Tweede kat adopteren

Is een tweede kat adopteren wel de juiste keuze voor jouw eigen kat?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

De wereld van jouw kat is best klein. Is hij eenzaam denk je? Overweeg je daarom een vriendje te adopteren? Voordat je een besluit neemt, raden we je aan dit artikel goed door te lezen. We geven aan waar je allemaal op moet letten. Dan heb je de meeste kans dat iedereen blij is: je beide katten én jijzelf.

Stimulatie nodig om gelukkig te zijn

Net als mensen hebben katten stimulatie nodig om gelukkig te zijn. Dit is meer dan traktaties en TV. We kunnen ze speelgoed bieden, kattenbomen, beweging, verrijking en liefde. Maar er is een grens aan wat we kunnen doen om geest en lichaam van onze katten scherp te houden. Je vraagt je misschien af of het adopteren van een tweede kat het antwoord is om je kat nu écht gelukkig te maken.

Adopteren: waar houd je rekening mee?

Er zijn dan een paar dingen om rekening mee te houden als je een nieuwe kat adopteert. Kun je je de verantwoordelijkheid van nog een kat veroorloven? Een tweede kat betekent immers meer geld dat moet worden uitgegeven aan eten, kattenbakvulling en bezoekjes aan de dierenarts. Hij zal ook aandacht vragen, net als de kat die je al hebt. Heb je genoeg tijd voor twee katten? En ook niet onbelangrijk: is je kat klaar om zijn ruimte met een tweede kat te delen?

Twee jaloerse katten?

Je poezebeest kan jou natuurlijk niet vertellen of hij ook graag een nieuwe vriendje wil adopteren. Maar als je op zijn gedrag let, kun je misschien wel een inschatting maken. Sommige katten willen misschien hartstikke graag wat extra pluizig gezelschap. Andere juist niet. Die houden het misschien liever bij hun mensen (en hond) en willen hun huis niet delen!

Wat zou jouw kat het liefste willen, denk je?

Je kat vraagt misschien om meer aandacht en liefde dan jij tijd voor hebt, maar ga er niet vanuit dat een andere kat die behoeftes perse zal vervullen. Jouw kat wil misschien wel alleen jóuw tijd en aandacht. Hij wil misschien niet dat je er nog één adopteert. Hij kan het gevoel krijgen dat een andere kat aandacht die voor hem bedoeld is, afpakt. Of nog erger, misschien heb je straks wel twee jaloerse, veeleisende katten! Je wil toch geen vechtpartijen!

Adoptiekat

Hoe gaat je kat om met andere katten?

De beste manier om te bepalen hoe je kat zal reageren op een nieuwe kat in huis is om te kijken hoe je kat reageert op katten buitenshuis. De volgende keer dat je kat op zijn favoriete vensterbank zit, let dan eens op hoe hij zich gedraagt als hij andere katten door het raam ziet.

Dit is een goede manier om te zien wat hij eigenlijk van zijn soortgenoten vindt. Zonder dat er een risico is dat er een vechtpartij ontstaat.

Angstig buiten is angstig binnen

Een angstig katje die geen anderen buiten zijn huis wil, wil waarschijnlijk ook geen andere katten in zijn huis. Jij wil misschien wel nog een kat, maar vergeet niet dat je kat onderdeel is van je familie. En dit familielid is de hele dag thuis. Hij heeft het recht zich daar veilig en op zijn gemak te voelen. Als hij graag de enige kat wil zijn, zijn er vast andere manieren om het huis spannender te maken! Ga bijvoorbeeld trucjes leren.

Hoe adopteer ik de beste tweede kat?

Als jouw kat het juist leuk vindt als er soortgenoten buiten langslopen en hij kalm blijft als hij andere katten ziet, is een nieuw vriendje misschien wel een goede keuze voor jouw familie! Zorg er dan voor dat je er één adopteert wiens persoonlijkheid niet botst met die van je huidige kat. Je adopteert een vriendje voor jouw vriendje, dus zoek er eentje uit wiens gezelschap jouw kat waarschijnlijk fijn gaat vinden.

De kleine pluizige baby’s met grote ogen zijn heel schattig. Maar als jouw kat bijvoorbeeld graag slaapt en luiert, zal hij weinig zin hebben om constant met een energieke jonge kitten te spelen.

Adopteren uit het dierenasiel?

Katten te over in het dierenasiel. Het personeel kan je wellicht wel helpen bij het maken van een goede keuze. Bij sommige asielen mag je zelfs tijdelijk pleegouder spelen. Zo kom je erachter of de twee katten het goed met elkaar kunnen vinden. Ga hem dan nooit straffen! Ga gewoon weer terug naar het asiel en gata het adopteren niet door.

De juiste tweede kat is er eentje die graag dezelfde activiteiten onderneemt als jouw kat. Als je een goede keuze maakt en ze de tijd geeft elkaar te leren kennen, kunnen jouw twee katten zomaar heel close worden met elkaar. Dan hebben ze allebei een nieuw speelkameraadje, kroelmaatje en vriend voor het leven! Bekijk deze video over hoe je twee katten veilig aan elkaar kunt voorstellen (met Cole en Marmalade!).

In een ideale wereld zouden we gewoon met onze katten kunnen praten en vragen of ze een nieuw vriendje willen. Maar hoewel katten onze taal niet spreken, laten ze het ons misschien toch weten.


Schuiven naar boven