Kat helpen stoppen met ongewenst gedrag

Je kat helpen stoppen met ongewenst gedrag is makkelijker dan je denkt

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

De beste manieren om je kat te helpen bij het omgaan met gedragsproblemen, zijn eigenlijk heel simpel.

Het is belangrijk dat je kat een eigen plekje heeft om te eten. Katten zijn solitaire dieren en voedselconcurrentie wil je zo veel mogelijk voorkomen! Ook als katten samen in een huis leven en goed met elkaar omgaan, kan alleen eten een behoefte van je kat zijn.

Hoe je gedragsproblemen bij je kat kunt oplossen

Heb je een kat met gedragsproblemen? Geen zorgen, je bent niet alleen! Veel kattenbaasjes hebben te maken met katten die niet zo lief zijn als ze zouden moeten zijn. Gelukkig zijn er manieren om deze problemen op te lossen.

Kat plast in huis

Als je kat overal in huis plast, is het belangrijk om te bepalen of hij plast of sproeit. Bij plassen gaat je kat hurken, terwijl bij sproeien hij rechtop staat en de urine naar achteren sproeit. De oorzaken van het probleem kunnen erg uiteenlopen.

Een kattengedragsdeskundige kan helpen om de oorzaak vast te stellen en een oplossing te vinden. Misschien is de kattenbak te klein of wordt hij niet vaak genoeg verschoond, of speelt er stress in de omgeving van je kat.

Kat sproeit in huis

Zowel poezen als katers kunnen sproeigedrag vertonen. Een kat sproeit terwijl hij staat, vaak met zijn staart omhoog. Soms trappelt hij hierbij met zijn achterpoten. Dit komt vaak terecht op een verticaal vlak, zoals een deur, gordijn of zitbank.

Om de oorzaak te achterhalen, is het belangrijk om eerst na te gaan of je kat gecastreerd is. Is dat niet het geval, dan kan het sproeien een manier zijn om geur af te zetten om zijn territorium te markeren. Is je kat wel gecastreerd, dan kunnen er andere oorzaken zijn voor het gedragsprobleem.

Kat wil niet eten

Als je kat ineens minder of helemaal niet eet, kunnen er allerlei oorzaken zijn. Misschien is er medisch iets niet in orde of ervaart je kat extra stress. Probeer eerst uit te sluiten of er een medische oorzaak is. Is dat niet het geval, dan kun je overwegen het advies in te winnen van een kattengedragsdeskundige.

Het is belangrijk dat je kat in ieder geval een eigen plekje heeft om te eten. Katten zijn solitaire dieren en voedselconcurrentie wil je zo veel mogelijk voorkomen!

Kat bijt

Bijt je kat jou of je kinderen? Je kat wil daar iets mee zeggen. Hij wil vaak dat je stopt met iets wat hij niet fijn vindt. Ook kan er iets anders aan de hand zijn voor je kat. Denk aan:

    • Te lang of op een verkeerde plek aaien of helemaal niet geaaid willen worden

 

    • In spel opgaan en bijten als onderdeel van het spelletje zien

 

    • Angst of in het nauw gedreven voelen, vaak gecombineerd met blazen

 

    • Stress

Je dierenarts kan onderzoeken of je kat pijn heeft. Pak je kat ook liever niet op bij pijn en stress. Een gedragsdeskundige kan ook onderzoeken waar het gedragsprobleem bijten vandaan komt.

Kat miauwt veel

Vroeg in de ochtend of zelfs ’s nachts maakt je kat een miauwend geluid. Dit geluid is vaak bedoeld voor jou. Katten maken dit geluid niet snel onderling en gebruiken miauwen als manier om contact te maken met hun baasje.

Het kan zijn dat je kat iets wil vertellen, zoals dat hij honger heeft of dat hij wil spelen. Probeer uit te zoeken waarom je kat miauwt. Als je dat weet, kun je een oplossing zoeken voor het probleem.

Hoe maak je je kat zindelijk?

 

Stap 1: Oorzaak herkennen

Het allerbelangrijkste bij het afleren van een gedraging bij je kat is het herkennen van de oorzaak. Is je kat opeens niet meer zindelijk? Dan kan dit een gevolg zijn van een verkeerde kattenbak, te weinig kattenbakken of een gezondheidsprobleem.

Om erachter te komen wat de oorzaak is, kun je het beste de volgende dingen checken:

    • Is de kattenbak schoon?

 

    • Is de kattenbak groot genoeg?

 

    • Is er voldoende privacy rond de kattenbak?

 

    • Is er een gezondheidsprobleem?

 

Stap 2: Oplossing zoeken

Als je de oorzaak van het probleem hebt gevonden, is het tijd om een oplossing te zoeken. Als je kat bijvoorbeeld niet meer zindelijk is omdat de kattenbak te klein is, dan is het tijd om een nieuwe kattenbak te kopen. Als je kat een gezondheidsprobleem heeft, dan is het tijd om een dierenarts te raadplegen.

Stap 3: Training

Als je de oorzaak van het probleem hebt gevonden en een oplossing hebt gezocht, is het tijd om je kat te trainen. Dit kan je doen door je kat te belonen als hij zindelijk is en hem te bestraffen als hij niet zindelijk is.

Het is belangrijk om consequent te zijn en je kat te blijven trainen totdat hij het gedrag heeft afgeleerd. Als je kat bijvoorbeeld niet meer in de huiskamer plast, beloon hem dan met een lekker hapje of een knuffel.

Stap 4: Volhouden

Het afleren van een gedraging bij een kat kan tijd kosten, dus het is belangrijk om vol te houden. Blijf consequent en geef je kat de tijd om het gedrag af te leren. Als je kat bijvoorbeeld niet meer in de huiskamer plast, beloon hem dan met een lekker hapje of een knuffel.

Het is belangrijk om je kat te blijven trainen totdat hij het gedrag heeft afgeleerd. Als je kat bijvoorbeeld niet meer in de huiskamer plast, beloon hem dan met een lekker hapje of een knuffel.

Waarom sproeit je kat in huis?

Heb je ooit gezien dat je kat zijn staart omhoog tilt en trappelt met zijn achterpoten? Dan is de kans groot dat hij aan het sproeien is. Sommige katten sproeien alleen druppels, anderen een hele plas. Maar waarom doen ze dit?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Gecastreerde katten

Als je kat gecastreerd is, kan het sproeien een andere oorzaak hebben. Misschien heeft hij een medisch probleem, of is er iets in zijn omgeving dat hem uit balans brengt. Als je geen medische oorzaak kunt vinden, is het misschien een goed idee om een kattengedragsdeskundige te raadplegen.

Ongecastreerde katten

Voor ongecastreerde katten is sproeien een manier om hun territorium te markeren. Ze sproeien hun geur op verticaal vlak, zoals deuren, gordijnen of zitbanken. Dit is hun manier om te laten weten dat dit hun territorium is.

Hoe kun je het sproeien stoppen?

Als je kat sproeit, is het belangrijk om eerst een dierenarts te raadplegen om te kijken of er een medische oorzaak is. Als dat niet het geval is, is het verstandig om een kattengedragsdeskundige te raadplegen. Zij kunnen je helpen om het probleem op te lossen. Je kunt ook onze blogposts lezen voor meer informatie.

Waarom bijt je kat?

Het kan zijn dat je kat je of je kinderen bijt, maar dat wil niet zeggen dat hij een slechte kat is. Hij wil je gewoon iets duidelijk maken! Misschien vindt hij het niet leuk als je te lang of op de verkeerde plek aait, of als je hem in een spelletje bijt. Of misschien voelt hij zich angstig of in het nauw gedreven.

Als je denkt dat je kat pijn heeft, is het het beste om je dierenarts te raadplegen. Probeer je kat ook niet op te pakken als hij pijn of stress heeft. Als je denkt dat er een gedragsprobleem aan de hand is, kan een gedragsdeskundige je helpen om erachter te komen waarom je kat bijt.

Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je kat bijt:

    • Probeer te begrijpen waarom je kat bijt.

 

    • Vermijd het aaien op de verkeerde plekken of te lang aaien.

 

    • Zorg ervoor dat je kat niet in het nauw gedreven of gestrest voelt.

 

    • Wees voorzichtig met spelen waarbij je kat bijt.

 

    • Als je kat pijn heeft, laat hem dan met rust.

 

    • Raadpleeg je dierenarts of gedragsdeskundige als je denkt dat er een gedragsprobleem is.

 

Waarom miauwt je kat?

Katten hebben een unieke manier om hun baasje te laten weten wat ze willen: miauwen! Of je nu wordt gewekt door een vroege ochtendmiauw of door een nachtelijk gejank, je kat heeft een boodschap voor je.

Stress of verveling?

Katten miauwen niet vaak onderling, dus als je kat ineens meer miauwt, kan dat een teken zijn dat hij of zij stress ervaart. Misschien is er een andere kat overleden waar je kat om rouwt, of heeft je kat pijn. Het kan ook zijn dat je kat gewoon verveeld is.

Hoe kun je het miauwen stoppen?

Het is belangrijk om te weten dat boos worden of straffen nooit de oplossing is. Als je kat veel miauwt, is het verstandig om een gedragsdeskundige te raadplegen voor advies over hoe je het beste met het gedrag kunt omgaan.

Waarom krabben katten?

Katten krabben om verschillende redenen. Ten eerste is het een manier om hun nagels te onderhouden. Ten tweede gebruiken ze het om geur af te geven via hun voetzooltjes. Dit is een manier om hun territorium te markeren en zich veilig te voelen.

Hoe voorkom je dat je kat je meubels of behang krast?

Als je kat je meubels of behang krast, is het belangrijk om een krabpaal aan te schaffen. Kies een plek die makkelijk te bereiken is, zoals bij zijn favoriete slaapplekje of naast een deur. Als je meerdere katten hebt, zorg dan dat je meerdere krabpalen hebt.

Wat als je kat niet wennen aan de krabpaal?

Als je kat niet wennen aan de krabpaal, of als hij toch je meubels en behang blijft krabben, is het belangrijk om met een gedragsdeskundige te praten. Zij kunnen je helpen om je kat te trainen en zijn gedragsprobleem op te lossen.

Waarom likken katten zichzelf kaal?

Katten zijn geweldige schoonmakers. Ze likken zichzelf om te wassen, net zoals we dat doen met een douche. Maar soms kan het gebeuren dat je kat overmatig likt, waardoor er kale plekken in de vacht ontstaan.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken waarom je kat zichzelf kaal likt. Allereerst kan het stress zijn. Maar ook vlooien of allergieën kunnen een rol spelen.

Hoe kan je helpen?

Als baasje is het belangrijk om het overmatig likken serieus te nemen. Je wilt de onderliggende oorzaak achterhalen. Een dierenarts kan hierbij helpen.

Tips om te voorkomen

Om te voorkomen dat je kat zichzelf kaal likt, kun je het volgende doen:

    • Zorg dat je kat voldoende speelgoed heeft om zich mee te vermaken.

 

    • Geef je kat voldoende aandacht.

 

    • Zorg dat je kat vrij is van vlooien.

 

    • Geef je kat een gezond dieet.

 

    • Zorg dat je kat voldoende rust krijgt.

      Conclusie

Een chronisch gestreste kat is een lastig probleem, maar met de juiste aanpak kun je er veel aan doen.

Neem bijvoorbeeld de tips uit dit artikel: voer je kat op een rustige manier uit en geef haar de ruimte om te ontspannen. Zo voorkom je dat ze gestrest raakt.

Schuiven naar boven