Waarom katten hun achterste in ons gezicht duwen

Rare gewoontes: Waarom katten hun achterste in ons gezicht duwen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Dat katten eigenaardige wezens zijn hebben we al meer dan eens vastgesteld en dus verrast het ons weinig meer dat onze harige vrienden een hoop rare gewoontes hebben.

Een van die gewoontes maakt sommige hard aan het lachen, anderen vinden het heel irritant – hoe dan ook is het je als katten eigenaar ongetwijfeld meer dan eens gebeurt: ineens heb het achterwerk van je kat recht in je gezicht.

Zo’n kattenkont in je snufferd is niet echt ideaal maar voordat je je kat uitmaakt voor viespeuk moet je je allicht realiseren dat je kat het niet kwaad bedoeld!

Zoals de meeste dieren communiceren ook katten met elkaar via lichaamstaal. Ze zijn een stuk meer vocaal naar mensen toe, maar toch gebruiken ze ook naar ons nog steeds veel van dezelfde lichamelijke signalen om aan te geven hoe ze zich voelen. 

Al is een close-up van de achterkant van je kat niet direct waar je op zit te wachten, als je de betekenis ervan weet denk je er misschien toch (iets) anders over. Echt!

Lees verder om te ontdekken wat het betekend als katen hun achterste laten zien en waarom ze dit gedrag vertonen.

Bijna elke katteneigenaar heeft het wel eens meegemaakt; ineens heb je tijdens het kroelen een kattenbips in je gezicht. Katten bedoelen dit helemaal niet slecht, jullie spreekt gewoonweg een totaal verschillende taal. Wij hebben dit stukje kattentaal voor je vertaald en leggen uit waarom je kat zo nu en dan plots met zijn achterste voor je gezicht staat.

Wat we behandelen in deze uitgebreide post:

Geurklieren

Je hebt er vast weleens hard om moeten lachen; het ene moment ben je gezellig met je kat aan het kroelen en vervolgens word je bedankt met een panoramisch uitzicht van jouw kat z’n derrière.

Waarom doen ze dat toch? Dat heeft een hoop te maken met… geur!

Als katten elkaar begroeten doen ze dat vaak, net als honden, doormiddel van een vriendelijke snuffel aan elkaars achterste en dus elkaar geurklieren. In feite is een vertoning van een kattenkont dus niet meer dan een uitgestoken hand of een high five. 

Er zitten ook geurklieren in de hoeken van de mond, aan de zijkant van het hoofd, onder de kin en oren, langs de hele staart en in de ruimte tussen de tenen. Dit kan verklaren waarom katten ons vaak kopjes geven en kneden met hun pootjes.

Dit is dus iets heel anders dan wanneer zij hun geur in jouw bed achterlaten door daar te plassen.

Vertrouwde familiegeur

Katten in een kolonie of katten die in hetzelfde huis wonen, geven elkaar kopjes om te laten zien dat ze familie zijn. Het kan zelfs dat dit bedoeld is om een vertrouwde familiegeur binnen de groep te creëren. Dit soort interacties wordt ingeleid door elkaar met een hoge staart te benaderen.

Ze beginnen meestal hoofd aan hoofd en wrijven langs elkaar heen totdat ze met hun achterwerken naar elkaar toe staan en hun gezichten in tegengestelde richtingen staan. Alleen als katten dit met ons proberen uit te voeren, blijven we stilstaan en hebben wij zo een gezicht vol kattenbillen!

Het maakt trouwens niet uit of je kat jong of oud is; dit is niet leeftijdsgebonden.

Kat laat zijn achterste zien

Achterwerk ≠ aandacht willen

Een welgemikte poezenbips komt meestal op een moment dat onze katten onze aandacht willen. Ze willen dan niet slapen, maar contact met jou. Of ze willen ons laten weten dat het etenstijd is! Ze gaan dan spinnen, kopjes geven, hun hele lichaam tegen ons aanwrijven. Als kers op de taart laten ze hun achterwerk zien.

Tevreden

Spinnen is ook in deze context een welbekend teken van tevredenheid. Kopjes geven en wrijven is bedoeld om hun geurmerk achter te laten. Als katten zich tegen anderen aanwrijven, laten ze hun eigen chemische handtekening achter.

Kattenbillen houden van mensen

Of onze katten nu onze aandacht proberen te krijgen, met ons proberen te communiceren of aan willen geven dat er een band is tussen ons, dit gedrag betekent zeker dat katten van ons houden en ons vertrouwen. Eigenlijk is een bips in het gezicht een oprechte vorm van kattenliefde en moeten we het als een compliment opvatten!

Katten communiceren heel anders dan wij mensen, zoals bijvorbeeld met hun staart. Hier lees je wat ze precies bedoelen met elke “staart houding”.

Hieronder vind je een filmpje wat nog eens haarfijn uitlegd waarom onze kattenvrienden graag hun achterste aan ons presenteren:


Schuiven naar boven