Waarom zijn katten kieskeurige eters

Is jóuw kat ook kieskeurig met eten? Waarom doen ze dat?!?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Katten zijn kieskeurig met eten, maar waarom?

Kijk, er zijn veel redenen waarom katten kieskeurig zijn met eten. Maar ik ga het specifiek hebben over de belangrijkste redenen waarom ze zo kieskeurig zijn met het eten dat ze uitkiezen en wat je eraan kunt doen.

Hoe kieskeurig zijn katten met hun eten?

Katten zijn bekend om hun kieskeurigheid als het gaat om eten. Hoewel smaak een belangrijke factor is, is het totaalplaatje wat bepaalt of ze het eten opeeten of niet. Als je een kat hebt, weet je dat je een kieskeurige eter in huis hebt.

Hoe kieskeurig zijn katten?

Katten zijn bekend om hun kieskeurigheid als het gaat om eten. Ze zijn vaak veel selectiever dan honden, die vaak alles eten wat hun voorgezet wordt. Katten zijn veeleisend en zullen alleen eten wat hun smaakt.

Waarom zijn katten kieskeurig?

Katten zijn kieskeurig omdat ze een gevoelige smaak hebben. Ze hebben een veel beter gehoor en reukvermogen dan de meeste andere dieren. Daarom kunnen ze de kleine verschillen in smaak en geur beter waarnemen.

Hoe kun je je kat tevreden stellen?

Om je kat tevreden te stellen, moet je rekening houden met de volgende factoren:

  • Smaak: Katten hebben een gevoelige smaak, dus het is belangrijk dat je eten kiest dat hun smaak bevredigt.

 

  • Textuur: Katten zijn gevoelig voor textuur, dus het is belangrijk om eten te kiezen dat de juiste textuur heeft.

 

  • Geur: Katten hebben een gevoelig reukvermogen, dus het is belangrijk om eten te kiezen dat een aangename geur heeft.

 

  • Presentatie: Katten zijn visuele wezens, dus het is belangrijk om eten te kiezen dat er aantrekkelijk uitziet.

Als je deze factoren in acht neemt, zul je je kat tevreden stellen en ervoor zorgen dat ze geniet van het eten dat je hun voorzet.

Hoe je een kieskeurig dier tevreden houdt

 

Eten

We kennen allemaal wel de kat die heel nadrukkelijk ruikt aan het eten, vaak niet uit de hand eet en bij voorkeur een eigen rustig plekje heeft, waar de maaltijd genuttigd kan worden. Maar voor de kat gelden nog meer zaken die mede bepalend zijn.

Het is belangrijk dat je de kat regelmatig voedt. Katten zijn gewoontedieren, dus het eten moet op dezelfde plek staan. Zorg dat de plek rustig is, zodat de kat ongestoord kan eten.

Slaapplaats

Naast de kattenbak, die op een vaste plek moet staan, moet de kat altijd een schuil- en slaapplaats hebben. De slaapplaats kan af en toe veranderen, maar de kat bepaalt waar hij slaapt. Een hoge vensterbank of een plateau van een krabpaal zijn goede plekjes.

Uitkijkplaats

Een uitkijkplaats voor de kat is ook belangrijk. De kat kan hier het geheel overzien. Een hoge vensterbank of een plateau van een krabpaal zijn goede plekjes. Je hoeft niet in een paleis te wonen om je kat tevreden te houden, als je maar verschillende plekjes hebt waar de kat terecht kan.

Hoe kieskeurig is jouw kat als het om voeding gaat?

 

De geur

Katten zijn echte geurfreaks. Ze zullen hun voorkeur laten blijken op basis van de geur. Als de geur hun aanstaat, zullen ze aanstalten maken om te gaan eten.

De smaak

Als ze vervolgens gaan eten, komt de smaak, de vorm, de textuur en het formaat van het eten om de hoek kijken. Al deze factoren beïnvloeden het verloop van het eetproces.

Het gevoel

Of de kat het eten lekker en voor herhaling vatbaar vindt, is afhankelijk van hoe ze het eten heeft ervaren. De nasmaak van de voeding bepaalt of ze het eten op prijs stelt of dat ze het volgende keer laat staan.

Prijs/kwaliteitverhouding

Katten zullen niet in hongerstaking gaan als ze niets anders te eten krijgen, maar het is wel duidelijk merkbaar. Daarom is het belangrijk om de beste voeding te kiezen die je kat lekker vindt. Kwaliteitsbrokken zijn redelijk vergelijkbaar in prijs, maar de betere brokken zijn uiteraard duurder. Houd bij het kopen van voeding ook rekening met de houdbaarheid. Zorg dat je de voeding droog, koel en donker bewaart.

Waarom eet je kat niet?

Als je kat normaal gesproken al zijn voerbak leeg eet, maar deze opeens laat staan, kan er sprake zijn van ziekte of pijn. Houd je huistijger dus goed in de gaten of hij of zij wel iets eet. Let ook goed op of je kat een van de volgende symptomen heeft:

Symptomen

 

  • Sloomheid

 

  • Koorts

 

  • Overmatig plassen

 

  • Braken

Deze symptomen kunnen wijzen op een ziekte. Een andere oorzaak van niet willen eten kan stress zijn. Controleer of er geen grote veranderingen in huis zijn geweest. Denk hierbij aan een nieuwe huisgenoot, het verplaatsen van de eetplaats of een nieuw voorwerp in huis. Om de kans op stress zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om grote veranderingen langzaam te introduceren. Laat je huistijger rustig wennen aan veranderingen.

Als laatste kan je kat gewoon kieskeurig gedrag vertonen. Dit komt helaas vaker voor bij katten dan ons lief is en het kan een hele uitdaging zijn om goede voeding te vinden.

Tips om je kat te helpen

 

  • Houd de voerbak schoon – Katten zijn niet alleen ontzettend kieskeurig, ze zijn ook nog eens extreem hygiënisch. Ze houden er niet van als hun kattenbak of voerbak vies is. Wanneer jouw kat voer krijgt uit een voerbakje dat niet schoon is, kan het dier simpelweg weigeren om te eten. Zorg er dus voor dat het voerbakje altijd schoon is.

 

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Hoe om te gaan met een kieskeurige kat

 

Wees geduldig

Katten zijn geen honden, en dat betekent dat ze hun eten nooit in één keer opeten. Ze zijn er graag mee bezig, en het is hun favoriete tijdverdrijf om af en toe een hapje te nemen. Als je kat na een uur nog niets heeft gegeten, haal het dan weg, maar geef niets anders. Op deze manier leert hij dat hij moet leven met wat jij hem voorschotelt.

Kijk uit naar buitenkatten

Heb je een buitenkat? Controleer dan of hij ergens anders eten krijgt of dat hij zelf zijn maaltijden vangt. Als dat het geval is, dan is het geen wonder dat hij niet wil eten wat je hem voorschotelt.

Wees creatief

Als je kat echt kieskeurig is, dan is het misschien tijd om creatief te worden. Probeer verschillende smaken en texturen uit om te zien wat hij het lekkerst vindt. Je kunt ook proberen om kleinere porties te geven, zodat hij meer tijd heeft om te eten.

Wees consequent

Het is belangrijk om consequent te zijn met je kat. Als je hem eten geeft, laat het dan een paar uur staan. Als hij het niet eet, haal het dan weg en geef het hem de volgende keer niet meer. Op deze manier leert hij dat hij moet eten wat je hem voorschotelt.

Hoe voorkom je dat je kat een kieskeurige eter wordt?

 

Wees consequent in je routines

Katten zijn echte kuddedieren, dus als je je kat wil voeden met een gezonde voeding, is het belangrijk om consequent te zijn met zijn routines. Als je vanaf het eerste moment dat hij niet wil eten, zijn voedingsroutine verandert of je probeert hem te lokken met restjes van je eigen maaltijd, dan maak je er een kieskeurige eter van.

Wees een goede voedselleider

Als je een goede voedselleider bent, zal je kat je vertrouwen en weten dat je de beste voedselkeuzes voor hem maakt. Geef je kat elke dag op hetzelfde moment hetzelfde voedsel, zodat hij weet wat hij kan verwachten. Als je eenmaal een routine hebt gevonden die werkt, blijf je er dan aan vasthouden.

Geef je kat geen restjes

Het is verleidelijk om je kat restjes te geven, maar dit is niet goed voor zijn gezondheid. Geef je kat alleen voedsel dat speciaal voor hem is gemaakt, zodat hij alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft. Als je je kat toch restjes wilt geven, geef hem dan alleen kleine porties.

Wees geduldig

Het kan even duren voordat je kat gewend is aan zijn nieuwe voedingsroutine. Wees geduldig en blijf consistent. Als je kat niet direct op zijn voedsel afkomt, geef hem dan wat meer tijd om te wennen. Als je kat eenmaal gewend is aan zijn voedingsroutine, zal hij er veel meer van genieten.

Geleidelijk overstappen naar biologisch voer

Heb je je oog laten vallen op biologisch voer van Yarrah? Dan is het belangrijk dat je kat geleidelijk overstapt. Katten zijn gewend aan hun voeding en als je ineens overstapt, kan het zijn dat je kat zijn eten niet meer opeet.

Hoe kan ik mijn kat geleidelijk laten wennen?

Gelukkig heeft Yarrah een Over op Organic pakket. Dit pakket bevat droog- en natvoer voor zeven dagen en is perfect om je kat geleidelijk te laten wennen aan biologisch voer.

Waarom is geleidelijk overstappen belangrijk?

Katten zijn erg gevoelig voor veranderingen in hun voeding. Als je ineens overstapt, kan dit leiden tot eetstoornissen of zelfs diarree. Geleidelijk overstappen is dus de beste manier om je kat te laten wennen aan biologisch voer.

Hoe maak je eten aantrekkelijker voor je kat?

 

Een smakelijke mix

Als je alleen brokken voert, maak het dan aantrekkelijker door er wat natvoer doorheen te mengen. De meeste katten zijn dol op natvoer en zullen hun brokken met meer smaak eten. Of wat dacht je van een paar druppeltjes sardineolie over de brokjes? Zelfs de meest kieskeurige kat zal hier voor bezwijken.

Verander het bakje

Probeer het voer eens in een ander bakje aan te bieden. Zo sluit je uit dat de kat niet eet omdat hij het bakje niet leuk vindt. En je maakt de kat ook nog eens nieuwsgierig.

Geen ‘wij’ en ‘ik’

Vergeet niet dat je geen ‘wij’ of ‘ik’ moet gebruiken wanneer je over een bedrijf of persoon praat. Gebruik liever samentrekkingen waar mogelijk en bullet points waar relevant.

Hoe je kat tevreden te houden met het juiste voerbakje

 

Waarom het formaat van het voerbakje belangrijk is

Het is niet alleen belangrijk dat je voerbakje schoon is, maar ook dat het de juiste maat heeft. Als je een te klein voerbakje hebt aangeschaft voor je kat, kan het zijn dat zijn snorharen de rand raken tijdens het eten. En dat is voor veel katten een hele afknapper.

Hoe je kat tevreden te houden

Gelukkig is er een oplossing! Probeer eens een groter voerbakje of eentje met een lage rand. Dan kunnen de snorharen van je kat de rand niet meer raken en is de kans groot dat hij weer met smaak zal eten.

Het ultieme voerbakje voor je kat

Dus als je kat niet wil eten, is het misschien tijd om de voerbak te vervangen. Kies voor een voerbakje dat groot genoeg is voor je kat, zodat zijn snorharen de rand niet meer raken. En als je echt een tevreden kat wilt, kies dan voor een voerbakje met lage rand. Dan kun je er zeker van zijn dat je kat weer met smaak zal eten.

Geef je kat een smakelijke traktatie met deze tip

 

Extraatjes toevoegen

Wees creatief en voeg wat extraatjes toe aan het voer van je kat. Ga op zoek naar een blikvoeding of een ander ingrediënt, bijvoorbeeld het water uit een blik tonijn of sardientjes, dat jouw kleine huistijger erg lekker vindt. Voeg een klein beetje van dit voer of ingrediënt toe aan de brokken van je kat.

Vloeistof of blikvoer

In dit geval werkt een vloeistof of blikvoer het beste. Dit kun je door de brokken heen mengen. Wanneer je een droog ingrediënt toevoegt aan de brokken, kan jouw kat alsnog het lekkerste eruit vissen en de brokken laten staan…

Riverwood Caviar for Cats

Riverwood Caviar for Cats natvoedingen zijn ideaal als aanvullende voeding naast de brokken van jouw kat. Deze natvoedingen voor katten bevatten maar liefst 51% tonijnfilet en zijn daarnaast aangevuld met een heerlijke topping. We weten zeker dat jouw spinnende huistijger hier van zal smullen!

Geef je kat een traktatie met deze tip! Voeg wat extraatjes toe aan het voer van je kat. Probeer een vloeistof of blikvoer door de brokken heen te mengen. Of ga voor Riverwood Caviar for Cats natvoedingen, die maar liefst 51% tonijnfilet bevatten en aangevuld zijn met een heerlijke topping. Jouw kat zal smullen!

Conclusie

Dus als je kat kieskeurig is met eten, wees er dan vooral niet bang voor en probeer het niet te forceren. Probeer het gewoon een keer en als het niet smaakt, dan niet meer.

Schuiven naar boven