Zo zorg je ervoor dat je kat nooit uitdroogt

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Hoeveel water moet een kat drinken?

Katten zijn ontstaan ​​als woestijndieren die het grootste deel van hun watervoorziening haalden uit hun prooi. Meestal kleine knaagdieren. Veel katten eten tegenwoordig vooral droge brokjes. Dat betekent dat ze ook moeten drinken. Maar hoeveel ze precies, staat niet vast. Als het maar genoeg is. Want zoals alle levende wezens is water ook essentieel voor katten. Zij kunnen last krijgen van uitdroging en nierproblemen als ze niet genoeg water drinken. En dat wil je voorkomen. Want ook jij wilt dat jouw kat gelukkig is en blijft.

Uitdroging voorkomen: het belang van hydratatie

Uitdroging van katten kan door veel verschillende factoren worden veroorzaakt. Soms is er gewoon niet genoeg water beschikbaar. Maar een kat kan ook te weinig drinken omdat zij ziek is. Hoe dan ook: uitdroging moet je te alle tijden zien te voorkomen. Een kat die thuis vastzit zonder water, kan heel gemakkelijk uitdrogen. Ze kunnen nog zoveel knabbelen op de planten die je in de huiskamer hebt staan, maar dat is nooit genoeg. Houdt het waterverbruik van je kat dan ook altijd goed in de gaten. Is het te laag? Neem dan direct maatregelen en zorg dat er voldoende water beschikbaar is.


Poes die aan het drinken is in een vijver

Symptomen van uitdroging

Denk je dat je kat lijdt aan uitdroging? Let dan of ze één of meer van deze symptomen vertoont:

  • constipatie
  • lethargie
  • droge bek
  • ingevallen ogen
  • verhoogde hartslag
  • slechte huidelasticiteit

Tip: om de elasticiteit van de huid te controleren, pak je wat huid aan de basis van de nek vast en laat deze weer los. Als de huid niet onmiddellijk terugveert, is er waarschijnlijk sprake van uitdroging. Lijdt je kat aan diabetes of nierfalen? Dan loopt zij een verhoogde kans op uitdroging.

Katten hebben géén hekel aan water

Er wordt algemeen aangenomen dat katten een hekel hebben aan water, maar een van de mythes over katten die niet waar zijn. Ze houden er niet van om ondergedompeld te worden in water. De meeste katten zijn gefascineerd door stromend water. Dat drinken ze drinken dan ook liever dan dat ze uit een kom drinken. Verder spelen veel katten graag met water en spatten het met hun poten. Sommige biologen denken dat ze de voorkeur geven aan stromend water omdat dit het meest lijkt op het water dat hun voorouders dronken uit stromende beekjes.

Watertemperatuur

Katten hebben zeer gevoelige voetzolen die ze gebruiken om de temperatuur van stromend water te testen. Geef je kat indien mogelijk meerdere keren per dag vers water. Zorg er ook voor om dat je het water in de buurt van de voederbak zet. Daar houden ze van.


Kat kijkt in een bak water

6 tips om uitdroging te voorkomen

Heb je het vermoeden dat jouw kat onvoldoende drinkt en misschien al is uitgedroogd? Probeer dan één of meerdere van onderstaande tips om haar aan het drinken te krijgen.

1. Watertype

Veel mensen denken dat water water is. Niets is minder waar! Zoals met zoveel aken, heeft iedere kat ook zo zijn eigen watervoorkeuren. Probeer verschillende kommen met verschillende soorten water. Kijk vervolgens waarvan ze het meeste water drinkt. Zorg er wel voor dat de kommen er identiek uitzien. Want anders weet je niet of het door de kom of door het water komt dat ze weer genoeg drinkt.

2. Kommen

Ook het type kom kan een enorm verschil maken. Roestvrij staal of keramiek zijn doorgaans het populairst. Plastic veel minder, vooral omdat het meer geur afstoot én opneemt. Als mens ruiken we het misschien niet, maar de neus van een kat is veel gevoeliger. Een vies luchtje kan de neiging tot drinken dan ook flink verminderen. Met uitdroging tot gevolg.

3. Plaatsing

Katten hebben ook een voorkeur voor waar ze hun water willen plaatsen. Probeer meerdere kommen door het hele huis te plaatsen en kijk welke tekenen van gebruik vertonen. Zoals al eerder gezegd: vergeet er niet ook eentje bij de voederbak te zetten. Dat vinden ze doorgaans heel prettig.

4. Meerdere katten

Als je meerdere katten in huis hebt, heb je meerdere voerbakken nodig. Maar meerdere waterbakken! Het ruiken van een andere kat rond hun drinkbak kan de dorst flink doen afnemen. En dan ligt uitdroging al snel op de loer. Niemand drinkt immers graag uit het glas van een ander. Toch? Tip: plaats voor elk een kom. Als je een huis hebt met twee of meer verdiepingen, overweeg dan om op elke verdieping een kom te zetten. Dan denken ze er vaker aan om te drinken.

Zorg verder dat de drinkkom aan de volgeden eisen voldoet:

  • Breed genoeg om met hun hele kop (inclusief snorharen) in te passen;
  • Schoon (katten zijn schone beesten!);
  • Rustige plek (dus niet bij de gangdeur).

5. Gebruik tijdelijk een additief

Totdat de beste manier hebt gevonden om je kat te laten drinken, kan het nodig zijn om het een voedseladditief te gebruiken. Zo voorkom je uitdroging. Water kan worden toegevoegd aan droog of nat voedsel. Maar je kunt ook een kom met water op smaak brengen met bijvoorbeeld kippenbouillon of tonijn. Dat vinden ze zó lekker, dat ze niet stoppen voordat alles naar binnen is gewerkt.

6. Drinkfontein met stromend water

De voordelen van een kattenfontein zijn talrijk. Ze slaan niet alleen een enorme hoeveelheid water op, maar dit water wordt ook continu door een filter en luchtreiniger gecirculeerd en belucht om zijn frisse, bubbelende textuur en geluid te behouden. Katten zijn er werkelijk dol op! Zorg wel voor een systeem dat het water ook reinigt. Anders schiet je kat er nog niets mee op. Met een goedwerkende fontein los je de uitdroging zeer waarschijnlijk snel op.

Tenslotte: teveel drinken kan ook

Katten kunnen ook gezondheidsproblemen krijgen als ze te veel water drinken, en kunnen een aandoening krijgen die polydipsie wordt genoemd. Over het algemeen drinken katten meestal ongeveer een kopje water per dag. Dit zal meer zijn als ze allen droge brokjes eten om hun honger te stillen. Als je kat ineens veel meer gaat drinken, dan is er iets mis. Ga dan naar de dierenarts!


Kat drinkt water uit buis niet

Schuiven naar boven