Verharen kat verhelpen

Verharing bij katten: 10 tips om het probleem aan te pakken

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Je kat is aan het verharen en dat is een hele opgave voor haar. Het is een natuurlijk proces, maar het kan best lastig zijn voor je kat.

De beste manier om je kat te helpen bij haar verharing is om haar vacht regelmatig te borstelen, haar vacht te ondersteunen met de juiste voeding, en een luchtbevochtiger in huis te halen voor een lage luchtvochtigheid.

In dit artikel bespreek ik de beste manieren om je kat te helpen bij haar verharing en waar je op moet letten.

Wat we behandelen in deze uitgebreide post:

Effectieve tips voor het ondersteunen van je kat tijdens de verharing

Katten zijn van nature erg schoon en besteden veel tijd aan het verzorgen van hun vacht. Als baasje kun je hierbij een handje helpen door je kat regelmatig te borstelen. Dit zorgt ervoor dat losse haren makkelijker loskomen en voorkomt klitten. Kies een geschikte borstel die past bij de vacht van je kat en borstel minstens één keer per week, of vaker als je kat veel verhaart.

Voer met de juiste voedingsstoffen

De voeding die je kat krijgt, heeft invloed op de gezondheid van haar vacht en huid. Zorg ervoor dat het voer voldoende essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen bevat om een gezonde vacht te ondersteunen. Lees de verpakking van het voer goed en kies eventueel voor een speciale voeding die de vachtverzorging extra ondersteunt.

Hydrateer de huid en vacht van je kat

Een droge huid kan leiden tot meer verharen en huidproblemen. Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot vers water om uitdroging te voorkomen. Daarnaast kun je overwegen om een luchtbevochtiger te gebruiken om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden, vooral tijdens de koudere maanden.

Geef je kat een wasbeurt

Hoewel katten zichzelf goed schoonhouden, kan het soms nodig zijn om je kat te wassen. Dit helpt om losse haren te verwijderen en de vacht weer lekker fris te maken. Gebruik een milde kattenshampoo en lauw water, en zorg ervoor dat je kat zich op haar gemak voelt tijdens de wasbeurt. Wassen hoeft niet vaak, eens in de paar weken is meestal voldoende.

Beperk stress bij je kat

Stress kan een negatieve invloed hebben op de vacht van je kat en kan leiden tot meer verharen. Zorg voor een rustige omgeving en voldoende momenten van ontspanning voor je kat. Speel regelmatig met je kat om haar actief en tevreden te houden.

Ken de oorzaken van overmatig verharen

Sommige katten verharen meer dan anderen, afhankelijk van hun ras en leeftijd. Het is belangrijk om te weten wat normaal is voor jouw kat en wat de voorkomende oorzaken van overmatig verharen kunnen zijn, waaronder medische problemen. Raadpleeg je dierenarts als je vermoedt dat er iets niet in orde is met de vacht van je kat.

Door deze tips toe te passen, help je jouw kat op een effectieve en eenvoudige manier tijdens haar verharingsperiode. Zo blijft haar vacht gezond en glanzend, en houd je de omgeving voor zowel je kat als jezelf zo schoon en haarvrij mogelijk.

Middelen tegen ruiven bij katten: tips voor een gezonde vacht

Een goede vachtverzorging begint bij het ondersteunen van de huid en vacht van je kat op een natuurlijke manier. Zorg voor een gezonde voeding met voldoende vitamines en voedingsstoffen die de vacht van je kat helpen. Er zijn ook speciale supplementen op de markt die de vacht en huid van je huisdier ondersteunen. Deze producten bevatten vaak essentiële vetzuren, zoals omega-3 en omega-6, die bijdragen aan een gezonde vacht.

Regelmatig borstelen en wassen

Een goede borsteltechniek is essentieel om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Gebruik een kwalitatieve, flexibele borstel die speciaal is ontworpen voor katten. Borstel je kat minstens één keer per week, of vaker als je een langharige kat hebt. Het wassen van je kat kan ook helpen om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Gebruik een milde kattenshampoo en spoel goed uit om eventuele resten te verwijderen.

Controleer op medische problemen

Als je merkt dat je kat meer verhaart dan normaal, kan dit soms duiden op een medisch probleem, zoals een schildklieraandoening of een huidinfectie. Raadpleeg je dierenarts voor een controle en eventuele behandeling. Medicijnen kunnen helpen om de hormonale balans te herstellen en de vachtverzorging te verbeteren.

Gebruik een luchtbevochtiger

Een lage luchtvochtigheid in huis kan leiden tot een droge huid en vacht, wat de verharing kan verergeren. Overweeg om een luchtbevochtiger te gebruiken om de luchtvochtigheid op peil te houden en zo de vacht van je kat gezond te houden.

Extra tips voor een gezonde vacht

 • Houd de nagels van je kat kort om te voorkomen dat ze zichzelf verwonden tijdens het krabben.
 • Zorg voor voldoende beweging en speeltijd om de bloedsomloop en de algehele gezondheid van je kat te bevorderen.
 • Geef je kat voldoende aandacht en liefde, zodat ze zich op hun gemak voelen en minder gestrest zijn.

Door deze tips te volgen, help je je kat om een gezonde en glanzende vacht te behouden en verminder je de hoeveelheid haar die in huis rondslingert. Zo zorg je voor een blije kat én een schoner huis!

Je kat wassen om verharen tegen te gaan

Het wassen van je kat kan helpen bij het verwijderen van losse haren en het stimuleren van een betere vachtconditie. Hoewel katten van nature erg goed zijn in het verzorgen van hun eigen vacht, kan een extra handje helpen bij het verminderen van haaruitval. Het is belangrijk om te weten wanneer je je kat het beste kunt wassen. Over het algemeen geldt dat je dit kunt doen tijdens de rui, wat meestal plaatsvindt in de herfstmaanden. Houd er rekening mee dat sommige katten nooit gewend raken aan water, dus kies een alternatief als je merkt dat je kat te gestrest raakt.

De juiste voorbereiding voor het wassen van je kat

Voordat je begint met het wassen van je kat, zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Dit zijn onder andere:

 • Een geschikte plek om je kat te wassen, zoals een gootsteen of een bad
 • Een zachte handdoek om je kat mee af te drogen
 • Speciale kattenshampoo
 • Een kam of borstel om de vacht te ontwarren

Zorg er ook voor dat je je kat eerst goed borstelt om losse haren en klitten te verwijderen. Dit maakt het wassen eenvoudiger en helpt bij het voorkomen van extra stress voor je kat.

Het wassen van je kat: stap voor stap

Volg deze stappen om je kat op een veilige en effectieve manier te wassen:

1. Vul de gootsteen of het bad met een laagje warm water. Zorg ervoor dat het water niet te diep is, zodat je kat zich op zijn gemak voelt.

2. Plaats je kat voorzichtig in het water en laat hem even wennen aan de nieuwe omgeving.

3. Maak de vacht van je kat nat met een zachte straal water of een natte handdoek. Vermijd het natmaken van het gezicht en de oren.

4. Breng een kleine hoeveelheid speciale kattenshampoo aan op de vacht en masseer deze zachtjes in. Zorg ervoor dat je alle delen van de vacht insopt, maar vermijd opnieuw het gezicht en de oren.

5. Spoel de shampoo grondig uit met water. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven, want dit kan irritatie veroorzaken.

6. Haal je kat uit het water en wikkel hem in een zachte handdoek om hem af te drogen. Dep de vacht voorzichtig droog en vermijd hard wrijven.

7. Laat je kat op een warme en tochtvrije plek rustig opdrogen.

Extra tips voor het wassen van je kat

 • Geef je kat na het wassen wat extra aandacht en beloning, zodat hij leert dat wassen een positieve ervaring is.
 • Probeer je kat niet vaker dan eens per maand te wassen, tenzij je dierenarts anders adviseert. Te vaak wassen kan de natuurlijke oliën van de vacht verwijderen en leiden tot een droge, geïrriteerde huid.
 • Als je kat echt niet van water houdt, overweeg dan om droogshampoo of vochtige doekjes te gebruiken als alternatief. Deze methodes zijn minder effectief dan wassen met water, maar kunnen nog steeds helpen bij het verwijderen van losse haren en het verbeteren van de vachtconditie.

Door je kat regelmatig te wassen, kun je het verharen verminderen en zorgen voor een gezondere, glanzende vacht. Houd er echter rekening mee dat elke kat uniek is en dat sommige katten meer of minder baat hebben bij wassen dan anderen. Raadpleeg altijd je dierenarts voor specifieke adviezen over de verzorging van jouw kat.

Voeding: een cruciale factor voor een gezonde vacht en minder verharen

De voeding van je kat speelt een belangrijke rol in de gezondheid van haar vacht en huid. Een gezonde, glanzende vacht is een teken van een gezond huisdier. Omegarijke voedingsstoffen, zoals omega-3 en omega-6 vetzuren, zijn essentieel voor een goede vacht- en huidconditie. Ze helpen de vacht glanzend en de huid soepel te houden, wat op zijn beurt kan helpen bij het verminderen van overmatig verharen.

Kies voor voeding met de juiste verhouding voedingsstoffen

Om je kat te helpen bij haar verharing, is het belangrijk om te kiezen voor voeding met de juiste verhouding voedingsstoffen. Dit bestaat uit:

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 
 • Eiwitten: Katten zijn van nature carnivoren en hebben een dieet nodig dat rijk is aan dierlijke eiwitten. Eiwitten zijn essentieel voor de groei en het onderhoud van een gezonde vacht.
 • Biotine: Dit is een belangrijke vitamine die helpt bij het behouden van een glanzende vacht en een gezonde huid.
 • Omega-3 en omega-6 vetzuren: Deze vetzuren, zoals eerder vermeld, zijn cruciaal voor een gezonde vacht en huid. Zalmolie is een uitstekende bron van omegarijke vetzuren.
 • Voedingsvezels: Deze helpen bij het voorkomen van haarballen, wat een veelvoorkomend probleem is bij katten die verharen.

Voedingsadvies van experts

Het kan lastig zijn om te weten welke voeding het beste is voor je kat, vooral als het gaat om het verminderen van verharen. Daarom is het raadzaam om advies in te winnen bij voedingsdeskundigen of het careteam van je dierenarts. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste voeding voor jouw specifieke kat en haar behoeften.

Duurzaam gevangen ingrediënten

Bij het kiezen van voeding voor je kat, is het ook belangrijk om rekening te houden met de herkomst van de ingrediënten. Kies bij voorkeur voor voeding met duurzaam gevangen vis, zoals zalm, om ervoor te zorgen dat je bijdraagt aan een beter milieu en dierenwelzijn.

In conclusie, een goede voeding is essentieel voor de gezondheid van de vacht en huid van je kat. Door te kiezen voor voeding met de juiste verhouding voedingsstoffen, omegarijke vetzuren en duurzaam gevangen ingrediënten, kun je je kat helpen bij haar verharing en haar vacht gezond en glanzend houden.

De juiste borsteltechniek voor een gelukkige, verharende kat

Om je kat goed te kunnen borstelen, is het belangrijk om de juiste borstel te kiezen. Er zijn verschillende soorten borstels beschikbaar, afgestemd op de vacht en behoeften van je viervoeter. Zo zijn er zachte borstels voor katten met een fijne vacht en speciale borstels om losse haren te verwijderen. Kijk goed naar de vacht van je kat en kies een borstel die geschikt is voor het type haar. Vraag eventueel advies bij een dierenwinkel of dierenarts.

Borsteltechnieken toepassen

Bij het borstelen van je kat zijn er verschillende technieken die je kunt toepassen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Begin voorzichtig en met geduld. Als je kat niet gewend is aan borstelen, kan het even duren voordat ze zich op haar gemak voelt.
 • Borstel in de richting van de haargroei, zodat je de huid en vacht niet beschadigt.
 • Gebruik korte, zachte bewegingen om losse haren te verwijderen. Wees extra voorzichtig bij gevoelige plekken, zoals de buik en oren.
 • Controleer regelmatig of er klitten in de vacht zitten. Probeer deze voorzichtig uit elkaar te halen met je hand of een speciaal instrument, zoals een ontklitter.
 • Geef je kat tussendoor rust en beloon haar met een aai of een snoepje.

Omgaan met ongewone situaties

Soms kan het voorkomen dat je kat niet wil meewerken of ergens pijn heeft. In dat geval is het belangrijk om te stoppen met borstelen en te kijken wat er aan de hand is. Probeer het later opnieuw, eventueel met een andere borstel of techniek. Als je kat blijft tegenstribbelen, kan het verstandig zijn om advies te vragen aan een dierenarts of professionele trimmer.

Borstelen en je huis haarvrij houden

Door je kat regelmatig te borstelen, zorg je ervoor dat er minder losse haren in huis terechtkomen. Dit helpt niet alleen bij het schoonhouden van je meubels en kleding, maar draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving voor jou en je kat. Vergeet niet om na het borstelen de borstel goed schoon te maken, zodat je de volgende keer weer een frisse start kunt maken.

De voordelen van een ontklitter voor je kat

Een ontklitter is een handig hulpmiddel om de vacht van je kat makkelijker te verzorgen. Het helpt bij het verwijderen van klitten, haartjes en viltplakken die zich in de vacht kunnen vormen. Hierdoor voorkom je schade aan de huid van je kat en zorg je voor een gezonde, glanzende vacht.

Veilig en effectief ontklitten

Bij het gebruik van een ontklitter is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om de huid van je kat niet te beschadigen. Begin bij de uiteinden van de vacht en werk langzaam naar de huid toe. Gebruik korte, zachte bewegingen om klitten en haartjes los te maken. Wees extra voorzichtig bij gevoelige plekken, zoals de oren en de staart.

Extra tips voor het gebruik van een ontklitter

 • Zorg voor een goede algemene vachtverzorging door je kat dagelijks te borstelen. Dit helpt om klitten te voorkomen en maakt het gebruik van een ontklitter eenvoudiger.
 • Geef je kat voldoende water om de huid gehydrateerd te houden. Een droge huid kan leiden tot meer klitten en haaruitval.
 • Voer je kat een voeding die rijk is aan omega-3-vetzuren, zoals visolie. Dit helpt om de vacht en huid gezond te houden en kan het verharen verminderen.
 • Gebruik een luchtbevochtiger in huis om statische elektriciteit te verminderen. Dit kan helpen om klitten en haaruitval te voorkomen.
 • Wees geduldig en neem de tijd om je kat aan het gebruik van een ontklitter te laten wennen. Begin met korte sessies en beloon je kat na afloop met een traktatie of knuffel.

Door het gebruik van een ontklitter in combinatie met een goede vachtverzorging, zorg je ervoor dat je kat er altijd op zijn best uitziet en zich comfortabel voelt.

De voordelen van een luchtbevochtiger voor je kat

Bij het kiezen van een luchtbevochtiger is het belangrijk om er een te vinden die veilig is voor huisdieren. Sommige typen luchtbevochtigers kunnen warme dampen produceren, wat gevaarlijk kan zijn voor jonge of nieuwsgierige katten. Kies daarom voor een luchtbevochtiger die koude dampen produceert, zodat je zeker weet dat je kat veilig is.

Plaatsing van de luchtbevochtiger

Zet de luchtbevochtiger op een plek waar je kat vaak verblijft, maar zorg er wel voor dat het apparaat buiten bereik van je kat staat om te voorkomen dat ze ermee gaat spelen of het omstoot. Plaats de luchtbevochtiger bijvoorbeeld in de woonkamer of in de buurt van de kattenbak, zodat je kat er baat bij heeft zonder dat ze er direct bij kan.

Stress bij je kat verminderen tijdens het verharen

Er zijn verschillende bekende oorzaken van stress bij katten, zoals:

 • Een nieuwe omgeving of verandering in de leefomgeving
 • De afwezigheid van de eigenaar tijdens vakantieperiodes
 • De aanwezigheid van een nieuwe persoon of ander dier in huis
 • Medische problemen of pijn
 • Ongewone gebeurtenissen, zoals vuurwerk of harde geluiden

Stress verminderen bij je kat

Om de stress van je kat te beperken en daarmee de vachtproblemen te verminderen, kun je de volgende stappen ondernemen:

 • Zorg voor een veilige en vertrouwde omgeving voor je kat, met voldoende verstopplekjes en rustige plekken om te slapen
 • Breng je kat tijdig naar de dierenarts als je vermoedt dat er medische problemen zijn
 • Geef je kat de tijd om te wennen aan nieuwe situaties, zoals een verhuizing of de komst van een nieuw gezinslid
 • Probeer je kat zoveel mogelijk te betrekken bij je dagelijkse routine, zodat ze zich betrokken en gewaardeerd voelt
 • Zorg voor voldoende speel- en krabmogelijkheden om stress te verminderen en verveling tegen te gaan

De rol van socialisatie bij stresspreventie

Een goede socialisatie van je kitten in de eerste zeven levensweken kan helpen om stress op latere leeftijd te voorkomen. Tijdens deze kritische socialisatieweken is het belangrijk dat je kitten vertrouwd raakt met een veelheid aan prikkels, zoals verschillende geluiden, mensen en andere diersoorten. Een vriendelijke en prikkelarme omgeving draagt bij aan de opbouw van vertrouwen en kan blijvende effecten hebben op het stressniveau van je volwassen kat.

Door stress bij je kat te verminderen, zorg je niet alleen voor een gelukkiger dier, maar ook voor een gezondere vacht. Houd de stressfactoren in de gaten en zorg voor een veilige en liefdevolle omgeving voor je kat. Zo help je haar op de best mogelijke manier tijdens het verharen.

De verharingscyclus van katten: wanneer en waarom?

Katten verharen op een natuurlijke wijze gedurende het hele jaar, maar er zijn vier specifieke periodes waarin het verharen intensiever plaatsvindt. Deze periodes zijn afhankelijk van de dagen, het weer en de temperatuur. Het is belangrijk om te weten wanneer deze periodes plaatsvinden, zodat je je kat op de beste manier kunt helpen met haar verharing.

1. Begin van de lente (maart-april): De dagen worden langer en de temperaturen stijgen. Katten beginnen hun dikke wintervacht te verliezen om plaats te maken voor een lichtere zomervacht.

2. Begin van de zomer (juni-juli): De temperaturen blijven stijgen en katten verliezen nog meer haar. Dit is de periode waarin de meeste mensen merken dat hun kat veel verhaart.

3. Begin van de herfst (september-oktober): De dagen worden korter en de temperaturen dalen. Katten krijgen hun wintervacht terug en verliezen hun zomervacht.

4. Begin van de winter (december-januari): Katten hebben hun wintervacht volledig terug en het verharen neemt af.

Factoren die invloed hebben op het verharen

Hoewel de verharingscyclus van katten over het algemeen hetzelfde is, kan het per kat verschillen. Enkele factoren die invloed hebben op het verharen zijn:

 • Binnen- of buitenkat: Buitenkatten zijn meer blootgesteld aan de natuurlijke elementen en zullen daardoor meer verharen dan binnenkatten.
 • Ras: Sommige kattenrassen, zoals langharige katten, verharen meer dan andere rassen met kortere vacht.
 • Leeftijd: Kittens verharen minder dan volwassen katten, omdat ze nog in de groei zijn en hun vacht nog niet volledig ontwikkeld is.
 • Gezondheid: Medische problemen, zoals huidproblemen of hormonale onevenwichtigheden, kunnen leiden tot overmatig verharen. Raadpleeg je dierenarts als je denkt dat er een medische reden is voor het verharen van je kat.

Wat te doen tijdens de verharingsperiode

Om je kat te helpen tijdens het verharen, zijn er enkele manieren waarop je haar kunt ondersteunen:

 • Borstelen: Gebruik een goede borsteltechniek om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.
 • Wassen: Hoewel katten zichzelf meestal goed schoonhouden, kan een bad met speciale kattenshampoo helpen om losse haren te verwijderen.
 • Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen om een gezonde vacht te ondersteunen.
 • Stress verminderen: Stress kan leiden tot overmatig verharen, dus zorg voor een ontspannen omgeving voor je kat.

Door je bewust te zijn van de verharingscyclus van je kat en haar te helpen tijdens deze periodes, kun je ervoor zorgen dat ze zich comfortabel en gezond voelt.

Waarom verliest mijn kat zoveel haar?

Het verharen van je kat is een natuurlijk proces waarin de vacht zich aanpast aan de veranderende temperaturen. Katten kennen twee ruiperiodes: de lenterui en de herfstrui. In de lente, meestal startend in april, ontdoen katten zich van hun dikke wintervacht en krijgen ze een dunnere zomervacht. Gedurende oktober verandert de vacht weer naar een kortere, dikkere wintervacht. Dit evolutionair proces stamt uit de tijd dat katten in het wild leefden en zich moesten aanpassen aan de sterke temperatuurschommelingen.

Factoren die verharing beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor een extremer verharen bij je kat:

 • Temperatuur: Katten die zowel binnen als buiten leven, kunnen meer verharen dan katten die alleen binnen leven. Dit komt doordat de temperatuur in huis vaak stabiel blijft, terwijl de temperatuur buiten stijgt en daalt.
 • Voeding: Een goede voeding is essentieel voor de conditie van de vacht van je kat. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot overmatig verharen.
 • Stress: Stress kan een negatieve invloed hebben op de vacht van je kat, waardoor ze meer haar kan verliezen.

Wat kun je doen om overmatig verharen te voorkomen?

Er zijn verschillende methodes en hulpmiddelen die je kunt gebruiken om het verharen van je kat te verminderen en je huis haarvrij te houden:

 • Borstels en rollers: Gebruik speciale borstels en rollers om losse haren te verwijderen en je kat te helpen met haar natuurlijke verharing.
 • Zorg voor een goede voeding: Kies een voeding die alle nodige voedingsstoffen bevat om de vacht van je kat gezond en sterk te houden.
 • Beperk stress: Zorg voor een rustige en veilige leefomgeving voor je kat om stress te verminderen.
 • Houd je huis schoon: Regelmatig stofzuigen en dweilen helpt om kattenharen in huis te beperken.

Door goed voor je kat te zorgen en aandacht te besteden aan haar vacht, kun je overmatig verharen voorkomen en zorgen voor een gezonde, gelukkige kat.

De duur van de ruiperiode bij katten

Katten verharen meestal twee keer per jaar, in de lente en de herfst. In de lente verliezen ze hun dikke wintervacht om plaats te maken voor een lichtere zomervacht. In de herfst gebeurt het tegenovergestelde: de dunne zomervacht maakt plaats voor een dikkere wintervacht. Deze seizoensgebonden ruiperiodes kunnen enkele weken tot een paar maanden duren.

Vachtverzorging tijdens de ruiperiode

Om je kat te helpen tijdens de ruiperiode, is het belangrijk om regelmatig te borstelen. Dit helpt bij het verwijderen van overtollig haar en voorkomt klitten. Gebruik een borstel die geschikt is voor de vacht van je kat en pas de beste borsteltechniek toe. Borstel je kat minstens één keer per week, maar vaker is nog beter tijdens de ruiperiode.

Tips om je kat te ondersteunen tijdens het verharen

 • Zorg voor een goede voeding: Een gezonde voeding draagt bij aan een gezonde vacht en kan haaruitval verminderen.
 • Beperk stress: Stress kan invloed hebben op het verharingsproces. Zorg voor een rustige omgeving en voldoende aandacht voor je kat.
 • Gebruik een ontklitter: Een ontklitter kan helpen bij het verwijderen van klitten en het voorkomen van haarballen.
 • Overweeg een luchtbevochtiger: Een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid in huis verhogen, wat kan helpen bij het verminderen van haaruitval.

Wanneer extra hulp nodig is

Als je merkt dat je kat overmatig verhaart of als er kale plekken ontstaan, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Dit kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat aandacht vereist.

Door regelmatige vachtverzorging en aandacht voor de behoeften van je kat tijdens de ruiperiode, kun je ervoor zorgen dat je kat zo comfortabel mogelijk is en haar vacht gezond blijft.

Rassen van katten met meer haaruitval

Langharige kattenrassen, zoals de Maine Coon, Perzische en Noorse Boskat, hebben van nature een dikkere vacht en verliezen daardoor vaak meer haar dan kortharige rassen. Het is belangrijk om deze katten regelmatig te borstelen om klitten en haarballen te voorkomen. Daarnaast kunnen langharige katten sneller last krijgen van stress, wat ook kan leiden tot meer haaruitval.

Hormonale oorzaken van haaruitval bij katten

Sommige kattenrassen kunnen gevoeliger zijn voor hormonale veranderingen, wat kan leiden tot meer haaruitval. Dit kan bijvoorbeeld komen door de leeftijd van de kat, een verandering in het seizoen (zoals de winter) of een combinatie van factoren. Oudere katten kunnen meer haar verliezen door een afname in de productie van bepaalde hormonen.

Verzorgingstips voor katten met meer haaruitval

Om je kat te helpen bij het verminderen van haaruitval, zijn er enkele verzorgingstips die je kunt toepassen:

 • Borstelen: Gebruik een goede borsteltechniek en borstel je kat regelmatig om losse haren te verwijderen.
 • Wassen: Overweeg je kat te wassen met een speciale shampoo die helpt bij het verminderen van haaruitval.
 • Luchtbevochtiger: Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden, wat goed is voor de huid en vacht van je kat.
 • Stress verminderen: Zorg voor een rustige en stressvrije omgeving voor je kat.

Door rekening te houden met de specifieke behoeften van je kat en de juiste verzorgingsmethodes toe te passen, kun je je kat helpen bij het verminderen van haaruitval en zorgen voor een gezonde, glanzende vacht.

Conclusie

Als je deze tips toepast, zal je kat snel weer een mooie gladde vacht hebben. Het is belangrijk om je kat te helpen met haar verharing en haar te ondersteunen met de juiste voeding en verzorging.

Ik hoop dat je nu weet hoe je haar weer glad kunt krijgen en je kat weer gelukkig maakt.

Schuiven naar boven