hoop schoonmaakartikelen te verkrijgen en je kunt ze het beste kiezen afhankelijk van het type vloer dat je hebt en je eigen voorkeuren, zoals geur. Kies wel een product waarop staat aangegeven dat het veilig is voor huisdieren, meestal zijn dat dezelfde die veilig zijn voor kinderen.

Dit helpt ervoor te zorgen dat het product niet schadelijk is wanneer het per ongeluk wordt ingeslikt of opgelikt. Denk bijvoorbeeld aan poesjes die het van hun pootjes of vacht aflikken wanneer ze zichzelf schoonmaken.

Dan zijn er nog schoonmaakproducten die enzymen afbreken, specifiek het afbreken van eiwitten zoals die in urine. Dit is wel heel erg handig om te hebben wanneer je kitten nog moet leren de bak te gebruiken, voor ongelukjes én soms voor het sproeien op muren dat kan gebeuren als ze iets ouder worden.

De eerste gezondheidscheck van je kitten

De eerste afspraak met je dierenarts kun je het beste al kort nadat je je kitten mee naar huis hebt genomen inplannen. Zo kun je er voor zorgen dat ze nog even goed kan worden onderzocht op vlooien en wormen en kun je deze eventueel laten behandelen, en kun je direct het gewicht, de ogen, oren en tanden laten controleren zodat je ook zeker weet dat de fokker alles netjes heeft gedaan.

Als hij straks naar buiten mag, dan moet je kitten vast worden gecastreerd, wat meestal rond zo’n 6 maanden plaatsvindt, en ze moet ook nog worden voorzien van een chip, in het geval de kat zoek raakt of zelfs wordt gestolen.

In deze fase is het verstandig om een ​​dierenverzekering af te sluiten zodat je niet in de stress hoeft te zitten wanneer je kitten of volwassen kat iets overkomt, met alle hoge kosten die daarbij komen kijken.

Er zijn meerdere partijen die deze verzekeringen aanbieden, maar zeker bij jonge kittens is het goed om je te oriënteren bij bijvoorbeeld:

 1. PetPlan
 2. Dierenverzekering.nl

Check ups bij de dierenartsen

Regelmatige routine check-ups laten uitvoeren zijn erg belangrijk om op tijd in te kunnen ingrijpen bij veel voorkomende kattenziektes.

De vaccinaties van je kitten

Alle kittens moeten regelmatig worden gevaccineerd om ze te beschermen tegen veel voorkomende ziektes. Dit zijn onder andere kattenziekte, katten leukemie en -griep en de niesziekte.

Kittens worden de eerste weken tot maximaal 5 maanden van hun leven beschermd door antilichamen uit de moedermelk. Als deze antistoffen langzaam uit het lichaam verdwijnen, wordt de kitten vatbaar voor kattenziekte.

Katten die nooit buiten komen, kan je toch ook beter tegen kattenziekte laten vaccineren. Kattenziekte, ook het panleucopenie virus genaamd,  is een zeer resistent en dodelijk virus dat via schoenzolen in huis gebracht kan worden. Deze vaccinatie biedt 3 jaar bescherming. 

Voor katten die in aanraking komen met andere katten is een jaarlijkse vaccinatie tegen niesziekte nodig.

Katten vaccinaties vinden meestal plaats rond de 9 en 12 weken, dus afhankelijk van wanneer je je kitten uit het nest hebt meegenomen, heeft hij mogelijk al een of beide vaccinaties gekregen.

Mocht dit niet zo zijn, omdat je hem eerder meeneemt óf als je fokker het vaccineren heeft nagelaten (normaal gesproken hebben ze een bewijs van vaccinatie, dat je meekrijgt), dan is het verstandig om gelijk bij thuiskomst je eerste afspraak met je dierenarts in te boeken.

Je kat heeft daarna nog een vaccinatie nodig, die 12 maanden na de eerste vaccinatie moet worden gegeven, en vervolgens moet je nog eenmaal per jaar terugkomen met je inmiddels volwassen kater of poes.

Wist je dat ontworming, twee weken voor de vaccinatie een betere immuniteitsopbouw na vaccinatie geeft?  

Het is belangrijk dat je kittens met 4, 6 en 8 weken ontwormt en daarna met 5 en 6 maanden. Er zijn verschillende ontwormingsmiddelen te koop. 

Vanaf 8 weken kun je je kitten ook anti-vlooien en tekenmiddel geven.

Je kitten helpen zich te settelen

Het is aan te raden om de leefomgeving van je kitten in de eerste paar weken klein te houden, en eigenlijk te beperken tot een enkele kamer in het huis. Daarna kun je hem geleidelijk aan ook de rest van het huis laten verkennen.

Het kattenbedje en speelgoed moet dan natuurlijk allemaal in deze kamer staan, net als de kattenbak en de voer- en waterbakjes. Dit wordt de kamer waar hij zich het meest veilig zal gaan voelen.

Zet de kattenbak in een lekker rustig hoekje van de kamer, het liefst zo ver mogelijk van de voederbakken vandaan. Katten zijn namelijk erg gevoelig voor geurtjes en hygiëne.

Als je ook nog andere huisdieren hebt wil je ervoor zorgen dat ze rustig met elkaar kennis kunnen maken in een veilige omgeving. Het is ook handig om ze aan elkaars speelgoed of mandje te laten snuffelen voordat ze elkaar ontmoeten, wat zeker kan helpen bij het kennismakingsproces.

Laat je je kitten naar buiten gaan?

Je moet je nieuwe vriend of vriendin in ieder geval nog binnen houden tot een week na de tweede vaccinatie, en zeker ook tot de castratie of sterilisatie. De meeste katten experts raden echter over het algemeen aan, om een ​​kitten tot het ongeveer 4 maanden oud is nog binnen te houden, en het liefste pas rond 6 maanden naar buiten te laten.

Communiceren met je kitten

Je kunt je kitten best veel leren, een gemakkelijke is om ze hun naam te leren herkennen. Dit kun je doen door de naam regelmatig te gebruiken terwijl je met je kitten speelt en te belonen met een klein snoepje wanneer hij naar je toe komt.

Katten communiceren zelf ook, want kopjes geven, spinnen, knipogen en likken betekenen meestal dat ze zich veilig en gelukkig bij je voelen. Let wel op het zwiepen met de staart, de hoge rug en sissen want dit zijn tekenen voor jou, om even gas terug te nemen terwijl jullie elkaar leren kennen. Als je het leuk vindt om te begrijpen hoe katten ons zien, is het lezen van dit artikel de moeite waard.

Wanneer je jouw kitten traint is het belangrijk om standvastig en consistent te zijn. Beloon positief gedrag met snoepjes en extra aandacht en knuffelen. Jonge kittens moet je nooit straffen als ze een foutje maken, omdat ze nog aan het leren zijn.

Houd je kitten bezig

Speeltijd helpt je kitten een goede coördinatie te ontwikkelen en helpt jullie beiden tegelijkertijd, om samen een band op te bouwen. Het is slim om bij het spelen altijd wat speelgoed te gebruiken in plaats van je vingers of tenen, want bijten en krabben lijkt nu misschien nog lief, maar kan al snel erg veel pijn doen als je kat groter wordt.

Je wil hem eigenlijk liever niet aanleren dat spelen met je vingers mag, hoe schattig het nu misschien ook is!

Als je meerdere keren per dag lekker samen speelt zul je al snel de lievelingsspellen van je maatje ontdekken, maar het kan in het begin zijn dat elk spel maar een paar minuten leuk is voor je kat. Katten en met name kittens hebben een korte aandachtsspanne dus trek het jezelf niet aan en speel het spel gewoon de volgende keer weer.

Vraag en Antwoord

Waar hebben de meeste katten een grote hekel aan?

Katten vinden komkommer helemaal niet leuk! Ze schrikken vaak van komkommer en zijn er bang voor, zoals in deze video te zien is. Haal deze grapjes liever niet met ze uit, arme diertjes!

Wat heb je nodig voor een kitten?

 • kattenmand
 • kattenvoer
 • voer- en waterbakken
 • kattenbak en kattenbakvulling
 • speelgoed 
 • krabpalen
 • dozen
 • kattenmeubels zoals kattenbomen.

Wat te doen als je voor het eerst een kitten thuis krijgt?

Wanneer je thuiskomt, plaats je de kitten (in de reismand) in een kleine, rustige kamer in huis, weg van lawaai. Open de deur van de reismand en geef de kat de tijd om zelf naar buiten te komen. Plaats vers water, voer en een kattenbak bij de ingang van de kinderwagen. Laat de kat zien waar de kattenbak is.

Wat moet een nieuwe katten eigenaar onder meer weten?

 • Houd kattenbakken schoon
 • Verzorg je kat
 • Ken het verschil tussen soorten braaksel
 • Breng quality time door met je kat
 • Alle katten zijn dol op een eenvoudige, oude kartonnen doos
 • Er zal worden gekrabd in huis
 • Kittens houden van slapen

Hoe bereid ik me voor op mijn eerste kat?

 • Bereid een veilige kamer voor
 • Maak deze kamer katveilig
 • Voorzie de veilige kamer van kattenbak, voer, en water
 • Geef de kitten een plek om zich te verstoppen
 • Help jouw nieuwe kat jou te leren kennen
 • Geef je kat wat kattenspeelgoed voor vermaak.

Hoe kan ik een band opbouwen met mijn kat?

Geef jouw kat zijn ruimte. Wanneer je een kat voor het eerst ontmoet of hem mee naar huis neemt, moet je het rustig aan doen en hem voldoende ruimte geven. Wees lief voor hem en herken wanneer je een stap terug moet doen. Moedig jouw kat aan om naar je toe te komen. Heb geduld en verwacht enige tegenslagen.

Is het verzorgen van een kat duur?

Het voer en dagelijks onderhoud van jouw kat kost aardig wat, daarnaast moet je een hoop nieuwe spullen aanschaffen voor hem. Vaccinaties en dierenarts bezoekjes zijn ook niet goedkoop. Je kan overwegen een verzekering af te sluiten voor je kat.

Het goede nieuws is dat katten minder verzorging nodig hebben dan honden (ze zorgen voor een groot deel voor zichzelf) en ze hebben geen dure hondenuitlaters nodig als je weg bent.

Kiezen katten een favoriete persoon?

Ja dat kan. De favoriete persoon van je kat is misschien wel degene die het meest met hem speelt. Onthoud dat katten dieren zijn. Ze voelen zich aangetrokken tot mensen waarvan ze weten, dat ze hen veiligheid en goede verzorging zullen bieden. Soms kiezen katten hun favoriete mensen op basis van totaal willekeurige criteria, zoals wie de beste geur heeft.

Conclusie

Het belangrijkste dat je moet weten wanneer je een nieuwe kitten thuis krijgt, is om een goede band op te bouwen met je dierenarts. Veel dingen kun je best nog even snel kopen, helemaal met alles wat tegenwoordig de volgende dag al wordt thuisbezorgd, maar bij een noodgeval, wat zich ook al op dag één kan voordoen, is het goed om te weten bij wie je terecht kan.

Je nieuwe viervoeter is echt een babytje en heeft voortdurende zorg van jou nodig en advies van een dierenarts kan daarbij zeer welkom zijn.

Buiten alles wat je in huis moet hebben van deze checklist heeft je kitten uiteindelijk ook gewoon goede verzorging nodig om op te groeien.

Ga in ieder geval jaarlijks met hem naar een dierenarts voor controle, zelfs als hij gewoon gezond lijkt. Veel kattenziektes zijn namelijk niet zichtbaar en vergeet niet dat het veel goedkoper is om ziektes te voorkomen dan te genezen.

Lees meer: de leukste accessoires voor je kat zoals de automatische robot kattenbak

Schuiven naar boven