10 superleuke trucs om je kat aan te leren

10 superleuke trucs om je kat aan te leren [die ze ook nog kunnen leren!]

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Iedereen weet dat je honden leuke trucs kunt leren. Maar wist je al dat katten ook heel goed zijn in het aanleren van een truc? Katten werken graag met eten, dus door ze iets lekkers te geven als ze een trucje doen is voor allebei leuk. Je hebt alleen een hongerige kitten nodig, hun favoriete lekkernijen en een klikker. Als je niet weet wat je ze moet leren, bekijk dan de lijst hieronder!

1. Zit

Je kat leren om te zitten is één van de makkelijkste trucs en ik raad je aan hiermee te beginnen. Je hoeft alleen maar “zit” te zeggen terwijl je je kat met een stukje eten de juiste positie in lokt, dan klik en voer je. Na een paar keer herhalen zul je ze kunnen lokken zonder eten en uiteindelijk zul je niet eens meer hoeven lokken.

2. Spring

Je kat leren om te springen is afhankelijk van haar natuurlijke tendensen. Heb je een kat die heel graag springt? Dan is het waarschijnlijk het makkelijkst om hem te leren door een hoepel te springen. Eerst lok je je kat door de hoepel terwijl je hem tegen de grond houdt. Vervolgens klik je en geef je je kat een snoepje als hij erdoorheen loopt. Vervolgens til je hem steeds hoger tot je kat er zo doorheen springt! Geweldige truc!

3. Pootje

Wacht tot je kat stilzit en til dan zachtjes één pootje op terwijl je “pootje” zegt. Daarna klik je en beloon je ze. Herhaal dit totdat je het niet meer fysiek aan hoeft te geven door het pootje op te tillen en je kat zelf haar pootje op tilt. Het werkt het beste als je iedere keer hetzelfde pootje optilt. Zo wordt het consequenter voor je kat en dus ook makkelijker om te leren.

4. Komen als ze geroepen wordt

Nog een leuke truc: je kat leren hoe ze naar je toe moeten komen als ze geroepen wordt. En extra makkelijk als je kat haar naam weet en daar ook op reageert. Zorg ervoor dat je steeds hetzelfde commando gebruikt. Beloon je kat iedere keer dat ze naar je toekomt totdat de training zo’n beetje compleet is. Je hoeft alleen maar de naam van je kat te zeggen, te klikken en ze te belonen als ze bij je komen. De eerste paar keer moet je de kat waarschijnlijk naar je toe lokken.

5. Mooi zitten

Mooi zitten is wat lastiger omdat het geen natuurlijke houding is voor je kat. Toch is het makkelijk aan te leren als je kat eenmaal een beetje begrijpt hoe trainen werkt. Zorg eerst dat je kat in een zittende positie zit. De staart netjes om haar poten. Daarna lok je haar hoofd naar boven. Net zolang totdat ze haar voorste poten van de grond tilt. En dan niet vergeten te klikken en belonen!

kat zit truc

6. Apporteren

Wil je je kat leren apporteren? Voordat je met deze truc aan de slag gaat, achterhaal eerst wat het favoriete speeltje van je kat is. En zorg ervoor dat je juist díe gebruikt. Apporteren kan op verschillende manieren aangeleerd worden. De makkelijkste manier is om het speeltje weg te gooien en het voorzichtig van ze terug te pakken. Vervolgens gooi je ‘m nog eens. Uiteindelijk vinden de meeste katten het best leuk om achter het speeltje aan te gaan. Ze zullen het speeltje daarna uit zichzelf weer terugbrengen.

7. Rondje

Het leukste aan je kat leren is een rondje te draaien. En de richting te leren, zoals rechts of links. Voor deze truc hoef je je kat alleen maar in een cirkel te lokken (wij raden aan één richting tegelijk). Tegelijkertijd zeg jij je commando. Dan klikken en belonen. Truc geslaagd!

8. Liggen

Je kat leren om te gaan liggen is het gemakkelijkst vanuit een zittende positie. Terwijl je kat in een zitje zit, lok je gewoon hun hoofd naar de grond met wat eten. Tegelijkertijd geef je het commando. Het kan even duren voordat je kat zijn hele lichaam naar beneden brengt. Maar heb geduld! Ga net zolang door totdat je kat gaat liggen. Zorg wel dat ze niet gaat liggen slapen. Enne: ook bij deze truc niet vergeten te belonen!

9. Zwaai

Om ze te leren zwaaien, hoef je je kat alleen maar wat lekkers voor te houden en het een beetje bewegen voor hun neus. Tegelijkertijd zeg je “zwaai” of “zeg eens dag”. Als je kat haar voeten optilt om het lekker te pakken, klik en beloon dan.

10. Omrollen

Omrollen gaat het best als je kat al goed zelf kan gaan liggen. Vanuit daar wil je deze truc waarschijnlijk in stapjes aanleren. Start met in een liggende positie. Lok hem met een stukje eten over zijn linkerschouder tegen de klok in. Als je kat zijn hoofd draait, zal hij proberen zijn poten op te tillen. Zo kan hij het snoepje te pakken krijgen en zal hij automatisch omrollen. Klik en beloon dit. Doe dit een paar keer totdat je kat zich op zijn gemak voelt met deze truc. Daarna ga je niet alleen het op de zij liggen klikken en belonen, maar blijf je je kat lokken totdat ze helemaal omrolt om het eten te pakken en dan klik en beloon je dat.

Straf je kat nooit

Enne: als het niet lukt met het aanleren van de trucjes, ga je kat dan nooit straffen!


Schuiven naar boven