Hoe moet je je kat ontwormen

Je kat ontwormen, hoe doe je dat?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Het ontwormen van je kat – het is een noodzakelijke behandeling om je favoriete huisdier gezond te houden. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je kat last krijgt van wormen en vlooien. Deze kunnen vervolgens voor diverse gezondheidsproblemen zorgen. Maar hoe ontworm je een kat? Dát leggen we hier uit.

Waarom het zo belangrijk is

Net zoals bij andere (huis)dieren en mensen kunnen alle katten, ongeacht het ras, last krijgen van wormen. Bijvoorbeeld na contact met ontlasting van andere dieren, het eten van rauw vlees of door eitjes die onder je eigen schoenen zijn blijven plakken. Wormen kunnen voor ernstige infecties zorgen. Daarom is het zaak om je kat(ten) hiertegen te beschermen en ze regelmatig te ontwormen.

Hoe herken je wormen bij een kat?

Ben je bang dat je kat wormen heeft? Vaak herken je wormen in de ontlasting of het braaksel van de kat. Andere symptomen zijn:

  • gewichtsverlies
  • een doffe vacht
  • benauwdheid
  • slechte conditie
  • diarree (eventueel met wormen/lintwormsegmentjes of zelfs bloed)

Hoe vaak kat of kitten ontwormen?

Met het ontwormen van je kat of kitten voorkom je dat hij of zij wormen krijgt. Wacht niet tot het beestje last krijgt van wormen – dan is het namelijk al te laat en heeft je huisdiertje al last. Vooral bij kittens is het belangrijk om preventief een wormenkuur toe te dienen. Doe dit op 3,5, 7 en 9 weken. Herhaal de kuur vervolgens na 3,4,5 en 6 maanden. Vanaf dan kun je afbouwen en heb je aan twee tot vier keer ontwormen per jaar genoeg. Overigens kan het geen kwaad om dit ook t bespreken met je huisarts: elke kat is immers anders.

Kleine spelende kittens
Vooral bij kittens is het belangrijk dat je ze regelmatig ontwormt

Kat ontwormen? Dat doe je zo:

Ontwormen doe je met een pilletje. Deze stop je deze tussen het eten van je kat, poes of kitten en klaar is kees. Het enige wat je hoeft te doen is goed in de gaten houden of het pitje inderdaad wordt opgegeten. Een handige tip: duw het pilletje in het voedsel. Zo kan de kat het pilletje niet zien en is de kans groter dat hij of zij het ontworm-pilletje zonder poespas eet. Hoe lastig het is om een kat te ontwormen hangt in grote mate af van het beestje zelf. Heb je een makkelijke kat, dan is dit klusje zo gepiept. Is de kat wat rebels, dan kan ontwormen een flinke onderneming zijn.

“Help! Mijn kat wil het ontwormmiddel niet innemen”

Werkt de kat niet mee en weigert hij of zij het middel in te nemen, dan moet je het anders aanpakken. Probeer in dat geval het pilletje direct toe te dienen. Doe dit niet hardhandig of grof! Integendeel, het is enorm belangrijk om dit extra voorzichtig te doen. Stel je kat gerust door hem/haar de pil te laten zien en er aan te ruiken. Zodra je merkt dat je kat gerust gesteld is kun je voorzichtig zijn/haar bekje openen. Aai ondertussen zijn/haar keel en dien het pilletje toe. Blijf goed opletten – het pilletje moet namelijk wel worden doorgeslikt. Als hij jouw hand daarna aflikt, weet je in ieder geval dat je het goed gedaan hebt!

Weigert de kat om een pil in te nemen? Dan is het tijd voor grof geschut! Oké, grof geschut is misschien te heftig verwoord. Voor de katten en poezen die absoluut niet van pillen houden is er namelijk speciale ontwormpasta. Deze dien je toe met een pipet. Ook bij deze methode is het van belang dat je het middel rustig, zorgvuldig en met veel liefde toedient.

 

Schuiven naar boven