Zelfs de schattigste kat kan wel wat haarverzorging gebruiken

Je kat kammen | beste borstels getest & een hele hoop tips

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Als je katten een beetje kent dan weet je dat ze net zoveel tijd spenderen aan het schoonmaken van zichzelf als aan lekker luieren.

Katten hebben een natuurlijk instinct als het aankomt op schoon te blijven, maar hun tongetjes kunnen niet al het werk doen om hun vacht zacht, schoon en vrij van klitten te houden, vooral bij langharige katten.

Als je een langharige kat hebt wil je misschien een speciale borstel kopen die erop gericht is om de vacht van je kat in optimale gezondheid te houden.

Mijn absolute favoriet is deze officiële FURminator die haaruitval tot wel 90% kan verminderen:

De furminator tegen haaruitval van je kat

(bekijk meer afbeeldingen)

Wist je dat katten bekend staan wanneer het aankomt om zichzelf te verzorgen?
 
Natuurlijk wist je dat, maar geen enkele kat ter wereld kan ooit 100% van zijn vacht schoonmaken. Plus, de haren die je katten maatje verliest blijven op de een of andere manier altijd kleven aan je bank, tapijten, gordijnen en natuurlijk aan je kleding.
 
Ik vind dat zelf een van de grootste nadelen van mijn 3 langharige Birmaantjes.
 
Verschijnen op een belangrijke vergadering of lekker dineren in een restaurant of op weg naar een leuk feest met een grote pluk kattenhaar op je pak of overhemd is niet zo best.
 
Daarnaast kunnen zelfs de meest toegewijde zelf-verzorgende katten nog last krijgen van een ander ding. Al dat haar zet zich om in haarballen die je overal in het huis zult vinden.
 
Omdat katten het haar dat ze inslikken niet kunnen verteren. Volgens sommige experts slikken ze tot wel 60% van hun vacht in. Het komt uiteindelijk weer naar buiten, meestal samen met de laatste kattenbrokjes van gedeeltelijk verteerd eten en een plas niet-te-identificeren meuk.
 
Met ijverig borstelen kun je de hoeveelheid haar die van de vacht van je kat op de grond of bank terecht komt, óf in zijn buik terechtkomt, aanzienlijk worden verminderd.
 
Maar tenzij je een geweldige borstel gebruikt, kun je het probleem maar voor een heel klein deel aanpakken:

Daarom komt de FURminator deShedding Tool ook zo goed van pas. Het is een kattenborstel die het verliezen van kattenharen tot wel 90% kan verminderen.
 
Hij heeft een dik handvat die door de aangebrachte textuur gemakkelijk vast te pakken is en met zijn stevige roestvrijstalen gekartelde rand verwijdert hij meer kattenhaar dan elke andere borstel die ik gezien heb.
 
Dit zorgt voor een efficiëntere en veel minder stressvolle verzorgingssessie (heb je wel eens je kat een half uur lang proberen te kammen?) en minder kattenhaar op je bank.
 
Furminator gebruiken op je langharige kat
 
Dit is waarom de FURminator de beste kattenborstel is die je kunt kopen:
 1. De meeste kattenborstels zullen alleen het losse haar vanaf de toplaag van je kat weg borstelen, maar de FURminator kan ook bij de onderlaag komen en de losse haren die daar zitten ook verwijderen. Veel meer van de vacht wordt op deze manier in de kam opgenomen, haar dat anders was bestemd voor je vloer of bank.
 2. De losse haren worden ook van de ondervacht verwijderd en dit betekent uiteraard dat niet in de maag van je kat of op de vloer kunnen belanden. Het betekent echter ook dat de zelfverzorgende inspanningen van je kat productiever zullen zijn. Het is namelijk zo dat een kat die nu de tijd heeft om gezonde, nog vaste haren weg te likken, zijn eigen vilt-plakken kan voorkomen of verhelpen. Verder stimuleert het ook de gezonde olieproductie in de huid.
De FURminator is hier het goedkoopste bij Zooplus, mijn favoriete huisdierenwinkel.
 
Kat vindt gekamd worden fijn

Laten we voor de volledigheid ook kijken naar andere goede opties die je wellicht in andere situaties kunnen helpen. Plus, je wilt niet te lang kammen met de FURminator om te voorkomen dat je alle ondervacht wegkamt dus af en toe afwisselen voor het verwijderen van klitten kan alleen maar goed zijn.

Kattenborstels zijn er in vele vormen en maten. In dit artikel heb ik nog veel meer over waar je op moet letten in een kattenborstel en onderaan het artikel zal ik ook nog wat tips geven over het kammen van je kat.

Model katten kam Afbeeldingen
Beste keus: FURminator deShedding Edge Cat Brush Beste koop katten kam furminator deshedding tool
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste voor kittens: Furminator My First Groomer Kitten

Furminator my first groomer kitten kam

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste voor langharige katten: Furmaster ontviltingskam

Furmaster ontviltingskam voor langharige katten

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste kam tegen haaruitval: Safari Cat Shedding Comb

Beste kam voor katten tegen haaruitval

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste goedkope kattenkam: KONG Zoom Groom

Beste goedkope kattenkam kong zoomgroom

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste borstel voor kortharige katten: Ferplast slickerborstel

Ferplast slickerborstel voor kortharige katten

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste handschoen om kat te kammen: DR Zoo Pet Grooming Gloves

Beste handschoen om kat te kammen dr zoo

(bekijk meer afbeeldingen)

Waar moet je op letten bij het kopen van een kattenborstel

Als het gaat om kattenborstels heb je een andere nodig voor een kortharige kat dan voor je langharige vriend:

 • Kortharige katten kunnen ongeveer een keer per week worden geborsteld met een zachte, gladde borstel om overtollig vacht te verwijderen en om het haarverlies te verminderen.
 • Langharige katten moeten echter vaker en met een ander soort borstel worden geborsteld.

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken die je wilt hebben in een kattenborstel voor langharige katten:

 1. Tanden: Wanneer je een langharige kat borstelt, is het een goed idee om een ​​borstel met fijne tanden te gebruiken omdat er meer haar is om doorheen te worstelen. Met name gladde borstels zijn goed voor het voorkomen van klitten en vilt.
 2. Tandlengte: Middellange tot lange tanden zijn goed om door de dikke vacht van je kat te komen en te kunnen borstelen tot op de huid. Zo kun je ook het losse haar van de ondervacht verwijderen om het verlies in huis te beperken.
 3. Afstand van de tanden: Als de vacht van je langharige kat verstrikt is geraakt, wil je kiezen voor een speciale kam met breder uit elkaar geplaatste tanden. Zo kun je viltplakken eerst verwijderen vóórdat je met er een fijne borstel of kam doorheen gaat.
 4. Handgreep van de kam: Hoewel de maat en afstand van de tanden het belangrijkste onderdeel van je kattenborstel zijn bepaalt het type handgreep hoe goed je hem vast kunt houden en dus ook hoe gemakkelijk je door de vacht heen kunt gaan bij klitten. Je wilt een borstel die je voor langere tijd comfortabel kan vasthouden en je een goede controle over de borstel geeft.

Nu je wat meer weet over de verschillende soorten kattenborstels die er zijn en wat tips hebt over hoe je er eentje kiest vraag je je misschien af ​​welke het beste voor je is.

Ik zal je nu meenemen in de top 7 beste kattenborstels:

Top 7 beste kattenborstels beoordeeld

Kattenborstels zijn er dus in alle soorten en maten denkbaar, maar sommige zijn beter voor een langere vacht dan andere.

Omdat je nu op zoek bent naar een goede kattenborstel moet je dingen overwegen zoals de lengte en afstand van de tanden van de kam, plus naar andere zaken als:

 • het comfort van het handvat
 • de grootte van de borstel
 • en de prijs.

Dit is mijn top 7:

Beste keus: FURminator deShedding Edge Cat Brush

 • Langere tanden kunnen ook gemakkelijk bij de ondervacht van je kat
 • Regelmatig gebruik kan het haarverlies tot wel 90% verminderen
 • Heeft een handige FURejector-knop om losgekamt haar eenvoudig van de borstel te verwijderen

Beste koop katten kam furminator deshedding tool

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Type kam: Deshedding-kam
Tanden: roestvrij staal met kleine afstand tot elkaar
Handgreep: Ergonomische grip met rubberen patroon

Voordelen:

 • Langere tanden kunnen ook gemakkelijk bij de ondervacht van je kat
 • Regelmatig gebruik kan het haarverlies tot wel 90% verminderen
 • Heeft een handige FURejector-knop om losgekamt haar eenvoudig van de borstel te verwijderen

Nadelen:

 • Aanzienlijk duurder dan veel andere kattenkammen
 • De rand van het roestvrij staal kan best scherp zijn dus wees voorzichtig bij het kammen

Als je op zoek bent naar een borstel die je helpt om haarverlies bij je langharige kat aanzienlijk te verminderen dan is dit zeker een optie om te overwegen.

Deze borstel heeft een roestvrij-stalen rij tanden die door de toplaag van de kat kan komen om ook de losse en dode haren van de ondervacht te verwijderen.

Hij is beschikbaar in verschillende lengtes voor kort en lang haar, dus je kunt de uitvoering kiezen die het beste bij jouw ras past. Daarnaast heeft het de gepatenteerde FURejector-knop die het losgekamde haar gemakkelijk van de borstel verwijderd.

De handgreep is speciaal ontwikkeld voor een ergonomische grip en biedt extra comfort bij het kammen. Verder kun je niet mis gaan met een kam die het verlies van haar tot 90% kan verminderen, als je hem regelmatig gebruikt.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste voor kittens: Furminator My First Groomer Kitten

Furminator my first groomer kitten kam

(bekijk meer afbeeldingen)

De Furminator voor kittens is net zo goed als de Furminator hierboven. Het helpt haaruitval te verminderen, maar is ook gewoon een goede eerste kennismaking voor je kitten met het kammen. 

Hier krijg je 2 borstels voor de prijs van één en ze zijn beide wat kleiner en zachter gemaakt. Zo kun je je kitten langzaam aan laten wennen aan het idee dat jij ze ook graag wilt gaan helpen om hun vachtje mooi en gezond te houden.

Een perfecte keus om rustig mee te starten en later over te stappen naar de Furminator.

Bekijk de meest actuele prijzen hier

Beste voor langharige katten: Furmaster ontviltingskam

 • Ontworpen met brede en dicht bij elkaar geplaatste tanden
 • Een antislip handgreep om polsbelasting te voorkomen
 • Afgestompte tanden om wondjes te voorkomen en ook het comfort voor je kat te verbeteren

Furmaster ontviltingskam voor langharige katten

(bekijk meer afbeeldingen)


Type: Ontviltingskam
Tanden: Afgeronde, roestvrijstalen, stompe uiteinden
Handgreep: Antislip

Voordelen:

 • Ontworpen met brede en dicht bij elkaar geplaatste tanden
 • Een antislip handgreep om polsbelasting te voorkomen
 • Afgestompte tanden om wondjes te voorkomen en ook het comfort voor je kat te verbeteren

Nadelen:

 • Afgestompte tanden kunnen soms een beetje aan viltplakken en klitten gaan trekken wanneer je niet oplet
 • Je hebt wat oefening nodig voordat je leert hoe je de borstel echt correct gebruikt

Als jouw langharige kat problemen heeft met vilt en klitten is deze Furmaster ontviltingskam waarschijnlijk een betere borstel voor jou en je kat dan de Deshedding tool. De tanden zijn scherp maar afgerond met stompe randen om je kat niet te bezeren terwijl je best wat moet borstelen om hun vacht klittenvrij te krijgen.

De kam heeft een antislip handgreep met een extra comfortabele grip zodat je ook je eigen polsbelasting kunt voorkomen bij die langere kamsessies. Verder wordt hij geleverd met een 100% tevredenheidsgarantie.

Bekijk hem hier bij Zooplus

Beste kam tegen haaruitval: Safari Cat Shedding Comb

 • Helpt vachtverlies te verminderen voor zowel langharige als kortharige katten
 • Voorgevormd houten handvat voelt eenvoudig en comfortabel in de hand
 • Tanden met meerdere lengtes reiken van de toplaag tot aan de ondervacht

Beste kam voor katten tegen haaruitval

(bekijk meer afbeeldingen)

Type: deShedding
Tanden: 2 verschillende lengtes met afgeronde tanden
Handvat: van hout

Voordelen:

 • Helpt vachtverlies te verminderen voor zowel langharige als kortharige katten
 • Voorgevormd houten handvat voelt eenvoudig en comfortabel in de hand
 • Tanden met meerdere lengtes reiken van de toplaag tot aan de ondervacht

Nadelen:

 • Met de lange tanden moet je wat uitkijken om geen pijn en ongemak te veroorzaken wanneer je ze met teveel kracht gebruikt
 • Het houten handvat is weliswaar voorgevormd maar heeft geen antislip ontwerp

Shedding ofwel haaruitval is een veel voorkomend probleem bij langharige katten en de Safari Cat Shedding Comb is een perfect hulpmiddel om vachtverlies aanzienlijk te verminderen.

Het heeft een eenvoudig ontwerp met een voorgevormd houten handvat en gladde metalen tanden. De tanden zijn er in verschillende lengtes om overal bij te kunnen en hebben afgeronde punten om je kat te beschermen.

Je kunt met deze kam door klitten heenwerken en tegelijk dode en losse haren van de ondervacht verwijderen om haarverlies te beperken.

Het is betaalbaar geprijsd en werkt goed voor zowel langharige als kortharige katten en kittens.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste goedkope kattenkam: KONG Zoom Groom

 • Los haar kleeft gemakkelijk aan het rubberen profiel
 • Regelmatig gebruik vermindert haarverlies van langharige katten aanzienlijk
 • Uniek design en comfortabel genoeg om langdurig vast te houden en te gebruiken

Beste goedkope kattenkam kong zoomgroom

(bekijk meer afbeeldingen)

Type: Rubberen handborstel
Borstelharen: Van rubber en ver uit elkaar
Handgreep: Volledig rubberen handgreep

Voordelen:

 • Los haar kleeft gemakkelijk aan het rubberen profiel
 • Regelmatig gebruik vermindert haarverlies van langharige katten aanzienlijk
 • Uniek design en comfortabel genoeg om langdurig vast te houden en te gebruiken

Nadelen:

 • Losgeborsteld haar moet je zelf met de hand van de tool afhalen
 • Kan niet door klitten of zeer viltige vacht heen

De KONG Zoom-Groom is een unieke borstel omdat hij volledig is gemaakt van rubber.

De rubberen constructie biedt plaats voor lange, ver uit elkaar geplaatste borsteltjes en is ontworpen om losse en dode haren uit de vacht van je kat te halen en zo het haarverlies te verminderen en haarballen te voorkomen.

Loszittend haar klampt zich vast aan het rubberen materiaal van de borsteltjes en het is zo gemaakt dat hij handig in je hand past.

Deze borstel zal niet veel helpen bij het kammen door vilt of door klitten, maar het kan het verlies bij langharige katten bij regelmatig gebruik aanzienlijk verminderen en de prijs is er ook heel aantrekkelijk.

Bekijk hem hier bij Zooplus

Beste borstel voor kortharige katten: Ferplast slickerborstel

 • Gebogen draad tanden dringen diep in de ondervacht door om haarverlies aanzienlijk te verminderen
 • De zelfreinigende functie maakt het mogelijk de draadjes in te trekken zodat je het losgekamde haar gemakkelijk kunt verwijderen
 • Met een breed oppervlak met dicht bij elkaar geplaatste draden is hij ideaal voor lange vachten

Ferplast slickerborstel voor kortharige katten

(bekijk meer afbeeldingen)

Type: slicker borstel
Tanden: gebogen draad, halflang
Handgreep: Comfortabele greep

Voordelen:

 • Gebogen draad tanden dringen diep in de ondervacht door om haarverlies aanzienlijk te verminderen
 • De zelfreinigende functie maakt het mogelijk de draadjes in te trekken zodat je het losgekamde haar gemakkelijk kunt verwijderen
 • Met een breed oppervlak met dicht bij elkaar geplaatste draden is hij ideaal voor lange vachten

Nadelen:

 • Haren kunnen zich snel verzamelen op het oppervlakte waardoor hij regelmatig moet worden schoongemaakt
 • De draadjes kunnen voor sommige katten te scherp zijn

De Ferplast slickerborstel is een geweldige keuze voor langharige katten omdat deze is ontworpen om diep in de ondervacht te komen. Met zijn grote oppervlak kun je snel een groot gebied behandelen.

Hij heeft middellange gebogen draadtanden die gemakkelijk tot in de toplaag doordringen, maar de huid van je kat niet beschadigen.

De zelfreinigende functie is ook handig, waarbij hij de draadtanden intrekt en het verzamelde haar gemakkelijk van de borstel afvalt. De borstel heeft een comfortabele handgreep en een algehele duurzame constructie.

Bekijk hem hier bij Petsplace

Beste handschoen om kat te kammen: DR Zoo Pet Grooming Gloves

Beste handschoen om kat te kammen dr zoo

(bekijk meer afbeeldingen)

Er zijn heel wat kam handschoenen te verkrijgen en veel van hen zijn jammer genoeg niet de moeite waard. Er is heel wat goedkope rommel te koop.

Hoewel ik zelf meer fan ben van een echte kam, zoals de Furminator hierboven, is het hebben van kam handschoenen soms helemaal niet zo’n gek idee.

Je wilt ze bijvoorbeeld hebben wanneer je kat soms wat onrustig of zelfs aanvallend wordt van het kammen. Sommige katten zullen speels in je handen klauwen en bijten wanneer je het proces begint terwijl andere katten misschien wel helemaal niet gekamd willen worden en van zich af zullen bijten.

Handschoenenmet kamfunctie bieden dan een uitkomst. 

Maar de goedkopere handschoenen doen juist niet waarvoor je ze zou willen gebruiken, je beschermen tegen halen en beten!

Koop daarom een goed paar handschoenen zoals deze van Dr Zoo en bescherm je handen goed tijdens het kammen.

Hier te koop bij Amazon

Eenvoudige tips voor het kammen van je langharige kat

Het is een feit dat je kat zijn eigen vacht goed wil verzorgen, maar dat betekent niet dat het niet belangrijk is om een handje te helpen.

Langharige katten in het bijzonder zijn erg gevoelig voor vilt en klitten dus het is belangrijk je kat meerdere keren per week te kammen. 

Zo kun je deze problemen voorkomen en zeker onder controle blijven houden.

Regelmatig borstelen vermindert ook het vachtverlies in huis en het helpt je ook nog eens om een betere ​​band met je kat op te bouwen.

Hier zijn enkele eenvoudige tips voor het verzorgen van je kat:

 • Begin voor het kammen met de vacht van je kat te controleren op vilt en klitten. Als je er eentje tegenkomt, kijk dan eerst of je ze voorzichtig met de hand uit elkaar kunt krijgen voordat je een kattenborstel gebruikt.
 • Gebruik indien nodig eerst een ontviltingskam om de plakken in de vacht van je kat voorzichtig los te krijgen. Pas op dat je een veilige kam kiest of in ieder geval de scherpe messen van zo’n model kam niet langs de huid van je kat haalt.
 • Na het verwijderen van de plakken kun je een paar minuten nemen en met behulp van een borstel van gemiddelde lengte door de vacht van je kat gaan om overgebleven klitten te verwijderen die zich over het hele lichaam van je kat kunnen bevinden.
 • Kam je kat uiteindelijk nog met een borstel die lange haren heeft om al het dode haar en vuil dat ondanks de middellange borstel achter is gebelven ook nog te verwijderen uit de ondervacht.
 • Borstel je langharige kat zo vaak als je kunt. Zo voorkom je dat klitten en vilt zich kunnen vormen en help je de natuurlijke oliën in de huid te verspreiden. Zo kan de vacht zacht en glanzend blijven.

Lees ook: de 11 beste katten accessoires die je leven een stuk gemakkelijker maken

Geduld is een schone zaak

Je zal in het begin erg veel geduld moeten hebben. Als de kat eenmaal aan een borstelbeurt gewend is, maakt dat alles een stuk eenvoudiger. Als je een kitten adopteert, laat hem dan vanaf het begin af aan wennen aan het borstelen en kammen van zijn vacht. Je kan je mini huis tijgertje eerst wat lekkers, als een gezonde snack, te eten en geven en hem tegelijkertijd lekker aaien.

Tolereert hij het aaien, dan kun je voorzichtig beginnen met zijn vacht heel zachtjes te borstelen. Doe dit niet te lang, mocht je kitten het niet (meer) willen, stop er dan mee. Bouw het zo steeds wat meer op, wellicht zal hij na verloop van tijd genieten van de borstelbeurt. Bij een volwassen kat zal het proces wat meer tijd in beslag nemen.

Hoe ga je te werk?

Je kat verliest het hele jaar door haren, daardoor blijft de ondervacht gemakkelijk aan de dekharen ofwel bovenvacht hangen. Dit kan soms jeuk en klitten veroorzaken, bovendien kan je kat haarballen krijgen na het wassen van zijn vacht. Hij likt zo erg veel haar op, borstel hem dus regelmatig.

De verzorging van de vacht, hangt natuurlijk helemaal af van welk type vacht jouw kat heeft. Het is belangrijk hier rekening mee te houden omdat te vaak borstelen ook niet goed is. Dit zou het verharen van een kat juist extra stimuleren. Katten met lang haar, of een dikke vacht, hebben natuurlijk vaker een borstelbeurt nodig. 

Met borstelen verwijder je de dode haren uit de bovenvacht, maar met kammen haal je de dode haartjes en klitten uit de ondervacht. De vacht van je kat controleren tijdens de borstelbeurt, op vlooienpoep of kale plekken, is ook geen overbodige luxe. 

Het is vooral belangrijk om alle dode haren uit de vacht te verwijderen en ook de ondervacht daarin mee te nemen. Je begint altijd met de richting van de haargroei mee. Tijdens de rui periode kan je ook tegen de richting van de haargroei in borstelen om loszittend haar te verwijderen, de meeste katten vinden dat niet leuk.

Probeer klitten heel voorzichtig te verwijderen, eerst met je vingers; lukt dat niet, kam dan zachtjes met een kam met metalen tanden. Het is verstandig om met je vrije hand de vacht tussen de kam en de huid vast te pakken. Knip met een stomp schaartje de klit uit de vacht, mocht het niet anders kunnen, want om je huistijger te pijnigen, is niet leuk. Je kan ook voor scheren kiezen.

Gebruik voor je kat liever geen kunststof borstel. Deze kan statisch geladen zijn en je lieveling laten schrikken, doordat er schokjes voelbaar kunnen zijn.

Hoe vaak moet je een kat borstelen?

Als je jouw kat vaak kamt, zal de hoeveelheid overtollig haar, zeker worden verminderd. En dat betekent dat er minder haar van jouw kat op uw vloer valt, op jouw meubels en  op jouw kleding.

Het hangt helemaal af van de lengte van de haren. Voor perioden buiten de rui om geldt:

 • Kortharigen: 1 x per week 
 • Halflangharigen: 2 x per week
 • Langharige katten: dagelijks

Twee maal per jaar komen katten in de rui, dan verwisselen ze hun mantel voor een zomer – of wintervacht. Bij kortharige katten hoef je niet dagelijks te kammen of borstelen, want er zullen in hun korte haren niet snel klitten ontstaan.

Langharige katten zoals bijvoorbeeld een pers, kunnen veel eerder last krijgen van hun vacht, als ze niet gekamd worden. Door de klitten die er dan ontstaan, komen er stukken van de vacht aan elkaar te zitten, waardoor de kat pijn kan ervaren.

Ik verzorg mijn katten elke dag en ik denk dat dat ook belangrijk is voor langharige katten als mijn birmanen. Het is ook leuk om te doen terwijl we samen op de bank ploffen voor een serie. Eerlijk gezegd denk ik dat ze het net zo leuk vinden als dat ik het vind.
 
LEkker kat kammen op schoot
 
Ze komen vaak op mijn schoot liggen en lijken dan met de borstel mee te bewegen terwijl ze zich omrollen en uitrekken om de moeilijker te bereiken plekjes ook aan te bieden. Door het kammen hebben we ook elke avond wat tijd om gewoon lekker samen te zijn en het borstelen zorgt ervoor dat hun vachtjes er geweldig uit blijven zien.
 
Hoe vaak je jouw kat moet verzorgen? Vraag je het volgende af:
 • Als je kat een binnenkat is zal het kammen gemakkelijker zijn dan te zorgen voor een kat die naar ook buiten gaat. Buitenkatten worden vaak nat, vies en halen bladeren en vuil mee naar binnen tijdens hun wandeltochten. Inspecteer je katten elke dag op vuil, parasieten en wondjes. Een onbehandelde snee kan geïnfecteerd raken en uiteindelijk voor een hoop gedoe zorgen. Controleer naast het kammen dus ook altijd de huid van je kat.
 • Vachttype: katten met lang haar moeten één tot twee keer per dag worden geborsteld om klitten en vilt te voorkomen. Katten met kort haar hebben natuurlijk ook verzorging nodig. Borstel je kortharige kat minstens één keer per week om te voorkomen dat haar in je tapijt en meubels terechtkomt. Klitten zullen hier waarschijnlijk een minder groot probleem vormen.
 • Hoe actief is je eigen kat in verzorging: Katten staan ​​bekend om hun neiging zichzelf te verzorgen. Ze houden er meestal zelf al niet van om vies of warrig te zijn. Als ze hun pootjes bevochtigen met speeksel, zullen ze hun haar grondig schoonlikken en borstelen. Sommige katten verzorgen zichzelf al heel vaak en hoeven dan zelden nog door jou te worden geborsteld, hoewel het voorkomen van haarballen nog steeds een goede reden is om het ook op te pakken, ook al zien hun vachtjes er prachtig en klitloos uit. Andere katten verzorgen zichzelf wat minder en hebben sowieso een extra kamsessie nodig.
 • Verzorgingstolerantie: Zorg dat je de nagels van je kat elke 10 dagen tot 2 weken knipt. Voor katten die echt niet graag verzorgd worden kun je een paar kattensnoepjes aanbieden tijdens de knipbeurt en praat dan met een kalmerende stem. Als jouw kat na meerdere pogingen je inspanningen toch telkens nog afslaat, laat de nagel dan knippen bij de dierenarts of door een professionele kattenverzorgster.
Met herhaaldelijke kambeurten kun je je kat uiteindelijk nagels knippen, kammen en ook andere verzorgingsrituelen leren te ondergaan.
 
Als je toch, ondanks je harde werk een band te vormen op verzorgingsgebied, geen aansluiting vindt op de behoeften van je kat kun je je altijd nog wenden tot een professionele trimmer. Zij hebben hun vaardigheden en inzichten ontwikkeld om in te kunnen schatten hoe ze jouw kat kunnen helpen ontspannen en zelfs genieten van de sessie.
 
Lekker samen kammen op de bank

Lees ook: dit zijn de beste manieren om haar uit je huis te verwijderen

Wat te doen als je kat zich niet laat kammen

Sommigen katten vonden het gewoon helemaal niet fijn om geborsteld te worden, en kunnen je zelfs aanvallen. Wat kan je dan doen? Je moet ze toch verzorgen om hun haaruitval en klitten te voorkomen.
 
Hoewel sommige katten geen problemen hebben om te worden geborsteld, kunnen anderen zeer vervelend gaan doen wanneer jet het probeert, vooral als je aankomt bij hun buikje of pootjes.
 
Hier heb ik ​​een paar tips voor het verzorgen van katten die niet zo graag worden geborsteld:
 
 • Tip #1: Zorg ervoor dat je de nagels van je kat hebt getrimd voordat je gaat borstelen. Soms zal hun natuurlijke afweermechanisme ze dwingen om je te krabben wanneer je bij bepaalde delen van hun lichaam aankomt. Als je hun nageltjes lekker kort knipt kun je zelf minder gemakkelijk gekrabd worden.
 • Tip #2: Aai zachtjes over de vacht van je kat en zorg er eerst voor dat je hem kalmeert en ontspant. Aai langzaam de rug, zij en ook de buik, de staart en de pootjes van je kat zodat hij eraan gewend raakt om daar aangeraakt te worden. Praat tijdens het hele proces met een zachte, ietwat hoge stem tegen je kat om hem gerust te stellen.
 • Tip #3: Geef je kat de tijd en gelegenheid om rustig aan je kam te snuiven en te ruiken. Katten zijn namelijk veel nerveuzer bij dingen die ze nog niet kennen. Omdat katten heel erg hangen op hun reukvermogen is het handig om je kat eerst de borstel te laten inspecteren en besnuffelen voordat je deze gaat gebruiken. Dit geldt dus ook voor nieuwe borstel waar ze nog niet gewend mee zijn, ook als je ze al jaren succesvol kamt met de oude kam. Je kat zal het in eerste instantie besnuffelen, en zodra haar neus de tanden van de borstel bereikt zal ze haar gezichtje tegen de borsteltanden aan schuren. Ze masseert zo vaak haar gezicht met de borstel. Katten doen dat om hun eigen geur door middel van het gezichtsferomoon op objecten over te brengen. Zo kunnen ze er bekend mee raken en het weer identificeren wanneer ze er weer mee in aanraking komen.
 • Tip #4: Blijf je kat rustig aaien en begin dan langzaam aan de borstel te introduceren. Je kunt beginnen bij de achterkant van de nek en beweeg hem rustig langs de rug tot je bij de staart komt. Borstel heel voorzichtig als je een kat hebt die heel erg  alert is op borstelen. Het meest gevoelige deel van het lichaam van je kat is de buik, dat is ook waarom ze vaak beginnen te krabben wanneer je daar aankomt. Ga niet richting de buik totdat je weet dat je kat volledig op zijn gemak is met je borstel.
 • Tip #5: Borstel van bovenaf langzaam steeds verder richting de zijkant. Het kan zijn dat je kat wegloopt terwijl je bezig bent met kammen. Stop dan even wanneer ze duidelijk geïrriteerd is en daarom weg wil gaan. Het beste is om meteen weer over te gaan op aaien en laat je kat in een hoge stem weten dat ze het “Goed heeft gedaan”. Wanneer ze wat is gekalmeerd kun je opnieuw de borstel introduceren en kun je heel langzaam en voorzichtig doorgan met borstelen. Telkens wanneer je kat een beetje van het borstelen heeft doorstaan moet je haar belonen met lekker zacht aaien en een hoog stemmetje te gebruiken terwijl je aanmoedigt.
 • Tip #6: Als je kat echt gestrest raakt van de borstel kun je altijd nog de favoriete snoepjes gebruiken. Beloon haar in eerste instantie voor elke borstel die je door het haar mag halen. Daarna kun je geleidelijk aan de frequentie van het belonen naar beneden schroeven naarmate het gemakkelijker afgaat. Zo bouw je het langzaam af en wordt het borstelen meer gewoonte. Ook wil je telkens wanneer je klaar bent met borstelen nog even belonen met een snoepje want dat is echt heel goed gedaan. Al snel zal je kat realiseren dat borstelen iets leuks is om samen te doen. En vooral in het begin is het handig dat ze met name meer bezig is met het eten dan met het klauwen naar de hand die de borstel vast heeft, jouw hand!
 • Tip #7: Als je ziet dat je kat op het punt staat je hand te grijpen, wacht dan heel even om verder te gaan tot ze wat is gekalmeerd. Als je namelijk door blijft gaan terwijl zij lekker aan het klauwen en bijten is dan gaat ze waarschijnlijk denken dat je met haar speelt en het dus ok is om naar je hand te grijpen. Door bij de eerste klauwbeweging direct te stoppen vertel je juist dat je niet wilt spelen.
 • Tip #8: Kies een goede borstel waar je kat goed tegen zal kunnen. Er zijn veel verschillende kammen, maar deze FURminator is veruit mijn favoriet. Het verwijdert dode haren vrij gemakkelijk en is snel in het verwijderen van haar. Hierdoor hoeft het kammen helemaal niet te lang te duren en zal het minder snel tegen gaan staan.
 • Tip #9: Als je nou toch bang bent om gekrabd of gebeten te worden, helemaal in het begin nu je goed gedrag gaat aanleren, probeer dan eens eerst een handschoen kam zoals een van de beste, deze Dr Zoo op Amazon.

Veelgesteld vragen over het kammen van je kat

Moet ik mijn kat borstelen of kammen?

Het is beiden goed, maar borstel of kam altijd in de richting waarin het haar groeit. Gebruik voor een kortharige kat eenmaal per week een kam met fijne tanden om vuil te verwijderen, beginnend bij het hoofd en naar beneden werkend richting staart. Een metalen kam werkt goed, maar maak zachte bewegingen om ongemak of letsel te voorkomen.

Hoe kam/borstel je een kat die er een hekel aan heeft?

Probeer eerst de geur van uw kat over de kam/borstel te wrijven. Koppel de borstelbeurt aan een beloning. Laat de kat eerst de borstel ZIEN en beloon hem daarna. Nooit andersom.

Wanneer moet ik mijn kat borstelen?

Probeer jouw kat te borstelen wanneer hij ontspannen is – misschien klaar om in slaap te vallen. …

Waarom bijt mijn kat me als ik hem borstel?

Een kat kan zich ongemakkelijk voelen bij het borstelen van bepaalde delen van zijn lichaam, pijn ervaren en agressief reageren. Het kan ook gebeuren als de borstelbeurt te lang heeft geduurd.

Waarom hebben katten vaak een hekel aan geborsteld worden?

In het verleden heeft je kat wellicht een slechte ervaring gehad met een borstel- of kambeurt. Sommige katten zijn gevoeliger dan andere, maar in het algemeen worden katten niet graag geborsteld.

Conclusie

Met dit artikel weet je waar je op moet letten bij het kopen van een kattenborstel, plus hoe je deze kunt gebruiken. Het enige wat je nog te doen staat is de juiste te kopen. Neem wat je hier hebt geleerd en begin met er eentje te kopen.

Als het er op aan komt om de juiste kattenborstel te kiezen zijn er een aantal dingen om op te letten. Zo moet je nadenken over de lengte van de vacht van je kat en hoe dik deze vacht is.

Door de tips en informatie te gebruiken die ik hier heb benoemd kun je eenvoudig een kattenborstel kopen die goed werkt voor jouw type kat.

Je weet nu in ieder geval wat het belang is van zo’n geweldige kattenborstel en hoe je het karweitje het beste kan aanpakken. Onthoud dat je met veel geduld en een hoop liefde een heel end zal komen.

Je kat zal je uiteindelijk dankbaar zijn, veel succes met je borstelsessies!

Wil je nog wat meer info betreffende de vacht van jouw kat, dan is de site cats only de moeite waard om eens te lezen. Misschien wil je als kattenliefhebber ook wel graag weten waar jouw kat heel gelukkig van wordt..kijk dan hier!

Heel veel succes bij het kammen!

Lees meer: katten aaien, wat vinden ze fijn en wat niet

Schuiven naar boven