Waarom een kat kopjes geeft

Waarom een kat kopjes geeft: 5 unieke weetjes

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Katten maken er een gewoonte van om te pas en te onpas jouw aandacht op te eisen. Bijvoorbeeld door midden op je krant te gaan zitten. Of door voor de TV te gaan zitten. Misschien wel de bekendste vorm van aandacht trekken is kopjes geven. Maar waarom geeft jouw kat kopjes? En: geven sommige kattenrassen meer kopjes dan andere?

Wanneer spreken we van een ‘kopje geven’?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel eenvoudig: zodra zij met haar hoofd tegen je aan tikt en wrijft, krijg je een kopje. Waar ze dat bij je doet, maakt niet zoveel uit. Bijvoorbeeld tegen je handen, of welk ander lichaamsdeel ook maar in de buurt is. Katten geven ook kopjes aan niet-mensen, zoals muren, stoelen en andersoortige meubels.

Welke betekenis heeft het kopjes geven?

Katten hebben geurklieren over hun hele lichaam en ze gebruiken deze om sporen achter te laten op objecten, ook op jou. Kopjes worden meestal gebruikt voor hechting en andere sociale doeleinden. Je zou het geve van een kopje het beste kunnen zien als een daad van vertrouwen richting jou. Zij wil zich aan jou hechten en geven jou liefde. Hoe mooi is dat!?

“Aandacht! Ik wil aandacht!”

Kopjes geven is zeker een manier van aandachttrekkerij. Zoals ze ook hun achterste in je gezicht kunnen duwen. Zeker wanneer zij haar hoofd tegen je aandrukt en het vervolgens naar beneden duwt of opzij draait. “Aai me!”, roept ze dan eigenlijk uit. Of: “speel met me!” Als het echt gaat om aandacht vragen, begint ze vaak ook te spinnen.


Katten geven elkaar kopjes

Territoriumdrift?

Er wordt ook wel gezegd dat het geven van kopjes een uiting van territoriumdrift is. Zoals dat ook wel gezegd wordt van het bedplassen door katten. Toch is de werkelijkheid iets ingewikkelder.

De communicatie van katten via geuren is uitermate complex. We weten er nog steeds niet alles van. Het staat wel vast dat katten hun geur gebruiken om hun territorium te markeren. En het is ook zo dat ze door het geven van kopjes hun geur verspreiden. Maar of ze daarmee hun territorium afbakenen door kopjes te geven, staat allerminst vast. Dus zeg maar: als het regent wordt je nat. Maar als je nat bent, betekent dat niet per se dat het regent.

Kopjes geven aan zowel andere katten als mensen?

Zeker: katten geven niet alleen hun baasje kopjes. Sterker nog, je zult kattenvrienden vaak met hun hoofd over elkaar zien wrijven. Het creëert niet alleen de ‘kolonie-geur’; het helpt ook bij de onderlinge sociale binding. Het is een mate van diep vertrouwen voor een andere kat om haar hoofd zo dicht bij een van haar katachtige metgezellen te houden. Dus als je je kat een andere kat ziet kopstoten, weet dan dat dit betekent dat ze maatjes zijn.


Kat geeft kopjes aan hond

Waarom geven sommige katten wel kopjes en andere niet?

Elke kat is anders, dus maak je geen zorgen als je kat jou of haar mede-katachtigen geen kopjes geeft. Onder katten bestaat veel variatie in de hoeveelheid en intensiteit waarmee kopjes worden uitgedeeld. Er zijn immers zijn minstens negen andere manieren waarop jouw kat aangeeft dat ze van je houdt.

Verwar kopjes geven niet met kopstoten uitdelen

Wanneer een kat haar hoofd meedogenloos tegen een muur of een meubelstuk drukt, spreken we niet meer over kopjes geven. Dan is er iets anders aan de hand. Zeker als je kat ook de kluts kwijt lijkt te zijn of heftige geluiden maakt. In dat geval zou er sprake kunnen zijn van een neurologische aandoening en moet je als de donder naar de dierenarts. Met name het drukken op het hoofd wordt meestal veroorzaakt door problemen met het centrale zenuwstelsel. Oftewel: er wordt op het hoofd gedrukt als er iets misgaat met de hersenen.

Schuiven naar boven