Kattenkruid: katten zijn er dol op, maar waarom?

Kattenkruid: veilig kattenkruid waar katten dol op zijn, maar waarom?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Ondanks dat de effecten van dit fascinerende kruid entertainend kunnen zijn, heeft kattenkruid niet op alle katten hetzelfde effect. In populaire verbeelding heeft kattenkruid – met de wetenschappelijke naam Nepeta cataria — een bijna magische kracht op alle katachtigen. Waai een beetje kattenkruid de richting van een kat en de kat zal gek worden. Net als veel generalisaties is dit berust op feiten maar zeker niet de hele waarheid. Kattenkruid is familie van de muntplant en een mooi bloeiend kruid met toepassingen die veel verder gaan dan het entertainen van katten.

Kattenkruid makkelijk te onderhouden

Eigenaren van katten besteden ongekende bedragen aan speeltjes met kattenkruid. Mar wist je dat kattenkruid een winterharde en veerkrachtige vaste plant is? Het is makkelijk om te onderhouden, komt elk jaar weer op en spreidt zich makkelijk als je het laat gaan. Nog een interessant feit? Niet alle katten reageren op de stimulerende olie die in de plant te vinden is. De reactie van de kat op het effect van kattenkruid kan bovendien sterk veranderen in de loop van het leven van de kat.

Waarom vinden katten kattenkruid zo leuk?

Het maakt niet uit in wat voor vorm het komt: in kattenspeeltjes, vers uit de grond of gedroogd. Katten vinden kattenkruid leuk omdat ze aangetrokken worden door de nepetalacton die erin zit. Nepetalacton is een chemische stof die door mensen voor het eerst in 1940 geïsoleerd en geïdentificeerd is. Deze olie is ook van nature te vinden in struikkamperfolie. Die kruid is net als kattenkruid oorspronkelijk veel in Europa en Azië te vinden.

Vrijkomende geuren

Wanneer een kattenkruidplant gekneusd of gebroken wordt, komt de geur van de olie vrij in de lucht. Het is deze geur dat voor de effecten van kattenkruid zorgt. Zoals we weten van andere natuurlijk geurende vegetatie zoals bloemen en potpourri, neemt de kracht en de scherpte van deze geur af en vervaagt deze na verloop van tijd. Katteneigenaren hebben naar verloop van tijd ook geleerd dat de in kattenkruid aanwezige stof nepetalacton niet op elke kat werkt. Afhankelijk van de bron van het onderzoek, zijn de effecten herkenbaar bij 50 tot 75 % van de huiskatten.

Erfelijk bepaalde voorkeuren

Hoewel het een erfelijke genetische eigenschap is om te reageren op kattenkruid, is er geen manier om te voorspellen of een kat op de plant zal reageren. Kittens beginnen tussen de leeftijd van 6 weken en 6 maanden al hun voorkeur te tonen. Dus soms zul je even geduld moeten hebben voordat je kat erop reageert. Al hoef je heus niet te wachten totdat ze echt oud zijn.

 
Kattenkruid-blad-1024x576

Hoe kattenkruid katten beïnvloed

Wanneer je kat reageert op kattenkruid, zullen de effecten variëren en van korte duur zijn. De nepetalacton werkt op geur. Het is niet effectief wanneer katten het vóór of na blootstelling aan de geur eten. Maar het is niet gevaarlijk of giftig voor ze als ze het opeten of eraan likken. Net als mensen, kunnen katten verschillende fysiologische reacties hebben op natuurlijke verdovende middelen. Hun reactie kan verschillen afhankelijk van hoe vatbaar de kat ervoor is en de versheid van de olie.

Kortdurende effect

De effecten van kattenkruid zijn kortdurend. Zij duren tussen de 10 en 15 minuten. Daarna zal de kat zich weer bezig gaan houden met andere belangrijke kattenzaken.

Mensen vinden de reacties van katten die onder invloed staan van kattenkruid vaak erg vermakelijk. Als je kat geïnteresseerd lijkt te zijn in het kruid, kun je dit in thuis misschien in je voordeel gebruiken. Je kunt je kat bijvoorbeeld leren om niet meer aan het bed of de stoelen te krabben. Je smeert dan vers kattenkruidplant op plekken waar de kat wel mag krabben, bijvoorbeeld de krabpaal.

Voordelen van het zelf kweken van kattenkruid

Je kat kan al dan niet interesse in kattenkruid tonen. Maar gezien de beperkte gebruiksduur kun je je afvragen of het wel slim is om er speeltjes van te kopen. Of de kat voor langere tijd geïnteresseerd is in het speeltje, hangt af van het speeltje zelf. Het kruid op speeltje zal in ieder geval snel vervagen. Het is bovendien heel eenvoudig om kattenkruid te laten groeien en bloeien. Dit kan zowel buiten in de tuin als binnenshuis. Het enige wat je nodig hebt, is zonlicht.

Buitensierplant

De kattenkruidplant is ook nuttig voor andere dingen dan je kat een paar minuten per keer helemaal wild te maken. Je kunt het in bijna alle klimaten laten groeien. Droogte is geen probleem voor deze mooie sierplant. Wanneer de wortels hun weg hebben gevonden in de tuin, kun je er bovendien op rekenen dat de plant elk jaar weer opkomt. De hele lente en zomer staat-ie er dan met mooie roze en paarse bloemetjes. Hij kan bovendien wel een meter hoog worden.

Vlinders en insecten

Kattenkruid verspreidt zich buiten makkelijk wanneer het de kans krijgt. Maar er zijn meer voordelen. Zo trekt het kruid andere mooie en nuttige diertjes aan. Denk bijvoorbeeld aan vlinders, of gaasvliegen. Deze insecten zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang en eten bladluis, rupsen en andere schadelijke beestjes. Verder zorgt de geur van nepetalacton ervoor dat kakkerlakken en muggen wegblijven.

Kunnen katten een overdosis krijgen aan kattenkruid?

Net als honden kun je katten soms gras zien eten, of andere planten. Zoals met alles: teveel is niet goed. Ook te veel kattenkruid kan leiden tot een verstoring van de spijsvertering, zoals overgeven of het hebben van diarree. Maar dat ligt dus niet aan te maken met de eigenschappen van het kruid zelf. De schijnbaar narcotische effecten van de essentiële olie zullen bovendien van korte duur zijn, ongeacht hoe potent het effect is op je kat. Deze plant, vers of gedroogd, vormt geen bedreiging voor katten.

Heeft kattenkruid effect op mensen?

Net als andere leden van de familie van de munt, zijn er diverse andere toepassingen van kattenkruid. Als ingrediënt van of garnering bij een maaltijd bijvoorbeeld. Maar je kunt er ook heerlijke kruidenthee van brouwen. Kruidkundigen en homeopaten beweren daarnaast dat kattenkruid effectief kan zijn als een natuurlijk kalmerend middel. Het wordt ook wel gebruikt als hoestonderdrukkend middel of andere, meer fantasierijke toepassingen.


Schuiven naar boven