Waarom wikkelen katten hun staart om hun poten?

Waarom wikkelen katten hun staart om hun poten? 4 redenen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

De staart is een belangrijk communicatiemiddel voor een kat. Je kunt er van alles uit afleiden. Zo kan een staart je vertellen wanneer ze zich boos, speels of bang voelen. Een van de favoriete dingen van een kat met zijn staart te doen, is om deze om zijn pootjes te wikkelen. Het gebeurt wanneer ze knus rechtop of opgerold op de bank zitten. Soms ook als ze lekker liggen te slapen. De plaatsing van hun staart over hun poten gebeurt niet per ongeluk. Daar is altijd een reden voor.

Staart houdt warm bij koud weer

Net als hoe jij je tenen onder een deken verstopt of onder jezelf legt om ze warm te houden, gebruiken katten hun staart om lichaamswarmte te helpen behouden. Zelfs met hun vacht voelen katten zich het prettigste wanneer de temperatuur minimaal 10 graden Celsius is. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt, lopen katten risico op onderkoeling en zelfs bevriezing.

Je kunt zien dat katten hun staart om zich heen wikkelen om warm te blijven door goed te kijken naar de rest van de lichaamstaal. Katten die het koud hebben, blijven laag bij de grond. Ze vouwen hun oren tegen hun hoofd, bedekken hun neus en doen hun best om zo klein mogelijk te zijn. Wanneer ze rechtop zitten, laten ze hun oren, neus en buik onbedekt en hebben zij het waarschijnlijk niet koud.

Ontwijkingsgedrag

Als je het winterse weer kunt uitsluiten, kan het ook een passieve vorm van ontwijking zijn wanneer een kat zijn staart over zijn pootjes legt. Het is hun manier om te zeggen dat ze liever alleen gelaten willen worden. Ze zijn comfortabel en ontspannen en hebben liever niet dat mensen hen storen. Of de kat oud of jong is, maakt bovendien geen verschil.

Dit betekent overigens niet dat de kat de mensen of dieren om zich heen niet leuk vindt. Sommige katten hechten waarde aan tijd alleen en geven soms voorkeur aan het observeren van hun omgeving zonder directe interactie. Respecteer dan hun ruimte. Zodra ze weer mee willen doen, melden ze zich wel.

Zenuwen

Soms is de staart over de poten een combinatie van passief ontwijkingsgedrag en het uiten van zenuwen. De kans is groot dat een waakzame kat rechtop zit met zijn staart om zijn lichaam gewikkeld. Hij kijkt dan naar iets waar hij zich niet bepaald op zijn gemak bij voelt. Het kan zijn dat de hond zich in de problemen werkt aan de andere kant van de kamer, of dat hun eigenaar naar hen toe komt met de borstel. De strategisch om hun lichaam geplaatste staart creëert een fysieke barrière tussen de kat en dat wat hem zorgen baart.

Staart om lijf, armen over elkaar

Zie de staart over de poten als een persoon die zijn armen over elkaar kruist. In lichaamstaal bij mensen zijn gekruiste armen een klassieke verdedigingsmanoeuvre. Mensen kruisen hun armen als zij zich bedreigd, zenuwachtig, of over het algemeen ongemakkelijk voelen. Een verlegen persoon doet vaak zijn armen over elkaar. Zeker in het midden van een drukke kamer of wanneer iemand hem iets vertelt wat hij niet wil horen. Katten reageren op dezelfde manier op mensen. Alleen zij wikkelen hun staart om hun lichaam. Dit is hun manier van zeggen dat ze niet agressief zullen worden, maar ook niet helemaal gelukkig zijn. In zo’n geval zullen ze waarschijnlijk ook niet zitten te spinnen.


Schuiven naar boven