Waarom katten zo goed kunnen zien in het donker

Ontdek het Verschil tussen Katten- en Mensenogen in het Donker

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Waarom katten zo goed in het donker kunnen zien, is een vraag die je wellicht al eens gesteld hebt. En terecht, want het is een van de weinige dieren die in het schemerdonker nog kunnen zien.

In dit artikel vertel ik je waarom katten in het donker zien zo goed is en hoe zij dit kunnen uitvoeren.

Hoe katten de wereld zien

Katten zijn geweldige jagers, zelfs in het donker. Wij mensen kunnen eigenlijk niet zo goed zien in het donker, maar katten zien de wereld door heel andere ogen.

Staafjes en kegeltjes

De ogen van zoogdieren bevatten twee soorten cellen die licht absorberen en voor het zicht zorgen. Dat zijn staafjes en kegeltjes. Kattenogen bevatten drie keer zoveel staafjes als mensenogen. Deze staafjes zijn veel gevoeliger voor licht, waardoor katten bij veel minder licht kunnen zien.
Kattenogen bevatten juist veel minder kegeltjes dan die van mensen. En de kegeltjes zorgen voor het zien van kleuren. Mensen kunnen de 3 primaire kleuren zien: rood, geel en blauw. Katten kunnen echter maar 2 primaire kleuren zien: geel en blauw (en natuurlijk de combinatie tussen deze twee, namelijk groen).

Jachtinstinct

Voor de jacht is het helemaal niet zo belangrijk dat een kat kleuren kan zien. De meeste prooidieren zijn bruin/grijs van kleur. Ook zijn de meeste katten in het schemerdonker op jacht, wanneer zelfs wij de kleuren niet goed kunnen onderscheiden. Katten zijn extreem goed in het detecteren van beweging. Hun ogen ‘maken’ 60 beelden per seconde. Dat is ongeveer 2 keer zo snel als onze hersenen aan kunnen! Daarnaast vergelijken de hersenen van katten automatisch de beelden met elkaar, waardoor katten zelfs de kleinste beweging razendsnel kunnen detecteren.

Gevoelige ogen

Kattenogen zijn zo gevoelig voor licht door de vele staafjes, dat ze ook gevoelig zijn voor schade door teveel licht. Om het netvlies te beschermen, kunnen de pupillen van een kat dan ook zeer klein worden wanneer er licht op valt. Je ziet dan alleen nog 2 kleine zwarte verticale streepjes. Op zijn kleinst is een kattenpupil slechts 1 mm breed!

Kattenpupillen

De pupillen van een kat zien er duidelijk anders uit dan die van een mens, hond, konijn, cavia of paard. Ze zijn wat langwerpig ovaal en verticaal georiënteerd. Ook de katachtigen, zoals tijgers en leeuwen, hebben deze pupilvorm. Deze vorm zorgt ervoor dat ze de afstand tot een prooidier zo goed mogelijk in kunnen schatten. De verticale pupil zorgt voor het goed waar kunnen nemen van zijdelingse bewegingen, terwijl de langwerpige vorm ze in staat stelt om diepte te kunnen zien.

Fotograferen met flits

Wanneer je een foto maakt met flits, dan zie je bij een kat vaak een groene waas. Dit komt doordat er achter op het netvlies een laagje reflecterende cellen aanwezig is. Dit laagje noemen we het ‘tapetum lucidum’. Het zorgt ervoor dat het licht dat in het oog valt nog een extra keer weerkaatst wordt, waardoor nog meer licht geabsorbeerd kan worden door de staafjes en kegeltjes. Mensen hebben soms ‘rode ogen’ op foto’s, dit komt door een reflectie van de bloedvaatjes in het netvlies zelf.

Bijziend of verziend?

Katten kunnen niet goed scherpstellen. Ze kunnen het best zien als een object ergens tussen de 2 en 6 meter weg is. Objecten dichterbij dan 25 cm kunnen ze zeker niet scherp zien! Gelukkig hebben ze ook snorharen die op die korte afstand het werk kunnen overnemen.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: [email protected]

Licht, de basis van het zien

Kleine pupillen, grote pupillen

Om te kunnen zien heb je licht nodig. En dat licht komt binnen via de pupillen. Als er veel licht is, worden de pupillen klein als spleetjes. Maar als het donker is, worden de pupillen groot en rond.

Het netvlies

Uiteindelijk komt maar 10% van het licht uit de pupil op het netvlies terecht. Het netvlies is achter in het oog aanwezig en is verantwoordelijk voor het verwerken van het licht.

Het belang van licht

Licht is dus essentieel voor het zien. Zonder licht geen zicht. Hieronder een lijstje met punten waarom licht zo belangrijk is:

  • Licht is nodig om te kunnen zien
  • Licht is nodig om kleuren te zien
  • Licht is nodig om contrasten te zien
  • Licht is nodig om details te zien

 

Katten en hun magische spiegel

De magische spiegel

Katten hebben iets magisch aan hun ogen! Achter hun netvlies zit namelijk een soort spiegel die het licht dat door het netvlies is gegaan, weer terugkaatst naar het netvlies. Hierdoor wordt er een groter deel van het invallende licht gebruikt. Maar let op, het is wel nodig dat er licht het oog binnenkomt. In het pikkedonker kan een kat namelijk niet zien.

Het Tapetum Lucidum

Dit magische spiegel is bekend als het Tapetum Lucidum. Als er licht opvalt in het donker, gaat dit spiegellaagje schitteren. Als je naar een kat kijkt in het donker, zie je dan ook dat zijn ogen gloeien.

Katten in het donker

Katten zijn dus niet alleen ’s nachts actief, maar ze zien er ook nog eens schitterend uit. Dankzij hun magische spiegel kunnen ze in het donker zien alsof het dag is. Dus als je denkt dat je kat je ’s nachts in de gaten houdt, heb je waarschijnlijk gelijk!

De magie van staafjes en kegeltjes

In elk oog zit een magisch duo dat licht opvangt: de staafjes en de kegeltjes. De staafjes bevinden zich vooral aan de rand van het netvlies, terwijl de kegeltjes meer in het centrum zitten. De staafjes zijn gevoelig voor zwak licht, maar verwerken alleen maar zwart en wit. De kegeltjes zijn verantwoordelijk voor het zien van kleur. Ons netvlies bevat ongeveer vier keer zoveel staafjes als kegeltjes, terwijl een kat ongeveer twintig staafjes op één kegeltje heeft.

Staafjes voor zwak licht

Staafjes zijn de helden van het donker. Ze zijn veel gevoeliger voor licht dan de kegeltjes, waardoor katten bij veel minder licht kunnen zien dan wij. Kattenogen bevatten daarentegen juist veel minder kegeltjes dan die van mensen.

Kegeltjes voor kleur

Kegeltjes zijn de kleurrijke kampioenen. Ze zorgen voor het zien van kleuren. Mensen kunnen de 3 primaire kleuren zien: rood, geel en blauw. Katten kunnen maar 2 primaire kleuren zien: geel en blauw (en natuurlijk de combinatie tussen deze twee, namelijk groen). Ze zien dus geen rood!

Katten hebben een bijzondere manier om in het donker te zien

Katten hebben een bijzondere manier om in het donker te zien. Wanneer je in het donker fietst, zie je misschien wel spookachtige lichtjes. Dit wordt veroorzaakt door de ogen van nachtdieren, zoals katten. Het fietslicht schijnt op een speciale laag achter het netvlies, waardoor deze dieren goed in het donker kunnen zien.

Staafjes en kegeltjes

In elk oog zitten twee soorten cellen die het licht opvangen: staafjes en kegeltjes. De staafjes zitten vooral aan de rand van het netvlies, terwijl de kegeltjes meer in het centrum zitten. De staafjes zijn gevoelig voor zwak licht, maar verwerken alleen maar zwart en wit. De kegeltjes zijn verantwoordelijk voor het zien van kleur. Ons netvlies bevat ongeveer vier keer zoveel staafjes als kegeltjes, terwijl een kat ongeveer twintig staafjes op één kegeltje heeft. Hierdoor kunnen katten veel minder goed kleuren zien, maar wel veel beter in het donker.

Katten zien vijfmaal helderder dan wij

Katten kunnen in volslagen duisternis net zo min zien als wij, maar hun beeld is door de in verhouding grotere hoeveelheid staafjes ongeveer vijfmaal helderder dan het beeld dat wij onder dezelfde omstandigheden hebben. Dit betekent dat een kat al iets kan zien bij een beetje licht, terwijl wij alleen maar duisternis zonder contouren zien.

Nachtdieren moeten aangepaste ogen hebben

Katten zijn nachtdieren en hebben daarom ogen die helemaal aangepast zijn aan het nachtleven. In het netvlies van een kat zit een kleine, driehoekige plek met cellen, die kristallen van zink en proteïne bevat: het tapetum lucidum. Deze cellen kunnen het invallende licht absorberen en op een langere golflengte het niet geabsorbeerde licht weer uitstralen. Het is de reflectie van het tapetum waardoor de ogen van een kat licht lijken uit te stralen als er in het donker licht van een fiets, autolampen of flits van een fototoestel in valt.

Mensen en katten zien de wereld anders

Mensen bezitten geen licht reflecterende laag. Daar staat tegenover dat net als alle dagdieren de mens een gele vlek -ook wel ‘fovea’ genoemd- bezit, in het midden van het netvlies. Daar wordt het scherpste beeld gevormd. Katten hebben juist een scherper beeld aan de rand van zijn blikveld dan in het midden. Dit komt doordat katten niet in staat zijn hun ooglens van vorm te veranderen of het invallende licht scherp te stellen.

Katten hebben speciale ogen om overdag tegen licht te beschermen

Ogen die echter zijn aangepast om in het donker te zien, moeten overdag juist tegen licht beschermd worden. Daarom zal bij helder licht de pupil zich sluiten tot een smal spleetje. Om een pupil te verkleinen tot een rond speldeknopje zijn veel meer spieren nodig, daarom hebben de meeste nachtdieren een spleetvormige opening. Bij plotseling invallend licht duurt het even tot de pupillen zich hebben vernauwd en dat is het moment waarop je de ‘gloeiende ogen’ ziet.

De pigmenten in het netvlies beïnvloeden de kleur van het gereflecteerde licht. Daardoor kunnen de ogen van verschillende katten een andere gloed hebben. Katten hebben dus een bijzondere manier om in het donker te zien, waarmee ze een voorsprong hebben op ons mensen.

Kattenogen versus mensenogen: wat is het verschil?

Mensen hebben geen extra spiegellaagje, dus hebben ze meer licht nodig om iets te zien. In het netvlies zitten lichtgevoelige cellen die licht omzetten in signalen die naar de hersenen vervoerd worden. Er zijn twee soorten lichtgevoelige cellen; staafjes en kegeltjes. Kegeltjes kunnen gekleurd licht waarnemen, terwijl staafjes zwart/wit en grijs kunnen zien.

Kattenogen

Katten hebben veel meer staafjes in hun netvlies dan mensen, waardoor ze minder ruimte hebben voor kegeltjes. Dit betekent dat katten waarschijnlijk minder kleuren kunnen zien. Na onderzoek van de kegeltjes die ze wel hebben, blijkt dat ze grijs, blauw, geel en vooral rood kunnen waarnemen.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Mensenogen

Mensen hebben meer kegeltjes dan staafjes, waardoor ze meer kleuren kunnen zien. Omdat ze geen extra spiegellaagje hebben, hebben ze meer licht nodig om iets te zien.

Conclusie

Katten hebben meer staafjes in hun netvlies dan mensen, waardoor ze minder kleuren kunnen zien. Mensen hebben meer kegeltjes, waardoor ze meer kleuren kunnen zien. Daarnaast hebben mensen meer licht nodig om iets te zien. Kortom, katten- en mensenogen verschillen op verschillende manieren.

Katten zien veel helderder dan wij

Katten zijn echte nachtbrakers. Zelfs in volslagen duisternis zien ze meer dan wij. Maar hoe komt dat?

Hoe katten meer zien

Katten hebben een grotere hoeveelheid staafjes in hun ogen dan wij. Dit betekent dat hun beeld veel helderder is dan het onze. Zelfs als er maar een beetje licht is, kunnen katten al wat zien. Wij zien alleen maar duisternis zonder contouren.

Katten als nachtbrakers

Katten zijn echt geboren nachtbrakers. Ze zien veel meer in het donker dan wij, waardoor ze perfect zijn voor het jagen op muizen en andere kleine prooien.

Waarom katten beter zien in het donker

Katten hebben een grotere hoeveelheid staafjes in hun ogen dan wij. Dit betekent dat hun beeld veel helderder is dan het onze. Zelfs als er maar een klein beetje licht is, kunnen katten al wat zien. Wij zien alleen maar duisternis zonder contouren.

Katten als nachtbrakers

Katten zijn echt geboren nachtbrakers. Ze zien veel meer in het donker dan wij, waardoor ze perfect zijn voor het jagen op muizen en andere kleine prooien.

Hoe katten het donker overleven

Katten hebben een aantal trucjes om het donker te overleven. Ze hebben een veel grotere pupillen dan wij, waardoor ze meer licht kunnen opvangen. Daarnaast hebben ze ook meer staafjes in hun ogen, waardoor ze veel meer details kunnen zien.

Katten en het donker: een perfecte combinatie

Katten en het donker gaan perfect samen. Door hun grote pupillen en meer staafjes in hun ogen, kunnen ze veel meer zien in het donker dan wij. Dit maakt ze perfect voor het jagen op muizen en andere kleine prooien.

Verschillen

Katten Vs Honden In Het Donker Zien

Honden en katten zien de wereld op verschillende manieren. Honden hebben slechts twee soorten kegels in hun ogen, waardoor ze geen onderscheid kunnen maken tussen de meeste kleuren. Maar ze hebben wel een gezichtsveld van 240 graden en een goed nachtzicht dankzij hun meer staafjes. Katten hebben een slechtere visuele scherpte dan mensen, maar ze kunnen wel geel en blauw, plus ultraviolet licht, waarnemen. Bovendien hebben ze een breder gezichtsveld en kunnen ze ’s nachts veel beter zien. Kortom, als je een hond of kat hebt, kun je er zeker van zijn dat ze in het donker veel beter zien dan jij!

Conclusie

Als je een kat hebt, weet je dat ze erg goed in het donker kunnen zien. Dit komt door de combinatie van gevoelige ogen, een groot netvlies en een reflecterend laagje achter op het netvlies.

Schuiven naar boven