10 redenen waarom je een kattenvrouwtje wil zijn

10 redenen waarom je een kattenvrouwtje wil zijn

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Vroeger was het niet zo leuk om een ‘kattenvrouwtje’ genoemd te worden. Vaak ging het hierbij om een vrijgezelle vrouw met een huis vol katten. Een oude vrijster, zeg maar. Toch blijkt dat er meer dan genoeg redenen zijn om het idee dat je een kattenvrouwtje (of -mannetje) bent, helemaal te omarmen. Laten we eens kijken naar de 10 manieren waarop katten onze levens verbeteren.

1. Kattenliefhebbers zijn slim en gevoelig

Een enquête uit 2014 wees uit dat kattenliefhebbers intelligenter en gevoeliger zijn dan hondenliefhebbers, die vaak weer spontaner en actiever waren. Psychoanalist Steve McKeown, oprichter van MindFixers en eigenaar van de McKeown Clinic, zei:

“Mensen die van katten houden hebben vaker een universitair diploma dan hondenliefhebbers. Hoogopgeleide mensen werken vaak langere uren en gaan voor huisdieren die hun persoonlijke omstandigheden en levensstijl aanvullen.”

Oké, dus misschien wordt je niet slimmer als je aan kat aanschaft, maar veel intelligente mensen verkiezen katten boven honden. Dat is toch een win voor kattenliefhebbers!

2. Houd je hart gezond

Voor een onderzoek wat in 2008 werd gepubliceerd door het Stroke Instituut van de Universiteit van Minnesota, volgden onderzoekers bijna 4.500 mensen, van wie 3 van de 5 mensen al 10 jaar een kat had. Ze concludeerden dat de kans dat katteneigenaren overleden aan een hartaanval 30% minder was dan bij mensen die geen kat hadden. Een vervolgonderzoek wat een jaar later werd gepubliceerd bevestigde dat het minder waarschijnlijk was dat katteneigenaren overleden aan welke hart- en vaataandoening ook, zoals een beroerte. Dit kan onder andere te maken hebben met het volgende punt op onze lijst…

3. Het spinnen van katten vermindert stress

Volgens MNN heeft onderzoek uitgewezen dat katten beter zijn in het verminderen van stress en verlagen van bloeddruk dan welk ander huisdier ook. De frequentie van hun spinnen heeft medische voordelen voor zowel de katten zelf als voor hun eigenaren. Volgens Scientific American:

“Wetenschappers hebben aangetoond dat katten spinnen door hun laryngaal en middenrifspieren steeds een beetje aan te spannen. Katten spinnen tijdens het in- en uitademen, wat leidt tot een regelmatig patroon en frequentie tussen 25 en 150 Hertz. Verschillende onderzoekers hebben uitgewezen dat geluidsfrequenties binnen dit bereik botdichtheid kunnen verbeteren en genezing kunnen bevorderen.”

4. Ze maken je aan het lachen

Er komt regelmatig meer onderzoek naar boven waarin de positieve effecten van lachen op je gezondheid naar voren komen. Zo wees één studie uit dat als je 20 minuten naar grappige video’s krijgt, dit een aanzienlijk effect heeft op het niveau stresshormoon dat je in je lichaam hebt, cortisol. Mensen gingen er ook beter door presteren op een geheugentest.

Een andere studie wees uit dat een gevoel voor humor je kan beschermen tegen hartaandoeningen. Als je ooit tijd hebt doorgebracht heb op YouTube – of een kat hebt gehad – weet je hoe hilarisch katten kunnen zijn. Dus de volgende keer dat ze een sprong wagen en die missen, weet dan dat ze hierdoor je leven verlengen – en de kwaliteit verbeteren.

5. Katten kunnen mensen met autisme helpen communiceren

Een Frans onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen met autisme die op 4- of 5-jarige leeftijd een huisdier kregen, veel verbeteringen toonden als het ging om delen met anderen of andere mensen troosten. Sommige mensen met autisme (ongeacht hun leeftijd) gaven aan dat ze zich sterker verbonden voelden met dieren dan met andere mensen. Eén theorie is dat mensen met autisme zich dankzij een kat beter gingen voelen, omdat het aaien van een kat oxytocine vrijmaakt. Oxytocine wordt ook wel het “feel-good” hormoon genoemd. Omdat je je beter voelt, kan het ook gemakkelijker worden om met mensen te communiceren.

6. Ze kunnen je helpen met depressie

Er zijn verschillende manieren waarop huisdieren in het algemeen en vooral katten kunnen helpen met depressie. De verantwoordelijkheid om iets in leven te houden is een goede manier om je mentale gezondheid te verbeteren. Je kunt je minder goed verstoppen voor de wereld als er iets is wat op jou rekent voor al zijn behoeften. Aanraking heeft ook veel voordelen voor de gezondheid en een dier aaien kan net zo goed helpen als een vriend die je een knuffel geeft of een massage van drie kwartier.

Huisdieren kunnen ook een afleiding zijn van onze emotionele pijn. Daarnaast bieden ze onvoorwaardelijke liefde en acceptatie. En dit alles bovenop alle andere voordelen.

7. Door een kat voel je je minder eenzaam

Het is bewezen dat huisdieren gevoelens van eenzaamheid helpen verminderen. Ze kunnen de sociale behoeften van mensen net zo goed bevredigen als mensen. Ze zijn perfecte luisteraars en zullen je nooit onderbreken als je over een slechte dag praat. Daarnaast is er altijd iemand die weer blij is als je thuiskomt.

8. Ze kunnen allergieën helpen voorkomen bij kinderen

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die worden blootgesteld aan huisdieren in hun eerste levensjaar aanzienlijk minder kans lopen om op latere leeftijd allergieën te ontwikkelen. De theorie is dat het immuunsysteem dan met iets natuurlijks bezig is waardoor het beter op een normale manier ontwikkelt en niet reageert op dingen die niet daadwerkelijk gevaarlijk zijn.

9. Het is goedkoper om voor katten te zorgen dan voor honden

Volgens de ASPCA, is het goedkoper om voor katten te zorgen dan voor honden. Voor een kat gaan in plaats van een hond kan tussen de €250 en €700 per jaar schelen.

10. Ze zijn experts op het gebied van dutjes doen

Een dutje doen wordt misschien als lui gezien, maar toch is het heel goed voor je gezondheid om midden op de dag een kort dutje te doen. Niemand beter dan een kat om te laten zien hoe goed het voor je is. Volgens de Huffington Post:

“Deze serieuze slaapkoppen zien niet alleen het belang van slaap, maar zien er ook nog eens heel schattig uit terwijl ze het doen! Onderzoeken hebben uitgewezen dat een middagdutje wonderen doet voor je alertheid, geheugencreativiteit, productiviteit en algehele stemming. Dus als je in je eentje geen tijd wilt maken voor een dutje, kan je aaibare vriendje het idee van 20 minuten uitrusten misschien wat aantrekkelijker maken.”


Schuiven naar boven