Oude kat problemen

10 dingen die jouw oudere kat nu anders doet dan vroeger

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Als je kat ouder wordt, kan het lastig zijn om met de veranderingen om te gaan. De meeste katten zullen een of meer van de volgende ouderdomsproblemen ondervinden:

  • Nierproblemen
  • Blaasontsteking
  • Suikerziekte
  • Dementie

Het is belangrijk om de signalen te herkennen en de juiste zorg te bieden. Daarom heb ik de beste manieren voor jou op een rijtje gezet.

In dit artikel vertel ik je alles over hoe je je kat kunt helpen bij het omgaan met ouderdomsproblemen.

Wanneer is mijn kat een senior?

Als eigenaar vind je het misschien moeilijk om een exacte inschatting te maken van wanneer je kat een seniorleeftijd bereikt. Over het algemeen wordt acht jaar beschouwd als de leeftijd waarop katten als senior worden beschouwd. Volgens het Guinness World Record is de oudste kat ooit 38 jaar en 3 maanden oud geworden. Maar het is belangrijk om te onthouden dat elke kat anders is en zich anders gedraagt naarmate ze ouder worden.

Observeren en voelen

Het is heel belangrijk om je kat goed te observeren en te voelen om te bepalen wanneer ze als senior kunnen worden beschouwd. Blijf alert op de volgende signalen:

  • De meest voorkomende problemen bij oudere katten zijn dat ze vatbaarder zijn voor gezondheidsproblemen, vooral als het gaat om de functionerende nieren. Het risico op nierfalen komt pas laat in het leven van de kat, maar als het eenmaal optreedt, is het een groot probleem. Het is belangrijk om de nierfunctie van je kat vroegtijdig te signaleren waar nodig.
  • Chronische klachten en slijtage van kraakbeen in bepaalde gewrichten kunnen voorkomen. Neem passende maatregelen om deze klachten te verminderen en de voortgang te vertragen. Denk hierbij aan passende voeding, zoals Prins VitalCare Veterinary Diet, en gedoseerde beweging om de gewrichten te stimuleren. Aanvullende behandeling, zoals pijnstillers, kan later nodig zijn.
  • Dementieverschijnselen kunnen ook voorkomen bij oudere katten. Dit kan worden onderzocht door een dierenarts om vast te stellen of het inderdaad dementie is of een ander probleem. Het is belangrijk om de hersenen van je kat actief te houden om deze verschijnselen te voorkomen.

 

Wat zijn de medische problemen waar oudere katten mee te maken kunnen krijgen?

Als katten ouder worden, kunnen ze te maken krijgen met verschillende medische problemen. Sommige van deze problemen kunnen ervoor zorgen dat je kat zich soms beroerd voelt. Ondanks dat katten behoorlijk sterke dieren zijn, kunnen ze op latere leeftijd last krijgen van verschillende aandoeningen. Daarnaast lijken sommige katjes domweg meer rust nodig te hebben. Een warme vensterbank wordt dan ingeruild voor koelere plavuizen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende medische problemen bij oudere katten:

Nierproblemen

Een van de meest voorkomende problemen bij oudere katten zijn nierproblemen. Dit kan variëren van een lichte nierfunctiestoornis tot nierfalen. Katten met nierproblemen drinken vaak meer en plassen meer dan normaal. Daarnaast kunnen ze minder eetlust hebben en gewicht verliezen. Als je kat deze symptomen vertoont, is het belangrijk om hem op regelmatige basis te laten onderzoeken. Als nierproblemen in een vroeg stadium worden ontdekt, kan een behandeling het leven van je kat verlengen.

Suikerziekte

Suikerziekte komt ook vaak voor bij oudere katten. Katten met suikerziekte drinken vaak meer en plassen meer dan normaal. Daarnaast kunnen ze minder eetlust hebben en gewicht verliezen. Als je kat deze symptomen vertoont, is het belangrijk om hem op regelmatige basis te laten onderzoeken. Een behandeling kan het leven van je kat verlengen.

Blaasontsteking

Oudere katten hebben ook meer kans op blaasontsteking. Als je kat begint te miauwen tijdens het plassen of als hij vaker naar de kattenbak gaat dan normaal, kan dit wijzen op een blaasontsteking. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten behandelen door de dierenarts, omdat het anders kan leiden tot ernstigere problemen.

Diagnose en behandeling

Als je merkt dat je kat zich anders gedraagt dan normaal, is het belangrijk om hem op regelmatige basis te laten onderzoeken door de dierenarts. Op deze manier kunnen eventuele problemen in een vroeg stadium ontdekt worden en kan er een behandeling gestart worden. Het is belangrijk om te onthouden dat oudere katten soms drastisch veranderen in hun gedrag en dat je hier niet zomaar aan voorbij moet gaan. Als je kat ergens tegenaan loopt of wegloopt, kan dit wijzen op problemen met zijn oogjes of snorharen. Het is belangrijk om je kat goed te kennen en op te letten op veranderingen in zijn gedrag.

Houd je seniorkat fit en gezond

Het is belangrijk om je seniorkat actief te houden om complicaties te voorkomen. Wees alert op eventuele problemen en ontdek deze in een vroeg stadium. De juiste zorg houdt je dier fit en gezond. Stimuleer je seniorkat door extra hersengymnastiek aan te bieden, zoals het spelen met een zachte rubberen voerbal. Seniorkatten hebben ook krachttraining nodig om hun spieren en blaas gezond te houden.

Kattenbak controleren

Het is raadzaam om de kattenbak van je seniorkat regelmatig te controleren. Plaats de bak op een plaats waar je dier zich prettig voelt en geef hem of haar de voorkeur voor meerdere drinkbakjes. Het is belangrijk om vers en schoon drinkwater ter beschikking te stellen. Controleer het drinkgedrag van je oude kat, want een verminderde nierfunctie kan leiden tot een verminderde dorst. Een drinkfontein kan helpen om je senior sneller te laten drinken.

Temperatuur en comfort

Soms hebben seniorkatten moeite om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Het is daarom verstandig om kleine verwarmde plekken in huis te creëren. Speciale hangmandjes voor aan de radiator kunnen helpen. Zorg er ook voor dat je dier op een comfortabele plek kan liggen en verwarm het eten en drinken een beetje als het koud is.

Gebitsreiniging

Een slechte gebitsreiniging kan leiden tot ernstige gebitsproblemen en ongemak voor je seniorkat. Zorg voor een uitgebreide behandeling bij de dierenarts als dat nodig is. Om dit te voorkomen, kun je speciale gebitsreinigende snacks kopen bij de huisdiersuper.

Obesitas voorkomen

Net als mensen lopen katten het risico op obesitas als ze eenmaal zijn gekroond tot senior. Het is belangrijk om verantwoording te nemen voor het gewicht van je dier. Zorg voor een gezonde basis en geef je seniorkat natuurlijk voedsel. Let op de geur en temperatuur van het voedsel dat je dier binnenkrijgt en vermijd onnodige snacks.

Gezondheidsproblemen van oudere katten

Het is helaas een feit dat veel katten op latere leeftijd kampen met gezondheidsproblemen. Twee veelvoorkomende aandoeningen zijn artrose en nierfalen. Artrose is een pijnlijke aandoening die de gewrichten aantast en kan leiden tot stijfheid en kreupelheid. Nierfalen kan leiden tot uitdroging, gewichtsverlies, braken en diarree. Het is belangrijk om deze problemen tijdig te herkennen en te behandelen.

Veranderingen in eetgedrag en gedrag

Soms zijn de tekenen van gezondheidsproblemen minder sterk en kan het lastig zijn om ze te herkennen. Kleine veranderingen in het eetgedrag of gedrag van je kat kunnen een teken zijn dat er iets aan de hand is. Let bijvoorbeeld op of je kat meer of minder eet dan normaal, of hij of zij anders omgaat met het aanrecht of andere objecten in huis, of hij of zij minder actief is dan voorheen.

Regelmatige dierenartscontrole

Het is belangrijk om je kat regelmatig naar de dierenarts te brengen voor een medische controle. De dierenarts kan de gezondheid van je kat controleren en eventuele problemen op tijd opsporen. Plan periodiek een bloedonderzoek om de gezondheid van je kat te controleren.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Het is goed om gerichte supplementen aan de voeding van je kat toe te voegen om het immuunsysteem te ondersteunen. Echina druppels zijn een fijne toevoeging aan de voeding van je kat in het voorjaar. Controleer wel altijd bij de dierenarts welke supplementen geschikt zijn voor jouw kat.

Aanpassen van de leefomgeving

Pas de leefomgeving van je kat aan om hem of haar te ondersteunen. Zorg ervoor dat je kat gemakkelijk bij zijn of haar favoriete plekjes kan komen. Maak je kat actief door hem of haar te laten spelen met speeltjes. Geef je kat mentale uitdagingen om achteruitgang te voorkomen.

Extra zorg voor oudere katten

Oudere katten hebben soms extra zorg nodig. Geef je kat de juiste voeding en vul deze eventueel aan met extra vitaminen. Controleer regelmatig het gebit van je kat en zorg ervoor dat hij of zij goed wast. Houd de gezondheid van je oude kat goed in de gaten en neem bij twijfel contact op met de dierenarts.

Je oude kat ondersteunen: tips en tricks

Geef je oude kat de juiste voeding en gerichte supplementen om ouderdomsverschijnselen te ondersteunen. Controleer periodiek het gewicht van je kat en pas de voeding daarop aan. Vul de voeding eventueel aan met extra vitaminen en oliën om het immuunsysteem te ondersteunen. Denk ook aan echina druppels om het immuunsysteem extra te ondersteunen.

Controleer regelmatig de gezondheid van je kat

Laat je oude kat periodiek controleren door de dierenarts. Dit kan door middel van bloedonderzoek en andere controles. Zo kunnen eventuele gezondheidsproblemen op tijd waargenomen worden en kan er juist gehandeld worden.

Pas de leefomgeving aan

Maak de leefomgeving van je oude kat zo comfortabel mogelijk. Zorg voor een zachte slaapplek en pas de hoogte van de kattenbak aan. Houd ook rekening met eventuele mentale achteruitgang en maak je kat actief door middel van speeltjes en uitdagingen.

Geef aandacht aan gedragsveranderingen

Let goed op gedragsveranderingen bij je oude kat. Dit kan wijzen op gezondheidsproblemen of mentale achteruitgang. Houd ook rekening met eventuele pijnklachten en pas de leefomgeving daarop aan.

Extra aandacht in het voorjaar

In het voorjaar kan je oude kat extra ondersteuning gebruiken. Dit is de periode waarin het immuunsysteem van je kat extra belast wordt. Geef je kat dan extra aandacht en ondersteuning om deze periode goed door te komen.

Laat je dier regelmatig bewegen

Zorg ervoor dat je oude kat regelmatig beweegt. Dit kan door middel van spelen, wandelen of andere activiteiten. Zo blijft je kat fit en gezond.

Door deze tips en tricks toe te passen, kan je je oude kat goed ondersteunen en zorgen voor een comfortabele oude dag.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Veranderingen in het gedrag van je oudere kat

Een van de oorzaken van gedragsveranderingen bij oudere katten is dementie en hersenveroudering. Dit kan leiden tot desoriëntatie, verwarring en frustraties. Als je merkt dat je kat deze symptomen vertoont, probeer dan consequent te zijn in het afleren van ongewenst gedrag. Negeer ongewenst gedrag of corrigeer het zonder straf te gebruiken. Beloon juist gewenst gedrag en geef je kat aandacht wanneer hij of zij dat verdient.

Veranderingen in de omgeving

Veranderingen in de omgeving van je kat kunnen ook leiden tot gedragsveranderingen. Bijvoorbeeld, als je verhuist of een baby krijgt, kan je kat gestrest raken en overmatig miauwen of agressief gedrag vertonen. Om dit te voorkomen, maak de veranderingen geleidelijk en begin op tijd met de voorbereidingen. Maak de reismand minder stressvol en laat je kat wennen aan nieuwe plekken in huis.

Medicijnen en gezondheidsproblemen

Sommige medicijnen kunnen gedragsveranderingen veroorzaken bij oudere katten. Als je merkt dat je kat veranderingen in gedrag vertoont na het geven van medicijnen, neem dan contact op met je dierenarts. Daarnaast kunnen gezondheidsproblemen zoals pijn, artritis en nierziekte ook leiden tot gedragsveranderingen. Houd hier rekening mee en neem contact op met je dierenarts als je merkt dat je kat overmatig miauwt, agressief gedrag vertoont of andere veranderingen in gedrag vertoont.

Het is belangrijk om te onthouden dat gedragsveranderingen bij oudere katten normaal zijn en dat je je kat kunt helpen om zich comfortabel te voelen. Blijf alert op veranderingen in gedrag en neem contact op met je dierenarts als je je zorgen maakt.

Katvrienden en mentale stimulatie

Katten zijn sociale dieren en hebben vaak behoefte aan gezelschap. Het is daarom belangrijk om je oude kat niet alleen te laten. Overweeg om een tweede kat in huis te nemen, als je de ruimte en middelen hebt. Zorg ervoor dat de katten elkaar accepteren en dat er voldoende ruimte en kattenbakken zijn.

Omgevingsverrijking voor een actieve geest

Om de geest van je oude kat actief te houden, is het belangrijk om voldoende omgevingsverrijking te bieden. Dit kan door middel van speelgoed, spelletjes en echte hersenkrakers. Hieronder volgen een aantal tips:

  • Speel iedere dag op een vast tijdstip met je kat om haar te stimuleren. Gebruik bijvoorbeeld een hengel met een veertje of touwtje.
  • Bied voldoende speeltjes aan die de mentale en lichamelijke functies van je kat stimuleren.
  • Geef je kat af en toe gedroogde stukjes voer als beloning voor het oplossen van een puzzel.
  • Maak gebruik van catify-opstapjes om je kat te stimuleren om te klimmen en te spelen.

 

Zorg voor een rustige benadering

Oudere katten hebben vaak behoefte aan een rustige benadering. Zorg ervoor dat je je kat niet overprikkelt en geef haar voldoende aandacht. Let ook op de communicatie van je kat. Als ze mauwt of onzindelijk wordt, kan dit een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Zorg voor voldoende kattenbakken

Oudere katten kunnen last krijgen van onzindelijkheid. Zorg daarom voor meerdere kattenbakken op korte afstand van elkaar. Maak de bakken toegankelijk en vermijd krappe of hoge bakken. Leg eventueel een druppeltje van de urine van je kat in de bak om haar te herinneren aan de plek waar ze haar behoeften moet doen.

Stimuleer het dagritme en voermomenten

Oudere katten hebben vaak behoefte aan een vast dagritme en voermomenten. Zet het voerplekje op een verhoging, zodat je kat haar kop niet te ver naar beneden hoeft te buigen. Word nooit boos op je kat als ze onzindelijk is of mauwt. Dit kan leiden tot stress en zelfs bloed in de urine. Onthoud dat je kat ziek kan zijn en maak haar wel zindelijk door haar te stimuleren en te belonen.

Vachtverzorging en drinkbakjes

Oudere katten hebben soms moeite met het verzorgen van hun vacht. Help je kat hiermee door haar regelmatig te borstelen. Verdeel de drinkbakjes over de leefruimte, zodat je kat voldoende drinkt. Geef je kat zachtvoer op kamertemperatuur als ze een hekel heeft aan koud voer of als ze het niet goed ruikt. Vergeet niet dat je oude kat soms gestimuleerd moet worden om te eten en te drinken.

Met deze essentiële tips kun je je oude kat helpen bij het omgaan met ouderdomsproblemen en haar een comfortabele en gelukkige oude dag bezorgen.

Je demente kat ondersteunen: simpele manieren om te helpen

Als katten ouder worden, kunnen ze net als mensen last krijgen van ouderdomsklachten. Een van deze klachten is dementie. Onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh hebben onlangs bevestigd dat katten ook kunnen lijden aan een vorm van Alzheimer, namelijk het cognitief disfunctie syndroom. Dit kan leiden tot gedragsveranderingen bij je kat, zoals hard miauwen, doelloos rondlopen, in de war zijn, verstoord of agressief gedrag vertonen en soms zelfs onzindelijk worden.

Hoe kun je je demente kat gelukkig houden?

Als eigenaar van een oudere kat met dementie is het belangrijk om te weten hoe je je kat het beste kunt ondersteunen. Gelukkig zijn er simpele manieren om de symptomen van dementie binnen de perken te houden, hoewel de aandoening niet genezen kan worden.

Geef je kat een rustige omgeving

Een van de beste manieren om je demente kat te ondersteunen is door een rustige omgeving te creëren. Oudere katten hebben vaak behoefte aan meer rust en stilte, en dit geldt nog meer voor katten met dementie. Zorg voor een rustige plek waar je kat zich veilig voelt en waar hij zich kan terugtrekken als hij dat wil.

Help je kat bij het verzorgen

Oudere katten hebben vaak moeite om zichzelf goed te verzorgen. Dit kan gepaard gaan met gedragsveranderingen, zoals een overdreven vacht schoonlikken. Als je merkt dat je kat moeite heeft met het verzorgen van zichzelf, kun je hem helpen door hem regelmatig te borstelen en te wassen.

Biedt mentale uitdaging en aandacht

Hoewel katten met dementie vaak minder actief zijn, is het belangrijk om ze mentaal uit te blijven dagen. Dit kan door middel van kameraden en mentale uitdagingen, zoals speeltjes en spelletjes. Daarnaast is het belangrijk om je dementerende kat voldoende aandacht te geven en rustig te benaderen.

Wat blijkt uit onderzoek?

Uit onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen dementie bij katten en verstoorde kleine bloedvaatjes in de hersenen. Hoewel er nog geen genezing mogelijk is, zijn er wel voedingssupplementen die kunnen helpen bij de symptomen van dementie. Ook blijken sommige voedingssupplementen te werken bij angststoornissen bij katten.

Pas je huis aan voor je oude kat

Als je kat ouder wordt, krijgt hij of zij wellicht moeite met bepaalde dagelijkse activiteiten. Je grijze snoetje wordt strammer en kan niet meer zo makkelijk springen als voorheen. Daarom is het belangrijk om je huis aan te passen aan de veranderende behoeften van je oude kat. In dit artikel volgt een aantal mogelijke aanpassingen die je kunt doen om je oude kat een comfortabel en fijn leven te geven.

Maak het huis toegankelijker

Je oude kat heeft wellicht moeite met springen en traplopen. Maak het huis daarom toegankelijker voor hem of haar. Hier zijn een aantal tips:

  • Plaats een trapje of opstapje bij de bank of het bed, zodat je kat makkelijker op en af kan stappen.
  • Leg een plank of een stuk tapijt op de trap, zodat je kat meer grip heeft en niet uitglijdt.
  • Zet de kattenbak op een makkelijk bereikbare plek, bijvoorbeeld op de begane grond.
  • Zorg voor een aantal extra kattenbakken, zodat je oude kat niet ver hoeft te lopen als hij of zij nodig moet.

Conclusie

Kortom, het is belangrijk om je kat goed te observeren en te voelen. Als je merkt dat ze moeilijk is gaan lopen, haar gewicht verliest of anders gedraagt, is het belangrijk om haar naar de dierenarts te brengen.

Als je je kat goed kent, weet je wanneer ze oud is en wat je dan moet doen. Zo kun je haar laten leven zo lang mogelijk, gelukkig en gezond.

Schuiven naar boven