Heeft mijn kat echt altijd honger

Heeft mijn kat echt altijd honger?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Een miauwende kat in de keuken is niet per se een hongerige kat. Een kat die écht honger heeft, kan op een bepaalde manier blijven miauwen. Of hij kan steeds in de buurt van zijn voederbak verblijven. Of juist bij de kast waar zijn voer wordt bewaard. En áls je hem dat te eten geeft, zal hij zijn bakje zo snel mogelijk leeg smikkelen.

Honger naar aandacht?

Als er andere problemen zijn, is het ook mogelijk dat je kat meer geïnteresseerd is in aandacht. Bijvoorbeeld de aandacht die hij ook krijgt als je hem te eten geeft. Hij zal een snoepje wellicht niet afslaan, maar hij zal dat snoepje niet als een hongerig paard opvreten. Integendeel, grote kans dat hij er eerst even mee speelt.

7 redenen waardoor je kat honger krijgt

Het kan ook zijn dat er problemen spelen met de gezondheid van je kat. Dan lijkt het alsof hij honger heeft, maar eigenlijk speelt er iets anders. Zelfs als jouw kat op de juiste manier voert, kan hij tekenen van honger en overmatig eten vertonen. Als de de achtergrond hiervan kent, kun je ervoor zorgen dat je kast van dat rotgevel afkomt. Er zijn tenminste 7 redenen waarom een ​​kat aanhoudende honger kan hebben, zelfs als ze regelmatig eet.

1. Veroudering

De voedingsbehoefte van een kat verandert gedurende zijn hele leven. Naarmate hij ouder wordt, vanaf dat zij zo’n 12 á 13 jaar oud is, wordt zijn spijsvertering minder efficiënt. Zo kan hij niet mer voldoende voeding uit eiwitten en vetten opnemen. Hierdoor lijkt hij misschien overdreven hongerig. Hij probeert het tekort dan aan te vullen door meer te eten. Eten met extra toegevoegde koolhydraten kan dit probleem doorgaans vrij eenvoudig oplossen.

2. Diabetes

Katten met overgewicht of katten met bloedsuikerstoornissen kunnen diabetes en insulineresistentie ontwikkelen die van invloed zijn op hoe ze voedsel in energie omzetten. Een kat met diabetes kan nog steeds een goede eetlust hebben. Maar hij kan ook ineens veel afvallenof uitzonderlijk veel slapen.

3. Hyperthyreoïdie

Als de schildklier van een kat overactief is, zal die hormonale onbalans het metabolisme van het dier verhogen en een gevoel van honger geven. Zelfs na het eten van geschikte maaltijden. De kat zal waarschijnlijk ook afvallen. Ook als je hem goed voedt. Tevens kan hij andere symptomen vertonen, zoals overmatige dorst, braken of diarree.


Kat roept om eten

4. Pancreasziekte

De alvleesklier reguleert enzymen in het lichaam van een kat, inclusief enzymen die essentieel zijn voor de spijsvertering. Als de alvleesklier niet goed functioneert, kan de honger van een kat enorm toenemen. Andere symptomen van pancreasziekte zijn onder meer een slechte conditie van de vacht, braken en vette ontlasting of diarree.

5. Darmproblemen

Een verscheidenheid aan darmproblemen, van prikkelbare darmsyndroom tot verschillende soorten kanker tot een ernstig geval van wormen, kan de honger van een kat opwekken. Hij kan dan niet genoeg voeding uit zijn normale dieet halen. Andere symptomen kunnen een opgeblazen gevoel, een slechte conditie van de vacht, vergrote lymfeklieren of wormen in de ontlasting zijn, afhankelijk van het aanwezige darmprobleem.

6. Emotioneel leed

Net als mensen eten katten misschien alleen voor troost of geruststelling. Een kat die zich verveelt, eenzaam, angstig, depressief of op een andere manier emotioneel lijdt en niet gelukkig is, kan meer eten en buitengewoon hongerig lijken. Andere gedragsproblemen, zoals overmatig sproeien, bedplassen agressie of destructief gedrag, kunnen ook tekenen zijn van emotionele onrust.

7. Slechte voeding

Een kat die in het algemeen voeding van slechte kwaliteit krijgt of niet genoeg, zal tekenen van honger vertonen. De voedingsbehoeften van een kat veranderen met zijn algehele gezondheid, activiteitsniveau, leeftijd en omstandigheden zoals zwangerschap en borstvoeding, en de maaltijden van het dier moeten worden aangepast om ervoor te zorgen dat het voldoende voeding krijgt om zijn eetlust te beteugelen.

Honger of geen honger: kijk goed naar wat er nodig is

Wat de oorzaak van zijn overmatige honger ook is, zorg dat je op tijd naar de dierenarts gaat. Check van tevoren even wat jouw verzekering wel of niet dekt.

Wat je sowieso moet doen voor je kat

Om te voorkomen dat je kat constant honger heeft, moet je hem een ​​gezond en voedzaam eten geven. Dt is logisch. Kijk op de verpakking of het voedsel ook bedoeld si voor jouw type kat en van die leeftijd. Daarnaast moet hij voldoende bewegen en liefde krijgen. Laat ‘m spinnen!

Tja, in veel opzichten zijn katten net mensen.

Schuiven naar boven