Hoe kun je een kat trainen om op de kattenbak te gaan

Train je kat om op de kattenbak te gaan met deze 10 tips

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Katten zijn geweldig, maar kunnen ook lastig zijn. Zo moet je ze bijvoorbeeld leren op de kattenbak te gaan. Maar hoe doe je dat?

Een van de beste manieren om je kat te trainen om op de kattenbak te gaan, is om hem te belonen als hij het doet. Dus als je kat op de kattenbak heeft gepoept of gepiest en hij komt eraf, beloon je hem met lekkers.

In dit artikel bespreek ik de beste manieren om het aan te leren, en ik geef je ook enkele tips en trucs.

Wat we behandelen in deze uitgebreide post:

Tips om je kat te trainen om de kattenbak te gebruiken

Gebruik van speciale sprays

Als je merkt dat je kat toch ergens anders plast dan in de kattenbak, kan het zijn dat er nog nare geurtjes hangen die de kat aantrekken. Gebruik daarom speciale sprays die ervoor zorgen dat de kattenurine en de vieze geurtjes verdwijnen. Zo voorkom je dat je kat opnieuw op dezelfde plek zijn behoeftes doet.

Belonen van goed gedrag

Als je kat de kattenbak gebruikt, beloon hem dan met iets lekkers of geef hem een aai over zijn bol. Zo leert de kat dat het goed is om de kattenbak te gebruiken en zal hij dit gedrag blijven vertonen.

Geduld hebben

Het kan soms even duren voordat je kat gewend is aan de kattenbak en deze ook daadwerkelijk gebruikt. Houd daarom geduld en blijf de kat aanmoedigen om de kattenbak te gebruiken. Met de juiste aanpak zal je kat uiteindelijk vanzelf begrijpen waar hij zijn behoeftes moet doen.

Laat je kat weten waar de kattenbak staat

 

Waarom is het belangrijk om je kat te laten zien waar de kattenbak staat?

Als je een nieuwe kitten in huis hebt of als je net bent verhuisd, is het belangrijk om je kat te laten zien waar de kattenbak staat. Katten hebben van nature de behoefte om hun behoefte te doen op een veilige en rustige plek. Als je niet laat zien waar de kattenbak staat, kan het zijn dat je kat ergens anders in huis zijn behoefte gaat doen, wat erg moeilijk kan zijn om vanaf te komen.

Hoe maak je de kattenbak aantrekkelijk voor je kat?

Zorg ervoor dat de kattenbak schoon is en dagelijks wordt schoongemaakt. Haal de drollen eruit en schep de klonten kattenurine eruit als je speciaal kattenbakvulling hebt die klontert. Reinig de kattenbak regelmatig met een goede schoonmaakbeurt en vul hem lekker met nieuwe kattenbakvulling.

Sommige kattenbakvullingen hebben een sterke parfumgeur of zijn onaangenaam voor je kat. Op de markt zijn er geurloze en vochtabsorberende kattenbakvullingen te vinden die wellicht een goede verandering zijn als je merkt dat je kat de kattenbak niet meer gebruikt.

Zorg er ook voor dat je een voorlegger onder de kattenbak legt, zodat je het ergste vuil meeneemt als je de kattenbak gaat schoonmaken. Haal ook de bovenkap eraf als je merkt dat je kat de kattenbak niet meer gebruikt.

Zoek een veilige en gemakkelijk bereikbare plek voor de kattenbak

 

Plaatsing is belangrijk

Als je een kattenbak voor je kat hebt, is het belangrijk om na te denken over waar je deze plaatst. Katten zijn kieskeurig en kunnen weigeren om de kattenbak te gebruiken als ze zich er niet prettig bij voelen. Het is daarom belangrijk om een rustige en veilige plek te kiezen, waar je kat zich op zijn gemak voelt en niet gestoord wordt tijdens het plassen of poepen.

Extra tips voor het kiezen van de juiste plek

  • Kies een plek vlakbij waar je kat graag verblijft, maar niet direct naast zijn slaapplek of de plek waar hij eet.
  • Plaats de kattenbak niet naast de etensplek, omdat katten van nature hun slaapplaats en hun toilet gescheiden willen houden.
  • Als je meerdere katten hebt, zorg dan dat er voldoende kattenbakken zijn op verschillende plekken in huis.
  • Als je een gesloten kattenbak hebt, haal dan de bovenkap eraf zodat je kat gemakkelijk kan instappen.
  • Als je een kitten hebt, zorg dan dat de instap van de kattenbak niet te hoog is en pas deze aan naarmate het kitten groeit.
  • Zorg dat de kattenbak gemakkelijk te bereiken is voor je kat en dat er geen obstakels zijn die het moeilijk maken om erin te komen.
  • Als je kat de neiging heeft om in de kattenbak te draaien en erin te graven, kies dan voor een kattenbak met een hoge instap of een kattenbak met een deksel zodat de korrels er niet uit vliegen
  • Als je kat de neiging heeft om de kattenbak vies te maken en sterk ruikend te maken, gebruik dan een schoonmaakmiddel dat speciaal is ontworpen voor kattenbakken, zoals kattenbakreiniger.
  • Als je een gesloten kattenbak hebt, zorg dan dat er voldoende ventilatie is zodat de urinegeur niet te sterk wordt.
  • Als je de kattenbak hebt schoongemaakt, zet deze dan op een bereikbare plek waar je kat niet gestoord wordt tijdens het plassen of poepen.

 

Overweeg andere opties

Als je merkt dat je kat de kattenbak blijft weigeren, zelfs na het uitproberen van verschillende plaatsen en soorten kattenbakvulling, overweeg dan om je kat buitentraining te geven of een kattenluikje te creëren zodat je kat naar buiten kan gaan wanneer hij moet plassen of poepen. Als je geen buitenruimte hebt, overweeg dan om een catio te bouwen of een badkamerplek te creëren waar je kat zijn behoeften kan doen.

Het vinden van de juiste plek voor de kattenbak kan een uitdaging zijn, maar het is een belangrijk onderdeel van het zindelijk maken van je kat. Door ieder onderdeel van de plaatsing zorgvuldig te overwegen en stappen te zetten om het gemakkelijk en veilig te maken voor je kat, kun je ervoor zorgen dat je kat zich op zijn gemak voelt en zijn doel bereikt om op een aangewezen plek te plassen en poepen.

Het juiste type kattenbak voor jouw kat

 

Open of gesloten kattenbak?

Het lijkt misschien een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar het type kattenbak dat je kiest, kan een groot verschil maken voor jouw kat. Over het algemeen geven de meeste katten de voorkeur aan een open kattenbak, omdat deze meer ruimte biedt en minder benauwd aanvoelt. Een gesloten kattenbak kan echter handig zijn als je een angstige kat hebt die zich veiliger voelt in een afgesloten omgeving.

De juiste grootte

Het is belangrijk om een kattenbak te kiezen die groot genoeg is voor jouw kat om comfortabel in te kunnen bewegen. Voor de meeste katten is een kattenbak van ongeveer 1,5 keer de lengte van hun uitgestrekte staart voldoende. Oudere katten of katten met lagere rugpijn hebben mogelijk een kattenbak nodig met een lagere instap, terwijl wilde katten of Maine Coons een grotere kattenbak nodig kunnen hebben.

De juiste materialen

Er zijn verschillende soorten kattenbakken op de markt, waaronder plastic opbergbakken met een uitgesneden ingang en zelfreinigende kattenbakken. Het is belangrijk om een kattenbak te kiezen die gemakkelijk schoon te maken is en voldoende ruimte biedt voor jouw kat om zijn behoefte te doen. Vermijd kattenbakken die sterk ruiken of chemische geuren afgeven, omdat deze jouw kat kunnen afschrikken.

Hoe de kattenbak te vullen en te onderhouden

Om de kattenbak goed te vullen, voeg je een laagje grit toe van ongeveer 5 cm. Wissel het grit minstens één keer per week en voeg indien nodig extra grit toe. Verwijder dagelijks de drollies en voeg een nieuw keuteltje in. Maak de kattenbak regelmatig schoon met warm water en zeep en vervang de kattenbak indien nodig.

Haal de bovenkap van de kattenbak af

 

Waarom zou je de bovenkap eraf halen?

Als je merkt dat je kitten gestoord wordt door de bovenkap van de kattenbak, kan het helpen om deze eraf te halen. Sommige katten vinden het vervelend om in een afgesloten ruimte te plassen of poepen en voelen zich meer op hun gemak als ze meer ruimte hebben. Ook kan het zijn dat de geur van urine en ontlasting zich ophoopt onder de kap en daardoor onaangenaam wordt voor de kat.

Hoe haal je de bovenkap eraf?

Het is belangrijk om de kattenbak eerst goed schoon te maken voordat je de bovenkap eraf haalt. Maak de bak schoon met een kattenbakreiniger en vervang de kattenbakvulling. Haal daarna voorzichtig de bovenkap van de kattenbak af. Bij sommige modellen moet je de lampenkapkraag lossen voordat je de bovenkap eraf kunt halen. Let erop dat de bovenkap goed vastzit wanneer je deze weer terugzet, zodat de kat er niet mee kan stoten en zichzelf ermee kan verwonden.

Welke kattenbakken zijn geschikt om de bovenkap eraf te halen?

De meeste kattenbakken zijn geschikt om de bovenkap eraf te halen, maar het is wel belangrijk om een goed bereikbare plaats te kiezen voor de kattenbak. Katten houden er niet van om hun behoefte te doen op een plek waar veel lawaai is of waar ze zich niet veilig voelen. Merken als Curver, Petlife, Almo, CSI, Eco, Vico en Beeztees hebben kattenbakken die geschikt zijn om de bovenkap eraf te halen. Let er wel op dat de kattenbak breed genoeg is voor de kat om comfortabel te kunnen liggen en dat er genoeg ruimte is om de behoefte te kunnen doen.

Andere tips om je kat zindelijk te maken

  • Maak de kattenbak meerdere malen per dag schoon om de geur van urine en ontlasting te verminderen.
  • Kies de juiste kattenbakvulling voor je kat. Sommige katten hebben een huidaandoening die slecht kan worden verdragen door bepaalde soorten kattenbakvulling.
  • Gebruik kattenbakzakken om de kattenbak schoon te houden en makkelijker te kunnen verschonen.
  • Zet de kattenbak op een rustige plek waar de kat niet gestoord wordt tijdens het plassen of poepen.
  • Geef je kat een eigen slaapplek waar hij zich veilig voelt en zich kan terugtrekken als hij gestrest is.
  • Probeer mogelijke problemen te achterhalen die kunnen leiden tot onzindelijkheid, zoals een nieuwe kat in huis of veranderingen in de omgeving.
  • Laat je kat wennen aan de kattenbak door hem er regelmatig naartoe te brengen en hem te belonen als hij zijn behoefte doet.
  • Blijf geduldig en raak niet in paniek als je kat ineens onzindelijk wordt. Ren niet achter hem aan als hij wegrent na het plassen of poepen, maar laat hem rustig zijn gang gaan.

 

Hoeveel kattenbakken heb je nodig?

 

Algemene vuistregel

Een algemene vuistregel is om voor iedere kat in huis minimaal één kattenbak te nemen, plus één extra. Dit betekent dat als je twee katten hebt, je drie kattenbakken nodig hebt.

Dat zal echter lang niet iedereen doen, dus probeer in ieder geval een kattenbak voor iedere kat te hebben. Je kunt het ook uitproberen. Onze katten zijn met zijn 3’en bijvoorbeeld al blij met twee kattenbakken, maar het zijn kleinere Birmaantjes.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Let op de verdeling

Het is vooral belangrijk om de kattenbakken goed te verdelen over de leefomgeving van je dieren. Plaats de kattenbakken op verschillende plekken in huis, zodat je kat altijd een comfortabel en leuk kattentoilet ziet en er makkelijk bij kan.

Soortspecifieke behoefte

Let bij het uitgaan van de algemene vuistregel ook op de behoefte van je dieren. Sommige katten zijn heel schoon en begraven hun ontlasting graag helemaal, terwijl andere katten overblijfselen van ontlasting graag zien. Bedenk dat iedere kat anders is en dat je daarom het beste kunt kijken wat bij jouw dier past.

Let op de verdeling van de kattenbakken

Ook de verdeling van de kattenbakken is belangrijk. Plaats de kattenbakken niet in hoeken waar je kat niet graag komt en zorg dat de kattenbakken niet te dicht bij elkaar staan.

Gebruik de juiste hoeveelheid strooisel

Gebruik daarnaast de juiste hoeveelheid strooisel en leg een mat neer om gemorste korrels op te vangen. Idealiter is de kattenbak gebogen, zodat je kat zich helemaal kan begraven in het strooisel.

Wissel je kattenbakvulling regelmatig

 

Geurige kattenbakvullingen zijn niet altijd de beste keuze

Veel mensen denken dat sterke, parfum-gevulde kattenbakvullingen de beste manier zijn om onaangename geurtjes te voorkomen. Maar sommige katten kunnen deze geurige vullingen niet verdragen en kunnen ervoor kiezen om hun behoefte elders te doen. Bovendien kunnen deze vullingen de luchtjes alleen maar maskeren in plaats van ze te elimineren.

Verander de vulling wanneer nodig

Het is belangrijk om de kattenbakvulling regelmatig te vervangen, vooral als je meerdere katten hebt. Kattenbakvullingen zijn vochtabsorberend en na verloop van tijd kan de vulling de urine niet meer opnemen, waardoor er onaangename geuren ontstaan. Sommige kattenbakvullingen kunnen ook klonten vormen, wat het verwijderen van de kattenontlasting vergemakkelijkt. Het is belangrijk om de klonten en de gebruikte kattenbakvulling regelmatig weg te gooien, zodat de kattenbak schoon blijft en de geur niet blijft hangen.

Welke soorten kattenbakvullingen zijn er op de markt?

Er zijn verschillende soorten kattenbakvullingen op de markt, waaronder:

  • Geurloze kattenbakvullingen
  • Vochtabsorberende kattenbakvullingen
  • Klonterende kattenbakvullingen
  • Kattenbakvullingen op basis van plantenvezels

Sommige kattenbakvullingen mogen in het restafval worden gegooid, terwijl andere moeten worden afgevoerd als kattenontlasting of urine. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te lezen en de kattenbakvulling op de juiste manier weg te gooien.

Hoe kun je de kattenbakvulling weggooien?

Als je de kattenbakvulling wilt weggooien, kun je deze in een afvalcontainer gooien. Sommige mensen gebruiken speciale afvalbakken die goed sluiten om bacteriën en geuren te voorkomen. Als je liever geen gebruikte kattenbakvulling in de afvalcontainer gooit, zijn afbreekbare zakjes zoals hondenpoepzakjes een goede uitkomst. Er zijn zelfs speciale opruimsystemen voor kattenbakvulling beschikbaar die het weggooien van de vulling gemakkelijker maken.

Biologisch afbreekbare kattenbakvullingen

Sommige kattenbakvullingen zijn biologisch afbreekbaar en kunnen worden weggegooid in de groenafvalcontainer. Deze vullingen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en breken af ​​in de natuur zonder schade aan te richten. Het is belangrijk om te controleren of de kattenbakvulling die je gebruikt biologisch afbreekbaar is en op de juiste manier kan worden weggegooid.

Houd de kattenbak schoon voor een fris huis

 

Dagelijks schoonmaken

Het is verstandig om de kattenbak dagelijks schoon te maken. Scheppen de vieze klonten en urine uit de kattenbak en vul deze weer aan met nieuwe kattenbakvulling. Zo voorkom je nare luchtjes in huis en zorg je ervoor dat je kat de kattenbak blijft gebruiken.

Grote schoonmaakbeurt

Naast het dagelijks schoonmaken is het ook belangrijk om de kattenbak regelmatig goed te reinigen. Haal de kattenbak leeg en maak deze goed schoon met warm water en zeep. Daarna kun je de kattenbak weer vullen met nieuwe kattenbakvulling.

Verwijder kattenuitwerpselen op de juiste manier

Gooi de kattenuitwerpselen en het vuil uit de kattenbak niet zomaar in de prullenbak. Kattenuitwerpselen kunnen ziekteverwekkers bevatten die schadelijk zijn voor het milieu. Gooi deze daarom bij het restafval en niet bij het GFT-afval. Je kunt de uitwerpselen ook op je eigen composthoop gooien, maar let er dan wel op dat je deze goed verhit om eventuele ziekteverwekkers te doden.

Gebruik een voorlegger

Om de kattenbak nog makkelijker schoon te houden, kun je een voorlegger onder de kattenbak leggen. Hierdoor neem je bij het schoonmaken de ergste vuiligheid mee en blijft de vloer schoon. Zorg er wel voor dat je de voorlegger regelmatig schoonmaakt.

Zo, nu weet je alles over het schoonmaken van de kattenbak. Zorg ervoor dat je de kattenbak dagelijks schoonmaakt en regelmatig een grote schoonmaakbeurt geeft. Gebruik daarbij een duurzame kattenbakvulling en verwijder de kattenuitwerpselen op de juiste manier. Met deze tips blijft jouw kattenbak lekker fris en je huis vrij van nare luchtjes.

Voorkom nare geurtjes in en rondom de kattenbak

 

Geen chemische geurtjes

Niemand houdt van een stinkende kattenbak. Maar het gebruik van chemische geurtjes om de geur te maskeren is niet de beste oplossing. Het is beter om de oorzaak van de geur aan te pakken. Hier zijn een aantal tips om nare geurtjes in en rondom de kattenbak te voorkomen.

Gebruik écht geurloze kattenbakvulling

Denk niet dat je de geur van de kattenbak kunt verbergen met een geurige kattenbakvulling. Het stinkt sowieso. Kies daarom voor een geurloze kattenbakvulling. Sommige kattenbakvullingen hebben een geurtje, maar dat is niet altijd nodig. Als je toch een geur wilt, probeer dan eens babypoeder. Dit helpt om de geur te neutraliseren.

Gebruik geen automatische kattenbak

Een automatische kattenbak lijkt misschien handig, maar het kan ook voor problemen zorgen. Het kan zijn dat je kat bang is voor het geluid of de beweging van de kattenbak. Ook kan het zijn dat de kattenbak niet goed schoonmaakt, waardoor er toch nog geurtjes blijven hangen.

Zorg voor een goede locatie

Zet de kattenbak op een rustige plek waar kinderen en andere dieren niet langslopen. Zorg ervoor dat de kattenbak goed bereikbaar is voor de kat, maar niet in de buurt van eten en drinken staat. Hou er ook rekening mee dat katten graag hun behoeften doen op een rustige plek.

Maak de kattenbak regelmatig schoon

Verschoon de kattenbak minstens één keer per week en schep de plas en poep er dagelijks uit. Gebruik geen ontsmettingsmiddelen, want dit kan schadelijk zijn voor de kat. Gebruik in plaats daarvan water en eventueel een speciaal kattenbakreinigingsmiddel zoals CSI. Dit is veilig voor de kat en zorgt ervoor dat de kattenbak goed schoon blijft.

Hou de omgeving schoon

Als je kat naast de kattenbak plast, kan dit een teken zijn dat de kattenbak niet schoon genoeg is. Maar het kan ook zijn dat de kat bang is of dat er te veel troep rondom de kattenbak ligt. Zorg ervoor dat de omgeving van de kattenbak schoon is en dat er geen spullen in de buurt staan waar de kat tegenaan kan plassen.

Let op bij zwangere vrouwen

Als je zwanger bent, is het verstandig om extra voorzichtig te zijn met de kattenbak. Katten kunnen een parasiet bij zich dragen die gevaarlijk kan zijn voor ongeboren kinderen. Laat daarom iemand anders de kattenbak verschonen. Ben je zelf de enige die de kattenbak kan verschonen? Draag dan handschoenen en was je handen grondig na het verschonen van de kattenbak.

Let op bij oudere katten

Oudere katten hebben soms moeite om in de kattenbak te komen vanwege lagere pijn of een lage of hoge instap. Kies daarom voor een geschikte kattenbak met een lagere instap of een speciebak of opbergbak met een uitgesneden ingang. Maine Coons en katten met een uitgestrekte staart hebben soms een bepaalde kattenbak nodig. Wees daarom kieskeurig bij het kiezen van een kattenbak voor je kat.

 

Wat te doen als je kat plotseling overal in huis plast?

Veranderingen hebben plaatsgevonden

Als je kat ineens naast de kattenbak plast, kan dit verschillende redenen hebben. Misschien zijn er veranderingen in huis geweest, zoals een nieuw huisdier of een verhuizing. Of misschien is er iets veranderd aan de kattenbak, zoals een nieuwe vulling of een andere locatie. Stress kan ook een rol spelen bij plasproblemen.

Doe verstandig

Als je kat ineens in huis plast, is het belangrijk om verstandig te handelen. Ga niet schreeuwen of straffen, want dat maakt het probleem alleen maar erger. Blijf rustig en maak de plasplek goed schoon om te voorkomen dat je kat daar weer gaat plassen.

Dringend bezoekje aan de dierenarts

Als je kat ineens in huis plast, kan dit ook wijzen op een medisch probleem. Maak daarom zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts om een urineonderzoek te laten doen. Eventueel kan de dierenarts je doorverwijzen naar een kattengedragsdeskundige of kattengedragstherapeut.

Stappen doorlopen

Als je kat ineens in huis plast, zijn er verschillende stappen die je kunt doorlopen om het probleem op te lossen:

  • Maak een afspraak bij de dierenarts voor een urineonderzoek.
  • Maak de plasplekken goed schoon om te voorkomen dat je kat daar weer gaat plassen.
  • Verander niets aan de kattenbak totdat je weet wat de oorzaak is van het plasprobleem.
  • Als er geen medische oorzaak is gevonden, kan een kattengedragsdeskundige of kattengedragstherapeut je helpen bij het oplossen van het probleem.

 

Waarom eerst naar de dierenarts?

Het is belangrijk om eerst naar de dierenarts te gaan als je kat ineens in huis plast, omdat er mogelijk een medische oorzaak is. Als dit het geval is, kan de dierenarts de juiste behandeling voorschrijven. Als er geen medische oorzaak is gevonden, kan een kattengedragsdeskundige of kattengedragstherapeut je helpen bij het oplossen van het probleem.

Uitgebreide tips en trucs

Liesbeth Puts, een echte kattengedragsdeskundige, heeft een aantal tips en trucs om plasproblemen bij katten op te lossen. Zo raadt ze aan om de kattenbak op een prettige plek in huis te zetten en om meerdere kattenbakken te plaatsen als je meerdere katten hebt. Ook is het belangrijk om de kattenbak regelmatig schoon te maken en om geen geurtjes in en rondom de kattenbak te hebben. Bovendien kan het helpen om je kat te belonen als hij of zij op de kattenbak plast.

Conclusie

De beste manieren om je kat te trainen om op de kattenbak te gaan zijn om hem rustig te leren kennen, hem op de kattenbak te leren plassen en hem te belonen wanneer hij het goede gedrag vertoont.

Het duurt misschien wat langer dan andere methodes, maar het is de beste manier om je kat op de kattenbak te krijgen.

Schuiven naar boven