Kitten benodigdheden voor je ze mee naar huis neemt

Kitten benodigdheden | Alle spullen voordat je je kat thuisbrengt

Wanneer je een kitten bij je thuis brengt, is het het beste om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent. Dat zal ervoor zorgen dat je kitten zich direct thuis zal voelen vanaf dag 1. Een minder stressvolle verhuizing voor je nieuwe gezinslid!

Hier is een handige checklist met alles wat je nodig hebt, verder in het stuk zal ik er meer over uitleggen en wat kooptips meegeven.

Klik op de checklist om hem te downloaden als handige geheugensteun:

Kitten benodigdheden checklist

Welke artikelen heb je nodig voor een kitten?

Hier heb ik een overzicht van alle benodigdheden die je van tevoren in huis moet hebben. Ik denk dat je zult zien dat wanneer je goed voorbereid bent, je ook meer tijd overhoudt om lekker een band op te bouwen met je nieuwe maatje.

Kattenbench of draagmand

Bij het ophalen van je kitten bij de fokker is het belangrijk om je kitten in een bench of draagmand te vervoeren naar zijn nieuwe thuis. Dit zal hem beschermen tegen schudden van de auto, te scherpe bochten of zelfs onverhoopt een ongeluk!

Tegelijk kan het een gevoel van veiligheid geven aan je kitten, en de bench zal voor altijd als een vertrouwd vervoersmiddel voelen, voor bijvoorbeeld die tripjes naar de dierenarts later.

Reizen kan best wel spannend zijn voor je kat. Zorg er dus goed voor dat de bench of mand ruim is en genoeg openingen heeft.

Het beste is het om op de bodem een handdoek of kleedje van bij de fokker vandaan te doen. Vaak hebben ze wel zo’n dekentje voor je klaar of vraag er anders naar want dit kan helpen hem te troosten en gerust te stellen met een vertrouwde geur.

Zorg er daarnaast voor dat je bench veilig is en gemakkelijk te reinigen. Je weet nooit wat voor ongelukjes hij onderweg zal hebben van de spanning.

Hier zijn mijn top keuzes:

Curver reismand voor kittens

Ik ben zelf groot fan van deze Curver cat carrier. Het is namelijk een van de stevigste reismanden die ik ben tegen gekomen, en zeker nu je er direct een koopt nu je kat nog kitten is moet hij natuurlijk nog lang mee kunnen gaan:

Als je wilt weten hoe groot hij is. De afmetingen zijn 53,3cm bij 40cm bij 33,5 cm.

Ik vind hem ook wel leuk want hij lijkt wel een beetje op een luxe picknickmand, Daarnaast is het stevige ronde handvat erg prettig om langdurig te dragen.

Je kunt je kat in de bench plaatsen doormiddel van de hoofdopening aan de bovenkant van de mand, maar hij daarnaast ook over nog een smalle opening in de achterkant zodat je naar je kitten kunt staren terwijl je hem mee naar huis neemt of om hem gerust te stellen tijdens een tripje naar de dokter.

Als je niet bang bent kun je zelfs je hand door de opening steken om je maatje eventjes een lekkere aai over zijn bolletje te geven, hoewel lang niet iedereen dit wellicht durft om dit tijdens een tripje naar de dokter te doen. Leer je kat goed kennen voor je dit doet.

De picknickmand uitstraling komt voort uit de mooie geweven textuur, die overigens niet alleen voor de show is. Het biedt tegelijk ook de mogelijkheid voor een goede doorstroom van verse lucht, plus het is een lekkere textuur voor de kat.

Bekijk de meest actuele prijzen hier

Ferplast Atlas 5

Ik kan me voorstellen dat je niet teveel geld uit wilt geven en als je echt een krap budget hebt, vooral als je nog meer artikelen van deze checklist aan wilt schaffen, dan is het misschien een betere keuze om voor nu te kiezen voor de goedkope Ferplast Atlas 5:

De Atlas is het populairste model bench die Ferplast in zijn assortiment heeft, en deze lijn is nu nog uitgebreid met dit zeer veelzijdig budgetmodel, speciaal ontworpen voor katten, maar ook geschikt kleine hondjes en konijnen.

Dat is de Atlas 5 waarmee je al die kleine huisdieren kunt meenemen voor een veilige korte trip tegen een erg betaalbare prijs.

De bench is gemaakt van een sterk plastic en bestaat eigenlijk gewoon uit twee delen die bijelkaar worden gehouden doormiddel van een eenvoudig bevestigingssysteem. Een stevige gesp aan de achterkant samen met twee haken aan de voorkant zorgen dat alles op stevig zijn plaats blijft.

Verder zorgt de bench voor voldoende circulatie met 2 rooster aan de zijkanten. Een simpel maar erg functioneel ontwerp, zeker voor dit bedrag die zeker een tijdje zonder problemen mee zal gaan. Zeer geschikt voor het ophalen van je kitten en die eerste kennismaking.

Hier te koop bij Petsplace

Kommen voor eten en water

Je kitten heeft natuurlijk veel energie en zal overal en nergens willen spelen en rennen. Daarom is het best wel aan te raden om voer- en waterbakjes te kopen die niet zo snel om kunnen kantelen.

Verder zijn sommige kittens allergisch voor plastic, en is het belangrijk om voor de zekerheid te kiezne voor kommen gemaakt van andere materialen, zoals eenvoudig schoon te maken RVS.

Je wil waarschijnlijk dagelijks zijn voederbakken schoonmaken om ze netjes en fris te houden. Daarnaast moet je het water vaak vervangen zodat het continu lekker fris en schoon blijft.

Mijn favorieten zijn:

Adori non-slip kitten voerbak Beeztees katten voerbakjes
(bekijk hem hier) (bekijk hem hier)

Drinken is super gezond en natuurlijk van levensbelang voor het gezond houden van je kitten, en hoewel een regelmatig schoongemaakte kom water meestal voldoende zal zijn voor een kat, houden sommige (meer kieskeurige) katten alleen van de smaak van stromend water.

Soms zie je dat een kat te weinig drinkt uit bakjes met stilstaand water en dan is het misschien slimmer om gebruik te maken van een kattenfontein. Deze kan het water filteren en continu blijven circuleren.

Een goede aanschaf zou deze Vega katten drinkfontein van Ferplast zijn:

Kattenbak

Het kiezen van een kattenbak is zo belangrijk en vaak wordt dit afgedaan met de goedkoopste die een baasje kan vinden. Hij staat immers waarschijnlijk uit het zicht in de bijkeuken of de badkamer.

Maar denk twee keer na voordat je kiest voor een van deze opties:

 • Kies je een overdekte kattenbak met een deksel, of voor een open model
 • Kies je een handmatige bak of ga je voor een automatische kattenbakrobot
 • Wat denk je van een geparfumeerde versus een ongeparfumeerde kattenbak

Daarnaast kiezen veel baasjes hun kattenbak op basis van wat zij zelf het prettigste vinden maar is het veel belangrijker om na te denken over de voorkeuren van je kat in het bepalen van de juiste bak. Wat heb je immers aan een geparfumeerde kattenbak waar je kitten niet zijn behoefte in wil doen?

 • Niet klonterende, weinig-stof afgevende kattengrindsoorten zijn de meest geaccepteerde soorten kattenbakvulling onder katten
 • De open kattenbakken worden over het algemeen vaker geaccepteerd door je kat dan gesloten varianten, maar het beste is om vroeg te beginnen met een gelosten want dan zullen de meeste katten het wel accepteren omdat ze het als kitten al kregen. Mijn birmanen gaan er bijvoorbeeld ook gewoon op en zo’n gesloten bak scheelt best veel kattengrind door je huis heen.

Als je meer dan één kat hebt, moet je ook extra kattenbakken hebben staan om gedoe te voorkomen.

Curver Kattentoilet Met Lade

Ook hier kies ik als eerste toch weer voor een model van het merk Curver:

Deze bak is een droom voor kattenliefhebbers en hun kittens. Hij is namelijk uitgerust met een ladesysteem en een schepje wat het heel gemakkelijk maakt om de bak te legen:

Verder heeft deze een gesloten design en heeft hij een draaideur met geurfilter om te voorkomen dat geuren uit de kattenbak naar boven stijgen en je woonkamer of keuken bereiken.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Moderna kattenbak

Ook hier heb ik natuurlijk een betaalbaar alternatief voor je op de Curver, en wellicht ook wel een alternatief voor als je het toch niet aandurft om een gesloten kattenbak te proberen. Ik dnek zelf alleen wel dat je het het beste in het begin al wel kunt proberen of het aanslaat.

Maar de Moderna is een betaalbaar alternatief:

Grote van de kattenbak en verschonen

Zorg ervoor dat de bak ruim genoeg is om de kat de ruimte te geven en niet al het grind door je huis zal schoppen wanneer ze hun behoefte begraven.

Verder moet je ook natuurlijk de kattenbakvulling in huis hebben, plus een schepje of zeefje met handvat om het gebruikte kattengrind uit de bak te scheppen.

Een schone kattenbak is extra belangrijk omdat je kitten een vieze en stinkende kattenbak zal overslaan. Was zijn kattenbak ook minimaal één keer per week met water en zeep om de geurtjes eruit te krijgen.

Het beste kun je bij het wassen geen gebruik maken van sterke ontsmettingsmiddelen die bijvoorbeeld ammoniak bevatten. Dit is helemaal niet nodig en kunnen vervolgens wel het gevoelige neusje van je kat beschadigen.

Gebruik in plaats van liever een mild ontsmettingsmiddel zoals bleek en water om de kattenbak ongeveer eens per maand eens een keertje extra schoon te maken en plaats de bak zoveel mogelijk buiten in de frisse lucht om door te waaien.

Oh, en was na het legen van de bak, maar ook na het drollenwippen altijd je handen grondig schoon.

Mensen kunnen het toxoplasma organisme oplopen via kattenuitwerpselen en bij het schoonmaken van de kattenbak kom je hier natuurlijk mee in aanraking. Was daarom extra grondig je handen.

Het beste is om wegwerp-handschoenen te dragen tijdens het verwisselen van je kattengrind en was daarna altijd je handen alsnog.

Zwangere vrouwen moeten sowieso extra voorzichtig zijn en altijd een ​​ander familielid vragen om de kattenbak schoon te maken.

Dit komt omdat toxoplasmose ernstige geboorteafwijkingen kan veroorzaken dus dit is zeer belangrijk. Daarom altijd een ​​niet-zwanger familielid de bak schoon laten maken en de kattenbak te verversen.

Kattenbakvulling

Natuurlijk moet je ook de kattenbakvulling in huis hebben voordat je kleine kitten mee naar huis komt. Ik gebruik altijd deze Cat’s Best kattenbakvulling:

Ik heb veel verschillende soorten uitgeprobeerd, maar blijf deze toch het fijnst vinden.

Voornamelijk omdat het zo ontzettend goed absorbeert. Het neemt de geurtjes goed op, wat super fijn is als je kattenbak bijvoorbeeld in je woonkamer staat of in een kamer dichtbij je slaapkamer.

Daarnaast zijn de korrels licht wat weer makkelijk is bij het bijvullen en verschonen van de kattenbak.

Kattenbedje

Je kitten zal ervan houden om een eigen plekje te krijgen om lekker uit te rusten en te luieren, maar wees niet teleurgesteld als hij ervoor kiest om een bedje wat je speciaal hebt gekocht eerst negeer en liever in een doos slaapt.

Totdat je weet welke voorkeuren je kitten heeft wil je misschien nog even wachten en nog niet teveel geld uitgeven aan een luxe rieten mand of een duur bed.

kattenkussen voor thuis

Begin met een eenvoudig bedje of maak er zelf eentje van karton. Je kunt bijvoorbeeld een ruime kartonnen doos pakken, eentje met zijkanten die hoog genoeg zijn om de tocht buiten te houden.

Knip dan een deuropening uit zodat je kitten naar binnen kan en bekleed de doos met een oud kussen of doek en dek het nog eens af met zacht en eenvoudig te wassen materiaal voor extra warmte. Bijvoorbeeld een oud sweatshirt zou perfect zijn als voering.

Je geur zal namelijk ook geruststellend zijn voor je kitten en hem aanmoedigen om zijn nieuwe bedje te gaan gebruiken.

Katten zijn erg kieskeurig als het op hun eigen plekje aankomt dus zorg ervoor dat het beddengoed altijd schoon is. Verder is het belangrijk dat jet het bedje neerzet in een rustige, tochtvrije hoek weg van het de looproutes in je huis.

Dit wordt het eigen plekje van je kitten.

Elk van deze kattenkussens en manden zijn in wezen goed, maar hier zijn er twee die ik persoonlijk erg schattig vind:

Katten hangmand Kattenbed tipi
(bekijk hem hier) (bekijk hem hier)

Krabpaal

Heel veel mensen denken dat katten een krabpaal gebruiken om hun nagels te scherpen, maar dit is helemaal niet waar. Ze gebruiken het vooral om zich volledig uit te strekken en om dode schalen van hun nagels te verwijderen.

Daarnaast gebruiken ze de palen om om hun territorium te markeren, zowel met visuele krab-markeringen als met hun geur.

Koop ook gelijk een krabpaal want zo kun je met je kitten al vroeg beginnen met opleiden. De paal moet stevig en hoog genoeg zijn zodat je kat zich volledig uit kan strekken.

Het is belangrijk om je kitten direct bij thuiskomst te gaan trainen om de krabpaal te gebruiken, en niet andere meubels. Moedig hem aan de krabpaal te gebruiken door met hem te spelen in het gebruik van de paal door er vaak in de buurt of eromheen te spelen.

Hij zal dan snel doorhebben dat het de bedoeling is om daaraan te gaan kabben.

Als hij dan de drang krijgt om zich uit te rekken zal hij hopelijk op dat moment ook de paal gaan gebruiken in plaats van je meubels te kiezen.

Nog een tip is om het bedje en de krabpaal van je kat dicht bij elkaar neer te zetten in de kamer zodat hij kan leren om de paal direct te gebruiken wanneer hij voor het eerst wakker wordt. Dat is het moment dat hij waarschijnlijk een goede ochtend strek oefening nodig heeft.

Deze krabpaal van Adori heeft alles wat je nodig hebt, inclusief een paar leuke speeltjes aan de bovenkant, wat best schattig is om te zien voor een kleine kitten die voor het eerst gaat proberen erbij te komen:

Of gelijk een volledig krabmeubel, iets waar je wellicht toch in de toekomst al naartoe wilt bewegen:

Halsband, harnas en lijn

Een harnas of riem wat je kat aan kan doen kán een geweldige trainingstool zijn, maar is absoluut geen must voor elke kat. Als je erover denkt om zoiets te kopen voor je kitten kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor een harnas, want katten hebben vaak een hekel aan het gevoel van een halsband en riem.

Zorg er wel voor dat je kitten altijd een halsband draagt ​​die is gemaakt van lichtgewicht materiaal en voorzien een identificatielabel.

Hier kun je letterlijk kiezen wat je wilt aangezien er zo veel opties zijn. Het gaat er ook met name om welke kleuren bij jouw kitten passen 🙂

Verzorgingstools

Een goede verzorging helpt je kitten gezond en mooi te blijven. Je hebt zowel een vlooienkam als een borstel nodig, maar het type borstel dat je kiest hangt af van het type vacht van jouw kitten. Vraag anders je dierenarts of verzorger om een ​​aan te bevelen die bij je past, of lees mijn volledige artikel over kattenborstels en tips voor het kammen.

Je wilt in ieder geval een kattenkam in huis halen en ik ben zelf van de Furminator, alhoewel je niet al te veel wilt kammen om beschadiging en uitdunning van de vacht te voorkomen.

Er zijn een aantal verschillende voor deze verschillende haartypes van katten:

Verder wil je waarschijnlijk een katten nagelschaartje in huis hebben.

Speeltjes voor kittens

Een kitten is van nature al nieuwsgierig en speels en heeft dan ook speeltjes nodig die veilig zijn en ook nog eens uitdagend om mee te spelen. Je kunt het beste speelgoed kiezen dat speciaal is gemaakt voor de interesses en energie van kittens.

Dat zijn over het algemeen speeltjes die niet kunnen versplinteren, scheuren of ingeslikt kunnen worden.

Leuke kattenspeeltjes voor je kitten

Een grappig balletje dat rammelt, een kattenmuis of een harde rubberen muis zijn allemaal leuk. Om ongelukjes te voorkomen, is het het beste om sommige kattenspeeltjes alleen te gebruiken als jij er zelf ook bij bent.

Lees ook mijn lijst met de 17 beste kattenspeeltjes

Speelgoed hoeft je natuurlijk niet altijd in de winkel nieuw te kopen. Gebruik je fantasie en je zult zien dat je van enkele alledaagse objecten leuke speeltjes kunt maken, zoals:

 • Tafeltennisbal
 • Houten garenspoel (met of zonder garen)
 • Ongeopende walnoot
 • Propje papier
 • Kartonnen toiletrol (de binnenkant)
 • Je oude schoen

Toch is het leuk om een een mand vol met kattenspeeltjes te hebben. Katten zijn namelijk van nature erg nieuwsgierig en een afwisseling aan speeltjes geeft ze iets om te doen, en je spaart gelijk je bankstel en gordijnen van hun nageltjes.

De meest populaire speeltjes zijn dingen als hengels met veren, knisperende binnenkant van ballatjes en een speeltje met kattenkruid erin. Verder ook meer technische dingen zoals kleine draagbare laserpointers. Het is leuk om een paar verschillende soorten speelgoed te proberen en zo te zien welk soort speeltjes jouw kitten het leukste vindt.

Bijvoorbeeld een simpele muis met veer aan een hengel, dat is speelgoed wat altijd goed zal bevallen:

Kattensnoepjes  

Kattensnoepjes zijn handig om te hebben, want je kunt ze voor verschillende doeleinden gebruiken:

 • om je kat af te leiden, bijvoorbeeld bij de dierenarts
 • om ze rustig te krijgen voor het nagelknippen
 • of zelfs om ze als beloning te gebruiken bij het trainen met trucjes om te doen, zoals bijvoorbeeld gaan zitten of gewoon je bank niet vernielen maar de krabpaal te gebruiken

Wat je in ieder geval moet onthouden met snoepjes is dat je de stukjes klein wilt houden die je geeft, of gewoon maar een paar kleine brokjes. Een kitten heeft nog niet zoveel nodig dus als je snoepjes gebruikt om te trainen, let dan op de hoeveelheid die je ze geeft.

Bekijk het volledige kattensnoepjes aanbod hier

Breng je kitten naar huis

Als je voor de eerste keer een kitten mee naar huis neemt is het fijn om een aantal tips achter de hand te hebben. Hier zal ik alle tips die je nodig hebt om die eerste paar weken door te komen bespreken.

Katten zijn gewoon geweldige huisdieren en kittens zijn ook gewoon zo schattig. Het is wel goed om te weten wat er nodig is in de opvoeding en in de omgeving voordat je jouw nieuwe kitten thuisbrengt.

Om je te helpen alvast wat voorwerk te doen voordat je nieuwe huisgenoot in zijn nieuwe omgeving komt zijn hier een aantal belangrijke mijlpalen.

Het is het beste wanneer kittens nog niet bij hun moeder weggaan voordat ze minimaal 8 weken oud zijn. De meeste huisdierdeskundigen zijn het er verder over eens dat 13 tot 14 weken een ideale leeftijd is, zoals ook volgens de kattenbescherming.

Die eerste extra paar weken helpen jonge kittens om veel belangrijke vaardigheden te leren door nog even goed te kijken hoe mama het doet, én hoe hun broertjes en zusjes reageren.

Dit zijn vaardigheden zoals zelfstandig eten en hoe moet je nou een kattenbak gebruiken? Iets wat je waarschijnlijk toch niet zelf aan je kitten zou willen leren.

Voorbereiding op de aankomst van je kitten

In bovenstaande checklist heb ik de belangrijkste dingen al behandeld die je in huis wilt halen. Maar er zijn nog een paar dingen die je wilt kopen.

Zo heb je ook direct nat- of droogvoer nodig voor je kitten (speciaal voer voor kittens) en een zak kattengrind is ook onmisbaar. Het beste is het om hetzelfde merk kattenvoer en kattengrind te kopen wat ze al kennen van bij de fokker. Je kunt dit uiteraard later wel weer veranderen, maar dan is het ook het beste om een nieuw soort voer of grind langzaamaan te introduceren.

Geef je kitten hetzelfde voer als bij de fokker

Kittens moeten nog veel groeien terwijl ze ouder worden en hebben daarom voer nodig dat de juiste voedingsstoffen heeft voor hun ontwikkelingsstadium. De eerste 6 maanden zijn met name cruciaal voor de ontwikkeling van hun botten, spieren en hun zenuwstelsel.

Zorg er dus voor dat je voer kiest wat bij hun leeftijd past en hen geeft wat ze nodig hebben.

Kattenvoer wordt gelabeld naar verschillende levensfasen van je kat:

 • kittens en groei
 • volwassen en onderhoud
 • voor alle leeftijden
 • seniorvoer

Kittens hebben voer nodig dat geschikt is speciaal voor kittens en de voedingsstoffen biedt voor groei, of eventueel een voer dat geschikt is voor alle leeftijden.

Bekijk hier al het voer voor kittens

Schoonmaak producten

Als er één ding is dat je klaar wilt hebben staan voor een ongelukje plaatsvindt, dan is het wel de juiste schoonmaak producten. Katten zijn over het algemeen heel erg schoon en hoef je niet veel extra’s in huis te halen, maar ze kunnen ook ziek worden en hier en daar wat achter laten.

Er zijn een hele hoop schoonmaakartikelen te verkrijgen en je kunt ze het beste kiezen afhankelijk van het type vloer dat je hebt en je eigen voorkeuren, zoals geur. Kies wel een product waarop staat aangegeven dat het veilig is voor huisdieren, meestal zijn dat dezelfde die veilig zijn voor kinderen.

Dit helpt ervoor te zorgen dat het product niet schadend is wanneer het per ongeluk wordt ingeslikt of opgelikt. Denk bijvoorbeeld aan poesjes die het van hun pootjes of vacht aflikken wanneer ze zichzelf schoonmaken.

Dan zijn er nog schoonmaakproducten die enzymen afbreken, specifiek het afbreken van eiwitten zoals die in urine. Dit is wel heel erg handig om te hebben wanneer je kitten nog moet leren de bak te gebruiken, voor ongelukjes én voor sprayen op muren als ze iets ouder worden.

De eerste gezondheidscheck van je kitten

De eerste afspraak met je dierenarts kun je het beste al kort nadat je je kitten mee naar huis hebt genomen inplannen. Zo kun je er voor zorgen dat ze nog even goed kan worden onderzocht op vlooien en wormen en kun je deze eventueel laten behandelen, en kun je direct het gewicht, de ogen, oren en tanden laten controleren zodat je ook zeker weet dat de fokker alles netjes heeft gedaan.

Als je kat naar buiten mag dan moet je kitten nog worden gecastreerd, wat meestal rond zo’n 6 maanden plaatsvindt, en ze moet ook nog worden voorzien van een chip voor het geval ze kwijt raakt of zelfs wordt gestolen.

In deze fase is het verstandig om een ​​dierenverzekering af te sluiten zodat je niet in de stress hoeft te zitten wanneer je kitten of volwassen kat iets overkomt met alle kosten die daarbij komen kijken.

Er zijn meerdere partijen die deze verzekeringen aanbieden, maar zeker bij jonge kittens is het goed om je te oriënteren bij bijvoorbeeld:

 1. PetPlan
 2. Dierenverzekering.nl

Check ups bij de dierenartsen

Regelmatige routine check-ups laten uitvoeren zijn erg belangrijk om op tijd in te kunnen grijpen bij veel voorkomende kattenziekten.

De vaccinaties van je kitten

Alle kittens moeten regelmatig worden gevaccineerd om ze te beschermen tegen veel voorkomende kattenziekten. Dit zijn onder andere kattenleukemie en -griep.

Kattenvaccinaties vinden meestal plaats rond de 9 en 12 weken, dus afhankelijk van wanneer je je kitten uit het nest hebt meegenomen heeft ze mogelijk al een of beide vaccinaties gekregen wanneer je haar mee naar huis neemt.

Mocht dit niet zo zijn, omdat je haar eerder meeneemt óf als je fokker het onverhoopt heeft nagelaten (als het goed is hebben ze hier de papieren van), dan is het verstandig om gelijk bij thuiskomst je eerste afspraak met je dierenarts in te boeken.

Je kat heeft nog een booster nodig, die 12 maanden na de eerste vaccinatie moet worden gegeven, en vervolgens moet je nog eenmaal per jaar terugkomen met je inmiddels volwassen kater of poes.

Je kitten helpen zich te settelen

Het is aan te raden om de leefomgeving van je kitten in de eerste paar weken klein te houden, en eigenlijk te beperken tot een enkele kamer in het huis. Daarna kun je hem geleidelijk aan ook de rest van het huis laten verkennen.

Het kattenbedje en speelgoed moet dan natuurlijk allemaal in deze kamer staan, net als de kattenbak en de voer- en waterbakjes. Dit wordt de kamer waar hij zich het meest veilig zal gaan voelen.

Zet de kattenbak in een lekker rustig hoekje van de kamer, het liefst zo ver mogelijk van de voederbakken vandaan. Katten zijn namelijk erg gevoelig voor geurtjes en hygiëne.

Als je ook nog andere huisdieren in huis hebt wil je ervoor zorgen dat ze rustig met elkaar kennis kunnen maken in een veilige omgeving. Het is ook handig om ze elkaars speelgoed of beddengoed te laten snuffelen voordat ze elkaar ontmoeten, wat zeker nog kan helpen bij het gewend raken aan elkaar voor die eerste ontmoeting.

Laat je je kitten naar buiten gaan?

Je moet je nieuwe vriend of vriendin in ieder geval nog binnen houden tot een week na de tweede injectie, en zeker ook tot het is gecastreerd. De meeste kattenexperts raden echter over het algemeen aan om een ​​kitten tot het ongeveer 4 maanden oud is nog binnen te houden, en haar het liefste pas rond 6 maanden naar buiten te laten.

Communiceren met je kitten

Je kunt je kitten best veel leren en een gemakkelijke is om ze hun naam te laten herkennen. Dit kun je doen door het regelmatig te gebruiken terwijl je met ze speelt en te belonen met een klein snoepje wanneer ze naar je toe komt.

Ze communiceren zelf ook, want kopjes geven, spinnen, knipogen en likken betekenen meestal dat ze zich veilig en gelukkig bij je voelen. Let wel op het zwiepen met de staart, de hoge rug en sissen want dit zijn tekenen om even gas terug te nemen terwijl jullie elkaar leren kennen.

Wanneer je jouw kitten traint is het belangrijk om standvastig en consistent te zijn. Beloon positief gedrag met snoepjes en extra aandacht en knuffelen. Jonge kittens moet je nooit straffen als ze een foutje maken, omdat ze nog aan het leren zijn.

Houd je kitten bezig

Lekkere speeltijd helpt je kitten een goede coördinatie te ontwikkelen en jullie tegelijk om samen een band op te bouwen. Het is slim om bij het spelen wel altijd wat speelgoed te gebruiken in plaats van je vingers of tenen, want bijten en krabben voelt nu misschien nog lief maar kan al snel erg veel pijn doen als je kat groter wordt.

Je wilt haar eigenlijk liever niet aanleren dat spelen met je vingers mag, hoe schattig het nu misschien ook is!

Als je meerdere keren per dag lekker samen speelt zul je al snel de lievelingsspellen van je maatje ontdekken, maar het kan in het begin zijn dat elk spel maar een paar minuten leuk is voor je kat. Katten en met name kittens hebben een korte aandachtsspanne dus trek het jezelf niet aan en speel het spel gewoon de volgende keer weer.

Conclusie

Het belangrijkste dat je moet weten wanneer je een nieuwe kitten gaat meenemen is om een goede band op te bouwen met je dierenarts. Veel dingen kun je best nog even snel kopen, helemaal met alles wat tegenwoordig de volgende dag al wordt thuisbezorgd, maar bij een noodgeval, wat zich ook al op dag één kan aandoen, is het goed om te weten bij wie je terecht kan.

Je nieuwe viervoeter is echt een babytje en heeft voortdurende zorg van jou nodig en advies van een dierenarts kan daarbij zeer welkom zijn.

Buiten alles wat je in huis moet hebben van deze checklist heeft je kitten uiteindelijk ook gewoon goede verzorging nodig om haar groot te brengen.

Ga in ieder geval jaarlijks met haar naar een dierenarts voor controle, zelfs als ze gewoon gezond lijkt. Veel kattenziekten zijn niet zichtbaar en vergeet niet dat het veel goedkoper is om ziekte te voorkomen dan te genezen.

Lees meer: de leukste accessoires voor je kat zoals de automatische robot kattenbak

Schuiven naar boven