Witte kat met fel blauwe ogen kijkt in de camera. Kattenrassen met blauwe ogen.

7 leukste kattenrassen met blauwe ogen & hun karakter

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand welke kat heeft de mooiste ogen van het land?

Er is gewoon iets speciaals aan een kat met blauwe ogen. De sprankelende twinkeling in een mooi paar blauwe ogen die je aanstaren hebben iets ontwapenends en het is begrijpelijk dat zoveel mensen het een mooie kleur vinden en er naar op zoek zijn.

De unieke uitstraling van een kat met blauwe ogen zorgt ervoor dat veel toekomstige baasjes overwegen een kat uit te kiezen vanwege hun oogkleur. Het is echter wel een goed idee om je in te lezen over het kattenras zelf, omdat je natuurlijk meer in huis haalt dan een paar mooie kijkers.

Wij hebben alle kattenrassen met blauwe ogen voor je opgezocht en ook een uitgebreide beschrijving gegeven bij elk soort.

Katten met blauwe ogen zijn bijzonder, uniek en geweldige huisdieren. Net als met elke andere kat verschillen de karakters en eigenschappen per ras. Wij hebben dus niet alleen alle kattenrassen met blauwe ogen voor je op een rijtje gezet maar ook een beschrijving gegeven hoe elk ras is, zodat jij als toekomstig kattenbaasje de perfecte kat uitkiest mét glazende blauwe ogen. 

Hoe zit dat eigenlijk, die blauwe ogen?

Ondanks dat je wellicht vaak kiekjes voorbij hebt zien komen van katten met helder blauwe ogen is het toch een vrij ongewone kleur voor kattenogen. De blauwe kleur in de ogen van katten wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan pigment.

Het klopt dat álle kittens, ongeacht het ras, worden geboren met blauwe ogen. Dat is omdat kittens pas oogpigment krijgen vanaf ongeveer zes weken oud, wanneer de productie van melanine begint.

Kattenrassen met blauwe ogen zijn in twee soorten onder te verdelen:

  • die met een recessief albinisme-gen: dit betekent dat ze altíjd helderblauwe ogen hebben.
  • kattenrassen met juist een extra gen dat ook de kleur van de vacht onderdrukt: dit betekent dat deze katten naast blauwe ogen ook een vacht zonder kleurpigment (wit) hebben.

Kattenrassen met blauwe ogen

Hier is een lijst met kattenrassen met blauwe ogen voor alle bewonderaars.

Balinees

Balinees

Dit kattenras heeft hele heldere blauwe ogen en is een langharige variëteit van de Siamees, waar ze dan ook vaak voor worden aangezien.

Met zijn zijdeachtige en vloeiende vacht en prachtige, diepblauwe ogen is het zeker een mooie verschijning. Het lange en elegante lichaam van de Balinees geeft het een sierlijke uitstraling en is daarom ook vernoemd naar de exotische dansers die je tegenkomt op het eiland Bali.

Dit kattenras staat ​​bekend om zijn aanhankelijke karakter en ze zijn vrijwel zonder uitzondering heel erg liefdevol en vriendelijk tegen hun baasjes. Ze willen ook graag knuffelen met iedereen die hen veel liefde en aandacht geeft en zijn dus een gezellige toevoeging voor jouw gezin.

Birmaan

Birmaan

De blauwe ogen van de heilige Birmaan staren je liefdevol aan. Hun glanzende blauwe ogen geeft dit schattige kattenras een hele zoete uitstraling waardoor je ze gewoon graag op wilt pakken om te knuffelen.

Over het algemeen zal een Birmaantje:

  • zachtaardig,
  • aanhankelijk
  • en speels zijn

Hierdoor zijn ze het perfecte huisdier en ik heb er zelf drie.

Lees ook: dit zijn de meest geschikte kattenrassen als schootkat

Het kan in sommige gevallen dat jouw Birmaan zich vooral hecht aan een baasje in het huishouden en dit kan zo nu en dan weleens tot jaloezie vertalen als ze vinden dat ze niet genoeg aandacht van je krijgen.

Ze worden ookwel “Heilige Birmaan” genoemd omdat er zelfs een legende over dit kattenras de ronde doet:

De legende zegt dat ze hun luxueuze vacht en prachtige blauwe ogen hebben gekregen als beloning van een godin, vanwege hun toewijding en loyaliteit aan een priester en hebben bijna een verheven status gekregen.

Goed om rekening mee te houden is dat Birmanen de neiging hebben tot overgewicht. Het voordeel is wel dat ze heel graag spelen en zo is het dus niet moeilijk om ze in beweging te houden.

Himalayan

Himalayan

Dit kattenras voor het eerst gefokt in de late jaren ’30 en is nekend geworden als een succesvol Siamese Perzische kruising. Het plan was om een ​​Pers te maken met de zachte, piekige vacht van een Siamees.

De ogen van de Himalaya zijn altijd sprankelend blauw en hun houding en lichaamsbouw lijkt op die van een Pers. Ze hebben wel heel andere vachtpatronen gekregen door de mix.

Het is in werkelijkheid een middelgrote kat, maar ze lijken door hun zware botten en donzige vacht  groter en forser dan ze zijn. Laat je niet misleiden, want het meeste is pluizigheid 🙂

Ragdoll

Ragdoll

Ragdolls staan echt bekend om hun glinsterende blauw saffieren ogen en ze worden ook nog eens gezien als een van de meest aanhankelijke kattenrassen.

Dé ideale schootkat bij uitstek en ze zijn gewoon het meest gelukkig als ze lekker bij je kunnen kroelen, je door het huis kunnen achtervolgen of je kunnen storen terwijl je wat wilt schoonmaken of de was wilt ophangen, maar dan op een leuke manier natuurlijk.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

De Ragdoll heeft zijn naam te danken aan het feit dat ze helemaal slap lijken te worden wanneer je ze oppakt en als een soort lappenpop in je armen gaan hangen. Daarnaast vinden ze het ook echt leuk om rondgedragen te worden, in tegenstelling tot de meeste andere katten.

Dit kattenras is extreem gemakkelijk in de omgang en het is zeldzaam dat je er eentje zult adopteren met een onvriendelijk of humeurig karakter, waardoor ze een van de meest populaire rassen voor een gezin met kinderen zijn.

Ze hebben die bekende ‘colourpoint vacht’; een donker snoetje, oortjes, staart en pootjes terwijl de rest van hun lichaam een lichte kleur heeft.

Er zijn ook nog ‘bicolour’ en ‘mitted’ ragdolls. Mitted staat voor ‘wantjes’, omdat deze katten witte sokjes hebben. Bicolour betekend dat ze een wit snoetje hebben. Een ding hebben ze allemaal gemeen en dat zijn die helder blauwe ogen.

Siamees

Siamees

De Siamees is enorm populair dankzij hun verbluffende uiterlijk en een groot onderdeel daarvan zijn ook die prachtige blauwe kattenogen.

Ze zijn geweldige vrienden omdat ze het echt leuk vinden om tijd met je door te brengen. Let wel op, want ze vinden het niet zo leuk om echt alleen gelaten te worden dus ze zijn niet voor gezinnen waarin alle baasjes werken of naar school gaan.

Siamezen ‘kletsen’ trouwens ook graag met hun baasjes en zijn dus ontzettend vocaal. Het zijn trouwens ook onwijs intelligente katten en je zou ze zomaar is wat truukjes kunnen leren.

Naast kletsen willen ze ook graag samen met jou spelen en voor hen is dit echt een dagelijkse must. Dat is eigenlijk ook wel goed, want Siamezen hebben aanleg tot overgewicht. Zo kun je aandacht combineren met een work-out: een win-win.

Ze staan ook bekend als een van de oudste kattenrassen ter wereld en werden ooit gezien als heilige katten die boeddhistische tempels konden bewaken. Ze werden daarnaast ook als koninklijk gezien, zelfs zo dat wanneer iemand er eentje uit het koninklijk hof zou stelen, dit met de dood werd bestraft.

Snowshoe

Snowshoe

De Snowshoe is ook een kattenras met blauwe ogen en krijgt zijn naam vanwege zijn schattige witte pootjes. Ze hebben een heel erg lief voorkomen met hun grote blauwe ogen en hun gemaskeerde gezichtje. Dit ras is veelal beige met wit of soms bruin van kleur.

Het ras is ontstaan ​​in de jaren ’60 door een Siamees te kruisen met verschillende Amerikaanse kortharige kattenrassen en het is daarmee een relatief nieuwe soort in vergelijking met andere kattenrassen.

Over het algemeen zijn deze katten erg praterig, hoewel het niet zulke babbelaars zijn als de Siamezen (die praten gewoon het meest van allemaal). Het zijn zeker liefdevolle en speelse huiskatten waar je veel plezier van kunt hebben.

Tonkinees

Tonkinees

De Tonkinees is een resultaat van het fokken met Siamese en Birmese kattenrassen. Ze laten ook alle beste kwaliteiten van beide blauwogige rassen zien.

Het zijn meestal vermakelijke, aanhankelijke en ongelooflijk intelligente katten en veel baasjes zeggen dat Tonkinezen zelfs graag op de schouders van mensen springen vanwege hun liefde voor hoogtes. Leuk alternatief voor een papagaai dus!

Het zijn normaal gesproken wel binnen katten en het beste kun je ze dus ook echt wel binnen houden, of misschien in de tuin met een lijn of in een ren zodat ze niet weg kunnen lopen. Niet omdat ze misschien niet terugkomen maar hun liefdevolle en zachte karakter zorgt er ook voor dat ze vaak een defensief instinct missen.

Hieronder hebben we een leuk filmpje waarin je al die stralende blauwe ogen nog een kunt bewonderen:

Bekijk ook alle leuke kattennamen voor ideetjes hoe je nieuwe kitten kunt noemen.

Schuiven naar boven