9 tekenen die aangeven je kat echt wel van je houdt

13 tekenen die aangeven dat je kat echt van je houdt

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Heb jij je wel eens afgevraagd of je kat écht van je houdt? 

Elk kattenbaasje weet dat katten heel goed hun eigen gang kunnen gaan. Ondanks dat het soms eigenwijze donderstenen kunnen zijn, zijn het ook ontzettend liefdevolle beestjes.

Katten drukken liefde heel anders uit dan bijvoorbeeld honden, maar toch kun je hun affectie wel degelijk aflezen, al is die soms wat subtieler.

Sommige signalen zijn overduidelijk maar er zijn er ook zeker een paar die je misschien niet direct interpreteert als een liefdesverklaring.

Van de meest duidelijke tot de wat subtielere uitingen van liefde – hieronder vind je alle manieren waarop jouw kat laat zien dat hij van je houdt. 

We geven toe, katten zijn niet altijd even duidelijk met het uiten van hun liefde. Ineens heb je een paar scherpe nagels in je arm hangen, terwijl je net daarvoor nog lieve kopjes kreeg. Maar jouw kat is waarschijnlijk dol op jou en met het lijstje dat wij hebben samengesteld begrijp jij binnen no-time hoe ze dat uitten.

Lees hieronder hoe jouw kat laat weten dat hij van je houdt.

Kattenliefde

Katten zijn van nature solitaire dieren in tegenstelling tot bijvoorbeeld roedeldieren zoals honden. Ze zijn daardoor een stuk onafhankelijker en minder emotioneel afhankelijk van hun baasje. 

Wij denken als mensen al snel dat katten daarom niet zoveel liefde voor ons voelen (als wij voor hen). Maar niets is minder waar.

Katten hechten zich wel degelijk aan hun baasjes en missen ons ook als we weg zijn. Er zijn meedere wetenschapelijke onderzoeken die dit hebben getest en bewezen.

Maar hoe laat een kat zien dat hij van je houdt? Hieronder staan dertien tekenen waardoor je weet dat je kat gek is op jou.

1. Je kat brengt je zijn ‘cadeautjes’

Heb je wel een staan schelden en tieren omdat er ineens een dode vogel of muis op de deurmat lag?

Als je kat je zijn prooi brengt, is dit bedoeld als een cadeautje. Al is dit vaak een cadeautje waar je niet direct om staat te springen.

Katten zijn natuurlijke jagers. Dus als ze je dit soort cadeautjes brengen, willen ze je laten zien wat ze je kunnen “bieden”. Zie het dus als een teken van liefde.

Daarbij brengen katten hun vangst naar een plek waar ze zich veilig voelen, het is echt een compliment! 

2. Hij laat je zijn buik zien

Dit geldt voor de meeste dieren, maar katten laten je niet zomaar hun buik zien. Als je kat omrolt op zijn rug zodat je zijn harige buikje ziet, is dit een indicatie dat ze zich op hun gemak voelen bij je.

Katten zijn erg trots dieren en dit laat zien dat ze zich kwetsbaar durven op te stellen in jouw buurt. Ze hebben het gevoel dat je hen beschermt en door op hun rug te gaan liggen laten ze zien dat ze je vertrouwen.

Kat laat zijn buik zien

3. Je kat geeft je graag ‘kopstoten’

Hoewel dit bij mensen natuurlijk geen aardig gebaar is, is een kopstoot (kopje) van een kat wel bijzonder.

Als je kat dit bij jou doet, delen ze gezichtsferomonen met je. Ze willen graag hun geur op je achter laten om jou te claimen en die kopjes zeggen dus eigenlijk “ik hou van jou, jij bent van mij!”

4. Liefdesbeetjes… maar hopelijk niet te hard!

Als je kat speels aan je knabbelt, is dit een manier om hun liefde te tonen. Het is heel anders dan wanneer ze echt hard bijten en kietelt vooral. We noemen dit ook wel liefdesknaagjes.

Katten doen dit ook bij elkaar om affectie te tonen, dus zeker een liefdevol teken!

5. Ze volgen je/ blijven bij je in de buurt

Zitten ze je (letterlijk) op de hielen? Katten blijven bij hun baasjes in de buurt als ze dol op hen zijn. Misschien volgen ze je zelfs naar de wc – als dat geen ware liefde is!

Hoewel je kat kan doen alsof hij heel afstandelijk is als hij in je buurt is, is dit meestal meer een beetje stoerdoenerij. 

6. Hun baasje ‘kneden’

Kneedt jouw kat jou als een stuk pizzadeeg? Ook dat is een manier waarop ze de liefde willen tonen. Ze hebben dit ontwikkeld toen ze nog kittens waren en moedermelk dronken. Ze vinden het fijn om bij je te zijn en laten dit zo zien. 

Misschien vallen ze na het kneden en kroelen wel gezellig in slaap bij je op schoot, een dubbel teken van liefde! 

Hier lees je waarom katten eigenlijk zoveel slapen 

7. Vertrekken van het puntje van de staart

De staart van een kat zegt veel over hoe hij zich voelt. Iedere beweging zegt iets anders en je kan gemakkelijk leren aflezen wat jouw kat precies zegt met zijn staart.

Als je kat zijn staart omhoog heeft met het puntje gebogen (als een soort vraagteken) dan is hij dol op je! Ook als ze je begroeten met een ‘vraagteken staart’ of een trillende, omhoogstaande staart zegt jouw kat: “ik hou van je” in kattentaal.

Ook als jou poezenbeest regelmatig op je bureau of eettafel springt om vervolgens zijn achterste aan je te laten zien wil dit zeggen dat hij van je houdt… Tja, katten zijn eigenaardig maar toch ook oh zo lief!

8. De kracht van het spinnen

Katten spinnen als ze blij zijn, dat is een feit. Ze voelen zich ontspannen en als je kat begint te spinnen als je hem aandacht geeft is dit teken dat hij warme gevoelens voor je heeft. Wist je dat katten niet eens naar elkaar spinnen (op hun kittens na)? Hij vindt je dus echt heel speciaal.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Het geluid dat een kat maakt wanneer hij spint heeft een positief effect op de gezondheid van mensen; ze willen jou ook blij maken.

In dit filmpje kun je zien wat het effect van spinnen heeft op mensen:

9. Oogcontact met een kattenkusje – als je geluk hebt

Katten maken vaak alleen oogcontact met mensen die ze goed kennen en die ze vertrouwen – dus als je ziet dat je kat diep in je ogen kijkt, maak je dan geen zorgen. Als je kat je recht aankijkt en langzaam knippert als hij oogcontact heeft, is dit hun versie van een kusje. Wees lief voor ze en knipper langzaam terug om de liefde te beantwoorden!

10. Kletskop

Is jouw kat een kletskop en miauwt hij veel naar je? Dan kun je er op vertrouwen dat ze van je houdt. Als je kat tegen je kletst wilt dit zeggen dat het goed met ze gaat en erop wijst dat jullie een sterke band hebben. 

Sommige kattenrassen zijn spraakzamer dan anderen en sommige baasjes kunnen zelfs hele gesprekken voeren met hun kat. 

Het is mogelijk dat jouw kat iets anders wilt uitdrukken met zijn gemiauw. Ook als ze pijn hebben willen ze weleens tegen ons ‘praten’. Let goed op de soort miauw – als deze heel anders is dan normaal kan je altijd even de dierenarts bellen om te kijken of alles in orde is.

11. Wassen in jouw bijzijn

We zeiden eerder al zeiden niet alle tekenen van liefde zijn even duidelijk, zoals bijvoorbeeld deze.

Katten wassen zichzelf het liefst op een beschutte plek. Als ze dit in jouw bijzijn doen betekent het dat ze ontspannen zijn en zich veilig voelen.

12. Welkom thuis!

Staat er met regelmaat een welkomstcomité op jou te wachten als je thuiskomt, of trekt jouw kat een sprintje naar je toe (met staart in vraagteken) bij thuiskomst?

Dit is een overduidelijk signaal van liefde; ze is namelijk blij om je te zien.

13. Slaapt bij jou, op jou of in de buurt

Zit al jouw kleding constant onder de kattenharen? Dat is natuurlijk best vervelend maar voordat je begint te vloeken weet dan dat ook dit een teken van affectie is. Jouw kat zoekt je geur op.

Ook als ze regelmatig hun dutje bij jou in de buurt doen of zelfs bij je in bed slapen betekent dit ware liefde. Ze voelen zich veilig en geborgen.

 


Schuiven naar boven