Hoe adopteer je een kat?

Kat adopteren | Hier let je op + tips om de kat te laten wennen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Het redden van een katje kan een hele mooi ervaring zijn, maar het is belangrijk om van te voren goed te weten wat je te wachten staat.

Je wil er natuurlijk van verzekerd van zijn dat je je nieuwe viervoeter het juiste thuis kan bieden en dat het ook jouw leven een stuk gezelliger maakt!

Door de beslissing om een kat te nemen aandachtig te overwegen, vergroot je de kans om een gezonde kat te krijgen die blij is met jou en jij met hem of haar.

Wat komt er allemaal bij kijken als je een kat gaat adopteren?

In dit artikel zullen we je hier alles over vertellen.

Het is allereerst belangrijk om te begrijpen of een kat adopteren iets voor jou is. Mocht dat inderdaad zo zijn, dan willen we je met dit artikel helpen om je 100% voor te bereiden op de komt van jouw nieuwe maatje.

Waar kun je terecht om een kat te adopteren?

De eerste vraag die je jezelf zult stellen als je een kat wil adopteren is natuurlijk: waar kan ik dat doen?

Een kat adopteren doe je niet noodzakelijk bij een asiel, al is het natuurlijk wel de eerste gedachte bij mensen.

Denk ook eens aan vrienden of kennissen die misschien een nestje hebben. Verder zijn er ook wel eens dierenartsen die misschien een verlaten katje hebben ontvangen.

Als je bij kennissen of vrienden een katje uit een nestje neemt, houd dan wel rekening met het feit dat hij of zij nog gevaccineerd moet worden. Ook een gezondheidscheck is van belang.

Als je bij kattenasielen gaat kijken, check dan eerst even online hoe deze asielen eruit zien en hoe ze te werk gaan.

Vooronderzoek doen is geen overbodige luxe. Als je dierenarts geen katjes heeft ontvangen, kan hij of zij jou wellicht een opvangcentra aanbevelen.

Wat zijn de voordelen van een kat adopteren uit het asiel?

Het adopteren van een kat kan een ontzettend spannende ervaring zijn. Er zitten veel voordelen aan het adopteren van een kat, vooral als deze uit een asiel komt. We zullen er hier een aantal noemen.

Als je ervoor kiest om een kat te adopteren uit een asiel, dan is het voordeel dat het personeel de katten waarschijnlijk goed kent en je kan helpen om de juiste kat uit te zoeken.

Daarnaast zijn katten uit het asiel vaak onderzocht door de dierenarts, gesteriliseerd, gevaccineerd en behandeld tegen parasieten. Bovendien is de kat mogelijk al zindelijk, voornamelijk als deze al volwassen is.

In de meeste gevallen wordt er wel gevraagd om een vergoeding als je de kat wil adopteren.

Het personeel van een asiel zal naar jouw levensstijl vragen om er zeker van te zijn dat jij een geschikt baasje bent voor de kat. Ze zullen je eventueel ook nog andere vragen stellen.

Ze willen natuurlijk zeker weten dat hun dieren op de juiste plek terechtkomen, waar vooral heel veel liefde aan ze zal worden gegeven!

Waar moet je allemaal op letten bij het adopteren van een kat?

Als je precies weet welke uitdagingen je te wachten staan bij de adoptie van een kitten, dan is het gemakkelijker om de juiste beslissingen te nemen, en zal dit ook gunstig zijn voor de relatie die je opbouwt met je nieuwe kat.

Een aantal van deze uitdagingen noemen we hieronder:

  1. Houd er rekening mee dat een kat in het begin afhankelijk kan zijn en daarom niet te lang alleen kan worden gelaten.
  2. Je moet de tijd nemen om je katje zindelijk te maken.
  3. Indien je een volwassen kat adopteert, kunnen eventuele slechte gewoontes moeilijk te veranderen zijn.

Een kat adopteren doe je dus niet zomaar.

Op vakantie gaan de eerste maanden zit er bijvoorbeeld niet in. Vooral in het begin zal het je wat tijd gaan kosten, maar daar hebben jij en je kat later alleen maar baat bij.

Bedenk van te voren goed of jij de tijd hebt en het daadwerkelijk leuk vindt om een katje te nemen en op te voeden.

Houd er daarnaast rekening mee dat een huisdier adopteren geen tijdelijk pretje is. Als je ervoor kiest om een kitten te adopteren, dan zul je dus de rest van zijn of haar leven voor hem of haar moeten zorgen.

Het is dus niet zo dat je de kat na een aantal weken ‘toch niet zo leuk vindt’ en ‘m maar weer terugbrengt naar het asiel of hem of haar aan een ander geeft. Neem je verantwoordelijkheden.

Hoe vergemakkelijk je het adoptieproces?

Er zijn twee dingen die belangrijk zijn om het adoptie proces zo aangenaam mogelijk te maken voor jezelf, maar ook voor je kat.

  1. Wees niet bang om vragen te stellen.
  2. Breng tijd met je nieuwe vriend door.

Vraag in het asiel alles over de kat die je wil adopteren. Omdat het nogal veel vragen zullen zijn, is het handig om van te voren een lijstje met vragen te maken en deze vervolgens mee te nemen wanneer je de kat gaat halen.

In het stuk hieronder zullen we uitgebreider ingaan op welke vragen je allemaal kunt stellen.

Daarnaast is het belangrijk om tijd met je kat door te brengen vóór dat de adoptie plaatsvindt, zodat het beest je langzaam aan kan leren kennen.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Beslis nooit bij een eerste ontmoeting. Neem gerust de tijd om kennis te maken met de viervoeter en goed na te denken over je beslissing. Ga diverse keren op bezoek en merk op of er een klik ontstaat.

Mocht je een gezin of partner hebben, neem die dan mee naar de bezoekjes.

Welke vragen stel je bij de adoptie van een kat?

Bij het adopteren van een dier, gaat het om de harmonie tussen jou en het dier. Er moet natuurlijk een klik zijn.

Zoals we eerder hebben vermeld, is het belangrijk om de juiste vragen te stellen wanneer je een kat gaat adopteren, zodat je zeker weet dat jij het katje mee naar huis neemt dat het beste bij jou past.

Stel vragen zoals:

  1. Kan de kat gemakkelijk alleen?
  2. Hoe reageert de kat op kinderen of andere dieren?
  3. Is de kat gewend om naar buiten te gaan of blijft hij/zij het liefst binnen?
  4. Wat vindt de kat lekker en aan welk voer is de kat gewend?
  5. Heeft de kat een specifiek eetpatroon?
  6. Wat is zijn of haar karakter?
  7. Vraag, in het geval je een kat adopteert ergens anders dan bij een asiel, aan de eigenaar waar hij of zij de kat vandaan heeft.

Wat het kattenvoer betreft: als jij een ander voermerk wil geven, dan moet een kat daar langzaam aan wennen. Je moet dan het nieuwe voer met het voer mengen dat de kat gewend is. Sommige dieren zijn gevoelig voor het wisselen van voer.

De laatste vragen voordat je de kat meeneemt?

Als het eindelijk zo ver is en je het lieve beestje eindelijk mee naar huis mag nemen, stel dan nog even de volgende belangrijke vragen:

  1. Vraag naar het medisch dossier van de kat en om een medische gezondheidsverklaring. Een gezondheidsverklaring kun je eventueel ook vragen bij je eigen dierenarts.
  2. Vraag dan of je zijn of haar favoriete speeltje of kleedje mee mag nemen (daar zit dan voor de kat een bekend luchtje aan).
  3. Zorg ervoor dat er een adoptieovereenkomst wordt getekend en controleer het legitimatiebewijs van de kat. Online kun je ook een voorbeeld van een adoptieovereenkomst downloaden.

De juiste documenten hebben is belangrijk zodat je precies weet wat voor medisch verleden de kat heeft. Dit is daarnaast erg belangrijk voor de dierenarts.

Laat alles op papier zetten, want mondelinge afspraken zijn moeilijk te bewijzen. Het mee naar huis nemen van een favoriet speeltje of kleedje van de kat zal het beestje een veilig gevoel geven.

Hoe laat je je kat zo goed mogelijk wennen?

Het katje maakt eindelijk deel uit van de familie. Een nieuwe omgeving, een nieuwe baasje…

Je kat zal waarschijnlijk wat tijd nodig hebben om zijn of haar nieuwe thuis te leren kennen. En dat is niet meer dan normaal.

Baasjes kunnen helpen om deze fase zo prettig mogelijk te maken voor het katje.

  1. Laat de kat eerst kennis maken met de ruimte waar zijn of haar kattenbak staat.
  2. Indien je andere huisdieren hebt, introduceer die dan geleidelijk aan.
  3. Gebruik het speelgoed van al bestaande huisdieren en geef die aan de kat.
  4. Zorg voor een veilig huis.
  5. Houd de kat de eerste maand thuis.
  6. Zoek een goede dierenarts en plan zo snel mogelijk een afspraak.

Laat je kat vooral in een rustige omgeving thuis komen en wennen. Is dit de eerste kat die je in huis neemt, zorg dan dat je alle benodigdheden voor een kat in huis hebt.

Voor het voorstellen van andere huisdieren, is het belangrijk dat de kat eerst aan zijn of haar nieuwe omgeving heeft kunnen wennen.

Je kunt het speelgoed of ander materiaal tussen alle aanwezige huisdieren uitwisselen, zodat ze kennis kunnen maken met elkaars geur en eraan kunnen wennen.

Laat geen giftige stoffen of gevaarlijk materiaal door het huis slingeren. Houd ook eventueel rekening met open haarden en dat alle prullenbakken goed afgesloten zijn. Het is verder verstandig om de deksel van het toilet omlaag te doen wanneer deze niet wordt gebruikt.

Door de kat in ieder geval de eerste vier weken binnen te houden, zal de kans kleiner worden dat hij of zij wegloopt.

Het is verder belangrijk om de kat zo snel mogelijk mee te nemen naar de dierenarts om kennis te laten maken en om de gezondheid van je kat te laten checken.

Schuiven naar boven