10 mythes over katten die je niet moet geloven

True or false: 20 mythes over katten die je niet moet geloven

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Als er in het oude Egypte een kat werd gestolen door iemand van buitenaf stuurde de farao een heel leger om de kat terug te halen, omdat katten als heilige dieren werden beschouwd. True or False?

Dat klinkt misschien als een fabel maar het is écht waar!

Dat katten mysterieuze wezens zijn is misschien een feit, maar door al dat mysterie rondom onze aaibare gezinsleden doen er ook een hoop fabels de ronde. 

Sommige zijn grappig maar andere fabeltjes kunnen best nog wel eens problemen veroorzaken, bijvoorbeeld als het gaat om de gezondheid of zorg van onze katten.

Wij hebben alle mythes op een rijtje gezet om voor eens en altijd korte metten te maken met alle misvattingen rondom jouw lieftallige kat.

Hier zijn alle mythes over katten die je echt niet (meer) moet geloven.

We weten dat katten soms best lastig te begrijpen zijn maar dat betekent niet dat je alles moet geloven wat erover ze gezegd wordt. Er bestaan behoorlijk wat mythes over katten en wij hebben ze allemaal voor je uitgezocht zodat jij zeker weet wat waar is en wat niet.

Lees verder om te ontdekken hoeveel mythes jij al deze tijd hebt gelooft!

Top mythes over katten

Wij zijn heel benieuwd hoeveel van de mythes jij kent én gelooft. Sommige zijn misschien overduidelijk fabels maar van een aantal waren ook wij verrast dat ze niet waar zijn.

 

Mythe – Katten hebben negen levens

Zoals we net al schreven werden katten in het oude Egypte als heilige dieren gezien, ze hadden zelfs het hoogste aanzien van alle diersoorten. 

 

Het idee dat katten negen levens hebben komt hoogstwaarschijnlijk uit het oude Egypte. De zonnegod, Atum-Ra, kon zichzelf in een kat veranderen en was één van de negen krachtige goden. De mythe werd verder ondersteund door de magische manier waarop katten vaak bizarre ongelukken overleefden. Wellicht hadden ze een sterk overlevingsinstinct waardoor ze zich uit potentieel gevaarlijke situaties wisten te wringen, maar katten zijn echt niet onverslaanbaar.

 

Mythe – Ze komen áltijd op hun pootjes terecht

Deze mythe is zó bekend dat het zelfs een Nederlands spreekwoord is. Alhoewel het misschien zo lijkt, komen zelfs katten niet altijd op hun pootjes terecht. 

 

Katten hebben goede reflexen en gebruiken hun staart om hun lichamen midden in de lucht draaien, waardoor het hele goede ‘vallers’ zijn. 

Echter als ze hoog in bomen klimmen, een wandeling over een balkon riggeltje maken of een dutje op grote hoogte doen kan dat toch lelijk aflopen als ze vallen en zo zichzelf echt heel erg veel pijn doen. 

Wanneer katten zich op gevaarlijke hoogtes begeven en riskeren dat ze door een windvlaag of misstap zomaar naar de grond kunnen vallen, noemen we dat ‘high-rise syndrom.’

Een mooi gezegde dus maar helaas niet altijd waar.

 

Mythe – Katten kunnen niet getraind worden zoals honden

 

Met de juiste techniek kunnen katten veel van dezelfde trucjes leren die honden ook kunnen.

Ze leren het best door positieve benadering en motivatie. Door klikkers en snoepjes dus. Ze kunnen komen als ze geroepen worden, zitten, liggen en omrollen.

Je kunt ze zelfs aanleren om naar de wc te gaan en door te trekken als ze klaar zijn. Probeer dat maar eens aan een hond te leren!

 

Mythe – Een kwispelende staart betekent een blije kat

 

Als een hond blij is beginnen ze bijna altijd met hun staart te kwispelen (maar trouwens ook niet altijd!) en die interpretatie wordt meestal een-op-een vertaald naar katten.

Maar een zwiepende of ‘kwispelende’ staart betekend in kattentaal vaak juist dat ze geïrriteerd zijn. Als je een kat begint te aaien en hun staart begint te zwiepen, dan is dat meestal geen goed teken.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Wist je dat de staart van jou kat je nog veel meer kan vertellen over hoe ze zich voelen? Van blijdschap tot angst, het antwoord zit ‘m in hun staart.

Hier lees je wat de verschillende posities en bewegingen van de staart van jouw kat betekennen.

 

Mythe – Zwangere vrouwen moeten bij katten uit de buurt blijven

 

Toxoplasmose is een serieuze ziekte die overgedragen kan worden van een moeder aan de foetus. Het is een veelvoorkomend misverstand dat het ook wordt overgedragen van katten op mensen. Zwangere vrouwen hebben een hogere kans op toxoplasmose door vlees te eten dan door met hun kat te kroelen.

 

Het enige kat-gerelateerde risico heeft te maken met de kattenbak. Toxoplasmose verspreid zich via geïnfecteerde kattenuitwerpselen, dus wordt zwangere vrouwen aangeraden om iemand anders de kattenbak te laten verschonen. Of in ieder geval handschoenen te dragen en achteraf hun handen te wassen.

 

Mythe – Katten kunnen het beste melk drinken

 

Een kat die heel gelukkig van zijn schoteltje melk likt is natuurlijk een welbekend beeld. Maar het idee dat katten en melk de perfecte combi zijn klopt eigenlijk helemaal niet. Veel katten zijn zelfs lactose-intolerant en als ze regelmatig koemelk drinken kan dat hun darmen flink van streek maken. Katten hebben geen melk nodig en de potentiële problemen wegen zwaarder dan de potentiële voordelen.

 

Mythe – Alle katten hebben een hekel aan water

 

Het is algemeen bekend dat alle katten een hekel hebben aan water, toch?

Je zult misschien verrast zijn, maar er zijn een aantal kattensoorten die dat stereotype doorbreken!

Bengalen, Maine Coons en Savannahs zijn dol op water! Ze hangen regelmatig onder de kraan als je die laat lopen en spelen ook graag in bad, plassen of zwembaden. Ze kunnen hartstikke goed zwemmen en gaan echt niet krabben en blazen van een beetje water.

 

Mythe – Zwarte katten brengen ongeluk

 

In veel westerse culturen wordt er gezegd dat als een zwarte kat je pad kruist het ongeluk brengt.

Er is geen duidelijke oorsprong van dit specifieke bijgeloof. Sommige verhalen linken zwarte katten aan heksen en de Keltische mythologie beschrijft de katachtige god Sith, die de zielen van recent overleden lichamen kon stelen.

Deze verhalen zijn echter behoorlijk schadelijk voor zwarte katten. Zo worden zwarte katten bijvoorbeeld minder snel geadopteerd als ze in een dierenopvang zitten.

 

Mythen over zwarte katten

In de Middeleeuwen is het algemene idee ontstaan dat katten ongeluk brengen. Een zwarte kat werd dus aan heksen gekoppeld en men geloofde erin dat een heks en een kat hetzelfde wezen waren door gedaanteverwisseling. In deze periode werden katten wreed behandeld en als vorm van volksvermaak ingezet. Er werden vele katten gedood in deze periode. Dit heeft als consequentie gehad dat muizen en ratten hun gang konden gaan, en de zwarte pest zich makkelijker heeft kunnen verspreiden.

Symbool van kwaad

Ook nu worden katten soms gezien als brengers van ongeluk. Niet alleen zwarte katten zijn hier de dupe van. Het zou ook ongeluk brengen als je kat in huis komt te overlijden, of juist me je mee verhuisd. Ook in stripverhalen en tekenfilms worden katten nog als bedreiging gezien. Denk maar aan Azraël, de gemene kat van Gargamel in de Smurfen. Of bij Tom & Jerry, waar Tom altijd de gemenerik is.

Geloof jij ook dat het ongeluk brengt als je een zwarte kat ziet? Of sta je daar nooit bij stil en heb je juist een hele grappige kat?

Hieronder hebben we een filmpje waarin uitleggen waarom zwarte katten juist heel speciaal zijn!

 

Kijk trouwens snel nog of de naam van jouw kat al op onze site wordt genoemd. Als dat nog niet zo is, ontvangen wij graag de naam.

Mythe – Nageltjes eruit halen is geen probleem

 

Katten krabben aan vloerbedekking, meubels en muren – dat doen ze nu eenmaal. Eigenaren van huisdieren die hier liever vanaf willen, kiezen er soms voor om hun nageltjes eruit te laten halen.

Het misverstand is dat nagels laten verwijderen gewoon een iets extremere versie van het trimmen van kattennagels is. In de praktijk is het echter een serieuze operatie waarbij ze de laatste knokkel van hun pootjes verwijderen. Als iedere nagel van de voorpootjes eruit wordt gehaald, zijn dat in principe tien amputaties. Veel katten lijden hierdoor de rest van hun leven aan chronische pijn en gelukkig mag is het in veel steden en landen niet meer toegestaan.

 

Mythe – Katten zijn te onafhankelijk om goede huisdieren te zijn

 

Katten staan bekend om hun onafhankelijkheid, maar dat betekent niet dat ze niet van hun baasjes houden of zelfs niet nodig hebben.

Zij vormen sterke banden met hun eigenaren en de meeste mensen zouden hun kat nooit gewoon ‘een huisdier’ noemen, ze zijn echt onderdeel van het gezin.

Katten zijn vriendelijk en liefdevol en ze zijn zeker afhankelijk van hun baasjes om te overleven en gelukkig te zijn. Katten uitten hun liefde vaak een stuk subtieler dan bijvoorbeeld een hond, maar dat betekend niet dat de liefde die ze voelen minder sterk is. 

Er zijn zelfs therapiekatten die mensen troosten in ziekenhuizen en ze worden vaak juist erg gewaardeerd als hulpdieren voor emotionele steun.

Vraag je je soms toch af of jouw kat van je houdt? Wij hebben alle tekenen voor je op een rijtje gezet en die kun je hier lezen.

Mythe – Katten zijn onderhoudsarm

Dit fabeltje is niet alleen een leugen maar ook een gevaarlijke misvatting! 

Zoals we zojuist bespraken zijn katten misschien onafhankelijker en subtieler in het uitten van hun liefde, maar dit betekend echter niet dat ze onderhoudsarm zijn. 

Wilde katten en zwerfkatten hebben een gemiddelde leeftijd van drie jaar, terwijl gedomesticeerde katten gemiddeld zo’n 14 tot 17 jaar worden. Dat laat dus zeker zien dat katten met de juiste verzorging en ‘onderhoud’ een stuk ouder worden en ons wel degelijk nodig hebben.

Ook betekend hun onafhankelijkheid niet dat je niet naar ze hoeft om te kijken. Uiteraard hebben katten elk hun eigen karakter en zo zal wat ze nodig hebben per dier iets verschillen maar over het algemeen hebben ze allemaal een goede dosis aandacht en liefde nodig. 

Mythe – katten kunnen vegetarisch of veganistisch zijn

We begrijpen wel dat sommige baasjes gevoelsmatig voor een impasse staan: zelf eten ze geen vlees (of andere dierlijke producten) maar ze moeten dat wel aan hun huisdieren geven. 

Het lijkt in eerste instantie misschien niet zo schadelijk maar door een vegetarisch dieet lopen katten de essentiële voedingstoffen die ze uit vlees of vis halen mis en dat kan heel nadelig zijn voor de gezondheid van je kat.

Dat komt omdat katten obligate carnivoren zijn en de aminozuren en eiwitten uit vlees echt nodig hebben, een tekort hieraan kan bij katten zelfs leiden tot blindheid en hartfalen. Ook kunnen ze er tekorten aan ijzer, zink, calcium en Vitamina A en B aan overhouden. 

Het wordt dus echt sterk afgeraden om hen te onderwerpen aan een vegetarisch of veganistisch dieet. 

We snappen dat het lastig is maar je kat een vegetarisch dieet opleggen gaat juist in tegen het ‘welzijn van het dier-mentaliteit’ en ethiek van een vegetariër of veganist.

Je zou kunnen kijken welke merken biologisch zijn of zelf kattenvoer kunnen maken voor je kat. 

Mythe – katten kunnen hele dagen alleen zijn

Ook deze misvatting hangt samen met het idee dat katten onafhankelijk zijn en daardoor niets of niemand nodig lijken te hebben maar is zeker niet waar!

Veel mensen lijken te denken dat katten wel een weekendje alleen thuis kunnen zijn. Hoe makkelijk dat ook zou zijn helaas pindakaas, net zoals andere huisdieren hebben ook katten gewoon dagelijkse verzorging nodig.

Ze hebben niet alleen eten en drinken nodig en iemand die de kattenbak schoonmaakt maar vooral ook liefde en aandacht. 

Als jij naar werk ben of soms voor (kortere) periodes de deur uit gaat kan dat zeker geen kwaad. Sommige kattenrassen zijn echter aanhankelijker dan andere dus je zult per kat moeten peilen hoe lang je daadwerkelijk van huis weg kan zijn. 

Mythe – Katten en honden zijn aartsvijanden

Inmiddels zijn er genoeg schattige filmpjes en foto’s op internet te vinden die deze mythe de wereld uithelpen. Katten kunnen zeker een hechte vriendschap met een hond opbouwen.

Voor oudere katten die geen honden gewend zijn zal deze band misschien moeilijker te vormen zijn, maar voor kittens die van jongs af aan met honden samenwonen is dit vaak geen enkel probleem. 

Dat komt omdat het voor oudere katten vaak lastig om de lichaamstaal van een hond te begrijpen zoals bijvoorbeeld het die kwispelende staart, de kat denkt gewoonweg; waarom is hij zo boos op mij?

Mythe – Met hun speeksel helen katten zelf hun wonden

Misschien is het je wel eens opgevallen dat jouw kat onwijs veel tijd besteed aan zichzelf schoonmaken. Sommige katten spenderen wel een kwart van de tijd dat ze wakker zijn aan dit proces en dat is niet voor niks.

Katten hebben een hele bijzondere tong met een soort kleine stekkeltjes die hol zijn (papillen) waarmee ze zichzelf goed schoon kunnen maken en zelfs hun lichaamstemperatuur kunnen verlagen door het verdampende speeksel.

Er zitten bepaalde stofjes in het speeksel van jouw kat die kleine wondjes ‘schoonmaken’, maar zeker bij grotere wonden is het  van belang dat je dit laat controleren en eventueel laat verzorgen door de dierenarts.

Mythe – Binnenkatten zijn ongelukkig

Nog een mythe die we moeten rechtzetten: het is zeker niet waar dat alle binnenkatten automatisch ongelukkig zijn!

Als een kat van af jongs af aan binnen is opgegroeid hebben zij vaak geen enkel probleem met een leven binnenshuis. Wat vooral belangrijk is is dat jij als baasje de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt en besluit of je een binnenkat kan voorzien van wat ze nodig hebben.

Katten zijn natuurlijke jagers en als je besluit om jouw kat weg te houden van de gevaren van de buitenwereld (als je bij een drukke weg woont bijvoorbeeld) dan moet je er wel voor zorgen dat jouw kat op een andere manier zijn energie kwijt kan. 

Dingen om rekening mee te houden zijn dat binnenkatten meer aandacht nodig hebben in de vorm van spelen, een krabpaal (anders merk je dat snel genoeg aan je meubels), de kattenbak moet vaker verschoont én ze kunnen gevoeliger zijn voor stress en veranderingen in huis. 

Oudere katten die voorheen naar buiten gingen maar dat nu niet langer kunnen hebben wellicht meer moeite met die transitie.

Mythe – Vrouwelijke katten moeten nestje hebben voordat ze geholpen kunnen worden

Katten worden over het algemeen gecastreerd, zowel de mannetjes als de vrouwtjes. Dat betekend dat bij mannetjes de testikels worden verwijderd en bij vrouwtjes de eierstokken of soms ook de baarmoeder. De reden hiervoor is omdat bij sterilisatie de eileiders of zaadleiders alleen worden onderbroken en de hormonen en dus het gedrag van de kat hetzelfde blijft (sproeien en krols worden). 

Maar het is zeker niet waar dat een vrouwelijke kat pas geholpen kan worden nadat ze haar eerste nestje heeft gehad. Waar deze mythe is ontstaan is onduidelijk. Het is zeker ook bevordelijk de gezondheid van jouw kat om haar te laten helpen; zo heeft ze minder kans op baarmoederontstekkingen en melk-klierkanker. 

Mythe – Hondsdolheid komt niet voor bij katten

De snappen best dat mensen in de war raken van de Nederlandse benaming van rabiës ofwel hondsdolheid; maar elk zoogdier waaronder katten kunnen hondsdolheid krijgen.

Honden, katten en andere dieren kunnen door besmetting van de ziekte erg aggresief worden. Gelukkig komt het in Nederland zelden voor!

Mythe – Binnenkatten krijgen geen parasieten

De kans dat een binnenkat een infectie op loopt of parasieten krijgt is een stuk minder klein maar het komt wel voor. Bacteriën komen binnen via schoenzolen of kleding. 

Het is dus alsnog belangrijk om dit in de gaten te houden.

Mythe – Katten hoeven maar een keer per jaar naar de dierenarts

Katten kunnen net als alle andere dieren ziek worden, gewond raken of last krijgen van bijvoorbeeld hun gebit. Afhankelijk van de leeftijd en bijvoorbeeld de conditie van je kat zal je toch regelmatig naar de dierenarts moeten. 

Bij opvallende gedragsveranderingen en verwondingen ook altijd even bellen en liever het zekere voor het onzekere nemen. 

Kattenverering in de mythologie

Al ver voor onze jaartelling bestond de kat al, en de kat komt dan ook in veel verhalen voor. Dit zorgt ervoor dat de kat als mysterieus wordt omschreven, waardoor er bijgeloof rondom de kat is ontstaan. In het begin was dit bijgeloof nog positief en werd de kat geëerd. Maar in de loop der tijd is men bang geworden voor katten en wordt de kat geassocieerd met ongeluk.

De kat wordt in mythologie verhalen vaak beschreven. Zo speelt de kat in de Germaanse mythologie een grote rol. De Noordse godin Freya was godin van de vruchtbaarheid, liefde en wellust. Tegelijkertijd trok ze vaak ten strijde met haar strijdwagen. Deze strijdwagen werd voortgetrokken door haar boskatten, die worden beschouwd als haar troeteldieren. Deze dieren zie je dan ook bijna altijd samen met Freya afgebeeld. Ze heeft een witte en zwarte kat. In een latere periode worden de mythologische verhalen als onzin afgedaan en worden de boskatten als kwade krachten gezien. Alleen de witte boskat mag blijven, de zwarte boskat wordt als magie en daarom als iets negatiefs gezien. Ook in het oude Egypte komen katten regelmatig voor en zijn er ook diverse voorwerpen opgegraven waarop katten ter te zien zijn. Hier wordt Bastet als vruchtbaarheidsgodin vereerd, en zij ziet er als een kat uit. Het verhaal gaat dat zij een eigen tempel had, waar 700.000 bezoekers kwamen feesten.

Lees meer: de leukste Spaanse kattennamen

 


Schuiven naar boven