7 leukste kattenrassen met blauwe ogen & hun karakter

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Er is gewoon iets speciaals aan een kat met blauwe ogen. De sprankelende twinkeling in een mooi paar blauwe ogen die je aanstaren hebben iets ontwapenends en het is begrijpelijk dat zoveel mensen het een mooie kleur vinden en er naar op zoek zijn.

Toch is het een vrij ongewone kleur voor kattenogen.

De blauwe kleur in de ogen van katten wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan pigment. Het is ook zo dat álle kittens, ongeacht het ras, worden geboren met blauwe ogen.

Dat is omdat kittens pas oogpigment krijgen vanaf ongeveer zes weken oud, wanneer de productie van melanine begint.

Kattenrassen met blauwe ogen zijn in twee soorten onder te verdelen:

  • die met een recessief albinisme-gen: dit betekent dat ze altíjd helderblauwe ogen hebben.
  • kattenrassen met juist een extra gen dat ook de kleur van de vacht onderdrukt: dit betekent dat deze katten naast blauwe ogen ook een vacht zonder kleurpigment (wit) hebben.

Kattenrassen met blauwe ogen

Hier is een lijst met kattenrassen met blauwe ogen voor alle bewonderaars van blauwe ogen.

Balinees

Balinees

Dit kattenras heeft hele heldere blauwe ogen en is een langharige variëteit van de Siamees en ze worden er ook vaak voor aangezien.

Met zijn zijdeachtige en vloeiende vacht en prachtige, diepblauwe ogen is het zeker een mooie verschijning. Het lange en elegante lichaam van de Balinees geeft het een sierlijke uitstraling en is daarom ook vernoemd naar de exotische dansers die je tegenkomt op het eiland Bali.

Dit kattenras is ​​bekend om zijn aanhankelijke karakter en ze zijn vrijwel zonder uitzondering heel erg liefdevol en vriendelijk richting hun gezin. Ze willen ook graag knuffelen met iedereen die hen veel liefde en aandacht geeft dus een leuke aanvulling aan je gezin.

Birmaan

Birmaan

De blauwe ogen van de heilige Birmaan staren je liefdevol aan. Hun glanzende blauwe ogen geeft dit schattige kattenras een hele zoete uitstraling waardoor je ze gewoon graag op wilt pakken om te knuffelen.

Over het algemeen zal een Birmaantje:

  • zachtaardig,
  • aanhankelijk
  • en speels zijn

Hierdoor zijn ze het perfecte huisdier en ik heb er zelf drie.

Lees ook: dit zijn de meest geschikte kattenrassen voor een schootkat

Bekend ook als “heilige Birmaan” omdat er zelfs een legende over dit kattenras de ronde doet:

De legende zegt dat ze hun luxueuze vacht en prachtige blauwe ogen hebben gekregen als beloning van een godin, vanwege hun toewijding en loyaliteit aan een priester.

Himalayan

Himalayan

Bekend geworden als een succesvol Siamese Perzische kruising werd dit kattenras voor het eerst gefokt in de late jaren ’30. Het plan was om een ​​Pers te maken met de zachte, piekige vacht van een Siamees.

De ogen van de Himalaya zijn altijd sprankelend blauw en hun houding en lichaamsbouw lijkt qua op die van een Pers. Ze hebben wel heel andere vachtpatronen gekregen door de mix.

Het is in werkelijkheid een middelgrote kat, maar ze lijken door hun zware botten en donzige vacht  groter en forser dan ze zijn. Laat je niet misleiden, want het meeste is pluizigheid 🙂

Ragdoll

Ragdoll

Ragdolls staan echt bekend om hun glinsterende blauw saffieren ogen en ze worden ook nog eens gezien als een van de meest aanhankelijke kattenrassen.

Dé ideale schootkat bij uitstek en ze zijn gewoon het meest gelukkig als ze lekker bij je kunnen kroelen, je door het huis kunnen achtervolgen of je kunnen storen terwijl je wat wilt schoonmaken of de was wilt ophangen, maar dan op een leuke manier natuurlijk.

De Ragdoll heeft zijn naam te danken aan het feit dat ze helemaal slap lijken te worden wanneer je ze oppakt en als een soort lappenpop in je armen gaan hangen. Daarnaast vinden ze het ook echt leuk om rondgedragen te worden, in tegenstelling tot de meeste andere katten.

Dit kattenras is extreem gemakkelijk in de omgang en het is zeldzaam dat je er eentje zult adopteren met een onvriendelijk of humeurig karakter, waardoor ze een van de meest populaire rassen voor een gezin met kinderen zijn.

Siamees

Siamees

De Siamees is enorm populair dankzij hun verbluffende uiterlijk, en een groot onderdeel daarvan zijn ook die prachtige blauwe kattenogen.

Ze zijn geweldige vrienden omdat ze het echt leuk vinden om tijd met je door te brengen. Let wel op, want ze vinden het niet zo leuk om echt alleen gelaten te worden dus ze zijn niet voor gezinnen waarin alle baasjes werken of naar school gaan.

Ze staan ook bekend als een van de oudste kattenrassen ter wereld en werden ooit gezien als heilige katten die boeddhistische tempels konden bewaken. Ze werden daarnaast ook als koninklijk gezien, zelfs zo dat wanneer iemand er eentje uit het koninklijk hof zou stelen, dit met de dood werd bestraft.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Snowshoe

Snowshoe

De Snowshoe krijgt zijn naam vanwege de schattige witte pootjes en is ook een kattenras met blauwe ogen.  Heel erg schattig voorkomen met hun grote blauwe ogen en een gemaskeerd gezichtje. Dit ras is veelal beige met wit of soms bruin van kleur.

Het ras is ontstaan ​​in de jaren ’60 door een Siamees te kruisen met verschillende Amerikaanse kortharige kattenrassen en het is daarmee een relatief nieuwe soort in vergelijking met andere kattenrassen.

Over het algemeen zijn deze katten erg praterig, hoewel niet zo veel als de Siamezen. Het zijn zeker liefdevolle en speelse huiskatten waar je veel plezier van kunt hebben.

Tonkinees

Tonkinees

De Tonkinees is een resultaat van het fokken met Siamese en Birmese kattenrassen. Ze laten ook alle beste kwaliteiten van beide blauwogige rassen zien en hebben hun blauwe kijkers niet verloren.

Het zijn meestal vermakelijke, aanhankelijke en ongelooflijk intelligente katten, en veel baasjes zeggen dat Tonkinezen zelfs graag op de schouders van mensen springen vanwege hun liefde voor hoogtes. Leuk alternatief voor een papagaai dus!

Het zijn normaal gesproken wel binnen katten en het beste kun je ze ook echt wel binnen houden, of misschien in de tuin met een lijn zodat ze niet weg kunnen. Niet omdat ze misschien niet terugkomen maar hun liefdevolle en zachte karakter zorgt er ook voor dat ze vaak een defensief instinct missen.

Bekijk ook alle leuke kattennamen voor ideetjes hoe je nieuwe kitten te noemen.

x
video van 7 leukste kattenrassen met blauwe ogen & hun karakter
Schuiven naar boven