Voordelen van katteneigenaar zijn

10 wetenschappelijk bewezen voordelen van katteneigenaar zijn

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat het bekijken van kattenvideo’s je meer energie kan geven en zorgt voor positieve emoties. Het is dus het is niet verbazingwekkend dat het een aantal voordelen heeft om zelf een kat te hebben.

1. Een kat hebben is beter voor het milieu

Als je je zorgen maakt om je ecologische voetafdruk, kun je beter voor een kat gaan dan een hond. Uit een onderzoek in 2009 is gebleken dat de middelen die nodig zijn om een hond zijn hele leven te voeren dezelfde ecologische voetafdruk heeft als een Land Cruiser. Voor een groot deel komt dat omdat honden alleen vlees eten. Katten eten graag vis. Daarom hebben ze maar ongeveer de ecologische voetafdruk kan een kleine hatchback.

2. Katten helpen je met dingen omgaan

Het is ontzettend pijnlijk om een dierbare te verliezen. Maar één van de beste manieren om daarmee om te gaan is door een dier te hebben. Het is gebleken dat mensen sneller over hun verlies heen komen met een kat. Of twee katten. Daarnaast ervaren ze minder fysieke pijn. Mensen in de rouw geven aan dat ze tegen hun huisdier praten om hun gevoelens beter te begrijpen. Het soms immers makkelijk om tegen iets te praten wat niet antwoordt. Krijg je ook geen oordelen over je heen.

3. … en het vinden van een partner

Als je een single man bent en je vindt maar geen partner, ga dan voor een kat! Volgens een Britse poll, waren 82 procent van de vrouwen het eens dat mannen die van dieren houden aantrekkelijker zijn. En hoewel een hond uit gewaardeerd wordt, gaf maar liefst 90 procent van single-vrouwen aan dat mannen met katten ‘aardiger’ zijn dan andere mannen. Dus zet op je dating-profiel dat je een kat hebt! Dat kan zomaar wonderen doen.

4. Katteneigenaren zijn slim

Uit een enquête onder Britse huisdiereneigenaren door de Universiteit van Bristol in 2010 bleek dat mensen die katten hadden vaker een universitair diploma hadden dan zij die honden hadden. In 2014 bleek uit een enquête onder 600 studenten in Wisconsin en kwamen erachter dat katteneigenaren ook echt intelligenter zijn. Toch betekent het waarschijnlijk niet dat de kat zijn baasje slimmer maakt. De onderzoekers die het onderzoek uitvoerden, zeiden dat slimmere mensen vaak langere uren maakten. Hun katten hebben immers minder aandacht nodig hebben dan honden. Katten zijn dus een betere keuze voor de drukke intellectueel.

5. Je hart wordt er gezonder van

Een huisdier is hoe dan ook goed voor je hart. Maar katten hebben de bijzondere gave om je stressniveau te verlagen. Waarschijnlijk omdat ze niet zoveel aandacht nodig hebben als honden – en daarmee de angstgevoelens in je leven. Een kat aaien heeft een positief, kalmerend effect. Eén onderzoek wees uit dat over een periode van 10 jaar, katteneigenaren 30% minder kans liepen te overlijden aan een hartaanval of beroerte dan mensen zonder kat. Hoewel dit ook kan zijn omdat katteneigenaren sowieso relaxter zijn en minder stress hebben.

6. Ze vervullen je behoefte aan gezelschap

Het stereotype dat honden meer affectie tonen dan katten is niets meer dan dat: een stereotype. Het is zelfs zo dat katten net zulke goeden maatjes kunnen zijn als honden, vooral voor vrouwen. Volgens een Oostenrijks onderzoek uit 2003 is een kat in huis het equivalent van het hebben van een romantische partner. Naast dat ze vaak contact initiëren, hebben studies uitgewezen dat katten vriendelijkheid die ze hebben ontvangen, ook zullen teruggeven.

Maar katten hebben wel echt de upperhand in deze relaties. Na duizenden jaren als huisdier, hebben katten geleerd hoe ze een half spinnend/half jankend geluid moeten maken dat erg veel op het huilen van een baby lijkt. En tja, ons brein is voorgeprogrammeerd om te reageren op het leed van onze kinderen. Het is daarom bijna onmogelijk een kat te negeren als het op die manier om iets vraagt.

7. Ze vertellen je veel over jouw persoonlijkheid

Jouw huisdierkeuze zegt iets over jouw persoonlijkheid. Hoewel hondenliefhebbers vaak het middelpunt van het feestje zijn, zijn katteneigenaren stiller en meer introvert. Toch scoren ze heel hoog als het gaat om betrouwbaarheid en om hoeveel vertrouwen ze hebben in anderen. Katteneigenaren zijn ook minder manipulatief en ingetogener.

8. Je slaap beter

Verschillende onderzoeken en polls in het Verenigd Koninkrijk hebben uitgewezen dat mensen (vooral vrouwen) liever met hun katten slapen dan met hun partners. Zij geven zelfs aan dat ze beter slapen met een kat dan met eens mens. Een recenter Amerikaans onderzoek geeft aan dat ze wel eens gelijk kunnen hebben. 41% van de participanten gaven aan dat ze beter sliepen door hun huisdier. En dat terwijl maar 20% zei dat het juist storend was.

9. Een kat hebben betekent minder allergieën

Helaas is het voor jouzelf al te laat. Maar verwacht je een kindje? Dan is dit misschien het moment om een kat aan te schaffen. In 2002 publiceerde de National Institutes of Health een onderzoek waarin werd uitgewezen dat kinderen van minder dan één jaar oud die waren blootgesteld aan een kat minder allergieën ontwikkelden. En dat gaat niet alleen over dieren. Veel blootstelling aan huisdieren op jonge leeftijd helpt niet alleen beschermen tegen huisdierenallergieën. Het helpt ook tegen andere types veelvoorkomende allergieën. Denk dan aan stofmijt, ambrosia en gras.

Experts zeggen dat door iedere dag je kattenbak te verschonen en je huisdier binnen te houden, je helemaal veilig en allergievrij zou moeten zijn!

10. Katten zijn levensredders

Katten hebben de reputatie dat ze afzijdig zijn en niets om hun mensen geven. Maar ze hebben de laatste jaren ontelbare levens gered. Eén kat in het Verenigd Koninkrijk waarschuwt haar baasje als hij een epileptische aanval krijgt. Een kat in Montana maakte haar twee baasjes wakker toen een gaspijp ging lekken. Brandweermannen zeiden dat het huis makkelijk opgeblazen had kunnen worden als de kat niet had ingegrepen.

Militaire onderscheiding voor kat Simon

Eén kat heeft zelfs de hoogste onderscheiding voor militaire dieren. Simon de kat was aan boord van de HMS Amethyst die in 1949 op de Yangtze voer toen een mijn het schip raakte. Daardoor kwamen mariniers om en Simon raakte zwaargewond. Het markeerde het begin van een 101-dagen lange bezetting van het schip. Later vooral bekend als het Yangtze Incident. Simon werd opgelapt en voerde zijn diensten uit; ondanks zijn verwondingen. Hij begon ratten te vangen die de voedselvoorraad van het schip probeerde op te eten om hun honger te stillen. Daarnaast was hij morele steun voor de schippers die het overleefden. Simon stierf niet lang nadat het schip terugkwam in het Verenigd Koninkrijk. Na zijn dood kreeg hij zelfs een onderscheiding.

Schuiven naar boven