Hoeveel kattenrassen zijn er

Hoeveel kattenrassen zijn er? Zeker 73 – Lees er alles over

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Jouw kat is uniek in zijn of haar doen en laten, geen twee katten zijn hetzelfde. Maar kattenrassen hebben onderling wel veel eigenschappen gemeen die de ene kat meer of minder bezit. Dit komt door hun heel specifieke strengen katten DNA.

Bijvoorbeeld getufte oortjes, blauwe kattenogen of een luide miauw, zijn allemaal eigenschappen die afkomstig zijn van een rasechte voorouder.

Maar hoeveel kattenrassen zijn er eigenlijk? Er is zoveel meer te weten over kattenrassen in het algemeen en ik neem je graag mee in hoeveel er zijn en wie bepaalt of iets een ras is of niet.

Hoeveel kattenrassen er exact zijn, dat hangt af van waar je je informatie vandaan haalt, maar The International Cat Association, die algemeen wordt beschouwd als de autoriteit, geeft aan dat er 73 verschillende kattenrassen zijn.

Qua uiterlijk zijn er heel veel verschillen en ook qua karakter, over het algemeen zie je ze in drie categoriën:

  • kortharige katten
  • half langharige katten
  • langharige katten

Verder zie je nog veel meer variaties zoals hebben ze een lange staart of een bob-tail (een kort stompje), hebben ze een plat gezicht of een langer gezicht dan breed én natuurlijk: willen ze continu aandacht en knuffelen (hier meer schootkatten) óf zijn ze vooral opzichzelf.

Ik wil graag een beetje de geschiedenis van de kattenrassen met je induiken, maar hier alvast een voorproefje van een aantal bijzondere kattenrassen in deze kattenbeurs:

De geschiedenis van kattenrassen

Volgens de National Geographic begonnen katten voor het eerst zo’n 8.000 jaar geleden rondom dorpjes en steden te gaan leven.  Hier hadden ze namelijk alle mogelijkheid om op knaagdieren te jagen en ze op te eten. De knaagdieren die de graanvoorraden van de mens bedreigden.

We leefden dus al een tijdlang samen naast elkaar met een wat wildere kat, maar pas in de 19e eeuw begon de mens bewust met het fokken voor specifieke uiterlijke kenmerken of gedrag.

Een beperkt aantal kattenrassen, zoals bijvoorbeeld de Egyptische Mau, lijkt nog steeds best veel op hun wilde katten-voorouders. Zo kwamen katten uit de woestijnen van het Midden-Oosten of, in het geval van de Maine Coon, het besneeuwde en koude Noord-Amerika.

De rest van de kattenrassen zijn vooral het resultaat van de mens zijn keuze om bepaalde kenmerken van hun kattenvrienden door te fokken, of juist te verwijderen uit het ras.

In tegenstelling tot honden zijn katten heel weinig genetisch veranderd van de wilde kat. Het is is de basis nog steeds diezelfde kat die zo lang geleden al rond onze nederzettingen jaagden.

En katten zijn nooit echt gefokt om mee te doen met de mens op een heel specifieke taak, zoals de jacht of hoedertaken zoals mensen dat met honden hebben gedaan. Hierdoor zijn de verschillen in persoonlijkheidstrekjes en uiterlijke kenmerken veel subtieler dan bijvoorbeeld het verschil tussen een Australische herder en een Tekkel.

Hoeveel kattenrassen zijn er?

Ik heb het hierboven al even kort behandeld, maar om te weten te komen hoeveel kattenrassen er in de wereld zijn moet je eigenlijk eerst kiezen waar je je informatie vandaan haalt.

Internationale kattenregisters en andere organisaties gebruiken namelijk elk hun eigen kwalificaties om te bepalen of iets zijn eigen ras is of niet, en het totale aantal rassen dat ze onderscheiden verschilt dan ook van instelling tot instelling.

Er zijn in ieder geval veel minder erkende kattenrassen dan hondenrassen.

Terwijl de Encyclopedia Britannica slechts 15 kattenrassen onderscheidt, voel ik me het prettigste bij de informatie van The International Cat Association, het grootste genetische register van raskatten ter wereld.

Mijn antwoord is dan ook dat er 73 verschillende soorten katten zijn en dan volg ik de International Association. Veel andere erkende registers en kattenverenigingen zitten meestal ergens tussen die twee cijfers van 15 en 73.

  • The Cat Fanciers ‘Association (CFA) is het grootste Amerikaanse instituut voor kattenregistratie. Zij onderscheiden 44 verschillende rassen.
  • Fédération Internationale Féline is een overkoepelende organisatie met aangesloten instanties in meer dan 40 landen. Zij onderscheiden 48 unieke kattenrassen die ze onderverdelen in 4 categorieën.

Er zijn een paar redenen waarom verschillende organisaties het aantal kattenrassen anders kwantificeren. De meest eenvoudige reden hiervoor is het verschil in hoe ze rassen algemeen classificeren:

  • Sommige registers classificeren niet-raszuivere katten gefokt uit een combinatie van twee kattenrassen niet als een op zichzelf staand ras wanneer deze niet minimaal een aantal generaties terug zijn te herleiden.
  • Sommige registers stoppen meerdere kattensoorten in één groep, terwijl andere organisaties ze elk in hun eigen categorieën plaatsen.

Dus hoeveel kattenrassen zijn er, wat is het definitieve antwoord? Er is geen enkel 100% vastgesteld getal, laten we het nog maar een bewijs noemen van het feit dat katten zelf ook graag hun eigen regels volgen.

Worden nieuwe kattenrassen nog geaccepteerd?

Over het algemeen blijven de huidige kattenrassen die door organisaties worden erkend hetzelfde. Er worden echter nog steeds af en toe nieuwe rassen gefokt, en de makers streven dan natuurlijk ook naar offciële erkenning.

De Cat Fanciers ‘Association heeft bijvoorbeeld onlangs nog 2 nieuwe rassen aan hun register toegevoegd:

  • de Lykoi
  • en de Khao Manee.

Het lastige met fokken is dat kattenrassen ook vaak ontwikkeld worden om met een paar katten met bepaalde genetische eigenschappen een uniek ras te creeëren die precies voldoet aan bepaalde uiterlijke kenmerken of gewenst gedrag.

Als die eigenschap niet goed wordt begrepen of misschien zelfs wel verband houdt met een genetische aanleg voor bepaalde ziektes kan het zijn dat er onbedoeld door het fokken ook slechte genetische kenmerken worden geïntroduceerd.

Daarom zijn organisaties als de CFA, maar ook andere verenigingen en stichtingen, ook extra terughoudend en hanteren ze strikte regels voor fokkers. Juist om ervoor te zorgen dat raskatten gezond blijven en niet vatbaar zijn voor erfelijke aandoeningen.

We kennen allemaal wel de ziektes en moeilijkheden bij sommige hondenrassen en dit moet ten allen tijde voorkomen worden bij het fokken van katten.

Conclusie

Of je maatje nu blauwe ogen of groene heeft, gevlekt is of een prachtig patroon aan strepen heeft, uiteindelijk is de beste kat de vriend die met je mee naar huis wil.

Er zijn letterlijk ook duizenden katten die leven op de straat en hoewel die misschien niet rasecht zijn, wachten ze op jou om ze voor altijd een thuis te geven. Mijn advies is dan ook om te kijken naar een vriend die bij je past.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Als je meer wilt weten over het ras van je eigen kat of overweegt om een ​​nieuwe kitten in je gezin te nemen, neem dan de tijd om meer te weten te komen over de unieke eigenschappen voordat je kiest voor een specifiek ras.

Bekijk ook alle kenmerken en foto’s van kattenrassen in ons overzicht.

Vergeet ook niet om katten van verschillende rassen te bekijken voordat je een keuze maakt en je zeker weet dat je ze de rust, of juist de activiteiten kunt bieden waar dat ras behoefte aan heeft.

Lees meer: wat heb je allemaal nodig voor je kitten?

Schuiven naar boven