Hoe zorg je dat je kat niet meer aan meubels krabt

Train je kat om te stoppen met de bank te krabben: hier is hoe!

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Krabben is een van de favoriete bezigheden van een kat, en een van de meest gebruikte manieren om hun nagels te scherpen. Maar wat als je kat meubels krabt?

Vaak is krabben aan meubels een teken van onvoldoende alternatieven, dus extra krabpalen kunnen helpen. De meubels onaantrekkelijk maken om te krabben met plastic of een doek kan ook helpen. Daarnaast kun je katten trainen met behulp van beloning en milde straffen om gewenst gedrag aan te leren.

In dit artikel vertel ik je hoe je je kat kunt trainen om meubels niet meer te krabben.

Wat we behandelen in deze uitgebreide post:

Waarom krabt jouw kat aan de bank?

Krabben is een natuurlijk gedrag voor katten. Het is een manier om hun territorium af te bakenen en hun nagels te onderhouden. In het wild zouden katten bomen en andere oppervlakken krabben om hun nagels te slijpen en hun geur achter te laten. Thuis kan jouw bank of andere meubels de plaats innemen van een boom of ander oppervlak.

Stress en angst

Sommige katten krabben meer als ze gestrest of angstig zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er veranderingen in huis zijn, zoals een nieuwe huisgenoot, een verandering in de indeling van het huis of als de kat ineens buitenshuis gaat. Ook kan het krabben een manier zijn om zichzelf te kalmeren.

Behoefte aan aandacht

Katten krabben soms aan meubels om aandacht te krijgen van hun eigenaar. Als ze merken dat ze aandacht krijgen als ze aan de bank krabben, kan het zijn dat ze dit gedrag blijven vertonen.

Gebrek aan krabpalen

Als jouw kat geen krabpaal heeft, kan het zijn dat hij de meubels gebruikt om zijn nagels te slijpen. Het is belangrijk om meerdere krabpalen in huis te hebben, zodat jouw kat altijd een geschikte plek heeft om te krabben.

Oude of ongeschikte krabpalen

Als de krabpaal oud of ongeschikt is, kan het zijn dat jouw kat deze niet meer gebruikt en in plaats daarvan aan de meubels krabt. Zorg ervoor dat de krabpalen hoog genoeg zijn en stevig genoeg staan, zodat jouw kat er veilig gebruik van kan maken.

Hoe kun je het krabben aan meubels voorkomen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om te voorkomen dat jouw kat aan de meubels krabt:

 • Zorg voor voldoende krabpalen in huis, op verschillende plaatsen en in verschillende vormen en materialen.
 • Plaats de krabpalen op strategische plekken, zoals in de buurt van de bank of stoelen waar jouw kat graag zit.
 • Leer jouw kat om de krabpaal te gebruiken door hem erop te zetten en erbij te blijven totdat hij begint te krabben.
 • Geef jouw kat voldoende aandacht en speel regelmatig met hem, zodat hij zijn energie kwijt kan en minder snel aan meubels krabt.
 • Knip de nagels van jouw kat regelmatig om schade aan meubels te voorkomen.
 • Gebruik eventueel een plantenspuit om jouw kat te straffen als hij aan de meubels krabt, maar zorg ervoor dat jouw kat niet bang wordt.
 • Als jouw kat toch aan de meubels krabt, reageer dan niet te hard en blijf rustig. Probeer hem af te leiden met speelgoed of een andere activiteit.

Help! Mijn kat krabt aan mijn bank: wat kan ik eraan doen?

Het krabben aan meubels is een natuurlijk gedrag voor katten. Het is een manier om hun territorium af te bakenen en hun nagels te verzorgen. Sommige katten beginnen hier al vroeg mee, terwijl anderen dit pas op latere leeftijd gaan doen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het krabben aan meubels geen teken is van slechte verzorging of ongehoorzaamheid van je geliefde huisdier.

Wat is het effect van het krabben aan meubels?

Het krabben aan meubels kan erg vervelend zijn, vooral als je een dure designerbank hebt die versnipperd wordt door je kat. Het kan ook gevaarlijk zijn als je kat aan elektrische snoeren of andere gevaarlijke objecten krabt. Daarom is het belangrijk om je kat te leren om zijn nagels op een geschikte plek te scherpen.

Wat zijn de juiste krabplekken voor mijn kat?

Om te voorkomen dat je kat aan je meubels krabt, moet je ervoor zorgen dat hij voldoende krabpalen en krabplanken heeft. Katten vinden het vaak prettig om op houten oppervlakken te krabben, dus zorg ervoor dat je kat toegang heeft tot bomen of andere houten oppervlakken buiten. Als je geen geschikte krabplekken hebt, zal je kat waarschijnlijk de meubels in je huis als alternatief zien.

Hoe leer ik mijn kat om de krabpaal te gebruiken?

Om je kat te leren om de krabpaal te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de krabpaal geschikt is voor je kat. De krabpaal moet hoog genoeg zijn zodat je kat zich uit kan strekken en zijn nagels kan scherpen. Zorg er ook voor dat de krabpaal stevig genoeg is zodat hij niet omvalt als je kat erop loopt. Beloon je kat als hij de krabpaal gebruikt en probeer hem niet te straffen als hij dat niet doet.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat aan mijn meubels krabt?

Er zijn meerdere trucjes die je kunt gebruiken om te voorkomen dat je kat aan je meubels krabt. Hier zijn enkele suggesties:

 • Plaats de krabpaal naast de meubels waar je kat graag aan krabt.
 • Maak de meubels onaangenaam om aan te krabben door er dubbelzijdig plakband op te plakken.
 • Hang een zware bloempot neer zodat je kat deze kan gebruiken om zijn nagels te scherpen.
 • Geef je kat toegang tot een schuine of rechtopstaande krabplank.

 

Wat als mijn kat blijft krabben aan mijn meubels?

Als je kat blijft krabben aan je meubels, kan het zijn dat er een diepere oorzaak is. Het kan zijn dat je kat zich verveelt of gestrest is, of dat er een territoriale strijd gaande is tussen meerdere katten in het gebied. In dit geval kan het nuttig zijn om een kattenpsycholoog te raadplegen om de oorzaak van het krabben te achterhalen en een geschikte oplossing te vinden.

Hoe zorg ik voor de nagels van mijn kat?

Het is belangrijk om de nagels van je kat regelmatig te verzorgen door de buitenste hoornlaag af te pellen. Dit houdt de nagels scherp en vrij van vuil. Je kunt de nagels van je kat ook laten knippen door een dierenarts of professionele trimmer. Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt en dat je kat zich op zijn gemak voelt tijdens het proces.

Hoe beloon of straf ik mijn kat?

Het is belangrijk om je kat op een zachtaardige manier te belonen als hij de juiste krabplekken gebruikt. Geef hem bijvoorbeeld een traktatie of een aai over zijn bol. Probeer je kat niet te straffen als hij aan de meubels krabt, omdat dit alleen maar kan leiden tot meer stress en angst bij je huisdier. In plaats daarvan kun je proberen om hem af te leiden met speelgoed of andere activiteiten.

Stoppen met meubels krabben: tips voor kattenbezitters

Een van de beste manieren om te voorkomen dat je kat aan meubels krabt, is door hem alternatieven te bieden. Zorg voor voldoende krabplaatsen in huis, zoals krabpalen en krabmatten. Plaats deze op strategische plaatsen, zodat je kat ze gemakkelijk kan vinden en gebruiken. Beloon je kat wanneer hij de krabpaal gebruikt, zodat hij dit gedrag zal blijven vertonen.

Maak meubels onaantrekkelijk

Om te voorkomen dat je kat aan meubels krabt, kun je deze onaantrekkelijk maken voor je kat. Hier zijn enkele tips:

 • Zet meubels waar je kat aan krabt uit de buurt van de krabplaatsen.
 • Bedek meubels met een laken of plastic om ze minder aantrekkelijk te maken.
 • Gebruik tweezijdig tape op de onderkant van meubels, zodat je kat er niet aan kan krabben.
 • Maak meubels gladder en onaantrekkelijker door er aluminiumfolie op te plakken.

 

Straffen werkt niet

Het straffen van je kat voor het krabben aan meubels werkt meestal niet. Het kan er zelfs voor zorgen dat je kat nog meer gaat krabben uit frustratie. In plaats daarvan kun je beter positieve bekrachtiging gebruiken door je kat te belonen wanneer hij de krabpaal gebruikt.

Tijdelijke oplossingen

Als je kat eenmaal gewend is aan het krabben aan meubels, kan het even duren voordat hij dit gedrag afleert. In de tussentijd kun je tijdelijke oplossingen gebruiken om je meubels te beschermen, zoals:

 • Het vastmaken van een stuk laken of plastic aan de stoel waar je kat aan krabt.
 • Het bevestigen van een speciale krabplek aan de stoel waar je kat aan krabt.
 • Het gebruik van sticky pads of doorzichtig plakplastic op de meubels waar je kat aan krabt.
 • Het vouwen van aluminiumfolie om de meubels waar je kat aan krabt.

 

Verplaatsen van krabplaatsen

Als je merkt dat je kat nog steeds aan meubels krabt, zelfs nadat je alternatieven hebt geboden en meubels onaantrekkelijk hebt gemaakt, kan het handiger zijn om de krabplaatsen te verplaatsen. Zet de krabpaal bijvoorbeeld naast de stoel waar je kat aan krabt. Verwijder vervolgens langzaam de tijdelijke oplossingen en zorg ervoor dat je kat voldoende aantrekkelijke krabplaatsen heeft.

Je kat leren om te stoppen met meubels krabben: tips en tricks

Het is mogelijk om het krabgedrag van je kat te veranderen, maar het vergt wel inspanningen van jou als eigenaar. Het is belangrijk om te begrijpen dat katten van nature krabben en het is een normaal onderdeel van hun dagelijkse gedrag. Het is dus niet realistisch om te verwachten dat je kat helemaal stopt met krabben. In plaats daarvan is het beter om te proberen het gedrag om te leiden naar een meer geschikte plek, zoals een krabpaal.

Positieve bekrachtiging

Het is belangrijk om te begrijpen dat katten niet hetzelfde denken als mensen. Straffen werkt vaak niet bij katten en kan zelfs leiden tot meer ongewenst gedrag. In plaats daarvan is het beter om positieve bekrachtiging te gebruiken. Dit betekent dat je je kat beloont wanneer hij het gewenste gedrag vertoont. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een traktatie of door je kat te prijzen en aandacht te geven.

De juiste krabpaal kiezen

Het is belangrijk om de juiste krabpaal te kiezen voor je kat. Katten hebben verschillende voorkeuren als het gaat om de vorm, grootte en het materiaal van de krabpaal. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een krabpaal die past bij de individuele behoeften van je kat. Kies bijvoorbeeld voor een krabpaal met natuurlijke materialen, zoals sisal of hennep, omdat deze materialen beter passen bij de aard van een kat.

Begin vroeg

Het is het beste om te beginnen met het trainen van je kat om de krabpaal te gebruiken op een jonge leeftijd. Kittens zijn nog in ontwikkeling en leren sneller nieuwe gewoontes aan. Als je een oudere kat hebt, is het nog steeds mogelijk om het gedrag te veranderen, maar het kan langer duren.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Geef je kat een fijne plek

Zorg ervoor dat de krabpaal op een fijne plek staat voor je kat. Plaats de krabpaal op een plek waar je kat vaak zit en waar hij zich op zijn gemak voelt. Als je kat de krabpaal niet gebruikt, kan het zijn dat de plek niet goed gekozen is. Probeer de krabpaal dan op een andere plek te zetten.

Extra aandacht tijdens afwezigheid

Als je afwezig bent, kan het zijn dat je kat zich verveelt en gaat krabben aan meubels. Het is daarom belangrijk om je kat extra aandacht te geven voordat je weggaat. Speel bijvoorbeeld met je kat of geef hem extra eten. Daarnaast kan het helpen om speeltjes achter te laten die je kat kan gebruiken als afleiding.

Verkeerd gedrag negeren

Als je kat toch krabt aan meubels, is het belangrijk om het verkeerde gedrag te negeren. Straffen werkt vaak niet bij katten en kan zelfs leiden tot meer ongewenst gedrag. In plaats daarvan is het beter om je kat te belonen wanneer hij de krabpaal gebruikt.

Geduld en tijd

Het veranderen van het gedrag van je kat vergt geduld en tijd. Het kan even duren voordat je kat de krabpaal gaat gebruiken en het kan zijn dat je kat af en toe toch nog krabt aan meubels. Blijf geduldig en blijf de positieve bekrachtiging toepassen.

Assortiment in winkels en online

Er zijn veel verschillende soorten krabpalen verkrijgbaar in winkels en online. Het is belangrijk om te kiezen voor een krabpaal die past bij de behoeften van je kat. Kies bijvoorbeeld voor een krabpaal met verschillende vormen en materialen, zodat je kat kan kiezen wat hij het fijnst vindt.

Plantenspuit en andere manieren om je kat te straffen voor het krabben aan meubels

Als kattenbezitter wil je natuurlijk niet dat je meubels worden vernield door het krabben van je kat. Het is daarom essentieel om je dier te leren om niet aan meubelstukken te krabben. Sommige eigenaren hebben hier al jaren mee te maken en willen graag een nieuwe manier vinden om het af te leren. Maar waarom zou je je kat straffen voor het krabben aan meubels?

Het is belangrijk om te begrijpen dat katten geen kwaad in de zin hebben als ze aan meubels krabben. Het is simpelweg een natuurlijk instinct om hun klauwen te scherpen en hun territorium af te bakenen. Echter, het krabben kan wel leiden tot beschadiging van meubels en dat is natuurlijk niet prettig. Daarom is het aanleren van een alternatieve plek om te krabben veel prettiger voor zowel de kat als de eigenaar.

De werking van straffen

Er zijn verschillende manieren om je kat te straffen voor het krabben aan meubels. Een veelgebruikte methode is het gebruik van een plantenspuit. Dit werkt vrijwel altijd, zolang je er maar consistent in bent. Wanneer de kat aan het krabben is, spuit je hem of haar nat met de plantenspuit. De kat zal hierdoor schrikken en stoppen met krabben. Het is belangrijk om hierbij niet te schreeuwen of te roepen, want dat kan de kat juist gretig maken om door te gaan met krabben.

Een andere manier om je kat te straffen is door hem of haar te negeren. Dit werkt vooral goed als je afwezig bent. Als je bijvoorbeeld naar je werk gaat, kun je ervoor zorgen dat je kat niet bij de meubels kan komen waar hij of zij aan krabt. Als je dan thuiskomt en ziet dat er niet aan de meubels is gekrabd, kun je je kat belonen met extra aandacht en lekkere snacks. Op deze manier leert de kat dat het niet krabben aan meubels wordt beloond en het wel krabben wordt genegeerd.

De perfecte krabpaal voor jouw kat

Als je wilt voorkomen dat je kat aan je meubels krabt, is het belangrijk om een goede krabpaal te hebben. Katten krabben namelijk om hun nagels te onderhouden en hun territorium af te bakenen. Als je geen krabpaal hebt, zal je kat waarschijnlijk andere plekken in huis vinden om te krabben. Een goede krabpaal biedt je kat een natuurlijke plek om te krabben en voorkomt problemen met je meubels.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een krabpaal?

Voordat je een nieuwe krabpaal koopt, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen:

 • Afmetingen: zorg ervoor dat de krabpaal groot genoeg is voor je kat om op te klimmen en te krabben.
 • Hoogte: katten houden ervan om hoog te zitten, dus zorg ervoor dat de krabpaal hoog genoeg is.
 • Materiaal: katten houden van zachte materialen om aan te krabben, zoals sisal of tapijt.
 • Stevigheid: zorg ervoor dat de krabpaal stevig genoeg is om het gewicht van je kat te dragen.
 • Assortiment: sommige katten houden van meerdere krabpalen of speeltuinen, dus probeer een assortiment te bieden.
 • Plaatsing: zet de krabpaal op een plek waar je kat graag rondhangt en waar het niet in de weg staat.
 • Geur: als je een nieuwe krabpaal koopt, kan het helpen om er wat kattenkruid op te strooien om je kat aan te moedigen om te krabben.

 

Welke soorten krabpalen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten krabpalen op de markt, van vaste palen tot speeltuinen met meerdere niveaus. Hier zijn een aantal opties om uit te kiezen:

 • Vaste krabpaal: een eenvoudige paal die je tegen een muur kunt plaatsen.
 • Krabplank: een platte plank die je aan de muur kunt bevestigen.
 • Speeltuin: een krabpaal met meerdere niveaus en speelgoed om je kat bezig te houden.
 • Buitenkrabpaal: een krabpaal die geschikt is om buiten te gebruiken.

 

Hoe introduceer je een nieuwe krabpaal?

Als je een nieuwe krabpaal hebt gekocht, is het belangrijk om je kat er langzaam aan te laten wennen. Hier zijn een aantal tips:

 • Zet de krabpaal naast de plek waar je kat gewoonlijk krabt.
 • Maak de krabpaal leuk door er wat speeltjes aan te hangen.
 • Leer je kat om de krabpaal te gebruiken door er zachtjes overheen te wrijven en je kat erbij te roepen.
 • Zet je kat op de krabpaal en geef hem een beloning als hij erop blijft zitten.
 • Houd de krabpaal lang genoeg in de buurt zodat je kat eraan kan wennen.

 

Wat zijn de voordelen van een goede krabpaal?

Een goede krabpaal biedt veel voordelen voor zowel jou als je kat:

 • Je kat zal minder snel aan je meubels krabben.
 • Je kat zal zijn nagels beter onderhouden.
 • Je kat zal zich minder snel vervelen en meer bewegen.
 • Je kat zal zich veiliger voelen omdat hij zijn territorium kan afbakenen.

Onthoud dat elke kat anders is en dat het kan zijn dat je meerdere krabpalen nodig hebt om aan de behoeften van je kat te voldoen. Zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt voordat je er een koopt en maak het zo makkelijk mogelijk voor je kat om te krabben waar hij wilt.

Hoe leer je jouw kat om de krabpaal te gebruiken?

Voordat we ingaan op hoe je jouw kat kunt leren om de krabpaal te gebruiken, is het belangrijk om te begrijpen waarom katten krabben. Het is een natuurlijk gedrag voor katten om hun nagels te scherpen en hun territorium te markeren. Ook kan het krabben dienen als een manier om stress te verminderen of om te strekken na het slapen.

De krabpaal aantrekkelijk maken

Om ervoor te zorgen dat jouw kat de krabpaal gaat gebruiken, moet je hem aantrekkelijk maken. Zet de krabpaal op een plek waar de kat vaak langs loopt en waar hij zich op zijn gemak voelt. Als jouw kat graag op een bepaalde plek krabt, plaats dan de krabpaal op die plek. Zorg er ook voor dat de krabpaal leuker is dan andere meubels in huis. Dit kun je doen door speeltjes aan de krabpaal te hangen of door er wat lekkers op te leggen.

Andere tips om de kat te leren de krabpaal te gebruiken

– Zet de krabpaal naast de plek waar de kat zijn eten krijgt, zodat hij de krabpaal associeert met iets positiefs.

 • Maak de krabpaal extra aantrekkelijk door er wat kattenkruid op te strooien.
 • Als de kat ergens anders krabt, zet dan een nieuwe krabpaal op die plek.
 • Zorg ervoor dat de kat genoeg ruimte heeft om te spelen en te krabben.
 • Als de kat toch ergens anders krabt, blijf dan geduldig en zet de krabpaal op een andere plek.
 • Als de kat de krabpaal niet meteen gebruikt, geef dan niet op. Het kan even duren voordat de kat gewend is aan de nieuwe krabpaal.

De klauwtjes van je kat knippen: zo doe je dat

Katten hebben de natuurlijke behoefte om te krabben en hun klauwen te scherpen. Dit gedrag is belangrijk voor hun territorium en lichaam, maar kan ook schade aan meubels en andere dingen in huis veroorzaken. Door de klauwtjes van je kat te knippen, kun je de schade verminderen en voorkomen dat je kat aan de meubels krabt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het knippen van de klauwtjes van je kat geen onnodige pijn of stress veroorzaakt, zolang je het op de juiste manier doet.

Wat te doen als je kat bang is om zijn klauwtjes te laten knippen?

Als je kat bang is om zijn klauwtjes te laten knippen, probeer dan de volgende tips:

 • Laat je kat wennen aan het materiaal: Laat je kat wennen aan de schaar of klauwknipper door het materiaal naast hem te leggen terwijl hij ontspant.
 • Geef je kat een handje: Geef je kat een handje of traktatie terwijl je zijn klauwtjes knipt, zodat hij positieve associaties heeft met het proces.
 • Laat je kat zien hoe het moet: Laat je kat zien hoe het knippen van de klauwtjes werkt door het op een andere kat of dier te tonen.
 • Werk samen met je dierenarts: Als je kat nog steeds bang is om zijn klauwtjes te laten knippen, werk dan samen met je dierenarts om een veiligere en minder stressvolle methode te vinden.

 

Wat te doen als je kat stopt met krabben?

Als je kat stopt met krabben, betekent dit niet dat je hoeft te stoppen met het knippen van zijn klauwtjes. Het is belangrijk om regelmatig de klauwtjes van je kat te knippen om te voorkomen dat ze te lang worden en in de huid van je kat groeien. Bovendien kan het knippen van de klauwtjes van je kat helpen om de schade aan meubels en andere dingen in huis te verminderen.

Conclusie

Krabben is natuurlijk gedrag van katten en ze doen het om hun nagels te scherpen en hun territorium te markeren, maar sommige katten krabben meer dan andere. Krabben kan een gevaarlijke obsessie worden voor de kat en de eigenaar.

Als je deze tips toepast, zal je kat snel stoppen met meubels krabben en zal je weer een gelukkig kattenbaasje zijn!

Schuiven naar boven