Waarom spinnen katten?

Waarom spinnen katten? Tevreden katten en andere emoties

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Spinnen is het meest voorkomende geluid dat katten maken, en toch weten we hier minder over dan miauwen, tsjilpen, sissen en grommen.

Katten spinnen als ze tevreden zijn

Ja, katten spinnen wanneer ze tevreden zijn. Wanneer je kat opgerold in het zonnetje ligt, kun je een zacht geknor horen wanneer hij in- en uitademt. Ze is nu heel blij dat jij haar eigenaar bent! Ze houdt van jou! Raak haar aan en je zult een trilling voelen. Het is bijna alsof ze golven van kalmte uitzendt. Soms stopt het spinnen pas zodra ze slapen.

Maar dit betekent niet dat je moet aannemen dat dit geluid altijd betekent dat je kat het naar zijn zin heeft. Of dat het het enige moment is dat je het zult horen.

Spinnen bij andere emoties

Katten spinnen ook om andere emoties en behoeftes te communiceren. Wat als je je kat oppakt en hem beethoudt? Knort hij omdat hij het fijn vindt- of omdat hij nerveus is? Hoewel je nooit zult weten wat je kat zegt wanneer hij spint, wijst onderzoek van dierenexperts uit dat je meestal kunt raden wat het gespin betekent.

1. Hij heeft honger of wil iets

Sommige katten spinnen wanneer het etenstijd is. Britse onderzoekers hebben het geluid onderzocht dat huiskatten maken wanneer ze honger hebben en wanneer ze geen zin hebben in voedsel. En wat blijkt? Het geluid klinkt niet hetzelfde. Wanneer katten spinnen voor eten, combineren ze hun gewone spin met een onplezierig gehuil of gemauw, een beetje wanneer een mensenbaby huilt. Experts geloven dat we sneller geneigd zijn om te reageren op dit geluid. De onderzoekers hebben bevonden dat mensen het verschil tussen het gespin kunnen horen, zelfs wanneer ze zelf geen katten hebben. Ook als ze kattenkruid binnen handbereik hebben, kunnen ze volop gaan spinnen.

Kat met jonge kittens

2. Kitten-moederband

Pasgeboren kittens kunnen al na een paar dagen spinnen. Het is waarschijnlijk een manier om hun moeders te laten horen waar ze zijn of dat alles goed gaat. Spinnen helpt een kitten ook bij het opbouwen van een band met zijn moeder. Moederkatten gebruiken het op hun beurt als een slaapliedje. Hoe beter de band tussen moeder en nakomeling, hoe beter de start van dit nieuwe leventje. Dat verhoogt de kans weer op een hogere levensverwachting.

3. Verlichting en genezing

Ondanks dat het energie kost, spinnen veel katten wanneer ze gewond raken of pijn hebben. Dus wat maakt het de moeite waard? Het kan gewoonweg een manier zijn voor de kat om zichzelf gerust te stellen, net als wanneer een kind op zijn duim zuigt om zichzelf beter te laten voelen.

Maar sommige onderzoeken wijzen uit dat spinnen daadwerkelijk katten helpt om sneller beter te worden. De lage frequentie van het gespin zorgt voor een reeks vibraties in hun lichaam dat:

  • Botten en wonden kunnen helen
  • Kan helpen bij spieropbouw en het genezen van pezen
  • Helpt bij gemakkelijker ademen
  • Pijn en zwelling vermindert

Dit kan verklaren waarom katten vallen van grote hoogtes kunnen overleven en over het algemeen minder complicaties na operaties ervaren dan honden.


Schuiven naar boven