Waarom katten ineens onverklaarbaar opspringen door opgekropte energie

Springt jouw kat ook soms opééns op? De gekke 5 minuten theorie

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Heb jij ook zo’n gekke kat die ineens uit het NIETS opspringt en als een malle van de trap rent, op de klimpaal, hangend aan de krabpaal (hopelijk niet gordijnen) om vervolgens nog een paar keer heen en weer te schieten?

Katten zijn bekend om hun rustmomenten, maar soms springen ze opeens onverwacht omhoog. Dit komt omdat ze hun jachtinstinct willen bevredigen. Omdat ze dit binnenshuis maar deels kunnen, moeten ze hun overtollige energie kwijt. Daarom is het meestal te zien bij katten die niet of weinig buiten komen.

En HOE komt dat? Is het alleen een manier om hun overgebleven energie kwijt te raken of juist om hun jachtinstinct te bevredigen? Laten we erachter komen…

Waarom katten hun gekke 5 minuten hebben

Katteneigenaren kennen het wel: hun rustige kat verandert ineens in een wilde furie die door het huis rent. Maar waar komt dit gedrag vandaan? In dit artikel leggen we uit waarom katten hun gekke 5 minuten hebben.

Gekke 5 minuten als ontlading

Katten hebben de neiging om laag over de grond te ‘vliegen’ alsof ze iets willen jagen. Dit is omdat ze hun jachtinstinct willen bevredigen. Omdat ze dit binnenshuis maar deels kunnen, moeten ze hun overtollige energie kwijt. Daarom is het meestal te zien bij katten die niet of weinig buiten komen.

Welk moment van de dag?

De gekke 5 minuten van uw kat kunnen op elk moment van de dag voorkomen, maar meestal gebeurt het tijdens de ochtend- of avondschemering. Dit komt omdat katten graag tijdens de schemering jagen.

Spelen om verveling te voorkomen

U kunt verveling bij uw kat voorkomen door regelmatig met hem te spelen. Geef hem verschillende soorten speeltjes en af en toe onverwachte zaken zoals een lege doos of papieren zak. Knip eventuele handvatten af zodat hij daar niet in verstrikt kan raken.

Feline hyperesthesie syndroom

Als uw kat buiten zijn gekke 5 minuten ook ander wild gedrag vertoont, overleg dan met uw dierenarts. Dit kan namelijk ook door gezondheidsproblemen veroorzaakt worden, zoals parasieten, epilepsie of rugproblemen.

Na de kattenbak

Katten willen nog wel eens als een gek in het rond gaan rennen nadat ze op de kattenbak geweest zijn. Dit komt meestal voor nadat ze gepoept hebben en bijna nooit na het plassen. Als u twijfelt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Het wilde rennen van katten

 

De wilde uitbarsting

Je kent het wel, zo’n kat die als een dolle door de kamer of het huis rent, met de oren naar achteren. Slippend over de klimpaal, de trap op en weer af, en dan weer terug naar de woonkamer. En vervolgens doodgemoedereerd weer in zijn mandje gaan slapen! Iedere kat heeft zijn eigen variant en ook zijn favoriete moment waarop hij dat doet. Zelfs oudere katten die niet meer zo veel spelen, kunnen ineens zo’n uitbarsting van energie hebben.

Het Bengaalse Kitten

Het Bengaalse kitten laat precies zien wat ik met dit gedrag bedoel. Het is een wilde uitbarsting van energie, waarbij de kat als een speer door de kamer rent. Het is een schouwspel om te zien, maar ook een teken dat de kat gezond en actief is.

Het is gezond

Het is goed voor de kat om af en toe zo’n wilde uitbarsting te hebben. Het zorgt ervoor dat de kat zijn energie kwijt kan en blijft in vorm. Ook is het een goede manier om spanningen te verminderen. Als je kat regelmatig zo’n wilde uitbarsting heeft, dan is dat een teken dat hij gezond en gelukkig is.

Hoe katten hun energie kwijtraken

Katten zijn energiebommetjes die af en toe moeten ontploffen. Maar waar komt al die energie vandaan? En hoe kunnen ze die kwijtraken?

Het jachtinstinct

Katten hebben een sterk jachtinstinct. Maar als ze alleen binnen zijn, kunnen ze dat instinct niet kwijt. Daarom gaan ze op zoek naar manieren om hun energie kwijt te raken.

Gekke 5 minuten

Katten doen het liefst gekke dingen als ze hun energie kwijt willen. Ze rennen met veel kabaal de trap op en af, springen over de klimpaal heen op de bank en maken bochten om. Dit noemen we de ‘gekke 5 minuten’.

Een letterlijke ontlading

Deze gekke 5 minuten zijn een letterlijke ontlading voor katten. Ze kunnen hun jachtinstinct niet kwijt, dus moeten ze hun energie op een andere manier kwijtraken. En dat doen ze door gekke dingen te doen.

Wanneer is de gekste tijd van de dag?

 

De 5 minuten waar je kat helemaal los gaat

Heb je ooit gezien hoe je kat laag over de grond door het huis ‘vliegt’? Dan is de kans groot dat hij zich inbeeldt dat er iets te jagen valt. Katten jagen het liefst tijdens de schemering, dus de meeste 5 minuten waarin je kat helemaal los gaat, vallen waarschijnlijk in de ochtend- of avondschemering. Maar het kan ook op elk ander moment van de dag voorkomen – helaas ook midden in de nacht.

Hoe je kat rustig te krijgen

Als je kat midden in de nacht begint te rennen, is het belangrijk om hier geen aandacht aan te besteden. Zo voorkom je dat hij steeds opnieuw in deze gekke 5 minuten terecht komt. Probeer hem rustig te krijgen door hem te vermaken met een speeltje of een lekker hapje. Als hij eenmaal rustig is, kun je weer verder slapen.

Hoe je kat de hele dag enthousiast houdt

Katten zijn actieve dieren en hebben af en toe wat afleiding nodig. Zorg ervoor dat je kat genoeg speelgoed heeft om mee te spelen en geef hem af en toe een lekker hapje. Als je kat de hele dag enthousiast blijft, hoef je je geen zorgen te maken over de gekke 5 minuten.

Waarom rennen katten na het poepen?

 

De theorie

Heb je ooit gezien hoe je kat als een dolle rondrent na het poepen? Dit gedrag is niet zo raar als je denkt. Er zijn verschillende theorieën over waarom katten dit doen. Sommige mensen denken dat het een manier is om de kat te helpen zichzelf te reinigen, terwijl anderen denken dat het een manier is om spanning te verminderen.

Het vervelingsspelletje

Een andere theorie is dat het een vervelingsspelletje is. Als je kat geen andere manier heeft om zich te vermaken, kan het rennen na het poepen een manier zijn om wat energie kwijt te raken.

De oplossing

Als je kat na het poepen als een dolle rondrent, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij genoeg vermaak heeft. Zorg ervoor dat je kat genoeg speelgoed heeft om mee te spelen, en geef hem ook voldoende aandacht. Als je kat geen andere manier heeft om zijn energie kwijt te raken, kan hij gefrustreerd raken en zelfs agressief worden.

Waarom katten zo vaak ’s avonds gek doen

 

De theorieën

Als je denkt dat je kat ’s avonds gekke dingen doet, ben je niet alleen. Er zijn veel theorieën over waarom katten zo vaak in de avond actief zijn. Alle theorieën hebben gemeen dat ze ervan uitgaan dat de kat als jager actief wordt in de avond.

Volgens kattenkenner Mikel Delgado is het de interne klok van de kat die aangeeft dat het tijd is om actief te worden. Jackson Galaxy stelt dat een kat de ‘zoomies’ krijgt als hij geen voorspelbare uitlaatklep heeft voor zijn jachtgedrag, wat betekent dat je te weinig met je kat speelt.

Hoe je kat ’s avonds rustig te houden

Als je kat ’s avonds actief is, is het belangrijk om te weten dat je hem kunt helpen om rustig te blijven. Hier zijn enkele tips om je kat ’s avonds rustig te houden:

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 
  • Zorg ervoor dat je kat genoeg speeltijd krijgt gedurende de dag.

 

  • Geef je kat een comfortabele plek om te rusten.

 

  • Geef je kat een krabpaal of andere speelgoed om mee te spelen.

 

  • Geef je kat een aantal kattenkluiven om mee te knagen.

 

  • Zorg ervoor dat je kat genoeg slaap krijgt.

 

  • Geef je kat een aantal kattenkussens om op te slapen.

 

Hoe je je kat ’s avonds in bed krijgt

 

Vaste spelmomenten

Als je kat ’s avonds nog energie over heeft, is het een goed idee om vaste spelmomenten in te lassen. Plan de avondsessie vlak voordat je kat actief wordt, anders zal hij waarschijnlijk niet met je willen spelen. Geef je kat daarna eten, dan zal hij lekker gaan slapen.

Geen FRAPS, zoomies of gekke vijf minuten

Je hoeft je geen zorgen te maken over FRAPS, zoomies of gekke vijf minuten. Behalve. als je kat een meester copywriter wil worden! Dan is het belangrijk om deze spelroutines te volgen:

  • Plan een avondsessie vlak voordat je kat actief wordt.

 

  • Geef je kat daarna eten, zodat hij lekker kan gaan slapen.

 

  • Laat je kat oefenen met schrijven, zodat hij de perfecte copywriter wordt.

 

  • Geef je kat een lekker knuffel als hij klaar is met schrijven.

 

Wanneer de gekke vijf minuten niet zo grappig zijn

 

Het Feline Hyperesthesia Syndrome (FHS)

Als je kat ouder wordt en ineens veel energie krijgt, kan dat wijzen op een te snel werkende schildklier. Dit is een complexe en serieuze aandoening, maar gelukkig is de kans daarop niet heel groot.

Kenmerken van FHS zijn:

  • De vacht op de kattenrug rimpelt of trekt schokkerig

 

  • De kat begint ineens te rennen

 

  • Andere symptomen

 

Hoe om te gaan met FHS

Als je vermoed dat je kat FHS heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan je helpen om de juiste behandeling voor je kat te vinden.

Het is ook belangrijk om je kat te helpen om te ontspannen. Dit kan door meer tijd door te brengen met je kat, door rustige muziek te spelen, of door het geven van speciale kattenkruiden.

Om te voorkomen dat je kat FHS krijgt, is het belangrijk om je kat te laten controleren door een dierenarts. Ook is het belangrijk om je kat een gezond dieet te geven, voldoende beweging te geven en stress te vermijden.

 

Zoomies

Honden en katten zijn bekend om hun plotselinge energie-uitbarstingen, ook wel bekend als ‘Zoomies’. Deze korte, maar intense periodes van energie kunnen voorkomen dat je huisdier ineens in een kringetje begint te rennen, als een kat in de lucht springt, of als je hond ineens begint te springen en te draaien. Hoewel het niet precies bekend is wat deze plotselinge energie-uitbarstingen veroorzaakt, is het een veel voorkomend fenomeen bij huisdieren.

Deze energie-uitbarstingen worden ook wel ‘FRAPs’ genoemd, wat staat voor ‘Frenetic Random Activity Periods’. Deze korte periodes van energie kunnen huisdieren helpen om hun energie kwijt te raken, waardoor ze zich rustiger voelen. Deze energie-uitbarstingen kunnen ook voorkomen als je huisdier zich verveelt, of als ze een plotselinge adrenaline-injectie krijgen.

De beste manier om deze energie-uitbarstingen te voorkomen, is door je huisdier voldoende beweging te geven. Door je huisdier regelmatig uit te laten, kun je ervoor zorgen dat ze hun energie kwijt kunnen. Ook kun je je huisdier helpen om hun energie kwijt te raken door speeltjes te gebruiken, zoals een bal of een frisbee.

Conclusie

Hoewel die plotselinge energie-uitbarstingen grappig zijn om te zien en ook NORMAAL zijn bij katten, weet je nu ook dat ze soms een teken kunnen zijn van onderliggende problemen, zoals angst of stress.

Als je huisdier vaak energie-uitbarstingen heeft, is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts om te kijken of er een medische oorzaak is.

Schuiven naar boven