Gezondheid van jouw kat: de niesziekte

Als je een kat aan jouw gezin toevoegt, ga je er vanuit dat de kat zijn leven lang het naar zijn zin heeft bij jou. Het is dan ook belangrijk dat je kat gezond is en gezond blijft. Door je kat jaarlijks in te enten en te laten controleren bij de dierenarts, draag je al bij aan zijn gezondheid. Maar het kan gebeuren dat je kat opeens iets mankeert. Het is dan handig om te weten wat het is en wat je eraan kan doen. In dit blog besteden we dan ook aandacht aan de niesziekte. Een veelvoorkomend virus onder katten.

De niesziekte

Zoals gezegd is de niesziekte een aandoening. Het is besmettelijk voor de neus en keel van de kat. Het virus wordt overgedragen tijdens direct contact van katten onderling. Bijvoorbeeld wanneer ze even aan elkaar snuffelen, of een ruimte waar katten met elkaar slapen. Je kan je kat inenten tegen dit virus, en wij raden je dat ook aan om te doen. Maar ook onder ingeënte katten komt de niesziekte voor. In de zomer is er vaak een piek te zien van besmetting onder katten die in een dierenpension zijn geweest. Doordat hier ook niet- ingeënte katten worden gebracht, is het besmettingsgevaar hoger.

Lees ook: 126 Zweedse kattennamen om uit te kiezen

Herkennen van de niesziekte

De naam verraadt het eigenlijk al. Wanneer jouw kat de niesziekte heeft, is hij vaker dan normaal aan het niezen. Dan kan variëren van af en toe niezen, tot aan constant niezen. Ook kan hij benauwd zijn aan de luchtwegen en last hebben van een kuchje. Andere symptomen die katten laten zien, zijn:

Alles wat je moet hebben voor je je kitten meeneemt

Dé kitten must-haves checklist

We zouden het geweldig vinden wanneer je je in zou schrijven voor onze nieuwsbrief vol nieuwtjes over katten. De eerste email is deze handige checklist over alles wat je nodig hebt voordat je je kitten krijgt. Wat vind je ervan?

  • Koort
  • Kwijlen
  • Blaasjes op de tong
  • Pus uit de ogen of neus
  • Weinig eetlust of willen drinken

Vooral bij jonge en niet gevaccineerde katten is de niesziekte een heftig virus, waar ze erg ziek van worden. En begin je te laat aan de behandeling hiervan, dan kan het een chronische ziekte worden waar de kat dus de rest van zijn leven last van zal hebben.

Behandeling

Heb je het vermoeden dat je kat de niesziekte heeft, neem dan direct contact op met de dierenarts. Hij kan makkelijk de diagnose stellen en antibiotica voorschrijven. Hiermee wordt de koorts onderdrukt, en de pus uit ogen en neus tegengegaan. Wanneer je kat weinig eet en drinkt zal hij ook een infuus krijgen om uitdroging tegen te gaan. Het is dus een goed te behandelen virus, mits je er top tijd bij bent. Met een kattenverzekering krijg je deze kosten vergoedt. Lees hier verder over de voordelen van een kattenverzekering!

Lees verder: 17 van de leukste kattenspeeltjes om je kat of poes te entertainen

Schuiven naar boven

Ontvang deze handige kitten must-haves checklist bij onze nieuwsbrief

We zouden het geweldig vinden wanneer je je in zou schrijven voor onze nieuwsbrief vol nieuwtjes over katten. De eerste email is deze handige checklist over alles wat je nodig hebt voordat je je kitten krijgt. Wat vind je ervan?
Email mij de checklist
Wij slaan je email adres op, alleen voor het verzenden van de nieuwsbrief conform onze privacy policy
close-link

Handige Checklist 
kitten benodigdheden

bij onze nieuwsbrief
Schrijf me in
close-link