10 mythes over katten die je niet moet geloven

10 mythes over katten die je niet moet geloven

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Er zit veel mysterie achter de grote ogen van onze katachtige vrienden en er is nog steeds veel wat we niet weten over hun gedrag, persoonlijkheden en gezondheidsbehoeften.

Er bestaan echter veel misverstanden. Sommige leveren problemen op als het gaat om de zorg voor onze katten. Hoe beter we onze aaibare gezinsleden begrijpen, hoe beter de relatie ook wordt.

Hier zijn 10 mythes over katten die je echt niet (meer) moet geloven.

Top 10 mythes over katten

1. Katten hebben negen levens

Het idee dat katten negen levens hebben komt hoogstwaarschijnlijk uit het oude Egypte. De zonnegod, Atum-Ra, kon zichzelf in een kat veranderen en was één van de negen krachtige goden. De mythe werd verder ondersteund door de magische manier waarop katten bizarre ongelukken overleefden. Wellicht hadden ze een sterk overlevingsinstinct waardoor ze zich uit potentieel gevaarlijke situaties wisten te wringen, maar katten zijn echt niet onverslaanbaar.

2. Ze komen altijd op hun pootjes terecht

Hoewel katten goede reflexen hebben en hun lichamen midden in de lucht kunnen draaien, komen ze echt niet altijd op hun pootjes terecht. Ze klimmen in bomen en over balkons en als ze vallen kunnen ze zichzelf echt heel erg veel pijn doen. Wanneer katten zich op gevaarlijke hoogtes begeven en riskeren dat ze door een windvlaag of misstap zomaar naar de grond kunnen vallen, noemen ze dat ‘high-rise syndrom.’

3. Katten kunnen niet getraind worden zoals honden

Een goede bedrijfspagina op je site... x
Een goede bedrijfspagina op je site heeft deze 10 elementen

Met de juiste techniek kunnen katten veel van dezelfde trucjes leren die honden ook kunnen. Ze leren het best door positieve benadering en worden gemotiveerd. Door klikkers en snoepjes dus. Ze kunnen komen als ze geroepen worden, zitten, liggen en omrollen. Je kunt ze zelfs aanleren om naar de wc te gaan en door te trekken als ze klaar zijn. Probeer dat maar eens aan een hond te leren!

4. Een kwispelende staart betekent een blije kat

Iedereen weet dat een hond meestal blij is als ze met hun staart beginnen te kwispelen (maar niet altijd!) en die interpretatie wordt meestal een-op-een vertaald naar katten. Als katten met hun staart kwispelen, is dat bijna altijd omdat ze geïrriteerd zijn. Als je een kat begint te aaien en hun staart begint te bewegen, dan is dat meestal geen goed teken.

5. Zwangere vrouwen moeten bij katten uit de buurt blijven

Toxoplasmose is een serieuze ziekte die overgedragen kan worden van een moeder aan de foetus. Het is een veelvoorkomend misverstand dat het ook wordt overgedragen van katten op mensen. Zwangere vrouwen hebben een hogere kans op toxoplasmose door vlees te eten dan door met hun kat te kroelen.

Het enige kat-gerelateerde risico heeft te maken met de kattenbak. Toxoplasmose verspreid zich via geïnfecteerde kattenuitwerpselen, dus wordt zwangere vrouwen aangeraden om iemand anders de kattenbak te laten verschonen. Of in ieder geval handschoenen te dragen en achteraf hun handen te wassen.

6. Katten kunnen het beste melk drinken

Een kat die heel gelukkig van zijn schoteltje melk likt is natuurlijk een welbekend beeld. Maar het idee dat katten en melk de perfecte combi zijn klopt eigenlijk helemaal niet. Veel katten zijn zelfs lactose-intolerant en als ze regelmatig koemelk drinken kan dat hun darmen flink van streek maken. Katten hebben geen melk nodig en de potentiële problemen wegen zwaarder dan de potentiële voordelen.

7. Alle katten hebben een hekel aan water

Er zijn bepaalde kattensoorten die het stereotype dat katten bang zijn voor water compleet doorbreken. Bengalen, Maine Coons en Savannahs zullen allemaal sneller naar lopend kraanwater toe gaan dan dat ze ervoor wegrennen. Ze gaan graag in bad en spelen ook graag in zwembaden en plassen. Ze kunnen hartstikke goed zwemmen en gaan echt niet krabben en blazen zoals mensen verwachten als ze een kat in het water doen.

8. Zwarte katten brengen ongeluk

In veel westerse culturen wordt er gezegd dat als een zwarte kat je pad kruist, er iets ergs staat te gebeuren. Er is geen duidelijke oorsprong van dit oneerlijke bijgeloof. Sommige verhalen linken zwarte katten aan heksen en de Keltische mythologie beschrijft een katachtige sith die de zielen van recent overleden lichamen kon stelen. Deze verhalen zijn niet bepaald onschadelijk. Zo worden zwarte katten minder snel geadopteerd als ze in een dierenopvang zitten.

Mythen over zwarte katten

In de Middeleeuwen is het idee ontstaan dat katten ongeluk brengen. Een zwarte kat werd aan heksen gekoppeld en men geloofde erin dat een heks en een kat hetzelfde wezen waren door gedaanteverwisseling. In deze periode werden katten wreed behandeld en als vorm van volksvermaak ingezet. Er werden vele katten gedood in deze periode. Dit heeft als consequentie gehad dat muizen en ratten hun gang konden gaan, en de zwarte pest zich makkelijker heeft kunnen verspreiden.

Symbool van kwaad

Ook nu nog zien we katten als brengers van ongeluk. Denk maar aan een zwarte kat, hoeveel mensen zeggen dat het ongeluk brengt als je een zwarte kat tegenkomt. Maar het zou ook ongeluk brengen als je kat in huis komt te overlijden, of juist me je mee verhuisd. Ook in stripverhalen en tekenfilms worden katten nog als bedreiging gezien. Denk maar aan Azraël, de gemene kat van Gargamel in de Smurfen. Of bij Tom & Jerry, waar Tom altijd de gemenerik is.

Geloof jij ook dat het ongeluk brengt als je een zwarte kat ziet? Of sta je daar nooit bij stil en heb je juist een hele grappige kat. Kijk trouwens snel nog of de naam van jouw kat al op onze site wordt genoemd. Als dat nog niet zo is, ontvangen wij graag de naam.

9. Klauwtjes eruit halen is geen probleem

Katten krabben aan vloerbedekking, meubels, muren – dat doen ze nu eenmaal. Eigenaren van huisdieren die hier liever vanaf willen, kiezen er vaak voor om hun nageltjes eruit te laten halen. Het misverstand is dat nagels eruit halen gewoon een iets extremere versie van het trimmen van kattennagels is. In de praktijk is het echter een operatie waarbij ze de laatste knokkel van hun pootjes verwijderen. Als iedere nagel van de voorpootjes eruit wordt gehaald, zijn dat in principe tien amputaties. Veel katten lijden hierdoor de rest van hun leven aan chronische pijn en het mag dus ook in veel steden en landen niet meer.

10. Katten zijn te onafhankelijk om goede huisdieren te zijn

Katten staan bekend om hun onafhankelijkheid, maar dat betekent niet dat ze niet van hun baasjes houden. Zij vormen sterke banden met hun gezinsleden en de meeste eigenaren zouden hen nooit ‘gewoon huisdieren’ noemen. Ze zijn vriendelijk en liefdevol en ze zijn afhankelijk van hun eigenaren om te overleven, maar zeker ook om hen gelukkig te houden. Er zijn zelfs therapiekatten die mensen troosten in ziekenhuizen en ze worden vaak gewaardeerd als hulpdieren voor emotionele steun.

Kattenverering in de mythologie

Al ver voor onze jaartelling bestond de kat al, en de kat komt dan ook in veel verhalen voor. Dit zorgt ervoor dat de kat als mysterieus wordt omschreven, waardoor er bijgeloof rondom de kat is ontstaan. In het begin was dit bijgeloof nog positief en werd de kat geëerd. Maar in de loop der tijd is men bang geworden voor katten en wordt de kat geassocieerd met ongeluk.

De kat wordt in mythologie verhalen vaak beschreven. Zo speelt de kat in de Germaanse mythologie een grote rol. De Noordse godin Freya was godin van de vruchtbaarheid, liefde en wellust. Tegelijkertijd trok ze vaak ten strijde met haar strijdwagen. Deze strijdwagen werd voortgetrokken door haar boskatten, die worden beschouwd als haar troeteldieren. Deze dieren zie je dan ook bijna altijd samen met Freya afgebeeld. Ze heeft een witte en zwarte kat. In een latere periode worden de mythologische verhalen als onzin afgedaan en worden de boskatten als kwade krachten gezien. Alleen de witte boskat mag blijven, de zwarte boskat wordt als magie en daarom als iets negatiefs gezien. Ook in het oude Egypte komen katten regelmatig voor en zijn er ook diverse voorwerpen opgegraven waarop katten ter te zien zijn. Hier wordt Bastet als vruchtbaarheidsgodin vereerd, en zij ziet er als een kat uit. Het verhaal gaat dat zij een eigen tempel had, waar 700.000 bezoekers kwamen feesten.

Lees meer: de leukste Spaanse kattennamen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

video van 7 leukste kattenrassen met blauwe ogen & hun karakter
Schuiven naar boven