Waarom katten op bed plassen (en wat je eraan kunt doen)

Waarom katten op bed plassen (en 7 dingen die je eraan kunt doen)

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Geen poezenliefhebber wil zijn kat in bed laten plassen. Je bed hoort de plaats te zijn waar je je het prettigst voelt, niet waar je voor nare verrassingen komt te staan wanneer je kat weer op je bed heeft geplast. Ongepaste plasproblemen komen helaas vaak voor bij katten. Van alle rassen! Niet alleen zorgt kattenpies in je bed voor hygiënische problemen, de onderliggende reden kan een serieus probleem zijn voor je kat. Voordat je het kunt stoppen, moet je eerst weten wat de oorzaak is. Er zijn doorgaans drie mogelijke oorzaken: problemen met de kattenbak, stress of een medische reden. We lichten alle punten toe.

1. Plassen in kattenbak niet vanzelfsprekend

Sommige katten urineren op plekken waar zij dit niet zouden moeten doen. Gewoon omdat zij nodig moeten maar er iets fout is met hun kattenbak. Net als mensen zijn ook katten kieskeurig over waar zij naar het toilet gaan. Of waar ze slapen. Of over alles eigenlijk: katten zijn nou eenmaal kieskeurig.

De kattenbak zelf

De grootte van de bak is een van de voornaamste redenen waarom katten hun kattenbak niet fijn vinden. Als ze zich opgesloten voelen of hun lichaam tegen de zijkanten moeten duwen om te kunnen gaan, zullen zij er niet graag plassen. Sommige katten zijn ook kieskeurig over de vorm en het ontwerp van de kattenbak. Misschien vinden ze een afgesloten kattenbak fijner in plaats van een open kattenbak. Ze hebben soms ook een voorkeur voor hoe ze de kattenbak in kunnen gaan. Oudere katten met artritis kunnen moeite hebben om in een kattenbak met hoge rand te stappen.

Wat jij kunt doen

Probeer de kattenbak te zien uit het oogpunt van een kieskeurige katachtige. Als je er echt voor wil zorgen dat je kat niet meer op je bed plast, ben je wellicht toe aan een grotere kattenbak. Voordat je een nieuwe bak aanschaft, kun je ook proberen om andere kattenbakvulling te gebruiken. Katten vinden klontvormende ongeparfurmeerde kattenbakvulling vaak het prettigst.

De plek van de kattenbak

Katten gaan het liefst naar een kattenbak die op een rustige plaats staat. Ze willen geen drukke kinderen om zich heen. Het geluid van de wasmachine of droger horen ze ook liever niet. Tegelijkertijd willen ze geen Poolse landdag hoeven af te leggen om de bak te bereiken. Zeker niet wanneer de nood hoog is.

Wat jij kunt doen

video van 7 leukste kattenrassen me... x
video van 7 leukste kattenrassen met blauwe ogen & hun karakter

Als je maar één kattenbak hebt, prober een tweede op een andere plek te plaatsen. Zoek een rustige plek uit waar je kat makkelijk kan komen. Als de bak moeilijk te bereiken is, zoekt je kat vanzelf een andere plek om te plassen. Als je woning twee verdiepingen heeft, heb je waarschijnlijk een kattenbak per verdieping nodig voor optimaal gemak. Op deze website kun je nog meer tips vinden.

Hoe schoon is de kattenbak?

Katten vinden het fijn om schoon te zijn. Het zijn hele hygiënische beesten. Een stinkende kattenbak vol met urine en uitwerpselen is dan niet fijn. Is de bak niet schoon? Denk er dan om dat ze ervoor kiezen ergens anders te gaan. Op een plekje dat wel aan hun hoge eisen voor hygiëne voldoet. Jouw bed met de zachte, absorberende dekens is zo’n perfecte plek.

Wat jij kunt doen 

Je voelt deze tip al aankomen: houd de kattenbak schoon! Schep iedere dag even de poep eruit. Als er teveel nattigheid is, verschoon je vulling.

Kat wil een lekker koekje

2. Plassen door stress en angst

Wanneer de kattenbak geen probleem vormt, ligt de oorzaak vaak bij stress of angst. Terwijl het aanschaffen van een nieuwe kattenbak een makkelijke oplossing is, is het helpen van een gestresste kat een stuk minder eenvoudig. Waardoor raken katten gestresst?

Plotselinge veranderingen in huis

Een plotselinge verandering in huis kan een kat gestresst maken. Hij kan zich dan lastig gaan gedragen. Op die manier communiceren ze hun stress. Denk aan een pasgeboren baby, een ander huisdier of een verhuizing. Dit kunnen allemaal aanleidingen zijn voor stress bij jouw kat. Ze verstoppen zich dan graag op een rustige en veilige plek: jouw slaapkamer. Tja, en als er dan geplast moet worden dan is jouw bed daar een ideale plek voor.

Wat jij kunt doen 

Je kunt beginnen met het gesloten houden van de slaapkamerdeuren. Je kunt ook de bedden afdekken met een douchegordijn of een ander niet-doorlatend materiaal. Maar dit zal het onderliggende probleem natuurlijk niet oplossen. Om je kat echt te helpen, kun je nagaan of er inderdaad een grote verandering heeft plaatsgevonden bij jou thuis. Als dat geen naam mag hebben, is er iets anders aan de hand.

Soms is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld de komst van een nieuw familielid. Soms ligt het minder voor de hand. Denk dan aan de vloerbedekking in hun favoriete kamer. Nieuwe meubels. Kortom: alles wat anders is kan mogelijk het probleem veroorzaken. Wanneer je erachter komt wat dit is, begin dan met geruststellen. Ga bijvoorbeeld met hem spelen, of hem aaien op de plek des onheils. Net zolang totdat hij lekker gaat spinnen. Zo leert de kat dat er niets is om zich zorgen over te maken.

Plassen vanwege afwezigheid baasje

Katten hechten zich aan hun familie. Wanneer hun favoriete persoon afwezig is, zullen zij gestresst raken. Wanneer zij vervolgens op het bed plassen, doen zij dit niet uit wraak. Wat ze eigenlijk doen is zichzelf geruststellen door hun geur te mengen met de geur van hun afwezige eigenaar.

Wat jij kunt doen

Thuisblijven met de kat is natuurlijk de beste optie. Maar dat kan nou eenmaal niet altijd. Als dit het geval is, helpt het verrijken van de omgeving van de kat hen bezig te houden in hun eentje. Zorg ervoor dat de kat voldoende mogelijkheden heeft om zelf te kunnen spelen. Geef ze speeltjes met kattensnoepjes, laat de radio aan staan en plaats een interessante krabpaal bij hun favoriete raam. Straf je kat in ieder geval nooit!

Plassen door sociaal conflict

Als sociale dieren zijn katten het meest gelukkig wanneer ze met iedereen overweg kunnen in hun omgeving. Een conflict met een specifiek persoon in de familie is stressvol. Ook dit kan daarom leiden tot de inzet van katachtige methoden van conflictoplossing. In sommige gevallen betekent dit het plassen in bed van de wederpartij. Ook dit doen ze niet om gemeen te zijn of wraak te nemen. Ze doen het om hun eigen geur te mengen met de geur van de persoon wie hen lastig valt.

Wat jij kunt doen

Deze specifieke persoon kan nieuw zijn in het huishouden of het lukt niet om net als anderen een band op te bouwen met de kat. Hoe dan ook, het probleem dat de kat continue op hun bed plast kan worden opgelost door de kat te laten zien dat deze persoon ook een vriend van je kat kan zijn. Probeer deze persoon de kat elke dag te laten voeden. Of laat hem/haar snoepjes geven en met ze spelen. Uiteindelijk zal je poes dan zien dat er helemaal geen conflict is. Het bedplassen zal dan stoppen.

Plassen in bed als gevolg van medisch probleem

Als zowel de kattenbak als stress niet het probleem is, dan is de kans groot dat er een medische oorzaak is. Het wordt dan tijd om langs te gaan bij de dierenarts. Die zal jouw kat onderzoeken op blaas-, of nierproblemen.


video van 7 leukste kattenrassen met blauwe ogen & hun karakter
Schuiven naar boven