Kunnen katten corona krijgen

Kunnen katten corona krijgen (en hun baasje besmetten)?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 
Katten en het coronavirus – hoe zit dat nu precies is? Waarschijnlijk heb je afgelopen jaar verhalen gehoord over katten die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Zijn deze verhalen echt waar? Hieronder zetten we alles op een rijtje voor je.

Veel besmettingen bij nertsenfokkerijen

Ondanks het feit dat de Wereldgezondheidsorganisatie claimt dat dieren geen grote rol spelen bij verspreiding van het virus, kunnen ze wél besmet raken. De besmettingen bij nertsenfokkerijen hier in Nederland zijn bijvoorbeeld veelvuldig in het nieuws geweest. Er zijn zelfs geregistreerde gevallen van mensen die besmet raakten met het virus nadat zij in aanraking waren geweest met besmette nertsen.

Kans is heel klein dat je kat COVID-19 krijgt

Wereldwijd zijn er enkele gevallen bekend van katten en honden die besmet waren met het virus. Deze werden net zoals hun baasje getest. In elk geval was de eigenaar van het diertje besmet. Toch zijn er geen aanwijzingen dat katten een rol spelen in verspreiding van het virus. Integendeel, het RIVM stelt zelfs dat de kans dat een kat besmet raakt en vervolgens een mens besmet vele malen kleiner is dan mens-op-mens besmetting. Je hoeft je dus geen grote zorgen te maken.

Wat je als katteneigenaar moet weten

Kortom, besmetting door katten of andere huisdieren is zeer onwaarschijnlijk. Maar let op: besmetting via de vacht van een kat of ander huisdier is wel mogelijk! Elk oppervlak dat een geïnfecteerd persoon aanraakt kan namelijk het virus overdragen. Dit gaat ook op voor de vacht van je kat. Heb je klachten – zoals verkoudheid, hoesten, koorts of benauwdheid – blijf dan weg bij je kat. Zo weet je zeker dat je via je kat geen anderen besmet.

Volg de aanbevelingen van het RIVM!

De hierboven staande informatie is afkomstig van het RIVM, de WHO en andere organisaties. Wil je meer weten over het coronavirus en je katten? Dan moet je op de website van het RIVM zijn – daar vind je alle aanbevelingen.

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Er bestaan veel vragen over katten, het coronavirus en of ze besmet kunnen raken. Hieronder geven we antwoord op een aantal van de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag en het bijbehorende antwoord er niet tussen? Bezoek dan de website van het RIVM, de World Organization for Animal Health Organization en de World Small Animal Veterinary Association.

Kunnen katten besmet raken?

De kans dat je kat besmet raakt met het coronavirus is erg klein. Het RIVM geeft aan dat er wereldwijd slechts enkele katten en honden positief zijn getest. In Nederland is dit ook een paar keer voorgekomen.

Kunnen katten het virus verspreiden?

Het RIVM geeft aan de katten er geen bewijs is dat katten een bron van dier-op-mens besmettingen zijn. Wel blijkt uit onderzoek dat katten elkaar kunnen besmetten. Volgens het RIVM is de kans hierop echter ook erg klein.

Wat voor symptomen hebben katten met corona?

Net zoals mensen hebben katten met het coronavirus milde luchtwegklachten.Wat ook overeenkomt met mensen, is dat katten erg verschillend op het virus reageren.

Ik denk dat mijn kat corona heeft – kan ik hem/haar laten testen?

Nee, huisdieren kunnen vooralsnog niet getest worden. Vertoont je kat corona-symptomen? Onthoud dan dat de kans bijzonder klein is dat dit daadwerkelijk corona is. Wel is het verstandig om bij vreemde symptomen contact op te nemen met de dierenarts.
Schuiven naar boven