Hoeveel kattenrassen zijn er

Hoeveel kattenrassen zijn er? Lees over hoeveel en wie bepaalt

Je kat is uniek in zijn soort, maar haar eigenschappen komen van heel specifieke strengen kitty-DNA. Haar getufte oren, haar gouden ogen of haar luide miauw kan zelfs afkomstig zijn van een rasechte voorouder.

Maar hoeveel kattenrassen zijn er eigenlijk? Hoewel het eenvoudigweg vragen aan je dierenarts antwoorden oplevert over je eigen kat, is er nog veel meer te weten over kattenrassen in het algemeen.

Hoeveel kattenrassen zijn er nou precies? Het hangt ervan af waar je je informatie vandaan haalt, maar The International Cat Association zegt 73.

Qua uiterlijk zijn er heel veel verschillen en ook qua karakter, over het algemeen zie je ze in drie categoriën:

  • kortharige katten
  • half langharige katten
  • langharige katten

Verder zie je nog veel meer variaties zoals hebben ze een lange staart of een bob-tail (een kort stompje), hebben ze een plat gezicht of een langer gezicht dan breed én natuurlijk: willen ze continu aandacht en knuffelen óf zijn ze vooral opzichzelf.

De geschiedenis van kattenrassen

Volgens National Geographic begonnen katten voor het eerst rond achtduizend jaar geleden rond menselijke nederzettingen te hangen en de knaagdieren op te eten die onze graanvoorraden bedreigden. Pas in de negentiende eeuw begonnen kattenliefhebbers katten bewust te fokken voor een specifiek uiterlijk of gedrag.

Een beperkt aantal katten, zoals de Egyptische Mau, lijken nog steeds op hun wilde voorouders uit de woestijnen van het Midden-Oosten (of in het geval van de Maine Coon, het besneeuwde Noord-Amerika). De rest is het resultaat van menselijk knutselen met een van de meest diervriendelijke metgezellen van de natuur.

In tegenstelling tot honden zijn katten heel weinig genetisch veranderd van de wilde katten die voor het eerst rond onze oude boerderijen hingen. Omdat katten nooit zijn gefokt voor specifieke jacht- of hoedertaken zoals honden, zijn hun variaties subtieler dan bijvoorbeeld het verschil tussen een Rottweiler en een beagle.

Hoeveel rassen zijn er?

Om erachter te komen hoeveel kattenrassen er in de wereld zijn, is afhankelijk van waar je jouw informatie zoekt. Internationale kattenregisters en andere organisaties vermelden allemaal verschillende kwalificaties voor de rassen die ze accepteren, en het totale aantal varieert onderling – hoewel er veel minder erkende kattenrassen zijn dan er hondenrassen zijn.

Terwijl Encyclopedia Britannica slechts vijftien kattenrassen vermeldt, herkent The International Cat Association, ‘s werelds grootste genetische register van rasechte katten, drieenzeventig verschillende soorten. Veel andere goed erkende registers en verenigingen vallen meestal tussen die twee cijfers.

Bijvoorbeeld, The Cat Fanciers ‘Association (CFA), de grootste Amerikaanse instantie voor kattenregistratie, herkent vanaf 2018 vierenveertig verschillende rassen. Fédération Internationale Féline, met aangesloten organisaties in veertig landen, erkent achtenveertig rassen onderverdeeld in vier categorieën.

Er zijn een paar redenen waarom verschillende verenigingen kattenrassen anders kwalificeren. De eenvoudigste reden is de algemene classificatie.

Sommige registers houden geen rekening met niet-raszuivere katten die niet de namen en rassen van hun ouders hebben die een bepaald aantal generaties herleiden.

Bovendien bevatten sommige associaties meerdere soorten katten in één classificatie, terwijl anderen ze in hun eigen categorieën scheiden.

Hoeveel kattenrassen zijn er? Er is geen enkel bepaald aantal – alleen nog maar een bewijs dat katten graag hun eigen regels volgen.

Worden nieuwe kattenrassen nog geaccepteerd?

Over het algemeen blijven de rassenlijsten die door registers worden geaccepteerd vaak hetzelfde. Nieuwe rassen worden echter af en toe ontwikkeld en streven dan naar offciële erkenning.

De CFA introduceerde twee nieuwe rassen op hun geaccepteerde lijst voor het seizoen 2018: de Lykoi en de Khao Manee.

Kattenrassen worden ook vaak ontwikkeld op basis van een paar katten die een bepaalde genetische eigenschap hebben. Als die eigenschap slecht wordt begrepen of verband houdt met een genetische aanleg voor een bepaalde ziekte, kan fokken controversieel worden.

De CFA en andere organisaties hanteren strikte regels voor fokkers om ervoor te zorgen dat rasechte katten gezond zijn en niet vatbaar zijn voor erfelijke aandoeningen.

Conclusie

Of ze nu blauwe ogen, vijf tenen of een prachtige reeks strepen heeft, de beste soort kat is degene die met je mee naar huis wil!

Er zijn duizenden katten in schuilplaatsen die misschien niet rasecht zijn, maar wachten op jou om ze voor altijd een thuis te geven.

Als je meer wilt weten over het ras van je eigen kat of overweegt om een ​​nieuw katje te adopteren, neem dan de tijd om meer te weten te komen over haar unieke eigenschappen voordat je kiest voor een specifiek ras.

Bekijk ook alle kenmerken en foto’s van kattenrassen in ons overzicht.

Je dierenarts kan je de beste informatie geven over jouw huisdier en wat zij nodig heeft om gelukkig en goed te zijn. Vergeet ook niet om katten van verschillende rassen te bekijken.

Lees meer: wat heb je allemaal nodig voor je kitten?

Schuiven naar boven

Ontvang deze handige kitten must-haves checklist bij onze nieuwsbrief

We zouden het geweldig vinden wanneer je je in zou schrijven voor onze nieuwsbrief vol nieuwtjes over katten. De eerste email is deze handige checklist over alles wat je nodig hebt voordat je je kitten krijgt. Wat vind je ervan?
JA, HANDIG!
Wij slaan je email adres op, alleen voor het verzenden van de nieuwsbrief conform onze privacy policy
close-link