Voor je kat laten zorgen op vakantie

Kat maar op vakantie: 5 slimme manieren om voor je huisdier te laten zorgen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Je kunt je kat niet meenemen op vakantie, dat weet je. Maar wat doe je dan met je kat?

Je kunt hem bijvoorbeeld laten logeren bij familie of een kattenpension. Maar hoe kies je de juiste?

In dit artikel vertel ik je alles over wat je moet doen met je kat als je op vakantie gaat en waar je op moet letten.

Je kat laten logeren bij familie: de ideale oplossing?

Allereerst is het fijn om te weten dat je kat in goede handen is bij mensen die je vertrouwt. Familieleden kennen jou en je huisdier vaak al goed, waardoor je met een gerust hart op reis kunt gaan. Daarnaast is het voor je kat vaak minder stressvol om bij bekende mensen te verblijven dan in een pension of kattenhotel.

Is je kat geschikt voor een logeerpartijtje?

Niet alle katten zijn even sociaal of goed in het omgaan met verandering. Denk goed na over het karakter van je kat en of deze zich op zijn gemak zou voelen in een ander huis. Een aantal factoren om rekening mee te houden:

 • Is je kat erg angstig of afhankelijk van jou?
 • Hoe gaat je kat om met andere dieren en mensen?
 • Is je kat gewend aan het verblijven op andere plekken?

Als je kat erg gehecht is aan zijn eigen omgeving en niet goed omgaat met verandering, kan het beter zijn om voor een andere optie te kiezen, zoals een oppas aan huis.

Maak goede afspraken met de familie

Wanneer je besluit je kat bij familie te laten logeren, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Denk hierbij aan:

 • Voeding en verzorging: zorg dat de familieleden weten wat je kat gewend is qua voeding en verzorging, zodat ze hier rekening mee kunnen houden.
 • Medische zorg: informeer je familie over eventuele medicijnen die je kat nodig heeft en wat ze moeten doen in geval van een noodsituatie.
 • Huisregels: bespreek wat wel en niet is toegestaan voor je kat in het huis van de familie, zoals het gebruik van meubels of toegang tot bepaalde ruimtes.

Laat je kat wennen aan de nieuwe omgeving

Om je kat zo min mogelijk stress te bezorgen, is het verstandig om hem vooraf kennis te laten maken met de nieuwe omgeving en de mensen bij wie hij zal verblijven. Neem je kat een paar keer mee naar het huis van de familie en laat hem rustig rondsnuffelen en wennen aan de geuren en geluiden. Zo verklein je de kans dat je kat zich verloren voelt wanneer je hem daar achterlaat tijdens je vakantie.

Buiten- of binnenkat?

Als je kat gewend is om buiten te komen, bespreek dan met de familie of dit ook mogelijk is tijdens het logeerpartijtje. Houd er rekening mee dat je kat de omgeving nog niet kent en mogelijk de weg kwijt kan raken. Het kan daarom verstandig zijn om je kat tijdens het verblijf bij familie binnen te houden.

Door rekening te houden met het karakter van je kat en goede afspraken te maken met de familie, kan het laten logeren van je kat bij familie een fijne oplossing zijn tijdens je vakantie. Zo weet je zeker dat je huisdier in goede handen is en kun je met een gerust hart op reis!

Ontdek de wereld van kattenpensions en kattenhotels

Een kattenpension of kattenhotel is een professioneel verblijf waar je je kat kunt laten logeren tijdens je vakantie. Deze verblijven zijn speciaal ingericht voor de verzorging en het welzijn van katten. Ze bieden vaak verschillende soorten leefruimtes aan, van individuele hokjes tot groepshuisvestiging, zodat er voor elke kat een fijne en veilige plek is.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kattenpension of kattenhotel?

Bij het kiezen van een kattenpension of kattenhotel is het belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken:

 • Locatie: Kies een pension of hotel dat dicht bij huis is, zodat je je kat niet te lang hoeft te vervoeren.
 • Faciliteiten: Ga na of het pension of hotel voldoende ruimte en voorzieningen biedt voor jouw kat. Denk hierbij aan een eigen hokje, uitloop naar buiten en speelmogelijkheden.
 • Beoordelingen: Lees recensies van andere katteneigenaren om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van het pension of hotel.
 • Bezoek: Breng, indien mogelijk, een bezoek aan het pension of hotel om zelf te zien hoe de omstandigheden zijn en om kennis te maken met het personeel.

Regel een logeermaatje voor je kat

Een logeermaatje voor je kat kan een ideale oplossing zijn als je op vakantie gaat. Katten zijn territoriale dieren en vinden het vaak fijn om in hun eigen omgeving te blijven. Een logeermaatje kan in dit geval zorgen voor gezelschap, voeding en verzorging, zonder dat je kat zijn vertrouwde territorium hoeft te verlaten. Dit kan vooral voor buitenkatten van grote waarde zijn.

Hoe vind je het perfecte logeermaatje?

Het vinden van een geschikt logeermaatje kan soms best moeilijk zijn. Je wilt natuurlijk iemand die goed met katten om kan gaan en voldoende kennis heeft van hun verzorgingsrituelen. In de meeste gevallen is het beter om te kiezen voor familie, vrienden of een gezinslid, omdat je kat deze personen al kent en zich mogelijk sneller op zijn gemak voelt. Vermijd het kiezen van een wildvreemde, omdat dit voor extra stress kan zorgen bij je kat.

Wat moet je regelen met het logeermaatje?

Wanneer je een logeermaatje hebt gevonden, zijn er een aantal zaken die je moet bespreken en regelen:

 • Zorg dat het logeermaatje op de hoogte is van het voedings- en nachtritme van je kat. Katten hechten veel waarde aan hun ritme en het is fijn als dit zoveel mogelijk hetzelfde blijft.
 • Bespreek eventuele medicatie of speciale verzorging die je kat nodig heeft.
 • Laat het logeermaatje weten hoe vaak je kat naar buiten gaat en op welke momenten. Buitenkatten hebben vaak vaste tijden waarop ze hun territorium willen bakenen.
 • Geef het logeermaatje voldoende informatie over hoe om te gaan met eventueel asociaal gedrag van je kat. Sommige katten kunnen moeilijk zijn in de omgang met nieuwe mensen.

Extra tips voor een geslaagd logeermaatje

 • Laat je kat en het logeermaatje vooraf al kennismaken, zodat je kat weet wie er in huis komt als jij er niet bent.
 • Zorg dat je logeermaatje op de hoogte is van eventuele noodsituaties en weet wat te doen als er iets misgaat.
 • Maak duidelijke afspraken over de communicatie tijdens je vakantie. Wil je bijvoorbeeld regelmatig updates ontvangen over hoe het gaat met je kat?
 • Zorg voor voldoende voeding, kattenbakvulling en andere benodigdheden voor de tijd dat je weg bent.

Door een logeermaatje in te schakelen, kun je met een gerust hart op vakantie gaan en weet je dat je kat in goede handen is. Zo geniet jij van je vakantie en kan je kat in zijn vertrouwde omgeving blijven.

De ideale oppas voor jouw kat regelen

Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk dat jouw kat goed verzorgd wordt. Een oppas kan ervoor zorgen dat je kat in zijn eigen vertrouwde omgeving kan blijven, wat stress voorkomt. Bovendien krijgt je kat voldoende aandacht en zorg, zoals het verschonen van de kattenbak, het geven van eten en eventuele medicatie.

Wat zoekt jouw kat in een oppas?

Elke kat is anders, dus let goed op wat jouw kat nodig heeft. Sommige katten zijn erg op zichzelf, terwijl anderen juist veel aandacht en gezelschap nodig hebben. Vraag jezelf af hoeveel tijd de oppas per dag aanwezig moet zijn en of je kat eventueel medicijnen of speciale zorg nodig heeft, zoals bij huidaandoeningen. Zorg er ook voor dat de oppas weet hoe hij met eventuele angst of stress bij jouw kat om moet gaan.

Hoe vind je de juiste oppas?

Er zijn verschillende manieren om een geschikte oppas voor jouw kat te vinden. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Vrienden, familie of buren vragen
 • Online platforms zoals Pawshake of Facebook-groepen gebruiken
 • Advertenties in lokale kranten of dierenwinkels bekijken

Bij het kiezen van een oppas is het belangrijk dat je iemand vindt die betrouwbaar is, ervaring heeft met katten en lief is voor jouw poes. Vraag eventueel om referenties en plan een kennismakingsgesprek om te zien of er een klik is tussen de oppas en jouw kat.

Wat zijn de kosten van een oppas?

De kosten van een oppas kunnen variëren, afhankelijk van de hoeveelheid zorg die jouw kat nodig heeft en hoe vaak de oppas langskomt. Bespreek van tevoren duidelijk wat de oppas moet doen en wat de vergoeding hiervoor is. Houd er rekening mee dat professionele oppassers vaak meer kosten, maar wel meer ervaring en kennis hebben.

Maak duidelijke afspraken

Zorg dat je vooraf duidelijke afspraken maakt met de oppas over:

 • Hoe vaak en hoe lang de oppas langskomt
 • Wat de oppas precies moet doen (eten geven, kattenbak verschonen, medicijnen toedienen, etc.)
 • Hoe jullie contact houden tijdens jouw vakantie (bijvoorbeeld via WhatsApp of e-mail)

Laat je kat genieten van jouw afwezigheid

Om ervoor te zorgen dat jouw kat zich niet verveelt tijdens jouw vakantie, kun je wat leuke speeltjes en lekkere snacks achterlaten. Zorg ook dat de oppas weet waar de dierenarts is en wat te doen in geval van nood. Zo kan jouw kat lekker genieten van zijn tijd zonder jou, terwijl jij met een gerust hart op vakantie bent!

Professionele kattenoppas inschakelen: ontdek de mogelijkheden

Een professionele kattenoppas komt dagelijks bij je thuis om voor je kat te zorgen. Hierbij kan je denken aan:

 • Het verschonen van de kattenbak
 • Het geven van vers water en voer
 • Het toedienen van eventuele medicijnen
 • Spelen en knuffelen met je kat
 • Het schoonhouden van de omgeving van je kat

Maak een plan met de kattenoppas

Voordat je op vakantie gaat, is het belangrijk om samen met de kattenoppas een plan te maken. Bespreek hierbij jullie wensen en verwachtingen, zodat je zeker weet dat je kat in goede handen is. Denk hierbij aan:

 • Hoe vaak de oppas langskomt per dag
 • Wat de oppas precies doet tijdens het bezoek
 • Eventuele medische zorg die je kat nodig heeft
 • Hoe de oppas contact met je houdt tijdens je vakantie (bijvoorbeeld door foto’s te sturen)

Veiligheid en vertrouwen

Het is belangrijk dat je je kat met een gerust hart achterlaat bij de kattenoppas. Zorg er daarom voor dat je elkaar vooraf goed leert kennen. Plan bijvoorbeeld een kennismakingsgesprek en laat de oppas een keer langskomen om te zien hoe hij of zij met je kat omgaat. Vraag eventueel ook naar referenties of lees beoordelingen van andere katteneigenaren om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Met een professionele kattenoppas kan je met een gerust hart op vakantie gaan, wetende dat je kat in goede handen is. Je kat blijft in zijn eigen, vertrouwde omgeving en krijgt alle zorg en aandacht die hij nodig heeft. Zo geniet jij van je vakantie en komt je kat de dagen zonder problemen door.

Housesitters inschakelen voor je kat tijdens je vakantie

Een housesitter is iemand die op je huis en huisdieren past terwijl jij op vakantie bent. Hierdoor blijft je kat in zijn eigen vertrouwde omgeving en krijgt hij de zorg en aandacht die hij nodig heeft. Er zijn verschillende websites waar je een geschikte housesitter kunt vinden. Vaak zijn deze personen dierenliefhebbers die graag op huizen en huisdieren passen in ruil voor gratis verblijf. Dit kan een win-win situatie zijn voor zowel de eigenaar als de housesitter.

Voordelen van een housesitter voor je kat

 • Je kat blijft in zijn eigen omgeving, wat voor minder stress zorgt
 • De housesitter zorgt voor eten, aandacht en eventuele medicatie
 • Je huis wordt bewoond, wat kan zorgen voor een veiliger gevoel
 • Je kunt updates ontvangen over je kat tijdens je reis

Hoe vind je een geschikte housesitter?

Er zijn diverse websites waar je een housesitter kunt vinden. Enkele voorbeelden zijn:

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 
 • TrustedHousesitters
 • Nomador
 • HouseCarers

Op deze websites kun je een profiel aanmaken als eigenaar en aangeven waarvoor je een housesitter zoekt. Housesitters kunnen hierop reageren en je kunt met hen in contact komen om te kijken of er een match is.

Tips voor een succesvolle housesit

 • Maak duidelijke afspraken over de verzorging van je kat en eventuele andere huisdieren
 • Zorg voor een goede overdracht van sleutels, alarmcodes en andere belangrijke informatie
 • Geef instructies over het gebruik van apparaten in huis en eventuele bijzonderheden
 • Blijf in contact met de housesitter tijdens je vakantie voor updates en eventuele vragen

Door een housesitter in te schakelen, kun je met een gerust hart op vakantie gaan en weet je dat je kat in goede handen is. Het is belangrijk om vooraf goed te communiceren en duidelijke afspraken te maken, zodat zowel jij als de housesitter weten wat er verwacht wordt.

Ontdek Pawshake voor een zorgeloze vakantie met een kattenoppas

Een Pawshake kattenoppas biedt verschillende voordelen:

 • Je kat blijft in zijn vertrouwde omgeving, wat stress vermindert.
 • De oppas komt elke dag langs voor een huisbezoek, dat gemiddeld 30 minuten duurt.
 • Tijdens het huisbezoek zorgt de oppas voor vers voer en water, verschoont de kattenkorrels en geeft je kat de nodige aandacht en gezelligheid.
 • Je kunt extra diensten aanvragen, zoals het toedienen van medicatie of het verzorgen van planten.
 • Pawshake controleert alle aanmeldingen en accepteert alleen serieuze en toegewijde oppassers.
 • Het platform biedt een tevredenheidsgarantie en een verzekering, zodat je verzekerd bent van goede zorg voor je kat.

Wat gebeurt er als de oppas onvoldoende presteert?

Pawshake neemt de tevredenheid van zowel de kattenbezitters als de oppassers serieus. Mocht je niet tevreden zijn met de zorg die je kat ontvangt, dan kun je contact opnemen met Pawshake. Zij zullen samen met jou naar een oplossing zoeken. Daarnaast is je boeking inclusief een verzekering, waardoor je verzekerd bent van goede zorg voor je kat.

Met Pawshake weet je zeker dat je kat in goede handen is terwijl jij geniet van je welverdiende vakantie. Zo kun je zorgeloos op pad en hoef je je geen zorgen te maken over je geliefde huisdier.

Kan je kat twee weken alleen thuis blijven?

Katten staan bekend om hun onafhankelijke reputatie, wat betekent dat ze makkelijker alleen kunnen zijn dan honden. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften en het gedrag van jouw kat. Sommige katten zijn aanhankelijker en hebben meer aandacht nodig, terwijl anderen zich prima zelf kunnen vermaken.

Leeftijd en gehechtheid

De leeftijd van je kat speelt een grote rol in hoe lang ze alleen kunnen zijn. Kittens en oudere katten hebben meer zorg en aandacht nodig dan volwassen katten. Daarnaast zijn sommige katten van nature meer gehecht aan hun baasje en kunnen ze zich ongewoon gedragen bij langdurige afwezigheid.

Voeding en kattenbak

Een belangrijk aspect om te overwegen is de voeding en verzorging van de kattenbak. Zorg ervoor dat je kat voldoende voer en water heeft voor de periode dat je weg bent. Je kunt automatische voer- en waterbakken gebruiken om ervoor te zorgen dat je kat dagelijks vers voer en water krijgt. Houd er echter rekening mee dat de kattenbak regelmatig schoongemaakt moet worden. Een onhygiënische kattenbak kan leiden tot gedragsproblemen en ziektes.

Omgeving en vertrouwdheid

Katten hechten veel waarde aan stabiliteit en een vertrouwde omgeving. Wanneer je kat voor langere tijd alleen thuis is, zorg dan voor voldoende vermaak en comfort. Laat wat speeltjes achter en zorg voor een warm en vertrouwd plekje om te slapen. Probeer daarnaast eventuele veranderingen in huis, zoals een verhuizing of de komst van een nieuw huisdier, te vermijden vlak voor je vertrek.

Check-ins en sociale interactie

Hoewel katten onafhankelijker zijn dan honden, hebben ze nog steeds behoefte aan sociale interactie. Vraag een vriend, buur of familielid om af en toe langs te komen om je kat gezelschap te houden, te voeren en de kattenbak te verschonen. Dit geeft je kat het gevoel dat er iemand in de buurt is en vermindert de kans op stress en gedragsproblemen.

In conclusie, hoewel katten in sommige gevallen twee weken alleen thuis kunnen blijven, is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften en het gedrag van jouw kat. Zorg voor voldoende voer, water en een schone kattenbak, en regel indien mogelijk iemand die af en toe langskomt om je kat gezelschap te houden en te verzorgen.

Conclusie

Laten we eerlijk zijn, je kat is een hoop werk. Het is fijn als je familie hebt die je kat kan logeren, maar het is ook belangrijk duidelijke afspraken te maken.

Ik hoop dat je nu weet wat je moet doen als je op vakantie gaat met je kat.

Schuiven naar boven