Waarom katten jou likken

Waarom katten jou likken: 3 eigenaardige redenen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

1. Wij zijn familie!

Waarom likken katten je? Als er nou één vraag is die ons vaak gesteld wordt, is het deze wel. De belangrijkste reden is dat dit hun manier is om zich met jou te verbinden. Als jij wordt gelikt door je kat, geeft hij of zij jou dus een groot compliment. Jouw kat voelt zich dan veilig bij jou en vindt jou leuk. Je bent echt een lid van haar familie. Ze houdt van jou! Dat familiegevoel verstrekt ze door je schoon te maken zoals haar moeder haar schoonmaakte toen ze nog een kitten was.

2. Verzorgend likken

Een gelukkige kat, verzorgt zichzelf goed. Een moederpoes, verzorgt haar kittens ok graag. En goed. Oudere katten die geen familie zijn maar goed met elkaar overweg kunnen, besteden ook tijd aan het verzorgen van elkaar. Elkaar likken is één manier van elkaar verzorgen. Vaak krijgen ze de plekken waar een kat moeilijk zelf bij kan, zoals de bovenkant van het hoofd en de binnenkant van de oren. Het uitwisselen van geuren door middel van verzorging vergroot ook de band tussen twee katten. Als je een nieuwe kat in huis krijgt, bijvoorbeeld omdat je er één hebt geadopteerd, en ze gaan elkaar likken, dan weet je dat het goed zit!


Katten likken elkaar

3. Likken uit angst

Soms is het antwoord op de vraag waarom katten jou likken minder positief. Sommige katten raken zo gestrest dat ze dwangmatig gaan likken. Zichelf, elkaar, maar ook jou! Deze aandoening noemen we kattenhyperesthesie genoemd.) Katten die zichzelf kaal likken, proberen vaak zichzelf te troosten omdat ze gestrest zijn. Andere dwangmatige katten kunnen op stof, plastic of zelfs je huid likken en zuigen.

Auw! Waarom likt ze mij ruw!?

Waarom doet het pijn als mijn kat me likt? De tong van je kat voelt aan als schuurpapier omdat hij bedekt is met papillen – naar achteren gerichte haken van keratine, hetzelfde materiaal dat de klauwen van je kat maakt. De papillen helpen katten vlees van botten te raspen, en ze helpen ook bij het verzorgen door zich als een kam te gedragen om losse vacht en vuil eruit te trekken. Doet jouw kat dit regelmatig? Leid haar dan zoveel mogelijk af. Het moet wel lief blijven!

Richt haar aandacht op een speeltje voordat ze je arm rauw gaat likken. Als je kat van kattenkruid houdt, laat dan een met kattenkruid gevuld kicker-speeltje voor haar neus glijden als ze je gaat likken. Als ze geen fan is van kattenkruid, probeer dan in plaats daarvan een speeltje dat lekkernijen uitdeelt. Heb je ook een hond? Laat die zich er dan mee bemoeien.

Schuiven naar boven